[ korak @ 06.09.2010. 17:56 ] @
Mozda je prosto, ali za mene nije.

Imam dve tabele koje su u odnosu N:N. Imam i trecu koja sluzi samo da poveze ove dve tabele i da svede na dve veze 1:N.

Kako da napravim formu u kojoj ce se videti ove dve tanbele a da mogu da se azuriraju polja u obe?

Pozdrav i hvala.
[ Getsbi @ 07.09.2010. 05:38 ] @
Prvo napraviš formu na treću, veznu tabelu.
Potom napraviš dva combo boxa sa Control Source na prve dve tabele koje su u odnosu N:N.
Oba combo boxa neka imaju osobinu Limit to List = No, da bi mogao da ih ažuriraš u hodu.
[ korak @ 07.09.2010. 11:58 ] @
Hvala na odgovoru, ali jedna od tabela u vezi N:N ima jedno polje za azuriranje, a druga vise takvih polja. Voleo bih da ova druga bude prikazana tabelarno.
Da li kombo boks mogu jednostavno da zamenim tabelom?

Pozdrav.
[ Getsbi @ 07.09.2010. 14:25 ] @
U combo boxu, možeš da navedeš sva polja koja ti trebaju. Koristi Bound Column, Column Widths i List Width.
[ korak @ 07.09.2010. 17:28 ] @

Da pojasnim problem:

Imam tabelu tabSklopovi koja ima listu imena sklopova. Novi sklop se moze dodati, ili neki obrisati.
Imam tabelu tabMaterijali (elektro materijal) koja ima polja: naziv materijala, kuciste, napomena i cena.

Zelim da vidim tabelu tabSklopovi, i kada se pozicioniram na neki sklop (selektujem ga) vidim i tabelu sa materijalima za taj sklop. Sada hocu iz tabele Materijali da dodam novi materijal. Dakle treba da imam na formi tri tabele gde je jedna tabMaterijali uvezana sa tabSklopovi, a druga tabMaterijali cela.

Trebalo bi klikom (ili na neko dugme) na stavku i celoj tabeli materijali da se azurira tabela za vezu i da se u uvezanoj tabeli tabMaterijali pojavi izabrani materijal za vec izabrani sklop.

Zvuci mi komplikovano i nemam ideju kako to da uradim.

Pozdrav.
[ Zoran.Eremija @ 07.09.2010. 17:30 ] @
Prema opisu Vaseg problema moze se konstatovati da govorite o odnosu dve tabele koje su u vezi N:N i tu vezu st opisali trecom tabelom tabelom koja je vezna. Ako je to tako onda bi to moglo da se prikaze slikovito u IDEF1X metodi sledecim primerom:

Ako je to tako onda je rec o zavisnom entitetu OsobaJezik.

Zavisni entiteti su entiteti čija egzistencija i identifikacija zavise od drugog ili drugih entiteta. Zavisni entiteti se dele u četiri grupe, i to:

1. Karakteristične entitete, tj. entitete koji se ponavljaju više puta za određeni nezavisni entitet;
2. Asocijativne entitete, koji predstavljaju vezu više entiteta;
3. Projektne entitete, koji su slični asocijativnim entitetima, samo što nemaju sopstvene atribute;
4. Entitete kategorije, koji predstavljaju potkategoriju entiteta.

U datom primeru u pitanju je 3. slucaj.

Posto zavisni entitet prema gornjoj definiciji je egzistencijalno zavisan od drugih to prakticno znaci da pojava neke n-torke u njemu prvo mora implicirati pojavu u prethodnim od kojih zavisi, sto znaci da bi ste prvo morali insertovati n-torke u entitetima Osoba i Jezik a onda u entitetu OsobaJezik.

[Ovu poruku je menjao Zoran.Eremija dana 07.09.2010. u 18:42 GMT+1]
[ Zoran.Eremija @ 07.09.2010. 19:20 ] @
Izgleda da smo kucali u isto vreme :-)

Sve ranije sto sam napisao stoji a resnje je u prilogu ako sam Vas dobro razumeo...
[ korak @ 07.09.2010. 21:55 ] @

Hvala na trudu. Osnovna znanja iz baza podataka imam, ali ne i iskustvo da realizujem ono sto zamislim. Relacije izmedju tabela sam postavio kao i Vi, ali kao sto sam napisao ne umem da napravim zeljeni prikaz na formi.

Fajl koji ste dali u prilogu ne mogu da startujem jer mi access prijavljuje da ne moze da prepozna format. Sigurno je to zato sto ja koristim verziju 2000. Moracu da nadjem nesto novije.

Pozdrav.
[ Zoran.Eremija @ 07.09.2010. 21:59 ] @
Verzija 2000
[ korak @ 07.09.2010. 23:47 ] @

Odlicno, radi. Puno hvala.

Pozdrav.