[ kurjak78 @ 01.09.2010. 19:34 ] @
Pozdrav svima. Neophodna mi je stručna pomoć.

Svake dve, tri nedelje spakujem se iz Beograda i pravac rodni gradić i rodna kuća. Pošto niko ne živi u toj kući, ne isplati mi se uplaćivati širokopojasni internet, a odvikao sam se od modema. Stoga sam se dogovorio sa komšijom da koristim njegovu Internet konekciju.

Tako ja svaki put, pored laptopa, ponesem moj linksys wrt54gl ruter, nakačim ga na njegov kablovski Internet i "Vozi Miško!" Ali...Između naših kuća desetak metara praznog prostora, dva unutrašnja i spoljna zida i stepenice (koje najviše remete signal) pa unutar kuće imam vrlo loš prijem, u najbolje slučaju jednu crtu. Praktično mi veza puca na svakih minut vremena, a surfovanje je gore od modema. Dok ovo pišem sedim ispred kuće, gde imam tri crte, a i dobru priliku da se smrzavam po ovoj hladnoći...

Pošto sam prezadovoljan kako mi radi wrt54gl u kombinaciji sa tomato firmwareom, razmišljam se da uzmem još jedan i ostavim ga komšiji u amanet. Njemu će dobro doći jer planira da uzme još koji kompjuter.

Moja pitanja su:
- kako da poboljšam prijem u svojoj kući i dvorištu u kombinaciji sa wrt54gl?
- razmišljao sam da stavim spoljnu omnidirekcionu antenu (poput TP-Link TL-ANT2412D) i nakačim je na ruter, ali mi ortak reče da se ona koristi za veće udaljenosti, a ne za par desetina metara i dve, tri kuće koliko meni treba. Da li je to najbolje rešenje?
- šta mi tačno sve treba od opreme da se nakačim na ovaj ruter, ako je ova omnidirekciona antena dobro rešenje? Ova antena ima N konektor, a ruter je R-TNC. Koji kabl mi treba, koji konektori / konvertori? I koje je najbolje mesto da je zakačim?

Ideje? Hvala unapred.
[ tox master @ 01.09.2010. 20:14 ] @
Nijedna antena nema specijalno odredjenu namenu nego se koristi po potrebi.
I ja mislim da ta omni antena nije za tebe ali ne iz razloga sto se koristi za vece udaljenosti (usput,to nije tacno) nego zato sto tebi ne treba da zraci u svim pravcima nego samo prema komsiji a tu se trazi antena sa usmerenim snopom zracenja.
Da ne duzim puno,tebi treba bilo kakva antena koja ce ti malo pojacati signal koji slabi zbog tih prepreka.
Po meni ti je najbolje (i najjeftinije) napraviti neku antenicu kao sto je recimo biquad koji mozes da napravis bez problema ako imas malo alata,malo osnovnog znanja iz oblasti lemljenja,busenja... i naravno volje.
A naravno uvek postoji varijanta da kupis neku gotovu antenu ako te mrzi sve to.
Posto kazes da ti "malo fali " da radi kako treba mislim da bi bilo dovoljno vanjsku antenu postaviti samo na jedan uredjaj,kod komsije ili kod tebe i to bi trebalo da radi bez problema.
Sto se tice prelaza za konektore,to imas da kupis gotovo ili opet mozes da napravis sam.
Tebi treba nesto ovako

Ps:jesi li razmisljao o kablu posto je tako mala udaljenost,to bi ti bila najbolja varijanta?
[ kurjak78 @ 04.09.2010. 10:38 ] @
Hvala Tox. Poslušaću tvoj savet. Drugar ima znanja, alata, materijala i volje da napravi antenu. Gde bih mogao da skinem instrukcije kako se pravi antena? S obzirom da mi je konektor na ruteru R-TNC, da li mogu odmah napraviti takav konektor i na anteni? U tom slučaju konvertor mi ne bi trebao. I koji kabl je najbolji da povežem antenu i ruter?

Što se tiče povezivanja kablom direktno nepraktično nam je.
[ tox master @ 04.09.2010. 10:49 ] @
Na ovom sajtu (nas poznati strucnjak za ovu oblast Dragoslav Dobricic) imas mnogo vrsta antena i detaljna i precizna uputstva.
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/ANT.htm
Kao sto rekoh ja preporucujem biquad jer je jednostavan za napraviti a tebi ce biti sasvim dovoljan za tu daljinu.
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/optim_biquad_ant.htm
Sto se tice konektora to nije problem,na antenu postavis N female konektor (mislim da je i u uputstvu tako) N male konektor na jedan kraj kabla a na drugom kraju kabla postavis r-tnc koji ti odgovara da ga direktno zavrnes na ruter i to je to,nemas nikakvih prelaza.