[ kurjak78 @ 01.09.2010. 19:34 ] @
Pozdrav svima. Neophodna mi je stručna pomoć. Svake dve, tri nedelje spakujem se iz Beograda i pravac rodni gradić i rodna kuća. Pošto niko ne živi u toj kući, ne isplati mi se uplaćivati širokopojasni internet, a odvikao sam se od modema. Stoga sam se dogovorio sa komšijom da koristim njegovu Internet konekciju. Tako ja svaki put, pored laptopa, ponesem moj linksys wrt54gl ruter, nakačim ga na njegov kablovski Internet i "Vozi Miško!" Ali...Između naših kuća desetak metara praznog prostora, dva unutrašnja i spoljna zida i stepenice (koje najviše remete signal) pa unutar kuće imam vrlo loš prijem, u najbolje slučaju jednu crtu. Praktično mi veza puca na svakih minut vremena, a surfovanje je gore od modema. Dok ovo pišem sedim ispred kuće, gde imam tri crte, a i dobru priliku da se smrzavam po ovoj hladnoći... Pošto sam prezadovoljan kako mi radi wrt54gl u kombinaciji sa tomato firmwareom, razmišljam se da uzmem još jedan i ostavim ga komšiji u amanet. Njemu će dobro doći jer planira da uzme još koji kompjuter. Moja pitanja su: - kako da poboljšam prijem u svojoj kući i dvorištu u kombinaciji sa wrt54gl? - razmišljao sam da stavim spoljnu omnidirekcionu antenu (poput TP-Link TL-ANT2412D) i nakačim je na ruter, ali mi ortak reče da se ona koristi za veće udaljenosti, a ne za par desetina metara i dve, tri kuće koliko meni treba. Da li je to najbolje rešenje? - šta mi tačno sve treba od opreme da se nakačim na ovaj ruter, ako je ova omnidirekciona antena dobro rešenje? Ova antena ima N konektor, a ruter je R-TNC. Koji kabl mi treba, koji konektori / konvertori? I koje je najbolje mesto da je zakačim? Ideje? Hvala unapred. |