[ ZoranBK @ 22.09.2010. 11:22 ] @
Pošto je sve aktuelnija priča o cloud computingu, a pošto na ovom forumu (koliko mogu da primetim) ima nekoliko ljudi koji se bave poslovnim softverom, zanima me kakva je situacija sa domaćim softverom po ovom pitanju. Evo čak je i ovogodišnja Sinergija zasnovana na Cloud Computingu.
Što se tiče vendora kao što su Oracle, SAP, Sage, MS već su napravljeni određeni koraci u ovom pravcu.
SAP je objavio još početkom godine svoje namere u pogledu cloud computinga, Oracle je omogućio rad svog EBS na Amazon EC2, Sage sa svojim CRM - om SalesLogix takođe na Amazon EC2, Nav 2009 omogućava integracija sa nekim cloud servisima, itd.
[ totovic @ 22.09.2010. 20:16 ] @
MS Dynamics NAV Express je već moguće koristiti kao SaaS rešenje.
http://www.navexpress.rs/index.aspx?stranica=61
[ ZoranBK @ 23.09.2010. 15:43 ] @
OK, tako se može posmatrati kao neka vrsta cloud podservisa, ali Nav Express nije domaće rešenje (ispravite me ako grešim).
[ deki2free @ 24.09.2010. 01:42 ] @
Tesko da ce "software on demand" zaziveti skoro u Srbiji, mozda u BG (za nekih 5 godina)! Sve dok mreza ne bude imala uptime 99,999%!

Firme koje su ulozile u svoj HW veliki novac se trude da iste kapacitete max iskoriste (virtuelizacija, cluster...)! Znaci moguce resenje je private cloud.

Pri samom pomenu da svoje podatke (ERP, CRM, SCM, ...) postave na "neki tamo server" koje odrzavaju "neki tamo admini" ne uliva poverenje, iako se ostvaruje usteda! Moje skromno misljenje je da za ovo jos uvek kod kupaca nema sluha, delimicno i zbog neupucenosti u sam cloud!

Ja u potpunosti podrzavam cloud pristup, ali infrastruktura!

Na kraju cemo i mi morati to da prihvatimo (shvatimo)! Uvek smo kaskali, ovo nece biti izuzetak.[ zoranix @ 24.09.2010. 07:46 ] @
Oblaci su moda, pa nas programere tera da razmišljamo šta možemo sve raditi u oblaku. Neke stvari po prirodi se ne mogu raditi tamo. Kada je izmišljen autoput, većina je pomislila da će njime moći da idu i dečija kolica, ali na svu sreću su odustali.
Biznis i praćenje promena u istom nije baš zgodno rešenje postaviti sve to u oblaku. Deo toga naravno može biti, ali kompletni podaci nikako, jer to je kao da imate kameru u spavaćoj sobi, koja je poverljivim kanalom povezana na Internet, pa sada vi budite sigurni, da onaj ko Vam iz potaje merka Vašu suprugu, neće pronaći načina da "zvirne" u Vašu spavaću sobu.
Pre nego što se ovo desi potebno je Zakonom pokriti pojedine oblasti i definisati odgvornost za zloupotebu podataka, pa i onda lično ne verujem da će biti masovnog prelaska na oblak. Setimo se šta je sve prethodilo eBusiness-u, elktronski potpisi, zaštita privatnosti... Naravno time je urađen i deo posla za prelazak na oblak, ali ipak razmislite o kameri u Vašoj spavaćoj sobi: da, ili ne?
[ colke77 @ 24.09.2010. 11:18 ] @
Citat:
ZoranBK: OK, tako se može posmatrati kao neka vrsta cloud podservisa, ali Nav Express nije domaće rešenje (ispravite me ako grešim).


Moram da te ispravim, jer NavExpress jeste domaće rešenje.
[ deki2free @ 24.09.2010. 11:30 ] @
@colke77

U pravu si, ako je tacno ovo sto pise!

Citat:
NAV Express je lokalni proizvod nastao kao inicijativa Microsofta i njegovih partnera da se na pravi način obrate, po svetskim standardima, malim preduzećima (u Srbiji odgovara segmentu malih i srednjih preduzeća) i njihovim specifičnim potrebama.


[ High Spirit @ 24.09.2010. 12:22 ] @
Zavisi od toga sta se smatra pod lokalnim resenjem; da li ono koje je potpuno lokalizovano (po ovome NavExpress jeste lokalno) ili ono koje je osmišljeno i razvijeno lokalno (po ovome nije lokalno)?
[ colke77 @ 24.09.2010. 13:23 ] @
Citat:
High Spirit: Zavisi od toga sta se smatra pod lokalnim resenjem; da li ono koje je potpuno lokalizovano (po ovome NavExpress jeste lokalno) ili ono koje je osmišljeno i razvijeno lokalno (po ovome nije lokalno)?

Mislim da nisi u pravu, a evo i zašto:
NAV (ne NavExpress) je rešenje koje je potpuno lokalizovano, između ostalog, i za srpsko tržište pa nije lokalno rešenje. NaVExprees je potpuno lokalizovano za srpsko tržište, ali je i osmišljeno u našoj zemlji od strane Microsofta i njegovog lokalnog partnera.
[ High Spirit @ 24.09.2010. 14:07 ] @
Citat:
colke77: Mislim da nisi u pravu, a evo i zašto:
NAV (ne NavExpress) je rešenje koje je potpuno lokalizovano, između ostalog, i za srpsko tržište pa nije lokalno rešenje. NaVExprees je potpuno lokalizovano za srpsko tržište, ali je i osmišljeno u našoj zemlji od strane Microsofta i njegovog lokalnog partnera.


Mislim da nije tako, ali nije bitno. I onako se na ovoj temi i ne radi o tome.