[ zvrk_86 @ 05.09.2010. 22:04 ] @
| Imam JVC trosistemske kutije u kojoj je bas od 6 ohm zatim srednji od 8 ohm i piezo plocicu nepoznate omaze...
E sad ja sam uspeo da produvam jedan bas i hteo sam da stavim nove bas zvucnike od 8 ohm zbog pojacala. Nedavno mi je jedan majstor rekao da je dobro staviti na pojacalao od 8 ohma zvucne kutije od 8 ohma "Nikako manje omaze!!!"
Moje konacno pitanje je, da li cu dobiti zvucnik od 8 ohma ako zamenim originalni bas od 6 ohma basom od 8 ohma...
Inace na kutiji (etiketi) iza pise da je zvucnik od 6 ohma i znam da nemaju skretnicu nego su u paralelnoj vezi u kojoj je srednji povezan na kondenzator a iz srednje povezan piezo...
Neka mi neko pojasni racunanje te omaze, posto mi nikako ne moze izaci u paralelnoj vezi 8 ohma nego samo 2.4 ohma ne racunajuci omazu piezo zvucnika...
Nadam se da ste razumeli problemce!
Hvala! |
[ PPZ @ 05.09.2010. 22:59 ] @
Prvo, nije "omaza" nego je otpor.
Ako bas hoces da petljas sam, onda ovako:
BAS zvucnik MORA da ima neku vrstu skretnice, u vidu kalema i kondenzatora.Srednjotonac moze da ima samo kondenzator, a i piezo takodje.Ako menjas bas drugim koji je 8 oma, onda ces imati problem da ce taj zvucnik da ima nesto slabiji bas (zbog 2 oma razlike).Drugih problema neces imati.Ako hoces da ti rade oba zvucnika jednako, onda zameni OBA basa, i zavrsio si.
[ zvrk_86 @ 05.09.2010. 23:19 ] @
Kazem ovaj trosistemac nema skretnicu...
Da li ja da onda pokusam neku varijantu sa skretnicom kako bih nadoknadio taj gubitak bas zvucnika?
[ zeoN_Rider @ 05.09.2010. 23:31 ] @
Samo ti stavi nov bas zvučnik od 8 Oma al' u obe kutije i uživaj!
[ zvrk_86 @ 05.09.2010. 23:38 ] @
Tako cu i da uradim!
Hvala Vam...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.