|
[ Pioneer cdj 200 @ 30.08.2010. 14:49 ] @
| Pozdrav!
Prošle godine (2009.), u krajem 6. mjeseca sam kupio Toshiba Satellite A300D-205. Svi su govorili da baterija kratko traje al ajd, to nije neki problem.
Laptop je došao sa Windows Vista sustavom gore. Sve je s baterijom radilo u redu. Mogao je izdržati sat i pol do dva sata. I lijepo bi na nekih 10% preostale baterije upozorio a na 7 ili 6% bi otišao u hibernaciju. Tada bi priključio napajanje i nastavio raditi di sam stao.
Vistu sam držao par mjeseci i prešao na Win 7 Ultimate. Od tada samo problemi... Praktički laptop ne drži više od pola sata. Znaći, kad odem u Power Saver mod i pogasim sve programe i procese (procesor nekih 5 - 10 % opterečen, nekih 800 - 900 MB RAM-a se koristi) najviše mi predvidi do nekih sat vremena, možda koja minuta više.
Nije to jedini problem. Kad ostane nekih 37 minuta do kraja, laptop se iz čista mira ugasi. Tj. prvo nestale slika sa zaslona i još par sekundi zuji i svjetle lampice a onda prekine iz čista mira (kao kad ga nasilno ugasiš) i neće se više upalit dok ne spojiš napajanje. Kad ga ponovno upališ, dođe ono 'Start windows normaly' di ima za uć u Safe Mode itd. i naravno ništa što se radilo ne spremi. To je kao da sam iščupao bateriju...
Kad ga upalim, onda piše '6% dostupno i puni se' pod stanje baterije i piše da je ispražnjena do kraja. Prčkao sam po postavkama za Power Saver mod kad je na bateriji i namjestio lijepo sve da ide u hibernaciju. Čak sam stavio da već na 55% izbaci upozorenje a na 40 % da pređe u hibernaciju ali ništa... Opet se iz čista mira ugasio (vjerojatno ni na 55 % nije stigao). Tako sve skupa potraje do pola sata ako se ne radi ništa...
To mi nema nikakvog smisla... Laptop je još uvijek nov. Možda nisam bio najnježniji prema bateriji; kada grmi, iskopčam napajanje i nastavim na bateriji a ćim završi odmah ukopčam. Također, kad negdje idem zaklopim laptop (i ode u Stand By) i iskopčam iz struje i onda me cijeli dan nema (na Stand By-u se baterija malo potroši) i kad dođem, prvo uštekam napajanje. Također, imam naviku da ujutro prvo upalim laptop i onda dok se on podiže, uštekam napajanje. To sve vjerojatno šteti bateriji jer je praktički ne pustim da se do kraja isprazni. Također, u 98% slučaja, laptop koristim na punjaču. Al opet, još je relativno nov da bi toliko otišla baterija...
Ono što me šokiralo je to da sam pokrenuo CPUID Hardware Monitor program, koji inaće koristim za kontrolu temperature, i na dnu ima nešto za bateriju... Kod mene piše ovako:
Designed capacity: 49344 mWh
Full charge capacity: 37057 mWh
Current capacity: 14458 mWh (na 39 % napunjenosti)
Zašto designed i full charge capacity nisu isti??? Ili barem približno (npr. da je full charge barem 47000 mWh??)?
U ćemu je problem? Nisam valjda sjebo bateriju!? :S
Neda mi se nosit na servis jer nemam legalne windowse...
HVALA! |
[ Pioneer cdj 200 @ 30.11.2010. 15:26 ] @
Stara tema al problem je još uvijek pristuan i pogoršao je pa da se javim...
Neki dan sam bio kod prijatelja na rođendanskoj proslavi i moj laptop smo koristili kao izvor muzike. Tamo sam ga ukopčao na punjač. Baterija je bila ispražnjena do kraja. Nakon par sati, ja sam primjetio da još uvijek lampica svjetli narančasto što znači da se još uvijek puni. Ja pogledam, a ono piše "Baterija: 0%" a par sati je bio spojen na punjač. I nikako da je napuni a piše da se puni.
Mislio sam da je nešto zaglavilo, međutim ista stvar narednih 2-3 dana. I jednog dana, cijeli dan je radio, a baterija 0%. I ja mislio da nije možda da krivo pokazuje. Iščupam napajanje, a on se momentalno ugasi, kao da uopće baterije nema unutra.
Sada sam izvadio bateriju i radim bez nje. Prijatelj mi je rekao da je čitao o tom problemu, i da se dešava sa Windows 7. Htio sam se sa vama konzultirati prije nego što laptop odnesem na servis a posljednja opcija mi je dignut backup od kad sam ga kupio (sa vistom).
Ako netko zna di je problem, molim vas, pomozite.
[ Binary Mind @ 01.12.2010. 10:53 ] @
Probaj da uradis update/flashovanje BIOS-a na najnoviju verziju.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 01.12.2010. u 12:27 GMT+1]
[ Pioneer cdj 200 @ 01.12.2010. 17:40 ] @
Kad bi još i znao kako se to radi :D Bio bi zahvalan na opisu postupka, i da, ako to nemože dodatno ugroziti laptop.
No mislim da bateriji nema spasa. Sad je dan, dva bila vani (radio sam bez nje) i malo sam počistio kontakte i danas sam ju opet stavio unutra i spojio punjač al pustio laptop ugašen. Nakon 2 sata, još uvijek je pisalo da se puni i kad sam upalio laptop, pisalo je "0%, puni se" i tako stoji već pola sata.
Ništa, opet ću je izvadit i radit bez nje al mislim da je gotova...
Dovraga i takva tehnologija te novi software... Da nemam windowse skinute sa interneta, sad bi uzeo CD i otišao Gatesu osobno nabiti mu ga kroz guzicu da mu na nos izađe van -.-''
Al ako je sedmica stvarno kriva za takvo nešto, onda bi oni koji imaju legalne windowse trebali dobiti odštetu (tj. novu bateriju) ili ako su kupili laptop skupa sa windowsima, vjerojatno im to ulazi pod garanciju. Meni neće ući iako još imam garanciju :(
Razmišljam jedino da dignem backup gore i vratim Vistu, kako je bilo kad sam ga kupio i onda nosim na servis. Ako upali, meni odgovara :P Jednom sam tako bio kupio MP3 player i niti mjesec dana nije prošlo, ja ga spojio na neko staro pojačalo i on pregorio. Al to ovima na servisu nisam rekao, i oni su ga povukli sa prodaje, a ja sam nadoplatio neku siću i uzeo još boljega :D Znaći priznali su mi garanciju misleći da je crko sam od sebe...
[ Pioneer cdj 200 @ 06.12.2010. 09:14 ] @
Ćuo sam se sa tipom koji radi na servisu i reko je da ne vjeruje da je riječ o Windowsima te da donesem laptop prije nego što mi istekne jamstvo. Reko je da je vjerojatno problem u bateriji i da će mi je zamijeniti.
Nego, kako se problem nebi nastavio, u slučaju da mi oni ne poprave softverski da mi windows na vrijeme prepoznaje praznu bateriju i poduzima određene mjere, kako bi ja to mogao popraviti?
Reko mi je jedan drug da sam trebao instalirati sve drivere od laptopa i da mu vjerojatno nedostaje nešto što kontrolira bateriju. Inaće, kad sam instalirao Win 7, on već imao dosta drivera u sebi tako da mi je sve više manje radilo. Jedino su mi štekale neke jače igrice, pa sam skinuo najnoviji driver za grafičku i to riješio te sam imao problema sa pisanjem (kursor bi mi letio sam od sebe po ekranu) i touch pad nije htio scrollat stranice pa sam ta dva problema riješio instalacijom drivera za touch pad. Ostale drivere nisam instalirao.
Sada sam gledao na stranicama od Toshibe, od drivera koji bi mogli služiti za bateriju mi se čine jedino neki Hardware Drivers ili tako nešto. Svi ostali su za nešto konkretno (npr. HDMI, Card Reader, Fingerprint reader itd.). I da, stavio sam pod OS da imam Windows 7 32-bitni i onda mi je izbacio pod driverima i BIOS Update...
Sad me od vas zanma što bi još od drivera trebao instalirati da mi baterija proradi kako treba? Dal bi trebao pokrenut taj BIOS update? Al to samo u slučaju da mi ne riješe na servisu jer ću zamoliti tog tipa kojeg znam da mi on to proba pogledat.
I još jedna stvar; po meni je najbolje da, dok sam doma na punjaču, izvadim bateriju sa laptopa i tako da ću je očuvati. Jel istina? Neće štetiti ako se duže vrijeme uopće ne koristi? A kad budem na bateriji, prije nego što ju budem punio, čekat ću da se isprazni do kraja (da mi ode na Hibernate) i onda ju stavit punit i pustit ju da se napuni 100%. Ta dva načina su jedina načina da očuvam bateriju i povećam joj dugotrajnost.
[ Pioneer cdj 200 @ 11.12.2010. 12:29 ] @
Vratio mi se laptop sa servisa. On je jos pod garancijom, ali baterija vise nije pa cu morat novu kupit.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|