[ Valerij Zajcev @ 08.09.2010. 00:47 ] @
[ Stranger2 @ 08.09.2010. 01:46 ] @
Uvek su moguce takve razlike u browserima i drugim porgramima koji nisu profesionalno namenjeni za grafiku. Na primer mozes color pickerom da uzmes boju sa neke stranice i onda tu boju koristis na stranici i ona ne bude ista.
Boja kod format slika se moze zapisati na vise nacina. Browseri radi ustede meorije i brzine prikaza koriste varijanu prikaza sa najmanje komponenti pojedine boje pa se pri tom redukovanju cesto izgube neke nijanse i dolazi do razlika. Naravno tu razliku mozes primetiti samo ako poredis kao ti ili ako koristis color picker.
---
Takodje moze biti razlog greska autora. Na primer, greskom je napravio razlicte css fajlove za razlicite browsere a hteo je isti prikaz.
[ Aleksandar Ružičić @ 08.09.2010. 01:55 ] @
ja kad predjem color pickerom preko screenshotova koje si postavio meni ova chrome verzija daje boju #3B5998 (sto je boja koju si zadao u css-u) dok mi za ie screenshot prijavljuje #4F7EC3 sto znaci da chrome prikazuje kako treba ;)
ume to da se desi ponekad sa bojama koje nisu "web safe", u takvim slucajevima 1x1 px gif ume da resi situaciju (nekad cak i png, mada i sa njim umeju da se jave razlike izmedju ie i ostalih browsera), mada pitanje je da li bas moras tu boju. eksperimentisi malo, nadji najpriblizniju web safe boju i vidi kako ona "cuci". ili to ili da napravis dodatan http zahtev (za tu slicicu)...
edit: ipak je ie taj koji dobro prikazuje boju, zeznuh se u interpretiranju screenshota :)
[ Valerij Zajcev @ 08.09.2010. 10:35 ] @
Ok sad vidim da je mozda glupost do mene, al opet ne znam zasto. Pre ove boje #3B5998 koristio sam drugu boju, a to je ta #4F7EC3. I te boje vise nema u celom projektu je zamenjena. Ali je fora ta sto samo chrome pravi tu glupost. I u FFox-u radi. Ne znam da li moze da bude do toga nesto st sam menjao boje, jer kada napravim neki drugi projekat sada i stavim tu boju radi na svim browserima normalno, ali u ovom projektu nece, a svuda je 100% zamenjena 
[ Valerij Zajcev @ 08.09.2010. 11:09 ] @
Ok, ovo je cudno, sada sam boju stavio da bude ZUTA. Svuda. Pokrenem aplikaciju ostaje ista stara plava u chrome, ista stara u IE, a zute nigde?!?!?! wtf
[ Aleksandar Ružičić @ 08.09.2010. 11:19 ] @
ocigledno ti je taj selektor gde je zuta boja jaci od tog gde je plava, ili si naisao na neki bug u webkit-u (sto nije nemoguce).
daj kod kojim dodeljujes zutu boju (selektor je najbitniji)
[ Valerij Zajcev @ 08.09.2010. 11:24 ] @
Resih problem, ali i dalje ne znam sta je bilo. Obrisao sam CSS fajl u kom su mi stilovi i napravio novi sa istim sadrzajem, i proradilo je nas vim browserima. Nemam pojma sta je ovo bilo 
[ Aleksandar Ružičić @ 08.09.2010. 11:34 ] @
moguce da je chrome drzao taj stari css u kesu i nije ga osvezavao... (hint: kad god radis development ne koristi F5 ili Ctrl+R vec Ctrl+Shift+R, odnosno Ctrl+F5 u ie-u)
[ Valerij Zajcev @ 08.09.2010. 11:44 ] @
Citat:
...hint: kad god radis development ne koristi F5 ili Ctrl+R vec Ctrl+Shift+R...
Sada radi i stari CSS fajl  tnx
[ w3bl0rd @ 08.09.2010. 12:11 ] @
nakon prvog posta mi je bilo jasno da je u pitanju cache :D kakve web safe boje, bez uvrede Aleksandre, ali web safe boje u 21. stoljeću :D da CTRL+F5 u nekim browserima radi full refresh, di loada sve dokumente ispočetka, obični F5 će uzeti slike css i js koji je ostao cacheiran u browseru
[ Aleksandar Ružičić @ 08.09.2010. 12:21 ] @
veruj mi, ie6 itekako ume da i dan danas (ipak je on browser sa kraja 20-og veka) pobrljavi sa nekim bojama :)
ja sam na pocetku teme pogresno protumacio screenshot i mislio sam da je ie (ovo je 8ica koliko vidim) taj koji masi boju pa sam pomislio da je neki artifakt iz 6ice :)
[ Stranger2 @ 08.09.2010. 15:27 ] @
Browseri (a i drugi programi koji nisu bas namenjeni za grafiku) mogu da razlicito prikazu boje. Probajte recimo u photoshopu ili corel photopaint-u da napravite gradient samo sa nijansama zelene boje. I onda ga postavite kao background pa pogledajte sta se desava u browserima. Redukcijom broja boja palete se gube pojedine nijanse sto je narocito vidljivo kod gradienta sa blagim prelazima.
Imao sam recimo poblem da je svetlo sivi gradient u .jpg formatu firefox upotno prikazivao kao "neuredno-prljavvo-zeleni" i nije nista pomoglo dok nisam postavio isti taj gradient u .png formatu. Na vecini kompjutera je bilo u redu ali na tom jednom jeste. Na to delom verovatno utice i podesavanja operativnog sistema, graficke kartice itd. ali uglavnom moze se desiti razlika prikazu iste boje.
p.s.
Takodje pogledajte i ovu temu gde se spominje problem sa bojama uzrokovan JPG kompresijom http://www.elitesecurity.org/t...rogramima-za-rastersku-grafiku
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|