[ akilone9 @ 15.09.2010. 00:15 ] @
Kako da u accessu najjednostavnije napravim tabelu koja ce u jednoj koloni da ima padajuci meni u kojem ce se moci izabrati u konkretnom slucaju naziv artikla i da se automatski u susednoj koloni ispise cena tog artikla. Bukvalno da funkcionise kao neka kasa samo da umesto koda proizvoda, artikal bira iza menija. Kad napravim samo jednu tabelu u koju unesem i naziv artikla i cenu artikla nema sanse da ih nekako povezem, napravim padajuci meni, ali ne mogu dve kolone da nekako povezem, tako da se u koloni cena nista ne desava. probao sam da napravim i dve tabele, jedna sa cenama i jedna sa nazivom i povezao ih sa id-om, ali se opet nista ne desava u query. Nemam vremena da citam neke obimne tutorijale, ako neko ima vremena i zna kako se ovaj problem moze resiti bio bih i vise nego zahvalan. Jos kad bi nekako mogao da povezem bazu podataka iz accessa u excel, da se u excelu moze praviti kao neki racun na foru koju sam objasnio, to bi bilo jos bolje. Posto trenutno radim sve peske, unosim nazive za svaki proizvod i cenu. gledao sam dosta tutorijala na youtubeu, ali se oni obicno bave slozenijim tabelama i bazama i relacijama.
[ akilone9 @ 16.09.2010. 12:07 ] @
U reportu sam napravio padajuci meni koji izbacuje i naziv i cenu proizvoda, sad mi je problem kako da napravim kolonu sa brojem artikala koja ce da se mnozi sa cenom i taj rezultat da se ispise u koloni pored. Probao sam sa textualnim poljima, ali kako sad da uzem tu vrednost i text polja i da uzmem vrednost cene iz padajuceg menija ne bi li ih pomnozio ?
[ EmmaR @ 05.11.2010. 19:37 ] @
Radiš Formu.

U formi staviš da ti je polje sa nazivom artikala Lookup polje. Sva druga polja koja su na neki način povezana sa tim poljem (ovde: naziv artikla) automatski se ažuriraju.
Polje za izračunavanje (isto ti je i za formu i za izveštaj): postaviš prazno nevezano polje (a možeš da postaviš još jedno polje sa cenom ili količinom npr. pa ga ažuriraš). U properties-u za to polje, na mestu gde je izvor podataka - veza ka tabeli (obično je to, za ugrađena polja, naziv polja u tabeli) napišeš formulu za izračunavanje vrednosti:
=[cena]*[količina]. Oznake cena i količina zameniš sa odgovarajućim oznakama polja. Ukoliko u formuli koristiš neko od neugrađenih polja, u Properties-u pronađi kako se zove (trebalo bi da bude TextN - gde je N neki broj od 1 pa do...)

Naravno, sva polja za izračunavanje definišeš kao numerička - u Properties. Obeležiš polje, pa u Properties.