[ vekiii @ 06.09.2010. 06:06 ] @
Pozdrav.

Potrebna mi je pomoc oko sledece stvari..

Imam jednu mašinu i na njoj instaliran XP. Hocu da mi ta masinaa bude proxy server, tj da na jedan ethernet interfejs dolazi net sa rutera a da sa drugog interfejsa ide na switch a dalje u mrezu. Njegova funkcija je slijedeca: ako je neko od korisnika otvorio neki link (npr youtube) i saslusao ga do kraja, onda taj link ucitava i proxy i on ostaje sacuvan na njemu,tako da kad neko drugi zeli da otvori isti link cita ga sa proxy-a a ne sa neta.
Da li je moguce to na XP-u i pomocu koje aplikacije ili je potrebna neka LINUX verzija..

Hvala unapred.

[ acatheking @ 06.09.2010. 08:33 ] @
Ja sam se igrao sa SQUID proxy-jem za Windows platformu. Radio je sasvim ok.
[ gogi100 @ 06.09.2010. 08:55 ] @
na win xp masini stavi dve mrezne. jedna ide u switch gde ti je mreza a druga ti ide na internet. na xp masini instaliraj bilo koji proxy software, dok na masinama u mrezi u web browser ubaci ip adresu interfejsa xp masine koja ti ide u loklanu mrezu najcesce je to 192.168.0.1 i sve ce raditi ok. ako koristis neki ozbiljniji proxy software mozes cak i filtrirati saobracaj, sta moze a sta ne moze proci.
[ vekiii @ 06.09.2010. 09:44 ] @
Imas li link za Squid da pokusam a mozes li mi malo detaljnije objasniti sa tom IP adresom na browseru.
[ acatheking @ 06.09.2010. 10:14 ] @
Na ovom linku moses skinuti Squid za Windows http://squid.acmeconsulting.it/

Da bi proxy imao smisla, moras naterati korisnike da ga koriste, tj da imaju podesen proxy u njihovim browser-ima.
[ vekiii @ 06.09.2010. 10:27 ] @
A da li moze to da se izvede bez podesavanja korisničkih browsera. Jednostavno da se napravi da mreža tako radi, tj da korisnici i ne znaju da imaju proxy.
[ bachi @ 06.09.2010. 10:30 ] @
http://www.google.com/search?c...pera&ie=utf-8&oe=utf-8
[ Aleksandar Đokić @ 06.09.2010. 19:10 ] @
bolje ti je mikrotik da instaliras na nekom zasebnom racunaru, on ti je ruter, proxy, ima traffic shaping... mozes svakome ograniciti brzinu, samo ce ti trebati malo vremena dok ga podesis mada u podforumu mikrotik imas step by step objasnjenja i ne bi trebalo da imas problema
[ gogi100 @ 06.09.2010. 19:53 ] @
kolika je ta tvoja mreza?
[ vekiii @ 06.09.2010. 20:46 ] @
15 racunara, sto se tice mikrotika on napuni disk i pocinje da steka, licno imam lose iskustvo sa njim. Mislim da je bolje ovo drugo rjesenje ali tu smo da saznamo sta je u stvari bolje.

Ima li neko iskstva sa slicnim stvarima?
[ acatheking @ 06.09.2010. 21:29 ] @
MikroTik ima u sebi implementaciju Squid-a ali sa veoma siromasnim opcijama. Resenje je poseban proxy kao sto si i krenuo u pocetku teme.
Imao sam iskustva sa Squid-om na Win platformi, radi sasvim ok kada se lepo podesi. Posto ne zelis da korisnici uopste znaju da idu kroz proxy,
mozes recimo za ruter da stavis MikroTik, napravis redirekciju da sve konekcije ka TCP 80 zaokrenes(reidrect) na interni proxy na MikroTik-u
(TCP 8080 recimo, ili koji god port posesis na proxy-ju), a internom proxy-ju na MT podesis taj eksterni proxy kao parent proxy.

[Ovu poruku je menjao acatheking dana 06.09.2010. u 22:42 GMT+1]
[ gogi100 @ 06.09.2010. 21:36 ] @
ma za 15 racunara ti ne trebaju tako komplikovana resenja. proguglaj malo i nacices brdo free proxy software koji ce zadovoljiti tvoje potrebe
ja licno koristim ccproxy i prezadovoljan sam
[ Machiavelli... @ 07.09.2010. 00:24 ] @
ma nije egzotcno resenje... da riderctuje port i podesi parent proxy mu ne treba vise od 2 minuta. Up and running squid na linux ima za 5 minuta maksimalno. Ako se odlucis za linux, daj ssh podesicu ti ja squid. Bukvalno ne treba vise od 5 minuta. Posle se ti igras sa ACL, ali imas ga da vec fercera.
[ vekiii @ 07.09.2010. 11:31 ] @
Kad vec pravim vilo bih da je to najbolje rjesenje, evo veceras cu na xp instalirati squid i vidjeti sta i kako.
Javim Vam se sa rezultatima.