[ sani2002 @ 05.09.2010. 07:48 ] @
TP-Link TL-WA5210G
da li neko ima iskustva sa ovim uredjajem
posto on ima samo jedan LAN port da li moze da se poveze kablom sa ruterom koji dobija NET i da onda
TP-Link TL-WA5210G baci bezicno taj net na laptop ili vec neku drugu wireless card

[ mantas @ 05.09.2010. 07:56 ] @
moze.
[ sani2002 @ 20.09.2010. 21:49 ] @
kakva su vam iskustva sa ovim uredjajem,
kako se pokazao u raznim rezimima rada,
dajte svoje misljenje.........
[ sani2002 @ 17.10.2010. 12:00 ] @
uh uh uh u AP modu ovaj uredjaj se strasno zaglupljuje tako da nikada pouzdano nemogu da
znam kada je dobro nastelovan a nekada vise puta treba da mu se pritisne SAVE da bi zapantio komandu
odnosno on je zapanti ali se u tom pamcenju negde zaglupi. Nekada sporo prebacuje stranice u svom meniju
Najveci problem u AP modu je sto sve se nasteluje kako treba ali kod klijenta sporo ili nikako ne otvara stranice na internetu a najbolje se vidi na Youtube gde kad je sve zapamtio kako treba odmah krece klip ali ako nije zapamtio
kako treba onda ide beskonacno ucitavanje stranice.

Sta mislite u cemu je problem da mi nije zapao neki skart primerak

[ tox master @ 17.10.2010. 13:26 ] @
Proveri koji je firmware na njemu i mozes da probas da ubacis novi ,trebalo bi da pomogne.
Na sajtu je zadnji od 10.05.2010 i ima nekih poboljsanja.
http://www.tp-link.com/support/download.asp?a=1&m=TL-WA5210G

[ sani2002 @ 17.10.2010. 15:33 ] @
taj poslednji firmware je vec u njemu ali nesto ne stima
izgubio sam strpljenje sa njim ne znam sta ga zaglupljuje
nemoguce da je napravljen da tako ocajno odnosno nepouzdano radi
mislim da je ovaj moj neki skart primerak........
[ sani2002 @ 17.10.2010. 18:04 ] @
zaglupljivane i dalje traje
da li neko ima ovaj uredjaj i kako radi
pomagajte dajte vase komentare mora da ga neko jos ima
[ mantas @ 17.10.2010. 19:27 ] @
bez obzira sto je u tom uredjaju novi firmware,skini i ubaci ponovo isti.sve to odradi preko internet explorera nemoj koristiti neki drugi browser...
[ sani2002 @ 18.10.2010. 20:33 ] @
prva slika pokazuje protok kada je zaglupljem u Acsses point rezimu rada
druga slika pokazuje kada radi normalno bez zaglupljivanja

[ TheDarkSideOfTheMoon @ 20.10.2010. 15:46 ] @
Kolika je duzina kabla kojim napajas uredjaj?
[ sani2002 @ 21.10.2010. 17:45 ] @
10m
[ bachi @ 21.10.2010. 17:52 ] @
Ako koristiš torrente i generalno p2p protokole, smanji maximalan broj konekcija.

Inače bih ja reklamirao ruter, ukoliko je pod garancijom.
[ TheDarkSideOfTheMoon @ 21.10.2010. 21:11 ] @
iskljuci "short preamble"
[ mantas @ 22.10.2010. 14:40 ] @
ako koristi 802.11b standard onda je korisno iskljuciti short preamble ali ako koristi 802.11g onda nema potrebe.
[ srbijadamus @ 09.11.2010. 10:31 ] @
Šta se na kraju desilo sa opromom voleo bih da znam
[ sani2002 @ 16.11.2010. 22:34 ] @
prodavac imao razumevanja i zamenio mi uredjaj novim iako je proverio i uredjaj je kod njega
radio bez problema, novi radi jako dobro,
a problem kod mene je bio najverovatnije do produznog kabla,
gde je uticnica bila jako labava pa je viljuska verovatno gubila kontakt
zamenio sam produzni kabal od struje i sad je sve ok
pre neki dan je izasao i novi firmware na zvanicnom sajtu TP-LINK-a

VELIKI POZDRAV ZA ***milospe***
[ tdjokic @ 17.11.2010. 01:45 ] @
Citat:
sani2002: a problem kod mene je bio najverovatnije do produznog kabla, gde je uticnica bila jako labava pa je viljuska verovatno gubila kontakt
zamenio sam produzni kabal od struje i sad je sve ok
Eto ti ga sad! :-) Ljudi se ubise od dijagnoza a ti mu nisi davao dobru struju, uh! Lepo pise po onim njihovim analizama kvarova "Proveri da li si ga ukljucio i da li ima struje" cemu sam se ja uvek smejao, ali eto, nije smesno.
[ sani2002 @ 17.11.2010. 11:21 ] @
ma on je bio ukljucen u struju i lampice su sijale,
ali labav kontakt pa ga je to *verovatno zezalo*....
[ djordje_b @ 17.11.2010. 17:04 ] @
Zdravo ljudi,

Imam nameru da postavim dva ova uredjaja na rastojanju od 5 Km vazdusnom linijom. Na jednom pocetku cu ukljuciti komp sa ADSL internet konekcijom od 4Mbit/sec ili 16 ako mi dozvole, a na drugu stranu mikrotik i da povezem nas 4-ro, odnosno maksimum 16-ro ljudi. Sada me interesuje da li je ovo izvodljivo i da li mi je potreban jos jedan komp na drugoj strani.
[ mantas @ 17.11.2010. 20:36 ] @
zasto ne bi bilo izvodljivo...samo za podesavanje tog tika ti je potreban racunar ili lap-top ovako on radi to sto radi i sam sebi je dovoljan...
[ djordje.b @ 20.11.2010. 01:42 ] @
Kako posle da podelim net na osam korisnika, jedana od ideja je da napravim mikrotik od starog PC, ali nemam osam portova za kartice, druga ideja je da posle prijema signala stavim svic sa osam izlaza pa svakom dodelim po jedan AP kome je moguce ograniciti protok (moguce je ograniciti protok, provereno). Jedino da jedan drugom ne smetaju? Molim za savet.
[ mantas @ 20.11.2010. 05:57 ] @
koliko sam razumeo tih 8 korisnika kace preko wireless-a(posto planiras da stavis ap kod svakog), onda ti ne treba nista od toga (switch) samo taj mikrotik i u njemu mozes po ip ili mac adresi da ogranjicis protok po korisniku,ne vredi ti da kod klijeta tj na njegovom ap-u ogranicavas to radis na pristupnoj tacki(accesspoint,mikrotik)...mada nisam jos video da postoji quality of service (QoS) u klijent modu .
[ djordje.b @ 20.11.2010. 18:06 ] @
Mreza nije komercijalna vec dogovor nas osmorice tako da bi najobicnije ogranicenje protoka doslo u obzir, dobili smo od telekoma izjavu da u nasem mestu nece biti ADSL-a bar jos godinu dana, tako da smo se nas osmorica organizovali i uz podrsku coveka iz telekoma uzeli ADSL u Raskoj 16 Mbit/sec (oko 5.600din, podeljeno na nas osmoricu oko 750 dinara za 2Mbit/sec mesecno, veoma povoljno, jedino sto cemo dati za opremu oko 5-6.000 hiljada po coveku), u ponedeljak mi stizu dva TP-Link TL-WA5210G-PoE, postavljamo ih na mesta koja smo izabrali (postoji opticka vidljivost, nema vecih vodenih povrsina a i dalekovodi su dosta daleko), tako da mi je taj deo potpuno jasan.

Problem nastaje kod podele interneta na 2Mbit/s po korisniku, za originalni mikrotik nemamo novca, za rucnu izradu (nasao bih sve za dz), nisam nasao resenje kako ubaciti 8 wireles kartica u komp,jer treba jedna po korisniku, naisao sam najvise sa 5 slotova, googlao sam dosta softwerski kod korisnika nije moguce preko wirelesa, jedino ovo sto sam nasao je da na pojedinim AP-ovima ima mogucnost (kada se udje u njihov meni preko nekog explorera npr TP-Link TL-WR340G), dodeli maksimalni protok, zastiti sifrom koju cu ja jedino znati i svi su bezbedni (osim od mene ), tako da cu 8 AP povezati preko svica i razmisljo sam da signal usmerim jedino prema tom korisniku tako sto cu oko antene staviti olovni lim koji ce biti otvoren samo prema korisniku da ne bi doslo do ometanja izmedju njih osam, za instalaciju ovoga imam ceo komsijin krov tako da imam mesta i da ih dosta razdvoijim.

Da li je ova moja ideja moguca ili ipak postoji neko lakse resenje, znam i sam da je mikrotik neprevazidjen,izvinjavam se zbog ponavljanja ali ovde sam izneo neke konkretne cinjenice koje cu uraditi.
[ tox master @ 20.11.2010. 20:20 ] @
Mikrotik je naravno najbolje resenje za ovo.
Samo nisam shvatio zasto hoces da stavljas 8 kartica ili ap-ova kada se moze u mikrotiku ograniciti protok po zelji sa samo jednom wireless karticom koja radi u ap modu?
A recimo i uredjaj Airlive 5460 ima mogucnost ogranicenja protoka klijentima po ip adresi ili mac adresi.
[ djordje.b @ 20.11.2010. 21:46 ] @
Aha...kada sam citao uputstvo za kucnu izradu Mikrotika od malo jace PCII, razumeo sam da je potrebno kartica po korisniku, pa me je to malo zbunilo, sada sam malo bolje zagledao i video da si u pravu, u svakom slucaju hvala na razumevanju, ali mislim da cu se opet javiti kada bude podesavanje Mikrotika, nisam radio do sada nista slicno, mada postoje razna uputstva. Javljam tokom sledece nedelje sta sam uradio sa linkom.

Pozdrav...
[ djordje.b @ 21.11.2010. 11:00 ] @
Neko mi je rekao da TP-Link TL-WA5210G-PoE ne moze da prebaci 16Mbit/s jer radi na 2,4GHz, i da je bolje da to radim sa nekim uredjajem na 5GHz, vec sam narucio TP-Link TL-WA5210G-PoE i trebalo bi sutra da mi posalju pa mi treba brzi odgovor strucnjaka, kako ne bih kupovao opremu koja to ne moze.
[ tox master @ 21.11.2010. 12:38 ] @
Mozda bi i mogao sa odlicnim signalom.
U svakom slucaju racunaj da mu je maksimum oko 20mbit.
[ djordje.b @ 21.11.2010. 21:19 ] @
Znaci da ipak promenim, za svaki slucaj, sta mi preporucujete da bih mogao da prenesem svih 16384 Kb/s.
[ tox master @ 21.11.2010. 21:24 ] @
Sigurno resenje je 5ghz opseg ali ako mozes postici dobar signal na tom linku (dobre antene,opticka vidljivost) onda bi trebalo da mozes to izvuci tih 16mbit sa tim uredjajem.
Kada sam rekao da je oko 20mbit maksimum mislio sam na sve uredjaje koji rade na 2.4ghz,ne samo za taj tp link.
[ djordje.b @ 21.11.2010. 22:18 ] @
Otprilike da je UBNT - AirGrid M5 27dBi stvar koju treba da postavim.
[ sani2002 @ 23.11.2010. 10:38 ] @
sta si odlucio, jel stigla oprema i sta si izabrao
[ djordje.b @ 23.11.2010. 13:50 ] @
Uzeo sam UBNT - AirGrid M5 27dBi, oprema je stigla pre sat vremena, jedva cekam da je namontiram, prvo cu da probam da umrezim dva laptopa zbog sigurnosti, pa cu posle da trazim prikljucak na telefon posto mi se pojavila jos jedna lokacija malo bliza, a i povoljnija. U sustina javljacu sta sam radio tako da bi i ostali mogli da urade isto ako se odluce za ovu varijantu.

Pozdrav...
[ sani2002 @ 23.11.2010. 14:25 ] @
ako moze i neka slicica sa montaze, daljina, jacina signala, brzina protoka itd.....
[ djordje.b @ 24.11.2010. 22:56 ] @
Pocetno podesavanje UBNT - AirGrid M5 27dBi bilo je "tu i tamo" komplikovano, ipak prvi put radim ovako nesto, i onda danas kupim 20m i 30m UTP kabla da bih danas to probao na lokacijama gde sam planirao,posto sam juce radio sa nekima od 1m koje sam imao, i odmah problem.Izgleda da napon iz usb prikljucka na kompu gubi snagu na tu duzinu, uopste mi ne pokazuje na LAN-u da je nesto prikaceno, led diode na anteni nepravilno rade, UTP je dobro povezan, malo sam googlao i video da se to desava i sa najboljim kablovima na ovim uredjajima.

Resenje:

1) Odvesti struju 5V direkno do antene,
2) Pojacati napon na USB-PoE adapteru nekim jacim transformatorom tako da izlazni napon bude 5V

Ili neko ima bolju ideju?

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skinuo sam izolaciju od UTP kabla na 50cm od kraja spojio plavu i plavo-belu (-), takodje braon i braon-belu (+), prikacio adapter na 5V i radi.

[Ovu poruku je menjao djordje.b dana 25.11.2010. u 21:11 GMT+1]
[ sani2002 @ 26.11.2010. 22:57 ] @
pa jel radi, na kojoj daljini i koliki je signal, protok.....
[ djordje.b @ 03.12.2010. 23:11 ] @
Kao i uvek na nekog se ceka, ovog puta na Telekom, nemaju slobodne portove za net na mestima gde bih ja mogao da postavim opremu. Inace sam antene podesio da rade u sobnim uslovima, net je na obe masine. Evo i slika kako sam napravio adapter za eksterno napajanje PoE za 70 + 10 din: http://yfrog.com/0f27112010004jx
[ mantas @ 04.12.2010. 05:37 ] @
evo koliko moj tlwa5110g pokazuje sa njegovim testom on je pristupna tacka sa ReinkJet sektorkom 13dBi:

nisam uspeo da izvucem 24.6 Mbps ali ispod 19 ne ide.
[ sani2002 @ 16.12.2010. 19:11 ] @
kada rebutujem telekomov ruter hg520c net mi se zaglupi na tp-link5210 koji prima net od hg520c pa onda moram da rebutujem i tp-link-5210 da bi sve proradilo kako treba
zaglupljivanje se ogleda u tome sto se stranice na net-u sporije otvaraju
zasto se ovo dogadja i sta uraditi da do toga ne dolazi.........................

da li da stavim neki svic izmedju njih da li bi to resilo problem

[Ovu poruku je menjao sani2002 dana 16.12.2010. u 21:26 GMT+1]
[ djordje.b @ 28.03.2011. 07:38 ] @
Evo konacno sam uspeo da ostvarim svoju ideju, ali da ne bi sve bilo prosto problemima nikad kraj. U mtiku imam wlan karticu 200mW, 20 dB, dalje ide 7m 50ohm kabla i tp-link omni antena 15 dB i sve to lepo funkcionise na par metara, medjutim preko 10m signal naglo pada, tako da u kuci na 15m uopste nema signala.
[ wujke @ 08.04.2011. 06:06 ] @
Ne shvatam zasto u kuci nemas signala. Ja sam na primer radio testove i merenja svoje opreme identicno, mikroTik kartica cm9, i nije komp nego routerboard u funkciji. Isao sam oko 700m od antene omnice tp link i izvrstan signal sam imao na toj lokaciji.Antenu ne vidim golim okom i plus sam bio u niskoj poziciji. Antenu sam testirao na visini od krova cev 4m. kabal od antene do kutije je 5 metara. i kutija je pod krovom. rezultati na toj strani su izuzetni bili.na suprotnoj sam imao mogucnost oko 400m od antene i bilo je losije zbog prelamanja difrakcije talasa. Na strani zapad sever ovako stoje stvari. Zapadno od antene imam otvoren prostor vrsio sam merenja na udaljenosti od otprilike 1300m rezultati ok. severno od antene rezultati losiji. smetnje neke neprirodne. lomljenje signala plus visokonaponska mreza. pricamo o omnici od 360 stepeni. istocno od antene izuzetno,juzno od antene slabije nego ka zapadnoj strani.Za sada mi se najbolje pokazala istocno i blago juzno, zapadno u redu, severno nikako, severoistocno bolje. jugozapadno isto losije zato sto ima prirodnih smetnji drvece i kuce.Pricam za visinu od 4 metra od krova. Sledece merenje. Omnica od drugog proizvodjaca i visina 6metra od krova, kabal iste duzine, cpe kutija sa mtikom u ovom slucaju na cevi.znaci napolju. Rezultati sledeci. Istocna strana perfektna, zapadno takodje super, juzna takodje primeceno poboljsanje, severno opet problem sa smetnjama ali dosta podnosljivije. Medjuzone.severoistocno dobro, jugoistocno ok, jugozapadno ok,severozapadno sa blagim ispadanjem i smetnjama ali radi. Merenja su vrsena sa grid Antenom 1000x600 24 db. Grid antena duzina kabla 3 metra zaletovan u glavu antene bez pigtaila. Znaci u mojoj situaciji i mikrolokaciji najbolje mi radi omni antena ka istocnoj strani zasto ne znam ali tako je. Ipak radijus tih antena je 360 ali meni u sektoru ka istoku toliko jako baca signal da je cudo, kao da je sektor a ne omni. Sledece radove izvodimo na mnogo visljoj lokaciji, radicemo merenja i testove konekcije a ako vreme dozvoli i testove prenosa rx-tx. Oprema ce biti Prvi test. Mikrotik u ulozi ap-a. Antena omni proizvodjac jos nije odlucen. drugi test. Antena sektor. Rezultate i slike uradicemo radi nas i radi vas. Lokacija je spremna Mtik spreman cekamo na slobodno vreme i antene. frekvencija u lokalu bice 2.4 a za dx na 5 ghz. Probacemo link 12 km da pustimo normalno pa onda i u nstremu. Kada to bude zavrseno idemo na merenja sa ubnt opremom i tp-link opremom. Od uredjaja bice upotrebljeno tplink 5210 sa obe strane prvi slucaj, drugi idu ubnt oprema isto na obe strane. Zanimaju nas krajni dometi posto sam napomenuo da je lokacija visoka i da se dosta vidi ka zapadu i severu. Brisan prostor/istocno nekih 20 km/zapadno i severno duplo toliko/juzno nekih 10 do 12 i ima brdo i tu je kraj.Lokacija severoistocno nekih 7 km i tu je kraj. Brisan prostor za sada zapadno i severno/// Obavesticemo vas kada pocnemo sa merenjem a za neki dan stizu slike sa montaze opreme za pocetak.
[ tox master @ 08.04.2011. 07:30 ] @
@djordje.b
Gde ti stoji ta antena u odnosu na mesto koje hoces da pokrijes?
Jesi li uzeo u obzir vertikalan ugao zracenja antene?
[ wujke @ 08.04.2011. 07:56 ] @
Jesam uzeo sam vertikalan ugao naravno. I poklapa se vertikalni ugao sa specifikacijama. na toj daljini itd. ali kod tebe bi moralo da ima. Kod mene u kuci prsti od signala.maximum skoro svuda
Ako je pitanje bilo za mene ili za djordjeta
[ tox master @ 08.04.2011. 11:10 ] @
Za djordjeta je pitanje bilo kao sto sam naznacio.
Ako se antena nalazi na krovu prilicno je normalno da u kuci ispod antene bude slab signal zbog vertikalnog ugla zracenja antene koji ne pokriva prostor ispod antene.
Na vecoj daljini od antene dolazi do izrazaja taj vertikalni ugao i bolji je signal.
Naravno nije iskljucena mogucnost da nesto nije u redu sa antenom,kablom,konektorima...
[ wujke @ 08.04.2011. 18:26 ] @
ok video sam gore al pomislih drugo nesto. nema veze. Da to si potpuno u pravu. Izrazava se to na daljinu itekako. A na dole pa trebalo bi da je sasvim ok i opet naglasavamo blizu je i mora da ima signala, ali ako antena ima neku problematiku onda je to. Nema druge.
[ dragansky @ 17.04.2011. 17:27 ] @
Za ovaj Ap sam nasao podatak da ima 108 Mb/s (turbo mode), ali nigde u opcijama nisam nasao gde moze da se ukljuci
Code:
http://www.dipolnet.com/access_point_tp-link_tl-wa5210g_outdoor__N2350.htm

[ mramorcanin @ 16.05.2011. 06:33 ] @
Ne znam koliko je bas turbo, a trebalo bi da se nalazi u --- wireless ---- basic settings --- mode. Jedino sto tu ima od opcija za malo bolje perfomanse je power kada se ukljuci dobije se povecanje izlazne snage za nekih 5 do 10% . Ono sto mene zanima je da li je neko za ovaj uredjaj nasao drugi firmware ddwrt ili openwrt ..., ipak se ovaj uredjaj razlikuje u njihovoj paleti a ima tako siromasan prikaz u AP modu.
[ mantas @ 16.05.2011. 10:44 ] @
ima opcija taman koliko mu treba za normalan rad,ipak je to accesspoint i njegov ap mod je u sustini isti cak i za modele koji su stariji, sto se tice tplinka...zelis vise opcija prebaci se na mikrotik...
[ datumir @ 21.05.2011. 15:24 ] @
E jedno malo komplikovanije pitanje za ovaj uredjaj!!
Hocu da prikacim njega na akademsku mrezu i stavim wpa2 zastitu.. A za akademsku mrezu treba da se podese parametri..
Na ovoj slici su parametri koje ja treba na kompu da podesim da bih mogao da pristupim internetu: Slika sa parametrima
i zanima me moze li to nekako da se namesti na ovom uredjaju??

Vazdusnom linijom ima 600m izmedju antene i AP, sto se tice vidljivosti, samo jedno drvo delimicno zaklanja zgradu...
Ovo je priblizna skica:
[ bisenic @ 23.05.2011. 12:29 ] @
Moze,na Bulletu stavi mod bridge i definisi te parametre na svojoj mreznoj karti na racunaru koji je direktno prikacen na bullet2.
U podesavanjima za bulet na wireless stranici imas security tu podesi koju enkripciju i tip zastite zelis.
[ shpibrazz @ 14.08.2011. 15:56 ] @
Pozz svima! Nabavio sam Tp-Link TL-WA5210G...Antena je postavljena na terasi na 3. spratu zgrade u Mirijevu( Beograd ). Problem je sto imam utisak da antena ne hvata signal dalje od 1km...istina je da sam okruzen zgradama, ali kad je usmerim ka strani gde je postoji veliki razmak izmedju zgrada i ima bar 5-6 km do sledeceg brda, nista bolje ne radi odnosno nema novih AP-ova. Uhvati on oko 100 AP-ova ali sve su malih jacina od 4-6dB ( ove konekcije sto su bez zastite ). Na specifikacijama pise da antena ima domet do 15km...posto ovaj moj ne hvata ni blizu toliko, interesuje me je li to domet kad odasilja signal ili kad prima signal, ili za obe varijante? I za sta sluzi opcija u basic settings>power posto i kad je na max i na min kad kliknem na survey on hvata isti broj ap-ova...i kako da znam koju polarizaciju da izaberem?pokusavam da razumem ovaj uredjaj, zasad mi nista nije jasno.
Molim za pomoc!
Hvala!

[Ovu poruku je menjao shpibrazz dana 14.08.2011. u 18:54 GMT+1]
[ daksi990 @ 14.08.2011. 16:17 ] @
Signali su ti slabi sa 16 db ces moci da se konektujes znaci bolje usmeri antenu,i nemoj vise pisati ''u nameri da hvatam internet od ljudi koji nisu stavili zastitu na svoje rutere.''Jer se to smatra kradjom mada to je propust korinika pa hteo on ili ne postaje ISP.
[ datumir @ 14.08.2011. 16:41 ] @
Mislim da je "15 km" kad se povezu dva TP Link-a WA5210G.. A jedno nzm, jel moze preko WA5210G da se hvata net, ja ga koristim kao AP i povezijem se na njega
[ shpibrazz @ 14.08.2011. 18:00 ] @
@datumir Naravno da moze, u wireless mode se postavi kao client i posle sa survey se konektujes na AP-ove.
Pitanja:
u basic settings>power dbi-da li se to odnosi samo za odasiljanje signala u AP modu?
da li isto to vazi i za polarizaciju antene?(AP mod)
da li znate sto mu ponekad treba vremena da prelazi sa stranice na stranicu u konfiguraciji?
hvala!:D
[ tox master @ 14.08.2011. 20:38 ] @
Tesko ces ti nesto da nahvatas iz prostog razloga sto je navedeni domet (15km) veoma relativan i odnosi se na povezivanje 2 uredjaja ali da oba imaju vanjske usmerene antene i opticku vidljivost.

Citat:
Pozz svima! Nabavio sam Tp-Link TL-WA5210G u nameri da hvatam internet od ljudi koji nisu stavili zastitu na svoje rutere..:D jer imam problem sa gazdom vezan za internet itd...

Posto vecina "tih ljudi" ima rutere sa integrisanim antenama kojima je domet par desetina metara a nekad i manje ako ima mnogo zidova tesko ces da se nahvatas tudjeg besplatnog interneta.

Btw,ovakve teme nisu dozvoljene na forumu.