[ mide @ 13.09.2010. 18:05 ] @
laptop se upali...signalne led diode se upale, ono na zvucnicima se zacuje cap, isto kao i kad je u normalnom slučaju!!!!!
kada treba da pokrene bios onda nista, ....display nikako ne pali niti moze slika da se vidi kad ga spojim na monitor!!!!
ram mi je 100%....procesor sam drugi postavljo sto mi se pojavilo!!! jedino nisam probo da spojim hdd !! ja mislim da on i ne treba da bi se bios pokreno ili display upalio!!!!

model laptopa je: gericom webgine advance 1500+

[Ovu poruku je menjao mide dana 13.09.2010. u 19:16 GMT+1]
[ mide @ 13.09.2010. 18:10 ] @
i da li ima mozda sema...da pogledam gdje koliko napon ide itd.......
osigurače otpre,zenerke sam pregledo..........samo mi jos i to fali....
ako je neko imao slican slucaj, dami pomogne !!!!
hvala
[ Binary Mind @ 13.09.2010. 21:38 ] @
Sheme za laptopove, ako mislis na elektronicke sheme, je skoro nemoguce naci tako da se tome ne nadaj. Ista je situacija za vecinu PC hardware-a. Jedino iz iskustva mogu da kazem da je otisla najverovatnije graficka kartica tj. ako je integrisana racunaj da je otisla ploca.
[ mide @ 13.09.2010. 22:09 ] @
kad sam rasklopio malo mi se grije ram i proc grafike...ali ram je mlak a proc grafike je malo topliji,mozda 30-40 stepeni..
a imal kaka metoda da se ustanovi 100% grafika ili???????
posto imam ploču od istog
[ Binary Mind @ 14.09.2010. 11:45 ] @
Obicno se kvar grafike na laptopovima ustanovi tako sto se se eksterni monitor poveze sa laptopom preko adekvatnog konektora (D-SUB, DVI...) i ako nema slike to je prilicno dobar pokazatelj da nesto nije u redu sa grafickom. Ono sto mozes da probas, ako imas alat (duvaljku), je da malo zagrejes graficki chip (BGA chip), i malo ga mrdnes pincetom, da vidis da nisu oslabili lemovi ispod chipa i da mozda zbog toga graficka ne daje sliku... Ukoliko graficka pocne da daje sliku posle toga nasao si uzrok problema. Ako je graficki chip crkao, ili je u pitanju neki drugi problem, opisano nece pomoci...

PS: Ako posle grejanja grafickog chipa grafika pocne da daje sliku, pitaje je koliko ce dugo to trajati jer opisano spada u budzenje i niko ne moze da garantuje koliko ce posle toga grafika da daje sliku Moze par dana a moze i godinama u zavisnosti koliko su dobro uhvatile kugle ispod chipa.
[ mide @ 14.09.2010. 14:13 ] @
a da li bih sta postigao ako bi promijenio chip...imam plocu isti cip???
ustvari da li je neko uspio promijeniti i da proradi...ili je jedino mogucnost da ga prelemim???
da cujem savjet prije nego sto pocnem da zagrijavam????
[ Binary Mind @ 14.09.2010. 16:23 ] @
Ne zbog toga sto je BGA (Ball Grid Array package) chip. Lemovi su kuglicni i ne moze se nista postici klasicnim lemljenjem. Ako vec imas istu plocu stavi je umesto te sto zeza pa vidi kakvi ce biti rezultati zamene.
[ mide @ 14.09.2010. 19:04 ] @
ova ploca nije ispravna!!!!!!!!!!!!!!
pa sam mislio da probam prebacit chip..
imam i duvaljku
[ Binary Mind @ 14.09.2010. 20:38 ] @
Ako imas duvaljku probaj opciju broj jedan, tj. grejanje chipa...