[ 4k7 @ 14.09.2010. 18:57 ] @
Već neko vrijeme pratim ovaj forum i doista se moze naci puno korisnih savjeta. Nadam se da cu nekada i ja biti u prilici pomoci na bilo koji nacin. Ali, da prijedjem na stvar. Htio bih napraviti sat sa ultrabright LE diodama pa me zanima slijedece : Upravljanje bi bilo sa AT89C4051 a diode bih napajao multipleksirano otvarajući znamenke sa tranzistorima a segmente sa ULN2803 prema masi. Stalna struja kroz LE diode moze biti cca 20mA ali obzirom da rade u multipleksu ako limitiram struju na 20mA diode poprilici slabo svjetle. Ima li netko volje pojasniti do koje maksimalne struje u multipleksu smijem ici da bi diode svjetlile kao pri fiksnoj struji od 20mA te kakav bi otprilike trebao biti odnos izmedju frekvencije multipleksa i max struje na LEDicama? Takodjer, ako na tranzisotru koji provodi napon prema LEDicama imam pad napona od 0,7V a vjerojatno i na ULN-u isto tako, znaci pad napona je 1,4V te na diodama 6x2=12V , ukupno 13,4V a napon napajanja mi je 16V, sa otporom trebam "srusiti" napon za 2,6V. (?) Za struju na LED od 20 mA taj otpor treba iznositi R=U/I = 2,6/0,02=130 ohm. U redu? Ili negdje "falsam"? :) unaprijed hvala! |