[ bojke.b @ 01.09.2010. 17:47 ] @
Pozdrav ljudi.

Vec dugo radim u photoshopu.Retusiranje,montaze i sve ostale stvari.Ali nikada nisam naplacivao to.

Imam ponudu da radim za jednu foto radnju kao saradnik kada imaju mnogo fotografija, ne kao zaposlen.Ali je problem sto ne znam kako da formiram cijene svojih usluga.

Gledao sam cijene kod nekih, sve je vecinom za jednu fotografiju.Ja bi dobio da radim preko 100 fotografija ,neke bas detaljno a neke ne.

Ako je vec imao neka iskustva neka javi.

Pozdrav iz Banjaluke.
[ koska @ 01.09.2010. 19:14 ] @
Ja sam nekad davno radio to... U to vreme sam dobijao 10 maraka po fotografiji. Medjutim, nije bilo redovno, niti je bilo vise od 4-5 fotki na dan.
Pretpostavljam da je sad cena za tako nesto dosta pala (jbg, cene skenera otisle nekoliko puta na dole, a tad se jos radilo u PS4, stamp nije bio tako dobar kao danas i sve je mnogo duze trajalo).
Sve "djuture", po meni, nekih 300-500€ (sve zavisi kakve su fotke)


Tako bih ja rezonovao, ali uvek ces naci nekog ko ce reci "malo"/"mnogo", pa nemoj da me uzimas bas zdravo za gotovo.
[ Marko_L @ 01.09.2010. 19:44 ] @
Malo je nelogično da naplaćuješ po slici kada te slike sigurno nisu istog kvaliteta i nema isto posla na svakoj od njih. Prema tome, najbolje odredi cenu sata tvog rada, pa kad odradiš, sračunaj koliko košta. Ako ti traže cenu unapred, onda proceni koliko će ti vremena trebati da odradiš te fotke (dodaj koji sat više za svaki slučaj), pa opet sračunaj i daj im cenu. Po nekoj moojoj proceni, za sat vremena rada u PS može da se uzme 5-10 evra, mada to opet zavisi od tebe i koliko vrednuješ sat vremena svog rada, kao i od toga koliko je ta foto radnja spremna da plati tvoj sat. Kada to ustanoviš, lako ćeš sam izračunati koliko trebaš da naplatiš.