[ mestar @ 11.09.2010. 09:31 ] @
Pozdrav svim kolegama. Imam jedan veliki problem, nedavno sam nabavio novu Sony NX5 kameru a inače koristim Sony Vegas Pro 9.0 za montažu. Do sada nisam imao nikakvih problema sa Vegasom dok sam koristio staru kameru na kasete, jednostavno odradim capture, i onda montaža ide bez problema.

U čemu je problem, materijal snimljen novom kamerom je u SD formatu, i kada krenem montirati, jednostavno ne mogu namontirati minutu/dvije i hop, sruši se Vegas. Sve moguće opcije sam probavao, obrisati Vegas instalirati novi, tako da sam sve verzije od 9.0a,b,c,d,pa evo i e verziju, i kod svih je isti problem. OS je Win XP. To mi se i ranije dešavalo kada sam u montaži koristio kadrove snimljene sa 5D mkII u kombinaciji sa normalnim avi-jem, ali to sam koristio par puta, tako da nisam nešto bio ni zabrinut.

Sada imam snimljenu kompletnu svadbu od cca 6 sati na nekih 600-700 klipova, i jednostavno svaki korak urađen moram snimati, jer nakon 3-5 poteza blokada, i ruši se.

Ima li neko nekakvo rješenje, do čega bi moglo biti, da li je netko imao sličan problem i kako ovo riješiti, jer ću izluditi ako vako nastavi.

Veliki pozdrav, i svaki komentar, sugestija, pomoć su dobro došli.
[ Stranger2 @ 11.09.2010. 15:09 ] @
Citat:
materijal snimljen novom kamerom je u SD formatu

SD znaci Standard Definition. Rezolucije do 720x576. Rezolucija je samo jedan od parametara koji moze igrati ulogu... u ovom slucaju rezolucija sama po sebi verovatno nije problem jer svi programi rade s SD rezolucijama.

Citat:
Sony NX5 kameru

Ako je to na primer ova kamera http://pro.sony.com/bbsc/ssr/m...adcastcameras/product-HXRNX5U/
Za nju pise:

Video Recording Format:
HD: MPEG-4 AVC/H.264 (AVCHD)
SD: MPEG-2 PS

Znaci kada izaberes SD snima klasicne .MPG (moguce je i da je druga ekstenzija) fajlove, znaci MPEG Program Stream container fajl i u njemu MPEG-2 video zapis.

Mislim da se u Vegasu MPEG-2 komponenta odvojeno aktivira. Postoji mogucnost da je ta MPEG-2 komponenta u Vegasu neispravna ili da nije aktivirana "propisno" i da zbog toga pravi problem s tim fajlovima.

Citat:
tako da sam sve verzije od 9.0a,b,c,d,pa evo i e verziju, i kod svih je isti problem.

Ako je to piratski, mislim da je "9.0b" najsigurniji.
Ako je to trial verzija (probna koja radi 30 dana) onda je moguce da se na taj probni period ne odnosi MPEG-2 komponenta. Ili je moguce da je zbopg ranijih verzija trial period za MPEG-2 jos ranije istekao.

Citat:
Ima li neko nekakvo rješenje, do čega bi moglo biti, da li je netko imao sličan problem i kako ovo riješiti, jer ću izluditi ako vako nastavi.

Pa nisu retkost problemi tog tipa. Resivo je. Treba pkusati par jednostavnih stvari koje mogu pomoci a ko to ne uspe onda ja poduzmem niz koraka da lociram problem...

Evo za pocetak:
- Instaliraj full verziju (i aktviraj) nekog komercijalnog DVD plejera, na primer PoerDVD ili WinDVD. Mozda najbolje staru verziju PowerDVD 6 jer je fleksibilniji i bolje proveren od novijih. Sa njegovom aktivacijom dobijas odlican (verovatno najbolji) MPEG-2 dekoder pa postoji mogucnost da pomogne Vegasu da barata sa tim fajlovima. Pa isprobaj svakako.
- Probaj pustati te fajlove u PowerDVD-u pa vidi da li rade Ok ili i tu ima nekih smetnji.

- Otvori jedn od tih fajlova u programu MediaInfo, prebaci na tekstualne informacije i kopiraj ih ovde u poruku da vidimo sve informacije o tom fajlu.
[ mestar @ 11.09.2010. 16:13 ] @
Hvala za odgovor, svakako ću probati tu kombinaciju, ali na žalost ne mogu da nađem nigdje PowerDVD verziju 6, ali pokušat ću sa verzijom 10 koju sam našao i evo skidam je. U međuvremnu da pošaljem tekstualne informacije o fileu koji si tražio.

Vegas je piratski, trenutna verzija je 9.0e, ali kao što sam rekao sa svim verzijama je bio isti problem.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Općenito
Potpuni naziv : D:\_Vjencanja\_VIDEO\M2U00023.MPG
Oblik datoteke : MPEG-PS
Veličina datoteke : 8,31 MiB
Trajanje : 7s 712ms
Ukupni protok podataka : 9 .042 Kbps

Video
ID : 224 (0xE0)
Oblik datoteke : MPEG Video
Inačica oblika datoteke : Version 2
Profil oblika datoteke : [email protected]
Postavke oblika datoteke za BVOP : Da
Postavke oblika datoteke za Matr : Polazno
Format_Settings_GOP : M=3, N=12
Trajanje : 7s 600ms
Način protoka podataka : Promjenjivo
Stopa protoka podataka : 8 .606 Kbps
Nominalni protok podataka : 9 .100 Kbps
Širina : 720 piksela
Visina : 576 piksela
Omjer slike : 16:9
Protok sličica : 25,000 fps
Standardno : PAL
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bita
Vrsta pregledavanja : Interlaced
Redoslijed pregledavanja : Najprije gornje polje
Bita/(piksela*sličica) : 0.830
Veličina toka : 7,80 MiB (94%)

Audio
ID : 128 (0x80)
Oblik datoteke : AC-3
Oblik datoteke/Informacija : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
Trajanje : 7s 712ms
Način protoka podataka : Ustaljeno
Stopa protoka podataka : 256 Kbps
Kanali : 2 kanala
Položaj kanala : Front: L R
Učestalost uzorkovanja : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bita
Zaostajanje prikaza video-slike : -80ms
Veličina toka : 241 KiB (3%)
-------------------------------------------------------------------------------------------

Evo ako treba i proširena informacija, mogu i nju okačiti.

Javim se svakako kad probam instalirati Power DVD 10.0 šta će onda biti, da li će se išta popraviti.
[ Stranger2 @ 11.09.2010. 18:11 ] @
Prema informacijama fajl je Ok. Tipican .MPG a sve u njemu komaptibilno sa DVD formatom. Ne vidi se nista neobicno u parametrima.

Ali posto je to ipak fajl kioji kamera snima uzivo on se mozda razlikuje od obicnih MPG-a. na primer kada se container fajl kreira u kompjuteru onda on ima odredjeni pocetak, kraj, index i jos neke delove. Ako kamera terenutno mora prestati snimanje onda je moguce da pocetak i kraj fajla budu nedovrseni i da to smeta vegasu.

Za ovo ostaje nekoliko potencijalnih resejnja:
- "popravka" MPG fajla pomocu programa MPEG Streamclip
- demuxovanje MPG fajla (iz fajla se izvadi cisti MPEG-2 zapis i AC3 zapis) pa onda da ih probas odvojeno otvoriti u vegasu.
- remuxoanje tj. ono sto se dobije demuxovanjem se ponovo muxuje i dobije se novi ispravan container fajl.

Za sad cu ti objasniti ovu prvu varijantu:
- Instaliraj MPEG Streamclip http://www.squared5.com/
(mozda ces uz nejga trebati instalirati i QuickTime Alternative 1.81 ali mozda i ne. za svaki slucaj instaliraj i to)
Otvori jedan od tih problematicnih fajlova u mpeg streamclip-u i izaberi "Convert to Headed MPEG..." Tako ce napraviti MPEG fajlove "s glavom" tj. uobicajenim pocetkom.

I onda naravno istestiraj da li se sa tim novim fajlovima isti problem javlja u vegasu.

Citat:
Vegas je piratski, trenutna verzija je 9.0e, ali kao što sam rekao sa svim verzijama je bio isti problem.

Ako je problem u MPEG-2 komponentama onda nije cudno da je u svim verzijama isti problema jer je ta komponenta verovatno ista.

Citat:
Mislim da se u Vegasu MPEG-2 komponenta odvojeno aktivira.

Sad sam proverio jer ja imam "Vegas 9.0" i koliko vidim izgleda da se ne aktivira posebno. Samo je nabrojana medju komponentama ali ne nudi nikakvu posebnu registraciju za MPEG-2...

Citat:
na žalost ne mogu da nađem nigdje PowerDVD verziju 6, ali pokušat ću sa verzijom 10 koju sam našao i evo skidam je.

Male su sanse da ce pomoci ali posto nije komplikovano isplati se da prvo to probas pa ako radi super. Verziju 6 ti mogu poslati emailom ako ti treba.
[ mestar @ 12.09.2010. 11:56 ] @
Pozdrav Stranger2

Ovo da nije žalosno, bilo bi smiješno. Skinuo sam MPEG Streamclip i kod instalacije (pokretanja) kaže da mu treba QuickTime 7 ili QuickTime Alternative 1.81. Ja instaliram QuickTime 7 i file neće da radi, odnosno ne vidi se preview. Ja instaliram QuickTime Alternative 1.81 i on traži da obriše QuickTime i ja to i uradim. kada se on instalira pokrenem MPEG Streamclip otvorim file i upsss, program pada, i to svaki put.

Evo sada neko moje viđenje problema (razmišljam na glas). Nemam nešto pretjerano jaku mašinu za današnje vrijeme, ali namjeravam se i tu pojačati, ali prvo moram ovo riješiti jer ljudi čekaju, a ja nemam rješenja. Mašina je Pentium Core2Duo 2,66 4GB rama (odnosno XP prepozna 3,2), Vegas 9.0 i kada montiram sve je pogašeno, radi samo mreža.

Moje mišljenje je da je problem u kodecima, jer mi se i ranije dešavalo da u kombinaciji sa avi fileovima urađenim sa caprureom, kada ubacim neki file snimljen sa 5D mkII (mov) rušio je i tada Vegas, ali sam tada uradio konverziju mov-a u avi preko Xilisoft Video Converter Ultimate 6 i prolazilo je. Inače je Vegas sa normalnim" avi fileovima urađenim sa caprureom bio ekstra stabilan.

Ove MPEG fileove sa NX5 sam prebacio preko explorera (USB uštekao u komp, upalio kameru, našao folder i copy/paste na disc). Da li sam možda trebao to uraditi preko CMU što je došao uz kameru. Mislim, ne znam više odakle da krenem tražiti problem.

Pozdrav
[ Stranger2 @ 12.09.2010. 13:39 ] @
Citat:
Ovo da nije žalosno, bilo bi smiješno. Skinuo sam MPEG Streamclip i kod instalacije (pokretanja) kaže da mu treba QuickTime 7 ili QuickTime Alternative 1.81. Ja instaliram QuickTime 7 i file neće da radi, odnosno ne vidi se preview. Ja instaliram QuickTime Alternative 1.81 i on traži da obriše QuickTime i ja to i uradim. kada se on instalira pokrenem MPEG Streamclip otvorim file i upsss, program pada, i to svaki put.

Hajde probaj da deinstaliras quicktime. MPEG Streamclip ce raditi samo sto neces imati preview. Za onu operaciju gore sto naveo nije potreban preview.

A ako to ne uspe ima jos dve mogucnosti koje sam tamno nabrojao...
(Takodje postoje i jos neki programi koji rade slicno kao mpeg streamclip ali njega najbolje poznajem. Probaj najpre ovo sa uklanjanjem quicktime-a)

---
Citat:
Ove MPEG fileove sa NX5 sam prebacio preko explorera (USB uštekao u komp, upalio kameru, našao folder i copy/paste na disc). Da li sam možda trebao to uraditi preko CMU što je došao uz kameru. Mislim, ne znam više odakle da krenem tražiti problem.

Pokusaj preko toga jer ima neke sanse.

Na primer ovde http://pro.sony.com/bbsccms/as...ls/NXCAM_Adobe_Premiere_FR.pdf
pise...
Citat:
.MTS file
This is the high quality AVCHD video stream data. During long recordings, the clip is
automatically divided (spanned) into 2GB segments. Spanned files are seamlessly
merged while transferring to a computer via the Sony Content Management Utility
(CMU) for NXCAM.
.MPG file
This is the SD quality MPEG2 file. During long recordings, the clip is automatically divided
(spanned) into 2GB segments.

...da kamera automatski sece dugi video na segmente a da ih taj CMU program pri transferu spaja. To se odnosi na .MTS fajlove ali vredi probati i za MPG jer postoji mogucnost da to vazi i za njih.

Citat:
Moje mišljenje je da je problem u kodecima,
Pa to i ja mislim samo rekao sam MPEG-2 komponenta vegasa ali u sutini ta komponenta je MainConcept MPEG-2 codec (dekoder i jos ponesto).

Zato sam i rekao da probas i PowerDVD jer postoji sansa da njegov MPEG-2 dekoder pomogne.
[ Stranger2 @ 12.09.2010. 13:42 ] @
Hajde okaci negde jedan od najmanjih MPG fajlova da probam kod mene u vegasu i u mpeg streamclipu.
[ vizia-pro @ 12.09.2010. 13:46 ] @
Ja koristim edius 5 ,51 i nisam imao problema ni sa mpeg2 koji snima pomenuta kamera u SD (nažalostz samo 9mbps ali dobra funkcija što može i u 4/3 da snima) i AVCHD mpeg4 format koji snima u ful HD 24mbps.Probaj da promeniš na kameri format zvuka može i zbok toga da te zeza vegas...Ali vidim da je podešeno na AC3 što bi bilo logično za MPEG2
[ mestar @ 13.09.2010. 07:10 ] @
Evo odradio sam preko MPEG Streamclip-a spajanje više ovih klipova u jedan i snimio kao novi file, i koliko vidim da bi sada trebalo biti OK. Kada sam otvarao klipove koje imam Streamclip mi je javio sljedeće: Warning: the stream may have timecode breaks. Please use "Fix Timecode Breaks" to fix this stream. Kada to fixiram sljedeća poruka glasi: This command will find and fix timecode breaks in the stream. Onda idem na File>Save as i kada taj novi file otvorim u Vegasu nije bilo problema, javim se kasnije dok vidim u montaži kako će se ponašati.

Pozdrav
[ vizia-pro @ 13.09.2010. 09:37 ] @
Koristi onaj programčić (Content Management Utility) što ti je došao sa kamerom pošto kamera pravi klipove na 2gb ali ih on posle spoji tamo gde nisi kidao sa snimanjem.
[ Stranger2 @ 13.09.2010. 14:47 ] @
Citat:
Evo odradio sam preko MPEG Streamclip-a spajanje više ovih klipova u jedan i snimio kao novi file, i koliko vidim da bi sada trebalo biti OK.

Nadam se da ce raditi sada.

ponekad je dovoljno samo otvoriti .MPG fajl i ici na "Save As..." u mpeg streamclipu, a ponekad se mora "Convert to Headed MPEG..."...

Citat:
Kada sam otvarao klipove koje imam Streamclip mi je javio sljedeće: Warning: the stream may have timecode breaks. Please use "Fix Timecode Breaks" to fix this stream. Kada to fixiram sljedeća poruka glasi: This command will find and fix timecode breaks in the stream. Onda idem na File>Save as i kada taj novi file otvorim u Vegasu nije bilo problema,

ukratko cu pojasniti taj timecode:
.MPG fajlovi su osetljivi i prilikom secenja i spajanja cesto dolazi do desinhronizacije zvuka sa videom. Zbog toga imaju taj "timecode" koji pomaze da svaki "delic" videa bude sinhronizovan sa "svojim" zvukom. Medjutim prilikom secenja i spajanja taj timecode se "ostecuje".
Kamera samo po sebi ne bi trebala praviti ostecenja timecodea ali prilikom svake naknadne obrade moze doci do toga.
U svakom slucaju ne bi trebalo biti stete od "Fix Timecode Breaks" opcije ali ne treba ni preterivati s tim.

- Ako opet bude problema pokusaj pojedincano otvarati jedan po jedan .MPG fajl i za svaki od njih radi "convert to headed MPEG..." Pri spajanju zna doci do ovih timecode breaks-a jer su MPG fajlovi prilicno cudljivi.
[ mestar @ 13.09.2010. 17:24 ] @
kako je krenulo, ja ću s ovim doboti slom živaca. Taman pomislim da sam riješio problem, kad ono opet nešto drugo se javi, cccc. Sve nelogičnije stvari od nelogičnijih. Sa ovim Streamclip-om "spojim" više clipova u jedan video i gledaj sad problema, ubacim taj novi video u traku, i radim normalno, onda taj isti video isječem (dupliram) u gornju traku jer koristim samo neke kadrove kao inserte, i tu gdje sam stavio kadar preko kadra blokira mi na preview. Uradim copy/paste tog videa (uradim rename) u biti je isti sadržaj samo pod drugim imenom, uradim ponovo to sve isto, i onda ide normalno. Zatim mi se javljaju druge nus pojave, u Vegasovom trimeru izrežem dio videa koji se gore normalno vidi, ubacim u donju traku, i taj video mi bude kraći, odnosno na jednom dijelu zapne i fali mu kompltan kadar. Ja proširim taj kadar i jednostavno u njemu fali dijelova, dok je u trimeru video OK. Ja uzmem taj dio selektiram ga, izrendam, i tamo je video OK, ima sve što mi u montaži fali. E sad to nebi bio problem, da ja ne moram "ganjat" stotinke kadrova, da ih uklapam...

Neznam više majke mi, ovo me smori pravo. Evo sad ponovo radim Streamclip i snimam kao "convert to headed MPEG" pa ćemo sutra vidjet šta kaže.

Na drugim forumima mi ljudi kažu da jednostavno nemaju nikakvih problema, da sve funkcionira normalno i sa onim "izvornim" clipovima, i to me sad još više ljuti, jer su im postavke vegasa kao kod mene, i sve malte ne isto podešeno, samo što kod njih radi, a ja moram tražiti neke alternative.

Nisam više pametan šta uraditi, ali hvala za svaku pomoć i savjet
[ mestar @ 13.09.2010. 17:26 ] @
Citat:
- Ako opet bude problema pokusaj pojedincano otvarati jedan po jedan .MPG fajl i za svaki od njih radi "convert to headed MPEG..." Pri spajanju zna doci do ovih timecode breaks-a jer su MPG fajlovi prilicno cudljivi.


jel to znaći da ne trebam da idem na "Fix Timecode Breaks" nego da idem na "Continue" ???
[ Stranger2 @ 13.09.2010. 21:12 ] @
probaj i ovako i onako. probaj vise kompbinacija.

probaj i pojedinacno jedna po jedan fajl da obradjujes. i sa fix i bez. ta varijanta ce verovatno biti najbolja samo sto ce ti mozda uzeti najvise vremena.

A mozes probati i ovo spajnje i sa fix i bez. uz spajanje verovatno treba fixovati a

Ja predlazem ako ti nije problem da uradis to u mpeg streamclipu bez spajanja tj. jedan po jedan MPG.

Citat:
Evo sad ponovo radim Streamclip i snimam kao "convert to headed MPEG" pa ćemo sutra vidjet šta kaže.
Mislio sam da si to vec radio. To je bio prvi predlog. To je najbitnije jer timecode ima veze sam osa desinhronizacijom.

Citat:
Na drugim forumima mi ljudi kažu da jednostavno nemaju nikakvih problema, da sve funkcionira normalno i sa onim "izvornim" clipovima, i to me sad još više ljuti, jer su im postavke vegasa kao kod mene, i sve malte ne isto podešeno, samo što kod njih radi, a ja moram tražiti neke alternative.

Svaki racunar je jedinstven u necemu. Ko zna sta je uticalo da kod teme ta MPEG-2 komponenta u vegasu bude onesposobljena.

Palo mi je na pamet jos jedna stvar koju vredi da probas. instaliraj Elecard Converter Studio Pro 2.0 . Taj program ti ne treba ali zajedno sa njegovom instalacijom ces dobiti i MainConcept codece a njih koristi i Vegas. Meni je jednom bio resio problem sa jednim starijim programom koji takodje koristio MainConcept komponente. Mogu ti ja poslati taj program jer ga cuvam bas radi ovakvih problema.
[ deks007 @ 14.09.2010. 01:13 ] @
Za pocetak obrisi Vegas ( i u Registri bazi ako se snadjes ) i instaliraj Vegas Pro 9b - najstabilnija je verzija . Imao sam slicnih problema da mi je pucao . Pozdrav !
[ mestar @ 17.09.2010. 20:26 ] @
Evo mene opet, problem još nisam riješio, a nisam se javljao iz razloga što se preko IE nisam mogao ulogirat, i evo me sada preko GC, ali to je sad nebitno.

Evo ja ću probati dići na FTP jedan primjer "sirovog" MPEG-a iz kamere, pa Vas molim da Vi probate da li kod Vas radi. Došao sam do zaključka da je moguće da je i do kompa jer sam nosio kod prijatelja koji ima 64bitnu mašinu, i kod njega je radilo "normalnije" nije u potpunosti eli je radilo brže. Naime kada ja na svoja dva kompa probam iz explorera prevući na traku nekih 30-tak video clipova ukupnog trajanja 10-tak minuta, Vegas to prvo žvače i žvače i na kraju padne, jer ne može toliko fileova odjednom da ubaci, dok je recimo kod kolege odjednom ubacio cca 100-tinjak clipova u trajanje cca 30 minuta, jest da ga je Vegas malo duže "žvakao" ali je ubacio bez padanja. Isto sam primjetio da kada je više clipova na rtaci da mu je puno teže raditi i da zna upast, neovisno o vremenu trajanja, i da mu je lakše raditi recimo sa 10-tak clipova u trajanju 3 sata, nego sa 100 clipova u trajanju 10 minuta. Ja surta imam drugu svadbu, a ni ovu nisam riješio, i nisam pametan šta više da uradim. Najbolje mi se ponaša kada fileove konvertiram u .avi i radim tako, mada nije ni tada nešto stabilan. Isto sam primjetio da mu je lakše raditi kada je ton od MPEG2 u layer2 44,1 KHz nego sa ac3 i 48,0 KHz.

Probao sam i onu "zadnju" varijantu, formatirao sam komp. instalirao sve drivere, i samo Vegas na njemu, i opet nije radio normalno. Po tom zaključku znači da nije do kompa. Moram da napomenem da ja nemam nikakvu video kartu (do sada mi nije bila potrebna jer je sve radilo perfektno), e sad iskren da budem, ja ne znam ni koju ona funkciju obavlja. Procesor je Quad Q9400 na 2,66 sa 4GB rama 32 bitni sistem, Raptor disc na 10.000 obrtaja

Probao sam sve opcije sa programom Streamclip ali bezuspješno.


Evo dižem jedan clip na FTP pa ću naknadno postaviti link da možete skinuti i probati kod vas. Prvo što trebate probati, a kod mene to šteka jest ubaciti video u traku, i onda taj isti video ubaciti u trimer, selektirati jedan dio i ubaciti u traku iznad ovog glavnog, pustiti na preview i da vidite da li ide u realnom vremenu ili zapinje.

Zaboravio sam reći da sam probao to sa svim verzijama Vegasa a,b,c,d,e i kod svih je isto

Evo i linka, konačno http://rapidshare.com/files/419738345/NX5_mpeg_test.rar

[Ovu poruku je menjao mestar dana 18.09.2010. u 09:30 GMT+1]
[ deks007 @ 18.09.2010. 10:30 ] @
32-bitni sistem a 4GB rama nevredi ! Da bi ti video ceo ram moras 64-bitni . Evo pokusacu da skinem klip pa cemo videti sta biti . Pozdrav !
Kod mene to leti a klip je iz explorera ucitao nisam stigao da trepnem .

[Ovu poruku je menjao deks007 dana 18.09.2010. u 12:32 GMT+1]
[ Stranger2 @ 18.09.2010. 15:32 ] @
Citat:
32-bitni sistem a 4GB rama nevredi ! Da bi ti video ceo ram moras 64-bitni .

32-bitni sistem "vidi" 3.5 GB rama-a. Onih pola gigabjata sto ne vidi ne cini neku razliku.

p.s.
sad skidam ono pa ću da proverim.
[ Stranger2 @ 18.09.2010. 16:54 ] @
Probao sam i kod mene radi. Snimak u vegasu ne izgleda glatko kao u plejerima ali moze se reci da jeste u realnom vremenu. Probavao sam desetak minuta ono sto si napisao i nije bilo problema.

Koristim "Vegas Pro 9.0"
Imam isti procesor kao i ti i 4GB RAM-a (dual channel 2 modula po 2GB)
32bitni windows xp professional sp3 (koji "vidi" 3.5 GB rama)

U plejrima sam takodje probao i radi normalno i glatko. Radi i "premotavanje" sto znaci da nije ostecen ili nedovrsen fajl.

---
Ovako, hteo sam da okacim fajlove od mainconcepot plugina iz mog vegasa pa da probas da zamenis. Ali tezak je nekoiko megabajta pa ne mogu da okacim na forum. Javi mi se mejlom pa cu ti poslati te fajlove da probas da zamenis.[ mestar @ 19.09.2010. 15:29 ] @
Hm, baš čudno mi to, evo ja bi molio još jedan kratki clip od par sekundi gdje je snimljen automobil kako prolazi cestom, pa ako može da vidite samo još to, znači ubaciti clip u video traku, isti taj duplirati u gornju traku, skratiti je na dio gdje samo automobil prođe u kadru, i pomaknuti ga lijevo/desno od njegovog početnog položaja, pustiti play i kada dođe do njega da se prikaže kadar iz gornje trake, samo me zanimo da li vam trza/šteka prolazak auta. U tome je glavni problem. Evo linka za download tog kratkog clipa, nije težak http://rapidshare.com/files/419928492/test2.rar

Kod mene jednostavno SD materijal neće ni naopako i to na par različitih komjutera, a problem mislim da sam riješio sa tim što snimam u HD i materijal "šamara" ko po loju. To mi nije jasno da HD bilo koje rezolucije mašina vrti, a SD neće. Evo baš prebacivam materijal od jučerašnje svadbe koju sam radio u HD FH modu (1440x1080) pa kada riješim ovu SD svadbu koja je sporna javim rezultate montaže ove HD. Iskreno se nadam da neće biti problema, jer ako bude ..bat ću mu .... :)

Evo ako mi možete javiti samo ovaj kratki test što sam poslao, na način koji sam objasnio.
[ Stranger2 @ 19.09.2010. 16:29 ] @
Probao sam i ovo na nacin koji si opisao. Radi kao zmaj. Nikakvog trzaja nema. Cak sam probavao namerno da klikcem i da povlacim klizac sto brze i radi glatko kao mixeta.
Preciznije da napisem, koristim "Vegas Pro 9.0 (build 563)"

Citat:
Kod mene jednostavno SD materijal neće ni naopako i to na par različitih komjutera, a problem mislim da sam riješio sa tim što snimam u HD i materijal "šamara" ko po loju. To mi nije jasno da HD bilo koje rezolucije mašina vrti, a SD neće.

SD je inace oznaka rezolucija do 720x576 a HD preko toga. Medjutim kod tvoje kamere nije razlika samo u rezoluciji. Vec se radi o drugacijem formatu kada snima u SD a duragcije kada snima u HD, sto sam pomenuo ovde:
Citat:
Ako je to na primer ova kamera http://pro.sony.com/bbsc/ssr/m...adcastcameras/product-HXRNX5U/
Za nju pise:

Video Recording Format:
HD: MPEG-4 AVC/H.264 (AVCHD)
SD: MPEG-2 PS


To sto "SD" ne radi dobro znaci da MPEG-2 Program Stream i MPEG-2 video zapis ne rade dobro. A to sam vec ranije rekao. Nesto sa MPEG-2 komponentom vegasa nije u redu ili nesto sto je jedinstveno na tvom kompjuteru smeta toj MPEG-2 komponenti.

Citat:
Moram da napomenem da ja nemam nikakvu video kartu (do sada mi nije bila potrebna jer je sve radilo perfektno), e sad iskren da budem, ja ne znam ni koju ona funkciju obavlja.

Ne znam da li mislis na Graficku karticu ili Video editing karticu? Graficku karticu verovatno imas ugradjenu u maticnu plocu inace bi ti rad u windowsu sav bio uz "trzanje". A video editing karticu nemam ni ja pa znaci da nije ni do toga.
Graficka kartica ucestvuje na kraju procesa prikaza videa i obicno ne igra znacajnu ulogu ali moze i onda da napravi problem (pogotova ako je neispravna). Takvi problemi se recimo resavaju resetovanjm opcija kod drajvera graficke kartice. Medjutim posto si ti instalirao kompjuter ponovno i sve drajvee onda ni to nije u pitanju.
Ipak ne bi bilo lose da instaliras najnovije drajvere za graficku jer u drajverima znaju resite razne bugove i cudne kvarove.

---
Sledeci predlog:

Hajde pokusaj promeniti format containera (remultipleksovati) iz MPG u MP4 pomocu programa YAMB http://yamb.unite-video.com/
Kvalitet ce ostati netaknut samo ces dobiti MP4 fajl. Pa proveri da li MP4 fajlovi mozda rade bole?