[ sisamisa @ 20.09.2010. 11:38 ] @
U aprilu ove godine, poželeo sam da uvedem D3 digitalnu televiziju.
Pogledao sam cene na sajtu i odlučio se za D3 MIX paket
Pogledao sam cene raznih programskih paketa i odlučio se za Standard + HD paket.
Pozvao sam kol centar i za par dana je stigo instalater sa neophodnom opremom.
Bez čitanja sam potpisao dva ugovora i jedan revers, primio opremu i pozdravio se sa čovekom.
Rekao sam mu da bi ja gledao HD paket, na šta je on odmahnuo rukom i rekao da prvih mesec dana imam džabe sve kanale, a posle se biraju paketi.

Opšte uslove ugovora tada nisam dobio (to tek sada znam).

Prošlo je tako neko vreme, računao sam da će da mi isključe kanale koji se plaćaju, pa ću tad da ih zovem da regulišem koji ću paket da gledam. Međutim, u neko doba stigne mi račun uvećan za 1700 din koliko koštaju svi dodatni paketi.

Zovem kol centar..

ja "Zašto ste mi fakturisali nešto što nisam tražio da gledam"
oni "pa vi ste se odlučili da gledate sve pakete".
ja "?!".
oni "naćićemo papir gde ste zaokružili da hoćete sve komplet"
ja "aj baš da vidim kako ćete da nađete nešto što ne postoji"

Papir naravno nikada nisu našli, ali to im nije smetalo da mi i narednog meseca račun uvećaju za 1700 din.

Oba računa sam umanjio i platio ostatak. Obavestio sam ih da 3400 din storniraju i da sklone iz budućih računa.

17.9. su me isključili
20.9. sam raskinuo ugovor. Platio sam 10000 ugovornu kaznu + 3400 din zaostali dug + vratio opremu.

Sve sam platio ali sam rešio da im se na*ebem keve. Nema tog internet foruma na koji ovu poruku neću okačiti.

Poruka za običan narod:

Čitajte ugovore, čitajte priloge i opšte uslove.

Evo šta recimo piše u opštim uslovima:

"Prilikom zaključenja Pretplatničkog ugovora, kao posebna pogodnost, Pretplatniku koji ranije nije bio korisnik SBB-ove D3 usluge, biće omogućeno pravo da mu se u zavisnosti od odabranog D3 digitalnog risivera, distribuiraju, bez plaćanja mesečne naknade za korišćenje paketa svi programski paketi iz Ponude sa cenovnikom u trajanju prvog obračunskog perioda (definisano u daljim odredbama ovih Opštih uslova). Po proteku navedenog perioda, Pretplatnik može nastaviti sa praćenjem svih programskih paketa uz plaćanje mesečne naknade za distribuciju istih, ili može da odjavi njihovo korišćenje, a da se pritom opredeli za određeni
pojedinačni programski paket ili kombinaciju više njih, za koji će plaćati mesečnu naknadu, a sve u skladu sa Ponudom sa cenovnikom.
Ukoliko Pretplatnik ne odjavi praćenje svih programskih paketa i ne opredeli se za određeni pojedinačni ili kombinaciju više paketa, u roku navedenom u sledećem stavu ovog člana, smatraće se da se opredelio za dalje praćenje svih programskih paketa iz Ponude sa cenovnikom, te će mu se fakturisati mesečna naknada predviđena za te programske pakete."


Ovo je bezobrazluk na kvadrat. Pljačka neviđena. SBB će da vam isporučuje i fakturiše nešto što niste tražili, a vi ako to ne želite morate njih da obavestite. Ako zaboravite ili se kasno setite, eto vama duga od XXXX din puta par meseci.

Pozdrav,
Srđan Simović
[ combuster @ 20.09.2010. 11:55 ] @
Meni nije jasno, zasto kada si ih pozvao nisi otkazao pretplatu na sve te pakete, nego ti je i sledeci mesec stigao uvecan racun ?
[ sisamisa @ 20.09.2010. 11:59 ] @
Zato što u trenutku kada sam dobio račun za maj, već je bila polovina juna i tad je bilo kasno da se otkažu paketi za jun..

banda je to..

[ combuster @ 20.09.2010. 12:08 ] @
Pa ti bilo lakse da platis i 10K kaznu :) Pazi, nije ovo nista novo, svojevremeno smo kukali i za Omnifon telekoma (mada mislim da su zbog revolta klijenata promenili odluku da se paketi podrazumevano ukljuce).

Citajte ugovore, to je sve sto imam da kazem. Da je kvarno - kvarno je.
[ calexx @ 20.09.2010. 12:19 ] @
U svakom slučaju ostaje i citiran detlaj, ako se ugovori ovako potpisuju, mogu da uvale šta hoće. Problem je što mi nešto zamislimo i očekujemo da bude baš tako a svi ugovori se sklapaju da budu bolji za onu drugu stranu.
Citat:
sisamisa: Bez čitanja sam potpisao dva ugovora i jedan revers,
[ sisamisa @ 20.09.2010. 12:28 ] @
Ugovor je 4 strane, font sedmica. Opšti uslovi su na 7 strana, font desetka. 90% teksta je besmisleno, 10% bitnih informacija je vešto razbacano i skriveno. Normalnom čoveku treba više od sat vremena sve to dobro da prouči i filtrira.

Normalno i fer poslovanje podrazumeva da su sve bitne informacije istaknute na internetu. Od novih korisnika očekuju da 25 dana nakon potpisa ugovora odu u SBB i izaberu paket, u suprotnom će se naplatiti maksimalni iznos za sve pakete u ponudi.. ova informacija treba da bude na vidnom mestu istaknuta.
Samo na žalost, SBB je banditska firma..
[ Marko_L @ 20.09.2010. 14:56 ] @
Meni se desilo nešto slično. Naime, negde u Aprilu su me zvali i ponudili da isprobam besplatno D3 bez ikakvih obaveza dok traje promotivni period. Ja reko ajde što da ne. I pošto ja nisam bio kući, moj burazer je potpisao umesto mene, ali su oni očigledno to povezali sa njegovim ugovorom (pošto obojica imamo odvojene ugovore i odvojen modem iako živimo na istoj adresi) i to ne bi bio toliki problem da oni njemu nisu bez našeg znanja promenili usugu uz flat internet paketa u internet + mix i to naravno fakturisali. Pošto se burazer ne razume previše u te stvari, nije ni primetio da su mu to fakturisali već sledeeg meseca. Mislio je da je neki zaostali dug u pitanju, pa je platio. Međutim, sledeći mesec, opet mu stiže povećan račun. Donese on meni to, ja se ulogujem na njegov nalog i imam šta da vidim, skroz promenjen paket iako to niko nije tražio, već sam samo tražio ono što su mi i ponudili, a to je da probam D3 na mesec dana. Da li je moguće da im prodaja mix paketa toliko loše ide da moraju na ovaj način da ih uvaljuju.

Uložio sam prigovor i objasnio da je u pitanju nesporazum i da su me doveli u zabludu nudeći probu D3 bez obaveza, a kasnije bez ikakvog obaveštenja promenili postojeći paket na šta su mi tražili pismeni zahtev, pa sad čekam odgovor.
[ Predrag Supurovic @ 20.09.2010. 15:37 ] @
U stvari, verovatno imas dobru osnovu za tužbu. Naime, ti si njihovom instalateru rekao koji paket želis a on, umesto da to zabeleži i tvoju odluku sprovede u delo, tebe je doveo u zabludu da će to biti naknadno regulisano. Nije te uputio na ispravnu proceduru da postigneš to što si hteo.

Nedavno sam imao sličan slučaj, samo sa PTT-ovim iznajmljenim linkom. Ponuduli su nam ugovor u kome je stajalo da se ugovor automatski produžuje nakon istega ugovorenog perioda od dve godine ukoliko mi pravovremeno ne zatražimo da se ne produžuje. Insisistirali smo da to promene, i da u ugovoru stoji da se ugovor ne produžuje automatski ili da se produžuje pod uslovom da oni nas pravovremeno obaveste isteku ugovorenog perioda a mi ne zatražimo obustavu produženja. Iako smo bili izričiti da, ukoliko to ne promene nećemo sklopiti ugovor, nisu hteli da promene.
[ sisamisa @ 20.09.2010. 16:27 ] @
Citat:
Uložio sam prigovor i objasnio da je u pitanju nesporazum i da su me doveli u zabludu nudeći probu D3 bez obaveza, a kasnije bez ikakvog obaveštenja promenili postojeći paket na šta su mi tražili pismeni zahtev, pa sad čekam odgovor.

Odgovor ćeš dobiti jednog lepog dana.. kada procene da su se dovoljno para nakrali. Ili tad ili nikad.
Ako prestaneš da plaćaš, isključiće te.

Zato sam ja rešio da stvar presečem po kratkom postupku. Mene tamo više neće videti..
[ component @ 20.09.2010. 16:29 ] @
I ja sam potpisao gore pomenuti SBB ugovor. Ovde u Vršcu su bili izuzetno ljubazni i napomenuli su mi više puta da moram da se odlučim pre kraja meseca da ne bi dospeo u situaciju kao pokretač teme. Sada imam samo osnovni paket i nemam problema (za sada). Mogu čak i operatera da pohvalim. Ne znam kakvi su na drugim lokacijama, ali ovde u Vršcu mi se čini da su prilično profesionalni i uslužni.
[ sisamisa @ 20.09.2010. 16:30 ] @
Citat:
U stvari, verovatno imas dobru osnovu za tužbu. Naime, ti si njihovom instalateru rekao koji paket želis a on, umesto da to zabeleži i tvoju odluku sprovede u delo, tebe je doveo u zabludu da će to biti naknadno regulisano. Nije te uputio na ispravnu proceduru da postigneš to što si hteo.


Evo ako ovo čita neki advokat i ako hoće da ih tuži, a da od mene ne traži kintu - neka mi se javi. Sve što im uzme može da zadrži za sebe :) Meni ne treba lova...
[ sisamisa @ 20.09.2010. 16:34 ] @
Citat:
I ja sam potpisao gore pomenuti SBB ugovor. Ovde u Vršcu su bili izuzetno ljubazni i napomenuli su mi više puta da moram da se odlučim pre kraja meseca da ne bi dospeo u situaciju kao pokretač teme.


Pa dobro možda se moj instalater zeznuo.. možda je trebao nešto da uradi ili kaže a to nije uradio. Ako se on zeznuo onda firma SBB treba da kaže "Izvinjavamo se, naš instalater je pogrešio, storniraćemo poslednje dve fakture"..
Ali ne.. zinulo im dupe za 3400 dinara.. propala bi firma bez tolike love..
[ Ivan Dimkovic @ 20.09.2010. 16:47 ] @
Citat:
sisamisa
Bez čitanja sam potpisao dva ugovora i jedan revers, primio opremu i pozdravio se sa čovekom.


Lopovi?

Ne, nisu oni lopovi, nego ti ne citas sta potpises.

Jos jedan slucaj "prevare" zato sto usluga nije ono sto neko zamislja da jeste, a mrzi da ga procita :(

Sa potpisom na ugovori ti nemas ama bas nikakve sanse osim ako ne mozes da dokazes da te je radnik doveo u zabludu - sto je tvoja rec protiv njegove, a ugovor je potpisana stvar.

Pouka: citajte ugovore, pa nece niko biti "lopov".

Citat:

Ali ne.. zinulo im dupe za 3400 dinara.. propala bi firma bez tolike love.


Otkud oni uopste znaju da li si ti svesno potpisao ugovor ili nisi? Zasto bi oni to uopste morali da znaju i da se sa tim cimaju?

Promotivna usluga je promotivna usluga - gde se podrazumeva da je ne-otkazivanjem u besplatnom vremenu korisnik odlucio da je koristi.

To 100% pise u tom ugovoru koji te je mrzelo da citas.
[ Marko_L @ 20.09.2010. 16:51 ] @
Ja samo da napomenem, čisto da ne bude da je sve tako crno vezano za SBB, njihov sam korisnik već više od 2 godine i internet od prvog dana šljaka bez ikakvih problema, bez pada brzine, ping odličan, svaki problem reše u roku od odmah ili sutradan ukoliko tehničar mora da izađe na teren. Dakle, sa te strane sam prezadovoljan. A ovo sa tim mix paketima je verovatno genijalna ideja nekog novopečenog menadžera koji se dosetio kako da boostuje prodaju mix paketa. Ono kao, ponudiš kao na probu, a u ugovoru sitnim slovima navedeš da ukoliko posle probnog perioda NE ŽELIŠ (umesto da bude obrnuto) da nastaviš sa korišćenjem D3 i drugih DT paketa koje si uzeo na probu, moraš to da im javiš. Mnogi su se tu zeznuli uključujući i mog burazera koji nije ni znao šta potpisuje s obzirom da su D3 montirali kod mene, pa nije ni čitao ugovor. Tako da, za sada nemam nameru da prestanem da koristim SBB, jer ono što ja koristim radi kako treba. Ali, od njih očekujem da prihvate žalbu koju smo uložili i objašnjenje da je u pitanju nesporazum. Izvinjenje nije potrebno jer od njega nemam ništa. Ako to ne urade, možda i promenim mišljenje.

@Ivane
To što pričaš nije sporno. I ja uvek pričam ljudima da pročitaju pre nego što potpišu bilo šta. Ali, u ovom slučaju se ne radi o tome. Ja nisam ni imao priliku da pročitam ugovor, jer nisam bio kući, a instalater koji je izašao na teren je rekao mom burazeru da slobodno može da potpiše jer je to samo formalnost. A on je mogao da čita ugovor do sutra, džaba kad ga ne bi razumeo, jer nije tehnički potkovan. A i da jeste, ta usluga je bila namenjena meni i ja sam je naručio. Znači, ne znam sa kojim pravom je instalater meni uveo uslugu, a potpisao taj ugovor sa nekim drugim i njemu promenio paket. Mislim, igrom slučaja je to bio moj burazer, ali on je isto tako mogao da ode da potpiše ugovor sa komšijom, a meni uvede uslugu i tako napravi haos, a možda stvori neke neprijatne situacije kada komšija dobije račun za uslugu koju nije tražio, niti koristio. Tako da, možda reći da su lopovi jeste malo preterano, ali prevaranti, ili još pravilnije, manipulatori jesu, barem onaj deo SBB-a koji je osmislio ovakav način prodaje tipa "evo ti na probu bez obaveza, a onda posle tri meseca saznaš da si ipak u nekakvoj obavezi, samo zato što im se nisi javio da otkažeš uslugu koju nisi ni tražio" i još dozvolio da se ugovor potpiše sa trećim licem, iako se usluga uvodi drugom. Ja da sam bio tu, pročitao bih ugovor i ne garantujem da bih video kosku, ali bih barem prihvatio da sam sam kriv, platio šta treba i ajde dalje. A ovako, sada su burazeru ni krivom ni dužnom isključili internet zbog neplaćanja usluge koju sam ja naručio i isprobavao. Šta znam, meni je to malo bezveze. Možda je sve to u skladu sa zakonom, verovatno jeste, ali se ne radi o tome, već o odnosu prema svojim korisnicima. Kao kada bih ja nekome dao demo nekog programa na probu, a onda posle dva meseca fakturisao njegovom burazeru kompletan program jer mi se nisu javili da mi kažu da ga ne žele. Ili još bolje, zamisli skineš neku demo aplikaciju sa neta i posle mesec dana ti stigne da si u obavezi da platiš tu aplikaciju jer im, eto, nisi javio da ti se ne sviđa i da ne želiš da je koristiš. Misliš li da je to ok ?

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 20.09.2010. u 18:13 GMT+1]
[ sisamisa @ 20.09.2010. 17:32 ] @
Citat:
Otkud oni uopste znaju da li si ti svesno potpisao ugovor ili nisi? Zasto bi oni to uopste morali da znaju i da se sa tim cimaju?

Promotivna usluga je promotivna usluga - gde se podrazumeva da je ne-otkazivanjem u besplatnom vremenu korisnik odlucio da je koristi.

To 100% pise u tom ugovoru koji te je mrzelo da citas.


Predmet ugovora nije gledanje ARENA, HBO, Pink i XXX kanala. Predmet ugovora je digitalna televizija + internet. Ugovorom je definisano kako se gleda digitalna televizija, koji se uređaj isporučuje, koja je brzina interneta i ostale stvari.

Nisam imao pojma da sam dobio mesec dana promotivnog gledanja porno filmova dok uređaj nisam uključio. Za tu uslugu nisam ni znao, pa nisam mogao ni da je tražim. Oni su mi je uvalili bez da su me išta pitali.

Detaljna informacija o jednomesečnom promotivnom gledanju svih paketa nije data na internetu, nije data u ugovoru, već je napisana u opštim uslovima, koje BTW nisam ni dobio prilikom potpisivanja ugovora. Opšte uslove je vrlo teško pronaći na njihovom sajtu. Prostim kliktanjem se do toga ne može doći. Mora da se ide na pretraživanje sajta i tu da se kuca "opšti uslovi".
Sve u svemu.. ništa ovde nije slučajno i nenamerno. Sve je brižljivo planirano i pedantno sprovedeno u delo.

SBB je lopovska firma. (tačka)
[ wux @ 20.09.2010. 17:38 ] @
Ja u NS imam MIX već dve godine i sećam se da su mi rekli da se javim kako bih odabrao pakete koje želim da koristim nakon isteka probnog perioda. Doduše, u NS ljudi uglavnom hvale korisnički servis, dok ga u BG kude.
Opet, meni nije jasno da neko pismen, čak i ako nema vremena da čita ceo ugovor i uslove korištenja, uzima ili kupuje bilo šta samo na osnovu reklamnog flajera. Ima i na ES, ali i na drugim forumima još gomila sličnih tema (prevario me MTS, Telekom, Telenor, VIP, Sezam), a suština je da su ljudi sami pogrešno shvatili...
[ sisamisa @ 20.09.2010. 17:43 ] @
Citat:
Opet, meni nije jasno da neko pismen, čak i ako nema vremena da čita ceo ugovor i uslove korištenja, uzima ili kupuje bilo šta samo na osnovu reklamnog flajera


Možda sam ja glup i površan, ali to ne umanjuje krivicu nekog ko vara, laže i krade.
Ja jesam budala i to sam pošteno platio 13500 din, ali su oni lopovi.
[ wux @ 20.09.2010. 18:01 ] @
Ne mislim da si glup, možda brzoplet.
Ugovor za MIX je na 2 godine, mesečno se za start paket plaća (uz redovno održavanje) oko 2200 dinara - valjda je logično prelistati forume ili nazvati SBB i raspitati se detaljima pre nego što se odlučiš da preuzmeš obavezu da nešto plaćaš 2 godine. Drugo, jeftinije ti je bilo da odjaviš za sledeći period nego da plaćaš penale - kada je novac u pitanju ne treba reagovati impulsivno. Trebalo je i da tražiš nekog od rukovodilaca, možda biste našli rešenje.
Ne branim ni SBB - čovek koji je uvodio je trebalo da naglasi (ti kažeš da nije) da se treba javiti korisničkom centru radi odabira paketa, ili su, kada si nazvao sledećeg meseca, mogli da ti izađu u susret bez obzira što je prošlo dan-dva od roka za promenu paketa (meni su u sred meseca promenili paket koji su aktivirali greškom u administraciji, tako da se može ako se hoće ili mora).
[ sisamisa @ 20.09.2010. 18:12 ] @
Citat:
Ugovor za MIX je na 2 godine, mesečno se za start paket plaća (uz redovno održavanje) oko 2200 dinara - valjda je logično prelistati forume ili nazvati SBB i raspitati se detaljima pre nego što se odlučiš da preuzmeš obavezu da nešto plaćaš 2 godine. Drugo, jeftinije ti je bilo da odjaviš za sledeći period nego da plaćaš penale - kada je novac u pitanju ne treba reagovati impulsivno. Trebalo je i da tražiš nekog od rukovodilaca, možda biste našli rešenje.


Još samo fali da si mi reko da tražim vezu ili da odem sa flašom viskija tamo :)

Nikakav problem nemam da plaćam 2200 dinara za nešto što mi treba. Ogroman problem imam da platim 5 dinara nekome ko hoće da mi uvali ciglu.
MIX paket ne može da se odjavi za neki period, ne može da se pauzira. Moraš da plaćaš redovno makar bio mrtav.
Pričao sam tri puta sa podrškom, dopisivao se e-mailom u par navrata.. ali bez rezultata. Dobili su naređenje da se prave blesavi.

Danas kad sam im vratio opremu, riba me pitala zašto raskidam ugovor. Odgovor je bio "zato što vam je lopovska firma". Riba nije trepnula. Izvadila je formulare, kucnula nešto na kompjuteru, dala mi da potpišem i rekla "doviđenjaprijatno". Kao da su robote tamo primili da rade.. mogao sam da im se poserem na sred kancelarije.. ne bi ni primetili..
[ Vlada666 @ 20.09.2010. 18:33 ] @
Svega ovoga nebi bilo da je Pera otisao pravo u policiju ))

Salu na stranu ali ja koad odem u prodavnicu da kupim jabuke, dobro pogledam svaku pa strpam u korpu pa tek onda platim, a i tad nisam 100% siguran sta je unutra, dali je crvljiva

[ tarla @ 20.09.2010. 22:20 ] @
Prije dok je većina korisnika imala Internet pakete sa plaćenim protokom ... Ajoj muke...

Ljudima blokiraš nalog kada ispucaju kvotu... Oni zovu i psuju mater... "Misliš da ja nemam para da platim prekoračenje... "..
Onda iste te ljude pustiš i ne gasiš i nadaš se da redovno kontrolišu promet... Opet zvoni telefon nakon ispostavljanja računa i opet ode majka na doboš... "Mamu vam, ... lopovi, pljačkaši,... samo bi da kradete... "

Ali gospodine imate FLAT pakete za istu cijenu... Ma JOOOOOOOOOK... Lakše je ne razmišljati pa drugoga proglasiti lopovom...


Dad skratim priču...

Pokretač teme je bio ćorav pored sopstvenih očiju i sada je platio 3400 + 10k + ovo + ono i sad je naučio mnogo toga.

Ne kažem da su operateri cvjećke ali su i korisnici izuzetno bezobrazni u pojedinim momentima...[ petersonic @ 20.09.2010. 23:47 ] @
Sve su to sablonski ugovori, cak da i nesto ti smeta u ugovoru nece hteti da promene. Tako da ispadne uzmi ili ostavi

p.s- @tarla je dobro reko

[Ovu poruku je menjao petersonic dana 21.09.2010. u 00:59 GMT+1]
[ since1986BC @ 21.09.2010. 00:18 ] @
"Svijetu se ne moze ugoditi."
[ zemun88 @ 21.09.2010. 02:55 ] @
Pa što kukaš na forumu. Nisi pročitao ugovor. Hteo si muziku za džabe, a da pritom ne čitaš, a posle ti je kriv đavo. Srpska posla. Još jednom molba za članove foruma koji ne čitaju ugovore da ne otvaraju teme za žalopojkama i raznim dirljivim pričama, kako ih je neko prevario.

Ako ste toliko lenji da ne možete da čitate ugovore koje potpisujete, onda snosite posledice, i nemojte više gnjaviti ljude na forumu, ovakvim temama

I nemoj tako pljuvati neku firmu, koja ne snosi krivicu za tvoju neodgovornost
[ Marko_L @ 21.09.2010. 04:30 ] @
Dobro je da postoje ovakve teme, jer skreću pažnju na koske u ugovorima nekih firmi na koje bi trebalo obratiti pažnju. Jeste, ovakve teme neće doneti nikakve koristi onome ko kuka, osim da se možda malo isprazni ovako javno, ali može biti korisno onima koji tek treba da potpišu ugovor, pa da znaju na šta da paze.

Inače, što se tiče mog slučaja, da sam ja taj koji je potpisao ugovor i da se kasnije ispostavilo da usluga nije baš onakva kako sam ja zamišljao, već onakva kakva je opisana u ugovoru, prihvatio bih to normalno, plaćao šta sam dužan te dve godine koliko traje ugovor i to je to. Ko mi je kriv kad nisam čitao ugovor. Međutim, problem je u tome što ja niti sam dobio ugovor na uvid, niti sam bio prisutan kada je usluga uvođena, niti sam ugovor potpisao, što po meni, tehničar koji je izašao na teren ne bi smeo da uradi. Valjda je na njemu da proveri kome uvodi uslugu i zatraži ličnu kartu na uvid prilikom potpisivanja ugovora. Ok, može on da kaže da je uslugu uveo mom burazeru, a ne meni, jer je sa njim i potpisao ugovor, ali onda je i opremu trebao da montira kod njega u kući, a ne kod mene, jer ovako mu fakturišu uslugu koju on ne može da koristi.

Naravno, niko ne kaže da zbog toga treba da lete glave, greške se dešavaju, ali ako su ozbiljna firma, trebalo bi da priznaju grešku i izađu nam u susret raskidanjem tog ugovora i vraćanjem usluge u prvobitno stanje, bez plaćanja tih ugovornih kazni i gluposti, a ako imaju neki problem sa tim, da to rasprave sa tehničarem koji je uslugu uvodio, bez prethodne provere kome šta instalira, a sa kime potpisuje ugovor.
[ sisamisa @ 21.09.2010. 07:31 ] @
Citat:
Pa što kukaš na forumu. Nisi pročitao ugovor. Hteo si muziku za džabe, a da pritom ne čitaš, a posle ti je kriv đavo.


Moram po stoti put da ponovim: Ništa ja nisam tražio džabe. Nisam imao pojma da ću besplatno dobiti mesec dana da gledam kanale koji se plaćaju.
U ugovoru ništa ne piše na tu temu. Ova promotivna ponuda se opisuje u "opštim uslovima" koji mi _nisu uručeni_ (verovatno namerno).

U biznisu postoji nešto što se podrazumeva. Nećemo valjda potpisivati ugovor svaki put kad odemo u prodavnicu hleb da kupimo. Podrazumeva se da će pekar učiniti sve što je u njegovoj moći da hleb bude kvalitetan i da mu neće povećavati težinu dodavanjem cigle u brašno... ne treba to ugovorima regulisati.

Ja verovatno nemam pravnog osnova da ih dobijem na sudu, ali imam puno moralno pravo da se osećam prevarenim i opljačkanim.
[ Predrag Supurovic @ 21.09.2010. 07:56 ] @
Imas pravni osnov, jer si pitao, dali su ti netacnu informaciju i tako te doveli u zabludu koja je proizvela veci trosak za tebe.
[ sisamisa @ 21.09.2010. 08:03 ] @
Citat:
Ne kažem da su operateri cvjećke ali su i korisnici izuzetno bezobrazni u pojedinim momentima...


Mislim da sam našao uzrok ovakvog ponašanja.
Od kako je počela kriza SBB je u gadnim problemima.

2009. godina: promet 6.8 milijardi din, gubitak 1.7 milijardi din
2008. godina: promet 5.1 milijardi din, gubitak 2.3 milijardi din
2007. godina: promet 3.7 milijardi din, dobit 53 miliona din
2006. godina: promet 2.1 milijardi din, dobit 326 miliona din

svi podaci su sa sajta APR-a.

SBB je verovatno uložio ogromne pare u širenje, pokrivenost tržišta se utrostručila za tri godine, ali su troškovi poslovanja mnogo više porasli nego prihodi. A u istom trenutku je i došla svetska kriza.
Sada se verovatno trude da namaknu što je više moguće dugoročnih ugovora (na jednu godinu ili na dve). Agresivnom kampanjom i uvaljivanjem cigle korisnicima pokušavaju da uvećaju vrednost kompanije (po principu "jeste da pravimo gubitke, ali imamo 300000 MIX ugovora koji važe u naredne dve godine"). Miriše na prodaju firme. Ako ne uspeju da prodaju možda čak i propadnu. Investicioni fond koji drži SBB verovatno želi što pre da se ratosilja trule jabuke u svom portfoliju..

Zlo vreme.
[ Sleepless_mind @ 21.09.2010. 08:22 ] @
Slichna situacija sa TotalTV-om, ja sam imao problem, a poznajem i mnoge koji imaju isti.

Naime, ugradjena oprema, promo period mesec dana, svi kanali su tu, sve radi savrsheno.

Nakon 22 dana, zovem operatera, poshto su u pitanju 2 kutje, trazhim samo osnovni paket za oba ugovora. Shto je i uradjeno, nema XXX, Pink, HBO i ostalih dodatnih kanala iz dodatnih paketa. Platjam redovno pretplatu za oba ugovora 900 i neki dinar. Nakon 6 meseci stizhe obrachun za svih shest meseci Maksimum paketa.

Zovem ih prvi put kad je stigao obrachun. Uputishe me na shefa, oni ne mogu nishta. Drugi poziv, dobijam shefa, uredno kazhem datum i broj telefona sa kojeg je zvano, navodno nema snimka razgovora, proveritje josh jednom, pa da se javim za 2 dana. Zovem za 2 dana i dalje nishta, rekoshe mi da ochekujem poziv i da tje se situacija reshiti... To je sve bilo pre 9 meseci, uslugu ne koristim i ne platjam.

Imao sam dobru volju da nastavim da koristim usluge, ali posle svega ovoga, samo i jedino da se raskine ugovor.
[ Chobicus @ 21.09.2010. 09:08 ] @
Kao što je Marko rekao, dobro je da postoje ovakve teme.
[ pisac @ 21.09.2010. 09:33 ] @
Slažem se sa time da je SBB manje-više lopovska firma, ali moram da dodam da je to sasvim normalno za firme kojima je profit na prvom i jedinom mestu, a takve su skoro sve (kapitalističke) firme. Koliko sam ja upoznat, situacija vam nije ništa bolja ni u inostranstvu, čak je često gora.

Ali sve se vraća i plaća. Svo to ponašanje društva u kome je novac ispred čoveka, proizvodi jake frustracije kod ljudi (kao što se vidi u ovoj temi) i povećava bes u celom društvu. To za posledicu ima lagani porast nasilja i otuđenosti, koji možemo videti u svim zapadnim (i bivšim istočnim) zemljama na svakom koraku.
[ calexx @ 21.09.2010. 09:45 ] @
Informacija koju si dobio prvog dana je možda malo neprecizna ali je ipak jasna. Rečeno je da su mesec dana svi paketi za dž i da se posle bira, jedino nije definisano da li se tada ukidaju svi paketi pa onda svako javi/potpiše ugovor na još neke ili svi idu i dalje i moraju da se odjave neželjeni. Čak i ako ovo nije rečeno, mogao si da vidiš da svi paketi idu i posle mesec dana pa da proveriš kod njih. Pošto si zvao i nisi dobio odgovor koji si očekivao, ti si samo nastavio da plaćaš onako kako si planirao ... umesto da opet zoveš ili čak i odeš do njih. Svaki ugovor je takav, ne računa se ono što ti shvatiš nego ono što piše. Slično je sa ovim keš kreditima pa i raznim akcijama banaka, mobilnih operatera, ISP i sličnih, ako nešto daju za dž, mora da postoji razlog koji sigurno nije njihova dobrota i široka ruka.
Citat:
Marko_L: Inače, što se tiče mog slučaja, da sam ja taj koji je potpisao ugovor i da se kasnije ispostavilo da usluga nije baš onakva kako sam ja zamišljao, već onakva kakva je opisana u ugovoru, prihvatio bih to normalno, plaćao šta sam dužan te dve godine koliko traje ugovor i to je to. Ko mi je kriv kad nisam čitao ugovor. Međutim, problem je u tome što ja niti sam dobio ugovor na uvid, niti sam bio prisutan kada je usluga uvođena, niti sam ugovor potpisao, što po meni, tehničar koji je izašao na teren ne bi smeo da uradi. Valjda je na njemu da proveri kome uvodi uslugu i zatraži ličnu kartu na uvid prilikom potpisivanja ugovora. Ok, može on da kaže da je uslugu uveo mom burazeru, a ne meni, jer je sa njim i potpisao ugovor, ali onda je i opremu trebao da montira kod njega u kući, a ne kod mene, jer ovako mu fakturišu uslugu koju on ne može da koristi.
Ovo nisam razumeo najbolje. Burazer je samo potpisao i onda su oni tebi instalirali a njemu naplaćuju? Otkud oni znaju čiji je potpis, tebi su ponudili i došli ali je on samo potpisao. Da li je davao ostale podatke, matični broj, broj svog ugovora ... jer mi nije logično da on potpiše, sve instaliraju kod tebe a vodi se na njega.

Hm, pa zar Mix paket nije jeftiniji od običnog Internet paketa?
[ Aleksandar Đokić @ 21.09.2010. 09:59 ] @
tako je i sa Total Tv-om, monteri jasno i glasno kazu da posle meseca u kom imate sve kanale pozovete call centar i prijavite paket koji bi da gledate, i naravno placate
[ sisamisa @ 21.09.2010. 10:03 ] @
VAŽNO!!!

Pažljivim čitajem opštih uslova sam došao do sledeće informacije:

Novi korisnici D3 usluge NEMAJU mesec dana besplatnog gledanja svih programa koji se plaćaju, nego:

Oni koji su potpisali ugovor do 15-og u mesecu, mogu besplatno da gledaju kanale do kraja tog meseca.
Oni koji su potpisali ugovor od 16-og u mesecu, mogu besplatno da gledaju kanale do kraja narednog meseca.

To znači da promotivno korišćenje svih paketa može da traje od 15 do 45 dana. Sve zavisi kad je ugovor potpisan.

Dodatna komplikacija koja zamagljuje pravu informaciju i jedini cilj joj je da se broj prevarenih i opljačkanih maksimalno poveća.

[ sisamisa @ 21.09.2010. 10:08 ] @
Citat:
tako je i sa Total Tv-om, monteri jasno i glasno kazu da posle meseca u kom imate sve kanale pozovete call centar i prijavite paket koji bi da gledate, i naravno placate


Ovde se radi o ne malim parama. Dve hiljade pa do 5-6 hiljada dinara. Za te pare mogu da se kupe patike, ode par puta u restoran na večeru..
Zar tako bitna informacija treba da zavisi od toga hoće li monteri da se sete ili neće da se sete da kažu? A naročito kada zloj kompaniji odgovara da se monteri ne sete..
[ calexx @ 21.09.2010. 10:17 ] @
Dobra informacija, planiraću kada da uvedem mix kada to ovde bude ponuđeno. Inače mi liči na dobru ponudu, ti paketi se inače plaćaju po kalendarskim mesecima a ne na 30 dana pa mi je nekako normalno da besplatno bude tog meseca ... a varijanta da se dobije i sledeći ako se potpiše u drugoj polovini meseca je samo plus. Ponuda Telekom ADSL-a po kojoj imaš tri meseca dž internet važi za kalendarske mesece pa ako počneš da koristiš 25. onda imaš dva meseca i 5 dana.
[ pringles80 @ 21.09.2010. 10:18 ] @
Kad sam uvodio SBB Mix rekli su mi i kad sam išao da poručim instalatera, i kad je došao sa D3 uredjajem i kad sam pročitao ceo ugovor (posle potpisivanja) da imam sve besplatno do tog i tog datuma a posle moram da javim koje pakete želim da zadržim, tako je i bilo i nisam imao nikakvih problema.

Stvarno mi je teško da verujem da si ti mislio da su ti uključeni HBO, XXX, Arena Sport i ostali kanali za džabe zauvek? Sam si rekao u poruci "Pogledao sam cene raznih programskih paketa i odlučio se za Standard + HD paket" znači svestan si bio da to košta. Onda ti je stigao D3 i video si da je sve uključeno, ajde da ti verujem da ti nisu rekli da je ovo samo privremeno, zašto ih nisi odmah zvao i rekao ej ljudi uključili ste mi sve a ja sam hteo Standard + HD. Verovatno zato što si mislio da su se zeznuli i slučajno uključili sve i bilo ti je lepo što si ih zeznuo i na kraju su te kao opljačkali a u stvari si sam kriv što ti se ovo desilo, a još manje ima smisla što nisi posle prvog meseca otkazao ostale pakete.

Izvini ali priča ti je puna rupa.
[ elmagico @ 21.09.2010. 12:29 ] @
Ja sam imao slican problem sa TOTAL TV,

Uzmem opremu i platim sve moguce instalacije i sve ostalo i pored toga sto nista nije instalirano (jer sam ja odlucio da antenu nosim u inostranstvo), ali mi je monter rekao da on mora to sve da mi naplati. Naravno pristao sam na to i platio sve, moj je problem sto ja nosim antenu u inostranstvo. Kad sam instalirao antenu i prvih mesec dana sve radilo ja se odlucio da uzmem sve pakete i to super radilo i drugi mesec, treci mesec poceli problemi, nema kanala, poceli kanali neki da koce, itd. Ja ih zovem i kazem u cemu je problem ali oni nemogu da mi pomognu. Ugovor naravno na 2 godine,pitam ja da li mogu da vratim kompletnu opremu, kad oni mozes ali da platis kaznu i sve otprilike 20000 dinara (tada oko 250E), posto mi se to nije isplatilo jer je tada najmanji paket bio oko 500 dinara, ostavim ja opremu i cekam da prodje ugovor, kad je istekao ugovor koji sam unapred raskinuo, oni traze svoju opremu nazad. Na moje pitanje zasto traze opremu nazad kada sam koristi dve godine oni kao to mora da se vrati, jer tako pise u ugovoru, to nisam nigde nasao ali nema veze. Posto je cela oprema u inostranstvu, ja im kazem da posalju majstora da skine antenu. Oni poslali majstora na BGD adresu kad tamo nema antene. Oni zovu i kazu da nema antene, i da ce da me tuze sto sam skinuo njihovu opremu, koju je majstor postavio, ja sam im rekao da nadju majstora koji je opremu postavio i da onda on dodje da je skine (Dao sam im i ime i telefon majstora) pa kad im je njihov covek rekao da nije on antenu postavio, eto problema. Izdali racun za uslugu koju nisu ispunili, majstor stavio pare u dzep on montiranja, ali oni i dalje prete tuzbom. Toliko su bili bezobrazni da su cak predali moj "dug" firmi koja vrsi naplatu potrazivanja za njih, (kao neka firma koja uteruje dugove), poslala da firma meni obracun koliko sam im ja duzan (osnovna cena + kamate+itd+itd) napravili oni racun od 60.000 dinara kao da ja njima dugujem. posto nisam placao u rokovima koji su navedeni. Mene ne mrzi pa okrenem ja tu firmu i pitam gde su slali te racune za uplatu i ko je to primio, (naravno oni neznaju da ja ne zivim u Srbiji). Kazu oni su slali na adresu iz ugovora i da je neko primio postu. Kad sam ja pitao da li oni imaju potvrdu o prijemu poste oni kazu da oni to ne salju preporuceno neko obicnom postom, ja ih pitam je postoji opcija da je postar ostavio postu u vratima i da je vetar to odneo, onda oni kazu da njih to ne zanima i da ja moram to da im platim inace ce oni da primene drugi nacin naplate (ovi mi kaze ljubazna devojka preko telefona) na moje pitanje da li mi to oni prete i da mi da direktora firme, ona odgovara da je on njoj to rekao da kaze. Posto je takva situacija kazem ja da cu doci da popricam sa direktorom, odem ja tamo kad ono direktor tu i ista prica, ali da nebi duzio ja njemu kazem da za sve to sto su rekli mogu da ih tuzim i da ce imati vise problema nego ja on kaze da ja nemam dokaze, ali posto sam ja snimao razgovor i moj sa ljubaznom devojkom i ranije sve, on poceo opet da preti kako to nije posteno, kako to nije po zakonu, e onda je stupila na snagu deviza "ko je veci ludak, ja ili oni" posto su oni pricali i pretili ja prevrnem dva stola i kazem im da ako jos jednom stigne nesto od njih da cemo totalno drugacije da pricamo i izadjem napolje. (naravno ovo nije metoda koja treba da se primenjuje ali je izgleda jedina delotvorna u srbiji). Od tada mi nije nista stiglo, antena i kompletna oprema je jos kod mene.

P.S. Poruka " sa stokom samo drsko i bezobrazno" jer nije zasluzila nista drugo.
[ Boris B. @ 21.09.2010. 12:55 ] @
Citat:
pisac: Slažem se sa time da je SBB manje-više lopovska firma, ali moram da dodam da je to sasvim normalno za firme kojima je profit na prvom i jedinom mestu, a takve su skoro sve (kapitalističke) firme. Koliko sam ja upoznat, situacija vam nije ništa bolja ni u inostranstvu, čak je često gora.


Nije ni bas tako. Nisam u nekom instranstvu (Slovenija), ali ovde nije tako kako ti pricas. Evo ti dva primera: Elektro Ljubljana (kao naša elektro-distribucija, ali samo za jedan deo Slovenije), inače privatna firma, je rešila da podigne cene krajem 2008 godine za 6%, u internom dosluhu sa ostalim slovenačkim elektro-preduzećima. Na odluku skupštine, prema zakonu o konkurenciji sada vraćaju pare sa kamatom uz izvinjenje. Sledeći put (ako uopšte bude) će verovatno biti gore posledice. Iako nisu uradili ništa što u ugovoru ne piše, država im je stala za vrat.
Drugi primer, SIOL, slovenački internet provajder će podići cene za korisnike 20Mb optike sa 26 na 32 evra. Pošto to nije cena po kojoj su koriscnici sklopili ugovor (iako u ugovoru piše da mogu da menjaju cene), svim korisnicima je omogućeno da besplatno otkažu ugovor bez ikakvih troškova. Naravno, obaveštenje su poslali početkom avgusta kad su svi na odmoru, a rok za besplatno odjavljivanje je bio prvi septembar, nije sjajno ali bolje nego ništa.

Hoću da kažem da nije rešenje optuživati ljude za nečitanje ili nerazumevanje ugovora jer ne razumeju svi legaltalk ili ne mogu ići kod advokata kad hoće samo da uvedu kablovsku. Najveći problem je to što kod nas ima ljudi kažu "Ko ti kriv kad su pametniji od tebe" i da je to "sasvim normalno" a pritom govore o KDS operateru broj jedan. Dokle god tako razmilšjamo neće nikada biti bolje, dokle god postoji javno ili tiho odobravanje i krivljenje žrtve, svaka firma će pokušati da nategne krajnjeg korisnika za profit.
[ boki78 @ 21.09.2010. 12:57 ] @
Da se nadovežem na prethodni post koji je napisao elmagico, naime ističe mi mix ugovor za par dana i ja zovem da kažem da neću nastavljati da koristim usluge njihovog interneta, razlog je jer prelazim kod Telekoma ali to nisam naravno njima objašnjavao jer ih se ni ne tiče. Uglavnom iako imaju poslovnicu u Pančevu ja opremu moram razdužiti u Beogradu u njihovoj glavnoj poslovnici, znači iako mi prestaje ugovor za par dana ja dalju saradnju moram da prekinem konkludentnom radnjom (razduživanjem opreme) što je i ok ali nije fer i normalno da to moram uraditi u Beogradu iako postoji njihova poslovna jedinica i u Pančevu. U svakom slučaju jako drsko i bezobrazno!
[ joojant200 @ 21.09.2010. 13:46 ] @
Ja sam jednom poceo da citam njihov tipski ugovor i shvatio da mogu da rade sta hoce -hvala dovidjenja samo prepaid - dok ne dodje neko bolji sa normalnim ugovorom..
Iz principa kada god treba da potpisem nesto prvo procitam. Kada treba da sklopim neki ugovor (banka,provideri, osiguranje...) zahtevam model ugovora i opste uslove koriscenja da ga proucim pa se javim za koji dan ako mi odgovaraju.
[ Predrag Supurovic @ 21.09.2010. 13:56 ] @
Citat:
calexx: Informacija koju si dobio prvog dana je možda malo neprecizna ali je ipak jasna. Rečeno je da su mesec dana svi paketi za dž i da se posle bira, jedino nije definisano da li se tada ukidaju svi paketi pa onda svako javi/potpiše ugovor na još neke ili svi idu i dalje i moraju da se odjave neželjeni. Čak i ako ovo nije rečeno, mogao si da vidiš da svi paketi idu i posle mesec dana pa da proveriš kod njih. Pošto si zvao i nisi dobio odgovor koji si očekivao, ti si samo nastavio da plaćaš onako kako si planirao ... umesto da opet zoveš ili čak i odeš do njih.


Covek lepo rece da se odmah izjasnio koji paket zeli ali da su mu oni ukljucili sve i rekli da ce to biti regulisano sledeceg meseca. Ako u ugovoru stoji da on treba da se izjasni, onda on treba da se izjasni, ne moze se podrazumevati da se izjasnio ako nije, a jos covek i jeste odmah rekao sta zeli ali oni to nisu odradili.
[ Marko_L @ 21.09.2010. 14:54 ] @
Citat:
Ovo nisam razumeo najbolje. Burazer je samo potpisao i onda su oni tebi instalirali a njemu naplaćuju? Otkud oni znaju čiji je potpis, tebi su ponudili i došli ali je on samo potpisao. Da li je davao ostale podatke, matični broj, broj svog ugovora ... jer mi nije logično da on potpiše, sve instaliraju kod tebe a vodi se na njega.

Pa, nije tako komplikovano kao što izgleda :) Ali kad već moram da objašnjavam... oni su napravili neku kampanju i zvali redom sve korisnike da ih pitaju kako su zadovoljni uslugom i da usput ponude na probu D3 uslugu. Tako su došli i do nas i prvo su tražili burazera na moj broj mobilnog, pa sam im objasnio da to nije njegov broj i koga su zapravo dobili, oni kao nema veze, kad su već nazvali pošto sam i ja njihov korisnik, pitali me kako sam zadovoljan dosadašnjom uslugom, rekoh da sam zadovoljan i da nisam imao nikakvih problema i onda su mi ponudili da besplatno i bez obaveza probam D3 uslugu, pošto kao imaju promociju i tako to. Rekoh ako je besplatno i bez obaveza, što da ne i oni mi onda rekli da je dogovoreno i da će poslati čoveka da donese opremu i instalira šta treba i objasnili mi da ako se nakon promotivnog perioda odlučim za tu uslugu, treba da im se javim i odaberem koje pakete želim i to je to. Dakle, kao svaki normalan čovek koji odlično razume srpski, ja sam to shvatio kao "imate promotivni period, pa ako želite posle da nastavite sa uslugom, treba da se javite i odaberete pakete, a ako ne želite, ne morate se ni javljati". Mislim, samim tim što ti neko kaže "ako želite, uradite to i to", to bi implicitno trebalo da znači da ako NE ŽELIM treba da uradim suprotno. Inače, sam nikada ne bih tražio taj D3, da mi nisu ponudili besplatni probni period, jer mi realno ni ne treba... TV skoro uopšte ne gledam, osim možda Discovery, National Geographic i History, mada i to retko, jer zbog posla, ne mogu baš uvek da stignem da pogledam emisije koje me zanimaju, pa sam te emisije poskidao sa torenata tako da mogu da ih pogledam onda kada imam vremena. A pored toga, nemam ni TV na kome bih imao neke preterane koristi od digitalne televizije, ali rekoh ajde iz čiste radoznalosti da vidim kako to radi i da li ima neke bitnije razlike u kvalitetu slike i zvuka, pa možda i uzmem neki paket. No, nije to sad bitno.

Elem, kada je njihov čovek dolazio, ja igrom slučaja nisam bio kod kuće, jer imam tu čudnu naviku da idem svaki dan na posao, a oni nisu mogli da mi preciziraju kada će njihov čovek doći i eto tako ispalo. Uglavnom, nađu mog burazera koji živi u stanu iznad mene i pitali ga za mene, on rekao da nisam kući, oni mu objasnili da treba da mi instaliraju digitalnu televiziju, on me zvao, ja potvrdio i rekao sam mu da ako mogu da uvedu bez mene nije problem, a ako im trebam ja, onda neka dođu drugi put, al da se najave pre nego što dođu da budem kući u to i to vreme i oni kao rekli nema potrebe, tražili mu da potpiše da je primio opremu, on potpisao i to je to. Ja sam to isprobavao možda nekih 2-3 dana, video da su pustili gomilu kanala, uključujući i neku pornjavu, što niti sam tražio. niti mi treba, jer kad mi se gleda pornjava internet je više nego prepun takvog sadržaja, al ajde reko probni period pa žele da predstave sve pakete i uglavnom video sam da nema neke bitne razlike od obične TV, barem na mom TV-u i batalio to. Posle tih probnih 2-3 dana risiver koji su mi dali nisam ni palio, misleći da će oni jednostavno posle promotivnog perioda isključiti D3 i doći po opremu ili tražiti da je donesem, što takođe ne bi bio problem. I tako, nije bilo ni traga ni glasa od njih par meseci, a ja nisam imao pojma da je usluga još uvek aktivna (i to u fulu sa svim paketima), jer moj paket koji inače koristim, a to je odvojeno KTV i FlatHome Internet paket 8Mbit, ostao nepromenjen, risiver nisam palio, ugovor niti sam video, niti pročitao, niti potpisao... uglavnom, zaboravio sam na to. Međutim, posle tog promotivnog perioda, burazeru je stigao malo veći račun, ali pošto se on ne razume u te stvari, nije to povezao sa ovim mojim, a i zašto bi kada on nije tražio nikakvu uslugu, niti su mu tražili podatke (njegov broj ugovora su već imali), te je mislio da je u pitanju neki zaostali dug. Međutim, sledeći mesec, opet njemu stiže veća cifra na računu i onda mi se tek obratio. Ja se ulogujem na njegov account, čisto da proverimo šta fakturišu, kad tamo umesto internet paketa koji on inače koristi (1.5Mbit), stoji neki Mix paket sa D3 televizijom i internetom od 8Mbit. Dakle, niti nas je ko šta pitao, niti nam je ko šta javio, već su beš našeg znanja jednostavno promenili njegov paket. Ja mu tražio da mi pokaže šta je potpisao i tek onda vidim da su na priznanici stavili njegov broj ugovora umesto mog i zapravo sklopili ugovor sa njim, a opremu instalirali kod mene. Verovatno taj tehničar što je dolazio nije smeo da se vraća bez obavljenog posla, pa je jednostavno odlučio da napravi ugovor sa njim, opremu stavi bilo gde i ode. Po toj logici, mogli su da dođu kod mene po potpis, a onda opremu odnesu i instaliraju komšiji, a meni šalju račune.

Uglavnom, fora je što je pred zakonom verovatno sve čisto... imaju njegov potpis, broj ugovora, lične podatke još od ranije... doduše instalirali su opremu u pogrešnom stanu, ali oni uvek mogu da tvrde da smo mi to sami prepakovali ne bismo li ih diskreditovali i izvojevali prevremeni raskid ugovora bez plaćanja ugovorne kazne. Pa sad, hebi ga, uložio sam žalbu i objasnio situaciju, te sad čekam odgovor. Ako su iole normalna i ozbiljna firma, trebalo bi to da uvaže, pogotovo što smo dugogodišnji korisnici i redovne platiše njihovih usluga koje ŽELIMO da koristimo. A ovo što su nam bukvalno uvalili na foru, ako im baš toliko znači tih 2.000 dinara više mesečno, onda su stvarno pilićari. Mislim, voleo bih da ostanem njihov korisnik, jer sam zaista zadovoljan uslugom koju koristim i koja mi treba, plus bi mi prelazak na nešto drugo, recimo ADSL, predstavljao problem, jer nemam fiksnu liniju (odavno sam je odjavio, jer je ne koristim, samo bezveze plaćam pretplatu), pa bih morao to ponovo da uvodim i tako to, ali, ako se ispostavi da su tolike sise da mi posle 3 godine saradnje ne uvaže molbu za razrešenje očiglednog nesporazuma, onda ću morati da se cimam, jer sa takvim ljudima ne želim da imam posla.

Izvinjavam se zbog podužeg posta, ali eto, čisto da ne ostane nekih nejasnoća. A i savet svima koji budu uvodili neku uslugu, ne dozvoljavajte nikome od ukućana da potpisuje bilo šta umesto vas ako vi niste kući (pa makar tehničar koji je izašao na teren tvrdio da je to samo formalnost i da nije bitno ko potpisuje), ni mama, ni tata, ni brat, ni žena... pogotovo ako se ne razumeju u te stvari... nego neka ih lepo i ljubazno izbace napolje i neka dođu kada ste vi kod kuće. I naravno, pre potpisivanja bilo čega, pročitajte detaljno ugovor i obratite pažnju na koske koje možda nisu očigledne na prvi pogled, kao što je recimo ova da moraš da im se javiš i ako hoćeš i ako nećeš uslugu posle probnog perioda.
[ wux @ 21.09.2010. 14:55 ] @
1. Ako sam ja (i hiljade drugih) shvatio da treba da se prijavim i odaberem pakete, onda može svako. Ko nije shvatio, sam je kriv.
2. SBB treba da uvede praksu da nakon promotivnog perioda, ako se korisnik ne izjasni o paketima, ostaje aktivan samo start paket i time bi nestala mogućnost da dođe do ovakvih nesporazuma.
[ Marko_L @ 21.09.2010. 15:22 ] @
Citat:
Informacija koju si dobio prvog dana je možda malo neprecizna ali je ipak jasna. Rečeno je da su mesec dana svi paketi za dž i da se posle bira, jedino nije definisano da li se tada ukidaju svi paketi pa onda svako javi/potpiše ugovor na još neke ili svi idu i dalje i moraju da se odjave neželjeni. Čak i ako ovo nije rečeno, mogao si da vidiš da svi paketi idu i posle mesec dana pa da proveriš kod njih.

Ništa to nije sporno, ali je problem upravo u ovom boldovanom. To nigde nije definisano. Dakle, bukvalno kao kada bih ja stavio trial verziju programa za download i naglasio da taj program može da se koristi mesec dana, a ukoliko želiš da nastaviš da ga koristiš i posle, moraš da mi se javiš i platiš licencu (kao što uostalom i piše za svaku trial verziju bilo kog programa koja se može naći na netu). I onda ti skineš taj program, isprobaš ga par dana, vidiš da ti ne odgovara i ukloniš ga sa harda. Međutim, posle mesec dana ti stigne da moraš da platiš licencu, jer mi nisi javio da ti ti program ne odgovara i da ne želiš da ga koristiš. Da li bi se iznenadio ? Naravno da bi, jer em nisi navikao na to, em ti niko nije eksplicitno rekao da program možeš eto tek tako da obrišeš sa harda i smatraš da si završio sa njim, već da moraš to da mi javiš, inače ću ja smatrati da ti program odgovara i da želiš da nastaviš da ga koristiš uz plaćanje licence.
Citat:
1. Ako sam ja (i hiljade drugih) shvatio da treba da se prijavim i odaberem pakete, onda može svako. Ko nije shvatio, sam je kriv.

Pa i ja sam shvatio da treba da se prijaviš i odabereš pakete, ukoliko želiš da nastaviš da koristiš bilo koji od tih paketa. Ali, ono što nisam shvatio je da isto tako moraš da im se javiš i ako ne želiš nijedan od tih paketa, jer ako im se ne javiš oni automatski smatraju da si odabrao sve pakete u ponudi. Zašto recimo automatski ne smatraju da nisi odabrao nijedan paket iz ponude ? Pa zato što im više odgovara da uzmeš sve, nego ni jedan, što je možda legitimno poslovno razmišljanje, ali to ne menja činjenicu da se radi o bezobraznoj manipulaciji ne bi li nekome uvalili te svoje pakete.

I nikada mi neće biti jasne firme koje posluju na taj način, jer time samo mogu da navuku gnev na sebe uz gomilu negativnog publiciteta, što im na kratke staze možda donese neki zanemarljiv profit, ali na duže staze, sigurnu propast, jer čim se bude pojavila konkurencija, biće pitanje ko će ostati poslednji kod SBB-a da ugasi svetlo. Mislim i ja imam firmu, i nikada mi nije palo napamet da nekome prodam (ili izradim program po narudžbini) i da mu uz to uvalim demo verzije nekih drugih programa na besplatnu probu i bez obaveza, pa da mu za nekih mesec dana sve to lepo izfakturišem, bez obzira da li je on to probao ili ne, samo zato što mi nije javio koje programe od ponuđenih želi i da li uopšte želi neki od njih, pa sam ja automatski predpostavio da želi sve. Mislim, koja je to poslovnost.
Citat:
2. SBB treba da uvede praksu da nakon promotivnog perioda, ako se korisnik ne izjasni o paketima, ostaje aktivan samo start paket i time bi nestala mogućnost da dođe do ovakvih nesporazuma.

Apsolutno. Ja to sve vreme i pričam. Dakle, praksa kod većine firmi, kojom god delatnošću da se bave, jeste upravo to da ako daš nešto na probu, dao si na probu i ako ti se čovek ne javi, to obično znači da ne želi taj proizvod ili uslugu, pa ga više i ne smaraš. Mislim, tako je svuda. Ako uzmeš uzorak nekog šampona na probu (recimo one što dele po super i hiper marketima u kesicama) i ne javiš se, to ne znači da si se odlučio da uzmeš 100 litara tog šampona, pa da treba da ti pošalju tu količinu na kućnu adresu i naplate. Ako skineš demo ili trial verziju nekog program sa neta i ne javiš se autoru za mesec dana, to ne znači da si se odlučio da kupiš licencu i da treba da ti pošalje račun. Ako dobiješ čokoladicu (recimo Milku su skoro delili) na pronu i ne javiš se fabrici iste, to ne znači da si se odlučio da kupiš 100 tona te čokolade koju će ti poslati na kućnu adresu i naplatiti. I tako dalje. Jedino SBB se napravio pametan, pa to što im se nisi javio smatraju tvojom odlukom da uzmeš paket i to na dve godine. Jeste tačno da oni time nisu uradili ništa protivzakonito, ali se radi o vrlo podmukloj stvari. Ne bih to nazvao prevarom, ali nije baš ni da se radi o zdravom poslovnom odnosu prema korisnicima.
[ tarla @ 21.09.2010. 15:39 ] @
Svi problemi koje imate su posljedica isključivo vas samih. U slučaju da niste zadovoljni uslugama koje se isporučuju MORATE podnijeti prigovor provajderu. Napišite mail sačekajte odgovor i arhivirajte, otiđite u njihove prostorije i podnesite pismenu žalbu i neka ovjere da su je primili. Uradite šta bilo samo da postoji trag da ste se žalili.

Na taj način IMATE DOKAZ da nešto nije bilo u redu i TEK TADA možete tražiti raskid ugovora.

Evo npr momak koji je opremu TOTAL TV-a odnio van države. To se može smatrati krađom. Onda nije prijavio promjenu adrese na šta je bio obavezan. Neredovno izmirivanje računa. itd. To što je neki moron iz tehničke podrške rekao da ne možete raskinuti ugovor je šuplja priča. Ne isporučuju kvalitetnu uslugu = imate pravo žalbe. Zakon o obligacionim odnosima nalaže da se zajednički radi na rješavanju problema. U prevodu ili da poprave signal ili da odobre popust. Ako oni to ne urade u neko razumno vrijeme IMATE puno pravo raskida ugovora ALI MORATE podnijeti pismeni zahtjev i obrazložiti. Ajde da vidim ko će Vas onda poslati na sud i tužiti a da vi u ruci držite njihovo priznanje da su postojali problemi i da nisu riješeni iako ste to tražili???

Ovako svaki put kada neko dovede provajdera do situacije da MORAJU angažovati sud (na kome će sigurno da dobiju slučaj) da dođu do svoje opreme ili potraživanja, svim budućim korisnicima se komplikuje život.

Zbog ovakvih situacija sutra će nam tražiti mjenicu iz banke ... A svaka sitacije koje se iznose ovjde je bila "ja sam mislio", "meni su rekli dok sam čekao autobus", nisam htio da im platim 10000 dinara jer su me iznerivirali, itd...

[ calexx @ 21.09.2010. 17:29 ] @
Citat:
Marko_L: Ja se ulogujem na njegov account, čisto da proverimo šta fakturišu, kad tamo umesto internet paketa koji on inače koristi (1.5Mbit), stoji neki Mix paket sa D3 televizijom i internetom od 8Mbit.
Po ovome mogu da ukapiram da je problem što su pomešali pakete pa tvom paketu 8Mbps dodali Mix i pripisali njemu. Jeste njihova greška ali postoji lako rešenje, samo neka prijavi promenu paketa i traži najmanji, dobiće 4Mbps i Mix paket za manje para nego što je plaćao dosadašnji 1,5Mbps ... jedino što će da bude pod ugovorom na dve godine. Takođe bi i ti mogao da uradiš slično, ako svoj paket plaćaš 3490, onda ti je bolja varijanta da uzmeš mix M paket pa da imaš 8Mbps za 2020 ili da za 3310 dobiješ 16Mbps (uz sve ovo ide i D3).
Izvinjavam se ako sam opet loše shvatio koje pakete imate.
[ Marko_L @ 21.09.2010. 18:25 ] @
Ne, moj paket je ostao nepromenjen, znači 8Mbit, postpaid, uz ugovor na 12 meseci, koji izađe 2.090 dinara mesečno + oko 700 dinara za običnu KTV, a burazer je imao 1.5Mbit prepaid, bez KTV (pošto ja već plaćam KTV na toj adresi, pa su mu dali da uvede samo internet) koji je plaćao 1.390 dinara i to nam je savršeno odgovaralo. Problem je dakle nastao kada sam ja uzeo D3 na probu, a oni potpisali ugovor sa njim i bez njegovog znanja mu posle mesec dana preinačili paket u Mix sa 8Mbit internetom i svim paketima koji se mogu uzeti uz D3, što ga izađe oko 3.500 dinara mesečno, što je previše. Mislim, ja da sam hteo da koristim D3, ne bih komplikovao mnogo, niti tražio promenu ugovora, već bih jednostavno plaćao burazeru sve što pređe njegovih 1.390 dinara i rešen problem. Međutim, pošto sam posle 3 dana uvideo da mi to ne treba i da ne čini nikakvu razliku na mom TV-u (valjda besplatni probni period bez obaveza upravo za to i služi, da vidiš da li ti nešto treba i da li ti odgovara), odlučio sam se da ne uzmem D3, misleći da će oni, ako im se ne javim, jednostavno isključiti D3 i gotova stvar, a da neće menjati ništa na postojećim paketima koje već imamo. Međutim, umesto toga, oni su jednostavno promenili postojeći 1.5Mbit flat paket u Mix (iako Mix nigde nije spominjan, već D3 kao posebna usluga) i to sa svim mogućim paketima u ponudi i nastavili da šalju račune za to. Naravno, prihvatili bismo mi i da nam umesto tog Mix-a koji se sad vodi na burazera daju drugi Mix paket (upravo taj od 4mbit-a i start paketom D3) i kome je cena isto tu negde oko 1.300 dinara, čisto da ne komplikujemo mnogo, iako taj D3 deo niko neće da koristi, ali koliko sam ih shvatio, oni su u fazonu da prvo mora da se raskine postojeći ugovor i da se napravi novi, a za raskidanje traže da se plati ugovorna kazna. Pošto to uz neplaćene račune za taj mix paket koji nismo ni tražili izađe preko 20.000 dinara, odlučio sam da uložim prigovor i objasnim u čemu je nesporazum. Naravno, sve to imamo napismeno i overeno od njihovog službenika, pa sad čekamo odgovor, mada već kasne dosta, rekli su da će odgovoriti za 10 dana, a prošlo je 20, pa ću morati opet da ih posetim i predložiću kompromis da nam daju taj manji mix paket i nema problema. Kažem opet, ja sam inače prezadovoljan SBB-om i stvarno nikakvih problema nisam imao ni sa brzinom interneta, ni sa rešavanjem kvarova, ni sa tehničkom podrškom i ne znam šta im je ovo uvaljivanje trebalo, ali nadam se da će se to razrešiti.
[ Brucelee @ 21.09.2010. 18:56 ] @
Pa to ti je i kod telekoma ista fora, samo sto trebas da oci da otvoris kad sa njima sklapas ugovor.
Mene skoro svaki mesec zovu da se prebacim sa starog MIX paketa na novi !!
[ sisamisa @ 21.09.2010. 19:08 ] @
Citat:
Ja sam jednom poceo da citam njihov tipski ugovor i shvatio da mogu da rade sta hoce -hvala dovidjenja samo prepaid - dok ne dodje neko bolji sa normalnim ugovorom..


U njihovom tipskom ugovoru bukvalno piše "Ovaj ugovor se ne može raskinuti" !!
Kad sam ovo pročitao umalo nisam pao sa stolice :)
Mislim da su u istoriji čovečanstva postojala samo dva ugovora koja se ne mogu raskinuti:
Prvi je ugovor sa đavolom o prodaji duše, a drugi je ugovor sa SBB-om za D3 MIX uslugu :)

Doduše SBB već u narednoj rečenici demantuje sebe. Piše da se ugovor može raskinuti ako se plati 10000 din.
Navesti nezadovoljstvo uslugom ili nešto slično kao razlog za raskid ugovora nije moguće.

Živo me zanima da li je ovakav tipski tekst u skladu sa važećim zakonima ove države..
[ sisamisa @ 21.09.2010. 19:13 ] @
Citat:
Ne, moj paket je ostao nepromenjen, znači 8Mbit, postpaid, uz ugovor na 12 meseci, koji izađe 2.090 dinara mesečno + oko 700 dinara za običnu KTV, a burazer je imao 1.5Mbit prepaid, bez KTV (pošto ja već plaćam KTV na toj adresi, pa su mu dali da uvede samo internet) koji je plaćao 1.390 dinara i to nam je savršeno odgovaralo. Problem je dakle nastao kada sam ja uzeo D3 na probu


jbt.. nije shvatio samo onaj ko neće da shvati.. oladi malo :)

ja sam potpisao ugovor u iznajmljenom stanu.. ništa me nisu pitali. Računi su stizali na ime vlasnika stana iako sam ja potpisnik ugovora. Boli njih briga. Bitno da firrma ima što više potpisanih ugovora na lageru.. treba je skupo prodati.
[ sisamisa @ 21.09.2010. 19:23 ] @
Citat:
nisam htio da im platim 10000 dinara jer su me iznerivirali, itd...


a neee. greška kolega

namerno sam im platio 10000, jer su me iznervirali :)
[ Monk Psycho @ 21.09.2010. 20:45 ] @
Citat:
Svi problemi koje imate su posljedica isključivo vas samih. U slučaju da niste zadovoljni uslugama koje se isporučuju MORATE podnijeti prigovor provajderu. Napišite mail sačekajte odgovor i arhivirajte, otiđite u njihove prostorije i podnesite pismenu žalbu i neka ovjere da su je primili. Uradite šta bilo samo da postoji trag da ste se žalili.

Na taj način IMATE DOKAZ da nešto nije bilo u redu i TEK TADA možete tražiti raskid ugovora.

Evo npr momak koji je opremu TOTAL TV-a odnio van države. To se može smatrati krađom. Onda nije prijavio promjenu adrese na šta je bio obavezan. Neredovno izmirivanje računa. itd. To što je neki moron iz tehničke podrške rekao da ne možete raskinuti ugovor je šuplja priča. Ne isporučuju kvalitetnu uslugu = imate pravo žalbe. Zakon o obligacionim odnosima nalaže da se zajednički radi na rješavanju problema. U prevodu ili da poprave signal ili da odobre popust. Ako oni to ne urade u neko razumno vrijeme IMATE puno pravo raskida ugovora ALI MORATE podnijeti pismeni zahtjev i obrazložiti. Ajde da vidim ko će Vas onda poslati na sud i tužiti a da vi u ruci držite njihovo priznanje da su postojali problemi i da nisu riješeni iako ste to tražili???

Ovako svaki put kada neko dovede provajdera do situacije da MORAJU angažovati sud (na kome će sigurno da dobiju slučaj) da dođu do svoje opreme ili potraživanja, svim budućim korisnicima se komplikuje život.

Zbog ovakvih situacija sutra će nam tražiti mjenicu iz banke ... A svaka sitacije koje se iznose ovjde je bila "ja sam mislio", "meni su rekli dok sam čekao autobus", nisam htio da im platim 10000 dinara jer su me iznerivirali, itd...


Ne znam kako da te oslovim a da se ne uvrediš. Po ovome što si napisao vidi se da ne poznaješ problematiku srpskog potrošača i korisnika usluga (govorim samo o Srbiji).
Nismo problem mi (potrošači), već ljudi koji kao ti smatraju da svuda postoje budale za šišanje.

Drago mi je što postoji ova tema, iako sam zadovoljan (za sada uslugama SBB-a), otvoriću 6-oro pari očiju da do ovoga ne dođe i da se ne desi meni.


OFF: Pitanje za Gojka da li moze da se ubaci na forumu dugme za citiraj post?
[ tarla @ 21.09.2010. 22:04 ] @
Oslovi me kako hoćeš ali ponovo pročitaj moju poruk u vidjećeš da te niko ne može ošišati ako imaš imalo mozga u glavi i čitaš ono što potpisuješ.

Kao što rekoh,,.... Čovjek se ponosi time što je uzeo tuđu opremu, iznio ilegalno iz države, izbjegao da prijavi promjenu mjesta boravka, prestao da plaća račune, odbio da sarađuje sa TOTAL TV-om.... Šta im ostaje drugo nego da ga tuže i da dodatno pooštre uslove pod kojima sklapaju ugovore. Isto prate i drugi provajderi i dolazimo do ovoga gdje smo sada... Još samo mjenicu da nam traže i možemo mirno da spavamo...

Inače kolega koji stanuje u Beču priča iskustva polupismenih jugovića... Svi ladno nasjednu na foru sa bilborda "internet bilo gdje sa notebook računarom za samo 49 evra mjesečno" a u paket uključeno 2-3GB... No zašto bi čitali cjenovnik provajdera...

Radim sa ljudima i znam tačno šta govorim... Nije nikome cilj da mu pravnici vode kolo i da se vucara po sudovima ali neki ljudi jednostavno ne daju drugu opciju...
[ PPZ @ 21.09.2010. 23:54 ] @
Ovde u Grckoj SVI internet provajderi kao i SVI operateri mobilne telefonije imaju upravo takve ugovore.To sto je SBB uradio nije bilo izmisljanje tople vode, nego proveren recept koji pali u kapitalistickom potrosackom drustvu.I ovde takodje ako ne posaljes PISMENO ili EMAILOM zahtev za prekid pruzanja uzluga, provajder te obaveze ugovorom da moras platiti.
I niko te ne upozorava na to, boli ih uvo.Jednostavno, ako si dovoljno glup da ne procitas ugovor, opletu te po dzepu koliko mogu, i brzo naucis sta si trebao a sta ne.

Doduse, nesto mi je sumnjiva ta "kazna" od 10.000 dinara.Ovde jedino ako se eksplicitno navede da placas recimo koriscenje iznajmljene opreme ili slicno mogu da ti naplate KORISCENJE.Niko ne moze da ti naplati kaznu zato sto si raskinuo ugovor.Siguran sam da je tako i u Srbiji, i ako to zaista pise u ugovoru ja mislim da je nevazece.Postoje drzavni propisi koji kazu koje uslove jedna firma moze postaviti prema musteriji, i tu mora biti pokriveno sve.

Na primer, uzeo sam paket Total TV-a, ali nisam otkupio risiver nego sam ga uzeo u zakup.Ako raskinem ugovor iz bilo kog razloga pre vremena (nezadovoljan uslugom) duzan sam da platim koriscenje risivera kao i neku razliku u ceni istog do isteka mog ugovora.

Ako sam pak kojim slucajem kupio opremu od SBB-a, onda ih samo PISMENO obavestim o raskidanju ugovora, i od iduceg meseca oni su duzni da prestanu sa pruzanjem usluge BEZ IKAKVE NADOKNADE od strane musterije (samo se izmire tekuci racuni).
Ako to nastave, cine na svoju stetu, jer musterija ima dokaz da je trazila prekid.

NEMOJTE se hvatati na foru telefonskog poziva.Poziv ne vredi nista jer ne mozete dokazati cak ni s kim ste razgovarali.Takodje snimanje razgovora u slucaju clana koji je snimao je protivzakonito i za to moze da odgovara krivicno!
PRE bilo kakvog snimanja, DUZNI STE DA OBAVESTITE KORESPODENTA DA GA SNIMATE, i u tom slucaju on ima izbor da nastavi razgovor ili da prekine vezu.Ako nastavi razgovor, sve sto kaze mozete iskoristiti kao dokaz.

Ja sam licno imao slucaj da su me zvali od strane mog bivseg internet provajdera i trazili da im platim za 12 meseci koriscenja?!!! Ja sam jednom davno uzeo promo paket od 6 meseci od njih, znaci PRE-PAID.Pretplatio sam 6 meseci, i naravno dobro proucio ugovor U ugovoru nije nista pisalo o tom famoznom nastavku pruzanja usluga (njihova greska, sad su to ispravili i navodi se lepo u ugovoru, sitnim slovima).Po isteku 6 meseci, ja sam uzeo drugog provajdera, i ubrzo se preselio.Na novoj adresi sam po isteku ugovora sa novim provajderom opet sklopio ugovor sa starim provajderom, posle vise od godinu i po.Uzeo sam FLAT paket.Medjutim, posle par racuna, dodje mi dug na ime od 12 ili 13 neplacenih meseci u onom periodu od isteka 6 meseci koje sam uzeo, pa do trenutka kad sam ponovo sklopio ugovor sa njima.
Ja im naravno objasnim da NECU da platim, jer imam dokaz da sam platio samo 6 meseci, i osim toga ne zivim vise na toj adresi pa je nemoguce da su mi pruzali uslugu.Tu oni meni objasne da ce da me tuze, i ja im kazem slobodno.Posle toga me jos jednom zvala advokatska "uterivacka" agencija da pokusa da naplati, pa sam i njima objasnio da nadju ugovor, i da ga procitaju.I naravno, da ako me ne ostave na miru, da cu ja njih da tuzim za uznemiravanje.Od tada je proslo oko 4 godine, i ja sam svo vreme koristio usluge provajdera, i placao TEKUCE racune, zanemarujuci dug koji su oni vesto provlacili iz racuna u racun.Nisu smeli da mi ukinu internet, jer sam racune placao.Konacno, kad sam se sad treci put selio nisu bili u mogucnosti da mi pruze uslugu ovde gde sam, pa sam morao da uzmem internet drugog provajdera.PISMENO sam ih obavestio da zelim prekid, i tako je i bilo.MEdjutim, evo 4 godine me niko nije zvao za uterivanje duga, iako su provlacili taj dug kroz racune, ali nisu se usudili da me tuze, jer znaju da nemaju osnova.Hocu da kazem posle ovoliko pisanja, da je poenta u tome da u danasnjem drustvu morate biti jako oprezni.Marketing je prerastao u minsko polje, i ako ne pazite, BOOOOOM, odletite u vazduh i jos placate penale za to...
[ sisamisa @ 22.09.2010. 07:33 ] @
Citat:
Ovde u Grckoj SVI internet provajderi kao i SVI operateri mobilne telefonije imaju upravo takve ugovore.


U toj tvojoj Grčkoj ne prođe dan a da neko ne zavali molotovljev koktel u izlog neke od multinacionalnih korporacija. U jednoj od poruka od juče imaš kako to izgleda u Sloveniji. Zato Grčku ne bih uzimao kao reper normalnosti..

Citat:
Doduse, nesto mi je sumnjiva ta "kazna" od 10.000 dinara.Ovde jedino ako se eksplicitno navede da placas recimo koriscenje iznajmljene opreme ili slicno mogu da ti naplate KORISCENJE.Niko ne moze da ti naplati kaznu zato sto si raskinuo ugovor.Siguran sam da je tako i u Srbiji, i ako to zaista pise u ugovoru ja mislim da je nevazece.Postoje drzavni propisi koji kazu koje uslove jedna firma moze postaviti prema musteriji, i tu mora biti pokriveno sve.


Potpisao sam ugovor na dve godine, koji sam raskinuo posle 6 meseci. Oni su računali na budući profit, ja sam ih zeznuo i zbog toga moram da budem kažnjen. Razumem ja njihovu logiku, ali ne poznajem dovoljno domaće pravo da bi procenio da li je takav sistem po zakonu. Svaka pomoć je dobrodošla.
[ calexx @ 22.09.2010. 08:19 ] @
Svi ti ugovori od godinu, dve nude neke povlastice, ili veću brzinu ili mobilni za dinar ili besplatan IPTV u nekom periodu ... ja sam recimo uzeo ADSL paket po kome imam prva tri meseca za dž i šta sad, da početkom četvrtog odem i raskinem ugovor i nikom ništa? SBB recimo ima pripejd flet gde se za 1390 dobije 1,5Mbps ili potpišeš ugovor na 2 godine i za iste pare dobiješ 4Mbps. Ne može onda neko da potpiše taj ugovor i posle dva meseca tek tako odustane. Naravoučenije, najjeftinija varijanta je da se pročita ugovor sa posebnim osvrtom na sitna slova. Tamo je sve objašnjeno i pokriveno.
[ pisac @ 22.09.2010. 18:50 ] @
Citat:
tarla:Čovjek se ponosi time što je uzeo tuđu opremu


Koliko ja znam, išla je neka TV reklama za TotalTV pre godinu-dve u kojoj je lepo rečeno: Oprema na poklon. Možda je negde sitnim nečitkim slovima pisalo da 'poklon' ipak nije poklon nego pozajmica, ali poenta moje opaske je jasna svima koji hoće da shvate.
[ joojant200 @ 22.09.2010. 21:51 ] @
Nema veze sa sbb, ali ima sa (čitajte ugovore i opšte uslove!) pa reko da postavim ovde.

Hteo sam da se uclanim na LaKe aukcije ;) i u uslovima koriscenja pise:
uvod - zadnji pasus:
"Zadržavamo pravo da u svakom trenutku, promenimo ovaj tekst Uslova korišćenja i Vi prihvatate sve izmene ili dopune od trenutka kada su postavljene na websajt."

Zastita privatnosti korisnika je isto interesantna.

Mislim da necu...
[ PPZ @ 23.09.2010. 10:13 ] @
Citat:
sisamisa:U toj tvojoj Grčkoj ne prođe dan a da neko ne zavali molotovljev koktel u izlog neke od multinacionalnih korporacija. U jednoj od poruka od juče imaš kako to izgleda u Sloveniji. Zato Grčku ne bih uzimao kao reper normalnosti.. 


Pa nije ovo "moja" Grcka, i molotovljevi kokteli nemaju veze sa poslovnom politikom kompanija.Meni se cini da si ti ostao bez argumenata pa ssad imas potrebu da ujedas tamo gde nema potrebe.Ako te bas interesuje ljudi ovde strajkuju zbog raznih stvari, ali nikad jos nisu zato sto su potpisali ugovor pa im neko trazio da plate kaznu ;) Znaci razlozi su mnogo ozboljniji.Ali da ne ulazimo sad u to.Ja ne vidim zawsto grcka ne bi mogla da bude uzor? Pa, ako nisi primetio do sada, SVE sto se radi po srbiji je uradjeno po grckom modelu.JA mislim da ako je IJEDNU zemlju moguce porediti sa srbijom, onda je to grcka.


Citat:
sisamisa: Potpisao sam ugovor na dve godine, koji sam raskinuo posle 6 meseci. Oni su računali na budući profit, ja sam ih zeznuo i zbog toga moram da budem kažnjen. Razumem ja njihovu logiku, ali ne poznajem dovoljno domaće pravo da bi procenio da li je takav sistem po zakonu. Svaka pomoć je dobrodošla.


Dobro, potpisao si ugovor.Da li si dobio neku opremu na koriscenje kad si potpisao? I ovde te samo raskidanje ugovora ne obavezuje placanje kazne, ali ako si uzeo opremu "na poklon", negde u ugovoru pise sitnim slovima da ako raskines ugovor PRE isteka, naplacuje ti se "koriscenje opreme".To je tako i ovde.To sam lepo napisao i u prethodnom postu, ali si bio previse zauzet ironijom da bi ga procitao u celini...


Citat:
pisac: Koliko ja znam, išla je neka TV reklama za TotalTV pre godinu-dve u kojoj je lepo rečeno: Oprema na poklon. Možda je negde sitnim nečitkim slovima pisalo da 'poklon' ipak nije poklon nego pozajmica, ali poenta moje opaske je jasna svima koji hoće da shvate.


Naravno da jeste.Od kako postoji Total TV, imao si opciju da uzmes opremu samo na koriscenje, ili da je kupis u vlasnistvo.Risiver kosta oko 130 eura ako ga kupujes.Ako ga uzmes na koriscenje, pa raskines ugovor pre vremena, sigurno se naplacuje razlika u ceni risivera, ili ti se trazi da vratis opremu nazad i obracunava se period koriscenja.I to je normalno i tako se radi i u drugim zemljama.
[ Java Beograd @ 24.09.2010. 10:32 ] @
Citat:
pisac: Koliko ja znam, išla je neka TV reklama za TotalTV pre godinu-dve u kojoj je lepo rečeno: Oprema na poklon. Možda je negde sitnim nečitkim slovima pisalo da 'poklon' ipak nije poklon nego pozajmica, ali poenta moje opaske je jasna svima koji hoće da shvate.
TV reklama je jedno, a potpisani ugovor drugo.
[ pisac @ 24.09.2010. 19:29 ] @
A zakon o oglašavanju je treće , i tržišna inspekcija je četvrto
[ Mr One @ 02.10.2010. 04:09 ] @
Citat:
sisamisa
Mislim da sam našao uzrok ovakvog ponašanja.
Od kako je počela kriza SBB je u gadnim problemima.

2009. godina: promet 6.8 milijardi din, gubitak 1.7 milijardi din
2008. godina: promet 5.1 milijardi din, gubitak 2.3 milijardi din
2007. godina: promet 3.7 milijardi din, dobit 53 miliona din
2006. godina: promet 2.1 milijardi din, dobit 326 miliona din

svi podaci su sa sajta APR-a.

SBB je verovatno uložio ogromne pare u širenje, pokrivenost tržišta se utrostručila za tri godine, ali su troškovi poslovanja mnogo više porasli nego prihodi. A u istom trenutku je i došla svetska kriza.
Sada se verovatno trude da namaknu što je više moguće dugoročnih ugovora (na jednu godinu ili na dve). Agresivnom kampanjom i uvaljivanjem cigle korisnicima pokušavaju da uvećaju vrednost kompanije (po principu "jeste da pravimo gubitke, ali imamo 300000 MIX ugovora koji važe u naredne dve godine"). Miriše na prodaju firme. Ako ne uspeju da prodaju možda čak i propadnu. Investicioni fond koji drži SBB verovatno želi što pre da se ratosilja trule jabuke u svom portfoliju..

Zlo vreme.

Vidi se se da nisi ekonomista. :)
Ovo uopšte ne znači da su oni u problemima, prikazani gubitak u završnom obračunu može da ima gomilu različitih razloga, uopšte ne mora da znači da su oni u pravom gubitku tj. da im ide loše.

Dovoljno je da uporediš prihode koji su:
*u 2008. godin veći za 38% nego u 2007. godini, (u 2008. je 5,1 milijardi, a u 2007. 3,7 milijardi)
*u 2009. godini veći za 33% nego u 2008, a 84% veći u odnosu na 2007. godinu ( 2009. je 6,8 - u 2008. 5,1 - u 2007. 3,7)

Zaista misliš da su njihovi troškovi toliko enormno skočili u ove dve godine da ne mogu da ih pokriju prihodima sa ovolikom stopom rasta?
Kao što rekoh postoji širok spektar razloga iz kojih je u završnom obračunu prikazan gubitak koji ne znače da kompanija posluje loše. Jednostavno npr. jedan od razloga može biti zaduživanje radi ulaganje sredstava u infrastrukturu što će biti isplativo u dužem vremenskom periodu (a što je naravno predviđeno prilikom zaduživanja) i tako dalje.

Pokazatelj da je SBB u gadnim problemima (kako si ti napisao) bi bio taj da prihodi opadaju, stagniraju ili neznatno rastu iz godine u godinu, da im je račun često blokiran zbog neizmirenja obaveza, a gubitak se se iz godine u godinu povećava. Svakako je malo verovatno, uz rast prihoda od preko 30% na godišnjem nivou, i neprestanu ekspanziju kompanije i ulaganje u razvoj iste, da je firma u problemima.

Znam da je ova mala analiza offtopic ali ne može da škodi, kad si već zagrebao tu temu. :)

A ovo što ti se desilo sa MIX-om jbg. šta da ti kažem drugi put se dobro raspitaj, nije to nešto što je SBB izmislio (to da nakon promo perioda ako ne odjaviš uslugu nastavljaš da je plaćaš), niti nešto što SBB radi zato što je u gubicima, već način da se dođe do profita jer zbog toga i postoji, a ne zbog nas (kao i svaka druga uspešna kompanija).

[Ovu poruku je menjao Mr One dana 02.10.2010. u 05:19 GMT+1]
[ Dejan Carić @ 02.10.2010. 10:06 ] @
@sisamisa
Možeš pronaći zakon o zaštiti potrošača na www.parlament.gov.rs, gde se možeš upoznati sa svojim pravima.
U svakom većem gradu postoji besplatna pravna zaštita.
Tu će te pravnik posavetovati šta dalje da uradiš.
Pošto SBB nije državna firma, verujem da za njih zakoni i dalje važe :)

Ako se odlučiš na ovaj korak, javi kako je prošlo :)
[ sisamisa @ 06.10.2010. 11:07 ] @
Citat:
Jednostavno npr. jedan od razloga može biti zaduživanje radi ulaganje sredstava u infrastrukturu što će biti isplativo u dužem vremenskom periodu (a što je naravno predviđeno prilikom zaduživanja) i tako dalje.


vidi se da nisi ekonomista. U bilans uspeha ne ulazi zaduživanje.

Profit se definiše kao razlika između poslovnih prihoda i poslovnih rashoda. Što se tiče zaduživanja radi širenja posla, plaćanje kamata smanjuje profit, ali otplata glavnice ne utiče na profit.

Firma koja beleži ekspanziju itekako može da upadne u probleme, evo ti jedan prost primer:

Ja imam jedan restoran, odem u banku i uzmem kredit da otvorim još tri restorana.
Meni se promet uvećao 300%, ali to ne mora da znači da je posao profitabilan. Mora da se oduzmu prihodi od rashoda da bi se videlo kako neka firma stoji.

Kad se to kod SBB-a uradi vidi se da je firma na kolenima.

Plate i dobavljači mogu da se isplaćuju iz bankarskih pozajmica, vlasnik (strani investicioni fond) može svojoj firmi da pozajmljuje i da ubacuje svež novac.. sve u nadi da će doći bolja vremena. Ali ako ta bolja vremena ne dođu, ili dođu isuviše kasno, ceo posao propada.

[ sisamisa @ 06.10.2010. 11:14 ] @
Citat:
Ako se odlučiš na ovaj korak, javi kako je prošlo :)


Nemam pametnija posla.. izduvao sam se na forumu i ceo slučaj prepustio zaboravu.
Meni je dosta što je ovaj topic pročitalo 3500 ljudi..
[ joojant200 @ 06.10.2010. 17:39 ] @
Citat:
Mr One: Vidi se se da nisi ekonomista. :)
Ovo uopšte ne znači da su oni u problemima, prikazani gubitak u završnom obračunu može da ima gomilu različitih razloga, uopšte ne mora da znači da su oni u pravom gubitku tj. da im ide loše.

Dovoljno je da uporediš prihode koji su:
*u 2008. godin veći za 38% nego u 2007. godini, (u 2008. je 5,1 milijardi, a u 2007. 3,7 milijardi)
*u 2009. godini veći za 33% nego u 2008, a 84% veći u odnosu na 2007. godinu ( 2009. je 6,8 - u 2008. 5,1 - u 2007. 3,7)

Zaista misliš da su njihovi troškovi toliko enormno skočili u ove dve godine da ne mogu da ih pokriju prihodima sa ovolikom stopom rasta?
Kao što rekoh postoji širok spektar razloga iz kojih je u završnom obračunu prikazan gubitak koji ne znače da kompanija posluje loše. Jednostavno npr. jedan od razloga može biti zaduživanje radi ulaganje sredstava u infrastrukturu što će biti isplativo u dužem vremenskom periodu (a što je naravno predviđeno prilikom zaduživanja) i tako dalje.

Pokazatelj da je SBB u gadnim problemima (kako si ti napisao) bi bio taj da prihodi opadaju, stagniraju ili neznatno rastu iz godine u godinu, da im je račun često blokiran zbog neizmirenja obaveza, a gubitak se se iz godine u godinu povećava. Svakako je malo verovatno, uz rast prihoda od preko 30% na godišnjem nivou, i neprestanu ekspanziju kompanije i ulaganje u razvoj iste, da je firma u problemima.
...


Godina Prihod Gubitak %Gubitak
2009 7.071.711 3.285.227 46,46%
2008 5.168.656 2.710.921 52,45%
2007 3.695.945 0

U zabeleskama pise da je 100% udela u zalozi kod banke.
Ulozili su imovinu i prava u kredite i na osnovu toga su rasli.
Po meni su u problemu ;)
[ nemesis @ 06.10.2010. 19:01 ] @
grdno gresis ..
100.000 (aj da kazemo da samo toliko placa) x 800 (nek je samo 800) = 80.000.000 din samo od ``odrzavanja`` :) / 108 ( nek je veci kurs ) = 740.740e mesechno * 12 meseci = 8.888.880e ...
a gde su priche sa internetom, voip, silne pare koje uzimaju za interpovezivanej optikom itd... :)

[ joojant200 @ 06.10.2010. 19:47 ] @
U hiljadama dinara je - Idu jos 3 nule iza brojeva.
[ sisamisa @ 06.10.2010. 20:13 ] @
Citat:
gde su priche sa internetom, voip, silne pare koje uzimaju za interpovezivanej optikom itd... :)


stvarno ste neozbiljni ..
knjigovodstvo je egzaktna nauka.. SBB je prošle godine imao poslovne rashode od 85 mil EUR. Za te pare postoje ulazni računi, isplaćene su plate, plaćen zakup prostora, linkovi prema svetu, reklame na TV, Branka Katić i ostalo.. za sve mora da postoje validni papiri.. ne mogu se bre falsifikovati troškovi od 85 mil EUR.
A drugo pitanje je i što bi to neko radio. Čisto sumnjam da će sada neka banka da im da kredit. Ili da će neki dobavljač da im da robu na odloženo plaćanje.
Iskazivanje gubitka u bilansu uspeha znači da firma nije profitabilna i samo objavljivanje te informacije može puno problema da donese u daljem poslovanju.
[ nemesis @ 06.10.2010. 21:13 ] @
ma to nema veze sa zivotom sto su u bilansu loshi
sto bi i iskazali neki dobitak pa da plate dodatni porez :)
[ dzoni03 @ 07.10.2010. 19:20 ] @
moguce na nekom mora da se zalomi jebga,ali SBB su korektni da korektniji ne mogu biti.
Nemam nikakve primedbe cak imam rece hvale za njih.jednom prilikom pokvario mi se modem i bio je u kvaru 15 dana od dana prijavljivanja reklamacije do dana popravke,medjuvremenu mi je istekao paket od 700mb.Ja nisam ni rec rekao za to,a oni su mi sutradan nadoknadili ne samo onih preostalih megabajta sto mi je ostalo,nego citav nov paket od 800mb.I svaki put su izlazili u susret korisnicima.Prava srpska intrnet kompanija ciji je sef unuk jednog oficirskog cetnika u Americi
[ sisamisa @ 07.10.2010. 19:45 ] @
Citat:
.I svaki put su izlazili u susret korisnicima.Prava srpska intrnet kompanija ciji je sef unuk jednog oficirskog cetnika u Americi


Srpska je koliko i ova Prva srpska televizija:) A sa četnicima ima veze koliko i Koka Kola :)

Vlasnik SBB-a je investicioni fond MEP

Mid Europa Partners is a leading independent private equity investment firm focused on Central and Eastern Europe, with approximately €3.2 billion of funds raised and managed since inception.

http://www.mideuropa.com/

[ blaki @ 12.10.2010. 08:49 ] @
Vezano za temu. Nema vise kompanija, bar ne na ovom nasem trzistu, koje ne pokusavaju da izvrnu sustinu onoga sto nude, kako bi narodu na kvaran nacin izvukli pare. Ukratko, cim vam nesto nude besplatno iza toga se krije zackoljica da ce vas to besplatno kostati i vise nego sto biste to inace platili, a da nije besplatno. Primera ima mnogo, a najvise i od cega je sve pocelo su mobilni telefoni i prodaja u paketu.Licno, kad god mi neko ponudi nesto besplatno to automatski odbijam, a telefonom kad me pozovu, u startu odbijam da bilo o cemu sto nude, uopste razgovaram. Mislim da je to jedino resenje da covek izbegne ovakve neugodne situacije.
[ bgsmeker @ 16.10.2010. 09:45 ] @
dobar si srle, dobar :)
[ Marko_L @ 22.10.2010. 14:25 ] @
Ja samo da javnem, pošto sam već učestvovao na temi jel, da je moj slučaj rešen. Dozvolili su raskid ugovora bez plaćanja ugovorne kazne, a treba da platimo samo internet i D3 za period od isteka test perioda do isključenja usluge, što je sasvim fer i korektno. Uglavnom, ja sam zadovoljan ishodom.
[ IonX @ 27.10.2010. 08:32 ] @
Dejan Carić
Citat:
Pošto SBB nije državna firma, verujem da za njih zakoni i dalje važe :)

:lol:
Teško.
http://www.elitemadzone.org/t4...ostovanje-otkupljenih-TV-prava