[ acaelfak @ 17.09.2010. 18:52 ] @
Pozdrav,

Upisao sam prosle godine Elfak u Nisu i ocistio godinu sa dobrim prosekom. Zavrsio sam Gimnaziju "Bora Stankovic" u Nisu kao vukovac.
Sada, na pocetku druge godine fakulteta, trebalo bi da izaberemo smer. Bas oko toga bih zeleo neki savet. KOJI SMER DA UPISEM???
Glavni problem je u tome sto mi nije bas poznato sta se radi na kom smeru. Jedino znam za Racunarstvo i informatiku, jer sam to radio u gimnaziji.

Na Elfak-u postoje sledeci smerovi:


Elektronika i mikroprocesorska tehnika - U sustuni, posto dolazim iz gimnazije, ne znam bas o cemu se radi i koliko je perspektivno. A postoji mogucnost da ga upisem, pa bih zeleo da mi neko da odgovor sta ovaj smer podrazumeva.

Elektroenergetika

Telekomunikacije

Upravljanje sistemima

Računarstvo i informatika - Za ovaj smer sam posebno zainteresovan. On mi je trenutno najblizi. Pretpostavljam da je to zato sto sam jedino to radio malo u srednjoj skoli i znam o cemu se radi.

Mikroelektronika i mikrosistemi - Ne znam u cemu je razlika izmecu smera "Elektronika i mikroprocesorska tehnika" i ovog smera.


Voleo bih da neko odvoji malo vremena i da mi neki savet. Jer nisam siguran sta hocu. Mozda ce mi vasi saveti pomoci da izaberem cime cu se baviti u zivotu.


Hvala unapred!
[ ArsicS @ 17.09.2010. 22:48 ] @
U Srbiji ćeš ubedljivo najlakše doći do posla ako upišeš RTI i tokom studiranja učiš programiranje van faksa. Progamiranje ne leži svakom i naporan je posao, ali ga baš zato i ima dovoljno.
[ acaelfak @ 18.09.2010. 13:17 ] @
A sta mislis o ovo smeru Elektronika i mikroprocesorska tehnika? Sta se radi na tom smeru? Kolika je mogucnost nalazenja posla?
Hvala.
[ ArsicS @ 19.09.2010. 21:21 ] @
Pretpostavljam da ćeš tu naći posao - u programiranju mikrokontrolera, što mu dodje na isto :) To jeste traženo zanimanje, ali kod nas manje zastupljeno nego klasično programiranje. I da, nakon RTI ovo je verovatno smer koji nudi najbolju perspektivu.
[ acaelfak @ 20.09.2010. 11:35 ] @
A da li je moguce da se pored tog programiranja mikrokontrolera uci paralelno i ovo drugo programiranje? Recimo kuci, pored faksa. Za vreme raspusta(ako ga budem imao).
Znaci necu da pogresim ni ako izaberem smer Elektronika i mikroprocesorske tehnike? I to je neka vrsta programiranja? Naravno, radi se jos nesto pored toga?
Hvala na odgovoru.
[ ArsicS @ 20.09.2010. 11:49 ] @
Ono što sam hteo da kažem je da u radu sa mikrokontrolerima najviše ima posla u programiranju istih i računaj da je naveća verovatnoća da to radiš. Lepo bi bilo da nakon završetka faksa radiš dizajn procesora za Intel ili NVidia, ali je ovo verovatnije. Programiranje možeš uvek da učiš van faksa, tako sam ga i ja naučio i nije mi Elektronski mnogo pomogao u tome.

Na raspust zaboravi, ono malo pauze izmedju Junskog i Septembarskog roka (20 jul - 10 septembar u najboljem slučaju) jedva je dovoljno za odlazak na more :)
[ acaelfak @ 20.09.2010. 12:27 ] @
A koji si ti smer zavrsio i cime se sad bavis? Vetovatno RII... :)
[ ArsicS @ 20.09.2010. 12:58 ] @
Završio RTI, zaposlio se pre diplomiranja (našao posao za 4 radna dana, bukvalno) ali sam većinu stvari naučio samostalno, mogu da preporučim samo 2-3 predmeta na 5. godini koja su stvarno korisna. Sada radim kao Java programer i uslovi za rad su stvarno dobri što je posledica nedostatka programera. Nemoj neko da te laže da će se to promeniti, neće sigurno. Poznajem ljude koji rade kao VHDL programeri i uslovi su malo lošiji a potražnja u Srbiji manja, mada to može da bude extra plaćen posao.
[ acaelfak @ 20.09.2010. 13:31 ] @
U sustini, slabo se ja razumem u te stvari trenutno, tako da ne znam jos uvek sta cu da upisem. Blize mi je programiranje jer sam isao u gimnaziju i to smo radili na prvoj godini fakulteta. Ali se nadam da necu pogresiti ni ako upisem Racunarstvo i informatiku ili Elektroniku i mikroprocesorske tehnike...
Hvala ti na odgovorima. Ako mi padne jos nesto na pamet, pitacu te. Nadam se da nije problem. :)