[ Ivex_M @ 12.09.2010. 14:03 ] @
Poz svima. Zelim da napravim jedan el. sklop kojim bi zamenuo Grebenastu sklopku sa relejima. Mislio sam da to uradim sa dva tastera (+/-,pritiskom na taster + prelazio bi sa polozaja 1 na 2,ponovnim pritiskom sa 2 na 3, a taster - bi to isto radio samo u nazad,npr sa 3 na 2,pa sa 2 na 1. polozaj) Za sve to ukupno mi treba 3 releja od 16A 12V spulna ( Jedan polozaj bi palio jedan relej ) ,Da li bi ovo bilo izvodljivo napraviti ? ? I kako ? ?
[ veselinovic @ 12.09.2010. 16:14 ] @
Tesko samo sa relejima ( doduse moguce ali treba mnogo vise od 3 releja), sa logickim kolima ili kontrolerom je lako rjesivo, ali ostaje pitanje ako je to u energetici jel korektno mijenjati nesto tako robusno i jeftino kao grebenjak.
[ Horvat I @ 12.09.2010. 17:54 ] @
Citat:
Ivex_M: Poz svima. Zelim da napravim jedan el. sklop kojim bi zamenuo Grebenastu sklopku sa relejima. Mislio sam da to uradim sa dva tastera (+/-,pritiskom na taster + prelazio bi sa polozaja 1 na 2,ponovnim pritiskom sa 2 na 3, a taster - bi to isto radio samo u nazad,npr sa 3 na 2,pa sa 2 na 1. polozaj) Za sve to ukupno mi treba 3 releja od 16A 12V spulna ( Jedan polozaj bi palio jedan relej??? ) ,Da li bi ovo bilo izvodljivo napraviti ? ? I kako ? ?

Lako je izvodljivo,samo treba resiti neke tvoje osnovne greske.
Grebnjak je predvidjen za u/izkljucivanja, a relei samo za ostvarenje automatike i ako pise na njemu da je za 16A to znaci da preko smirenih kontakata moze proci ta struja ali ne da on prekida! Za tu namenu se koriste elektromagnetni kontaktori.
[ Ivex_M @ 12.09.2010. 21:17 ] @
Znam da moze sa logickim kolima,ali ne znam kako i sta ide.. Kontroler gledam nekako da izbegnem ako ikako mogu,jer nemam programator,ali ako ne postoji drugi nacin..onda cu morati sa njim .Horvat 1 znam za to,struja koja protice kroz kontakte releja bi bila oko jednog ampera,inace imam viska par releja od 16 A pa reko aj' da ih iskoristim,da se ne bace :) .
[ Horvat I @ 12.09.2010. 21:43 ] @
Na poslednju primedbu nisi obratio paznju! Taster (obicno) ima s a m o 2 polozaja a ti bi 3 relea.
Napisi proizvodjaca,tip i kontaktnu kombinaciju tih relea da vidimo sta dalje.
[ shadow88 @ 12.09.2010. 22:45 ] @
ovo moze sa integralcima da se resi, jedan up/down BCD u kombinaciji sa BCD na Decade dekoderom i dva tastera...

nisi nam rekao sta taj sklop treba da ganja , mozda moze i bez integralaca, ako to treba 1-0-2 grebenjak da zamenis, to moze sa dva relea i tri tastera da se odradi...
[ Ivex_M @ 13.09.2010. 08:37 ] @
Horvat 1 milim da me nisi bas najbolje razumeo,koristio bi 2 tastera jedan za UP drugi za DOWN,odnosno jedan za unapred drugi za korak unazad.Grebenasta sklopka koju zelim da zamenim sa ovim sklopom je imala polozaje 1-2-3,znaci umesto grebenjaka hocu da stavim releje koji ce sluziti kao kontakti na GS sklopci,releji su najobicnij imaju ukupno 4 kontakta, od toga 2 su za spulnu (12 v) ,a 2 su radni kontakti. shadow88 ta GS sklopka je bila u ispravljacu,imala je ulogu promenu napona (6,12,24).Da li bi mogao neku semu da nacrtas za ovo,ako ti nije tesko.. ?
[ Horvat I @ 13.09.2010. 17:36 ] @
Ovo su izvrsna relrea sa njima se ne moze ostvariti nikakva automatika.