[ nikolab @ 10.09.2010. 21:01 ] @
Imam Sony ST-S120 AN/FM tjuner i problem je sledeci: nemam stereo signal ni na indikaciji na display-u niti na izlazu.Signal je dobar, izlaz ima na oba kanala ali mono.I da,kada ga pustim na auto tuning samo protrci kroz frekvencije i ne staje.Da li ima neko ideju sta bi moglo da bude u pitanju i naravno neko resenje? Hvala svima unapred!
[ drproka @ 19.09.2010. 09:01 ] @
A jel dobra antena ili samo parce zice?
[ nikolab @ 19.09.2010. 22:46 ] @
Probao sam i koaksijalni kabli (2-2,5m) bez antene samo kabli, stap antenu od tv-a, antenu sa tv/fm kartice i nista!
[ 44250 @ 19.09.2010. 23:31 ] @
Uslikaj zadnji kraj tog risivera,onaj deo sa prikljuckom-prikljuccima za antenu-antene i postavi ovde pa da vidimo sta dalje. ...
[ yugaja @ 20.09.2010. 11:22 ] @
Ma uslikaj deo oko FM detektora, LA1851, according to schematic Verovatno ce biti dovoljno da zavrtis jedan od tih transformatora, Fm diskriminator...

[ nikolab @ 21.09.2010. 17:59 ] @
Evo slichica...

http://yfrog.com/5yimage033wj
http://yfrog.com/mzimage032mj
http://yfrog.com/j6image0312wj
http://yfrog.com/9gimage031aj
http://yfrog.com/m9image030yj
http://yfrog.com/ccimage029wj
http://yfrog.com/neimage028zj

Zakacicu i semu,ako je potrebno... U svakom slucaju,hvala jos jednom! Pozz
[ peca26000 @ 21.09.2010. 18:56 ] @
Nece za dugo vreme resiti problem u FM diskriminatoru.
Problem je malo veci! Kasnije ce ponovo da podesava zavojnicu dok je ne slomi.
Postavi shemu, da vidimo o cemu se radi, obicno filteri dotraju za 10,7mhz i to se mora menjati.
[ nikolab @ 22.09.2010. 02:11 ] @
Evo i sheme...

http://www.mediafire.com/?tjdlxeycq5ub42j
[ zeoN_Rider @ 22.09.2010. 08:41 ] @
Citat:
nikolab: Evo i sheme...

Na 4 i 5 strani sve je objašnjeno!

[ peca26000 @ 23.09.2010. 00:46 ] @
Jeste ali, to nas korisnik ne moze da ustanovi. Da ima ovu opremu kao u tekstu, nebi ni pitao nas kako da resi.
Neke detalje, necete naci na internetu!
Ovako ja bih krenuo od tacke napajanja Vcc, 3. nozica treba imati napon u rasponu od 12-11v to je prvo i osnovno!
Drugo, elektrolite uokvireni crvenim, promeniti novim! (ima u prikacen fajl ali sve ici redom kako objasnjavam)
Ne stelovati nikakve kalemove!!!
Staviti kao antenu zicu od 80cm, Gledati signal metar, za dovoljnu jacinu signala! (ovo na vecini tjunera je uslov da jaci signal ukljuci stereo)
Podesiti stereo pilot ton na trimeru RV21 ukoliko se posle menjanja kondezatora ne pojavi stereo! (kondezatori za menjanje uokvireni crvenim su C28 i C32)
Ovo raditi samo ako je dovoljne jacine stanica koja se prati i slusa.
U slucaju da je pomerena frekvencija u odnosu na displej, a imate siguran spisak stanica na koje treba brojac pokazati tacnu frekvenciju i nesto se ne slaze, promeniti novim filterima za 10,7mhz i postovati oznake, u nabavci ima razlicitih propusnih opsega, zato je vazno svako slovo sa njega i pratiti oznaku koja ima svoj smer, to su keramicki filteri CF1,2,3.
I naravno opet vazi ''Ne stelovati nikakve kalemove!!!''
Taj uredjaj predpostavljam da ima bar 10-tak godina i kondezatori su uvek i vecita stvar za menjanje.
Pozdrav

[ nikolab @ 23.09.2010. 13:37 ] @
peca26000 hvala puno! Popodne idem po kondenzatore i krecem za radom! Inace, trimer za stereo pilot ton sam odavno probao da stelujem, posto sam ga dobio polovan posumnjao sam da je nesto cackano, medjutim nisam dobio nikakve promene. Signal je u 90% slucaja odlican ali jednostavno nema na izlazu stereo efekt. Promenicu danas kondenzatore i javljam se!
[ nikolab @ 24.09.2010. 18:47 ] @
Promenio CF1, CF2 i CF3 ali na zalost nista...
[ drproka @ 24.09.2010. 19:40 ] @
A da nije problem u stereo dekoderu,ne znam shemu ima li neko kolo LM...TCA...,pogledati trimer,malo ga vrtnuti.....
[ drproka @ 24.09.2010. 19:52 ] @
Uf...sve ide sa LA1851N, da li prebacuje u poziciju MONO tasterom sa LC7218...
[ nikolab @ 24.09.2010. 19:55 ] @
Gore su zakacene i slike i shema. Trimere sam upravo stelovao prema uputstvima iz sheme ali nista. Doduse nemam fm generator, ali sam preko trimera pokusao da dobijem separaciju kanala ili bar malo jaci signal da proradi auto tuning ali nista...
[ nikolab @ 24.09.2010. 19:58 ] @
Ne prebacuje, samo ode u mute rezim, jer je na tom tasteru selekcija stereo/mute.
[ peca26000 @ 25.09.2010. 02:19 ] @
Ako radi auto tuning i imas napon koji je 11.3v onda je neispravan stereo dekoder u chipu.
Ako ne radi auto tuning, onda ti nisu dobri filteri i razdesen je FM diskriminator i RV24.
Mute treba da otvara preko 30dB ali pod uslovom da se stanice automacki zaustave i displej pokaze tuned!
Sve ovo mora da radi.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 25.09.2010. u 03:31 GMT+1]

[ PPZ @ 26.09.2010. 00:21 ] @
Mislim da ce tu ipak morati da se ponovo podesi FM diskriminator.Imao sam isti problem na tuneru ST-S316.Medjutim, nije samo dovoljno podesiti, PRE podesavanja OBAVEZNO prelemiti kalem! Ako se podesi pa se prelemi, ponovo ce se razdesiti.Kod mene radi evo preko godinu dana bez ikakvih problema.
[ nikolab @ 26.09.2010. 14:48 ] @
Kad je auto tuning ukljucen, tuner se ne zaustavlja ni na jednoj frekvenciji. Ponekad, dok stelujem RV24, samo malo uspori na nekim frekvencijama ali se ne zaustavlja. Napon je ok, merio sam vise puta. PPZ, da li je to kalem u prijemnom delu (onom koji je oklopljen) ili negde oko IC? Gore su zakacene sheme pa ako bi bio ljubazan da mi das neke malo blize instrukcije.
[ peca26000 @ 26.09.2010. 19:05 ] @
To onda nije dobro ako nece da staje na automacko trazenje, na nekim tjunerima bas zbog toga nece ni stereo da radi!
Imas dve zavojnice u demodulatoru T21 i T23, odmah pored onog kondezatora koji si menjao...
Kad bude proradilo automacko trazenje, onda ce proraditi stereo, to znaci da je signal doveden u centru frekvencije filtera 10,7mhz cim je razdesen ili nije dovoljan propusni opseg filtera, onda nema nista ni za 15khz a to odredjuju upravo ona 3 keramicka koja su uglavnom loseg kvaliteta, bolji su oni u plavoj boji.
[ nikolab @ 26.09.2010. 21:49 ] @
Na tim zavojnicama postoje dva srafa za stelovanje. Da li trebam uporedo da ih stelujem ili kako vec? Prvi put se susrecem sa ovakvim problemom, pa mozda delujem i malo dosadno ali svaka pomoc je dobrodosla. Hvala jos jednom na trudu i vremenu!
[ peca26000 @ 27.09.2010. 07:56 ] @
Nije stvar u dosadi, vec o tome bas kako ces opisati sta ne znas, onda cemo lakse da resavamo problem zajednicki! (niko se naucen nije rodio a i da jeste to nije normalno)

Da predjemo konkretno na stvar, kreni sa slabijom stanicom tj. signalom na displeju, znaci signal podesiti sto vise.
Ako nekim slucajem signal zakucava pa se nevide nijanse pri stelovanju signala i demodulacije, staviti na slabiju stanicu, kako bi uocio i cuo razliku, to je potrebno da bi MF koji radi na 10,7mhz doveo u rezonantni najaci signal, posle toga ide podesavanje diskriminatora, to je vec lakse, steluje se po najjacem zvuku koji emituje neka stanica, tek tad ce se mozda pojaviti stereo.
U slucaju da se ne pojavljuje stereo, ponovi pretragu stanice posle svakog stelovanja te dve zavojnice, svaku novu promenu ne registruje procesor! a svaka nova funkcija koja je iz pocetka za procesor vraca i ocekuje sredjen signal.

Da se vratimo na stelovanje MF-a.
Da bi bio siguran da si doveo u najaci rezonantni signal na 10,7mhz stavi na pola da pokazuje i uzmi ona 3 filtera stara koje si izbacio, pocni da vracas 1 po 1 ALI stalno gledaj jacinu signala! Ovakav postupak sa filterima treba! zato sto su uglavnom loseg kvaliteta.
Na taj nacin bez instrumenata ces dobiti najbolji rezonantni signal, kad sa tim zavrsis uzmi i polako podesavaj diskriminator na one dve zavojnice, jedna od njih moze biti i ona koja sluzi za rezonantni signal a druga diskriminator, moze da se desi da i jedna i druga utice? Uglavnom diskriminator nebi smeo da utice na signal metar.
Sta si uradio? malo vise opisi kako i sta radis, ja sam ti dao najjednostavniji nacin da ovo ispitas.
Srecom na tom prijemniku postoji signal metar i to olaksava podesavanja...
Dok god ne proradi automacko trazenje da staje na stanice, nisi nista uradio, to je normalna stvar, procesor ocekuje povratni signal za stop pretragu, a sve ovo pomenuto od ranije je potrebno da bi dobio taj ''stop'' da bi procesor ukljucio ili iskljucio nesto, tako i taj ''stereo'' verovatno trazi potvrdu da je dovoljne jacine signal i nije deformisan za 19khz koji trazi stereo dekoder!
Pozdrav
[ PPZ @ 27.09.2010. 20:20 ] @
Peca ti je vec objasnio, a ja cu da dodam da je kod mene bila u pitanju samo jedna zavojnica.Kod mene doduse nisu bile duple, nego dve fizicki odvojene.I samo je jednu trebalo podesiti.Takodje i kod mene nije hteo da stane na automatskom trazenju, kao ni da prepozna stereo signal!

A zavojnicu sam pomerio mozda za 1/8 kruga.Samo sam je pipnuo i sve se vratilo na normalu.Od tada nemam problema, a kazem proslo je vise od godinu dana...

Kad pomeras zavojnice, nemoj da ih vrtis mnogo.JAKO PAZLJIVO, i pamti gde su bile.Nece biti potrebno da ih zavijes/odvijes vise od pola kruga!