[ sslazio @ 23.09.2010. 15:04 ] @
| u toku rada racunar se jednostavno ugasio. mislio sam da ce da se restartuje, ali nista...probao sma drugo napajanje sve isto. samo svijetli led lampica na ploci i ventilator na cooleru procesora napravi krug-dva i to je to.
plcoa je intel d945, procesor p4 3ghz...
ima li ko kakvih ideja? |
[ Miroslav Cvejić @ 23.09.2010. 15:23 ] @
Pipni hladnjak procesora. Ako je blago užaren :) biće da CPU čeka da se ohladi da bi pristao da se upali. To je bio čest problem sa p4 3ghz.
[ Uranijum @ 23.09.2010. 19:57 ] @
Ako ventilator na procesoru samo krene pa stane, to uglavnom ukazuje da je procesor u kratkom spoju ili da modul koji napaja procesor strujom ima u sebi kratkih spojeva (citaj: 90% crk'o jedan ili vise MOSFETa koji napajaju procesor). Moguce su i neke druge stvari ali obzirom da je procesor taj koji je najverovatnije je to. Moguce je doduse da se procesor pregrejao ali to bi posle par minuta trebalo da prodje.
[ sslazio @ 23.09.2010. 21:16 ] @
pogresno sam napisao ili se u medjuvremenu promjenilo. kad tek upalim prekidac na napojnoj onda se upali led na maticnoj i okrene se ventilator na procesoru....a kasnije kad ja palim racunar ne desava se apsolutno nista.
[ Miroslav Cvejić @ 23.09.2010. 21:20 ] @
Viđao sam slične situacije... Bilo je stradalo napajanje u par slučajeva a jednom je i ploča odradila svoje.
Pošto kažeš da si probao s drugim napajanjem...
Možda "karton dijagnostika" da se proba?
[ sslazio @ 23.09.2010. 21:44 ] @
sto se karton dijagnostike tice, moze.
ja sam za sad izvadio sve iz ploce, otpojio hdd, dvd, ram, graficku, procesor..u nadi da ce se pojaviti beep, ili da ce napojna upailiti, ali nista. probao sam upaliti napojnu rucnu (zelena+crna zica) i radi....
cim nece da se upali napojna znaci da nisu u vezi pinovi koji startuju racunar i konektor napojne na ploci? znaci da je do ploce 99%?
[ miki069 @ 23.09.2010. 21:51 ] @
Jel LGA 775 socket?
Mnogo su im glupi kuleri, odnosno kačenje za ploču sa ona 4 plastična čepića.
Ako ti je pukao (deformisao se, neće lepo da prođe kroz ploču...)
samo jedan od 4 plastična čepića od kulera, CPU odmah nabije 100 celzijusa i
ploča se odmah (za 0.1 sekundu) ugasi, a da nije ni bipnula.
Sličan problem sam imao i ja. Baš kao kod tebe, okrene 1 krug i ugasi se.
Da bio siguran da je to u pitanju, izvadi ploču iz kućišta i pogledaj čepiće.
Oće sam od sebe da prsne kada je u pitanju visokoprofilni kuler.
[ sslazio @ 23.09.2010. 22:12 ] @
jeste taj LGA 775 socket.
da li bi trebalo, posto sam izvadio procesor, da ploca startuje, znaci da se upali napojna, pa da onda prijavi da nema procesora nekim beepovima?
[ sslazio @ 24.09.2010. 14:41 ] @
ploca promjenjena, ali nisam rijesio problem. ostaje jos procesor?
mislio sad da ce ploca se oglasiti beepovima kad nema procesora, pa posto nije bilo nikakvih beepova bio sam ubjedjen da je do ploce.
moram kupiti procesor.....
predlaze li ko sta drugo?
hvala
[Ovu poruku je menjao sslazio dana 24.09.2010. u 16:40 GMT+1]
[ Binary Mind @ 24.09.2010. 15:17 ] @
Imas li neku drugu plocu sa LGA 775 podnozjem na kojoj mozes proveriti procesor? U svom zivotu sam video samo par crknutih LGA 775 procesora i to kad su se tek pojavili u Prescott varijanti. Inace mi je proslo sigurno par hiljada LGA 775 procesora kroz ruke od njihovog pojavljivanja do danas i mogu reci da Intelovi LGA 775 procesori bas retko crkavaju.
[ sslazio @ 24.09.2010. 15:37 ] @
ploca na koju sam danas ugradio procesor je nova.
kupio sam neki najjeftiniji asus-ov model.
ploca je: ASUS P5KPL-AM IN/RO/SI G31 775 PCIeX 2xDDR2-800 +VGA+SB+LAN.
[ Binary Mind @ 24.09.2010. 18:25 ] @
Koji je tacno model procesora posto p4/3.0GHz procesora ima poprilicno u raznimn varijantama? Izgleda da je stvarno crkao procesor.
[ sslazio @ 24.09.2010. 18:33 ] @
procesor: pentium p4 - 531, 3 ghz, lga 775, 1mb l2, 800mhz, box
[ Binary Mind @ 24.09.2010. 19:30 ] @
Znaci Prescott (medju serviserima poznatiji kao Presshot).  Ta nova ploca ga podrzava. Rek'o bi da je crk'o po svemu opisanom.  Ima sad jeftinih a dobrih procesorcica koji bi mogli da ga zamene na toj ploci sto si uzeo. Na pamet prvo pada Intel Celeron Dual Core E3300...
[ gigamg1 @ 24.09.2010. 21:50 ] @
Moj glas ide za to da nabavis drugo napajanje i probas pa tek onda processor jer je jeftinije... Probaj. Nadji od druga nekog napajanje i samo prekaci ga i probaj. Ako radi onda kupis napajanje i miran si a ako nije onda je cpu
[ sslazio @ 24.09.2010. 21:56 ] @
Probao sam vec dva napajanja. Od ta dva jedno sam spajao na svoj ispravan racunar i koristio - znaci da radi, a kad ga spojim na taj racunar kojem sam mjenjao plocu, sve bude isto kao i sa napojnom koja je vec na tom racunaru. Svjestan sam da bio bilo previse zamjeniti plocu i procesor, a da bude do napojne...
[ sslazio @ 25.09.2010. 18:44 ] @
ne znam vise odakle da pocnem...
ugradio sam novi procesor na novu plocu i ...sve isto.probam jos jedno napajanje iz racunara koji je upaljen, da budem 100% siguran.ugasim taj racunar prebacim napojnu..sve isto. odem u servis gdje sam kupio plocu i procesor i konstatuje lik da je graficka neispravna.kad se malo bodlje pogleda vidi se da su napukla dva kondezatora ili sta je vec...izvadi graficku upale se ventilatori na napojnoj, na procesoru..sve izgleda ok. dodjem kuci, pospajam kablove na plocu (front panel, usb, hdd, dvd), spojim i monitor na integrisanu vga i upalim. startuju ventilatori, sve izgleda ok...ali nema ni beepa ni slike na monitoru..jednostavno ne ide dalje. probao sam clear cmos, ali bezuspjesno.
znam da sam napravio previd sto se graficke tice, ali nista nije upucivalo na nju. sad moram vratiti staru plocu, koja ima isto integr. vga i koristiti a ovu novu zajedno sa procesorom odnijeti u servis,nek utvrde sta je i kako je.
ako neko ima ideju kako da natjeram ovu nocu plocu da starta, nek predlozi... probacu jos ugraditi graficku pa da vidim i nisam siguran da li ima beeper u sebi ili ga moram spojiti na onaj 4-pinski konektor.
veliko hvala svima
[ Binary Mind @ 25.09.2010. 21:00 ] @
Ako si kupio E3300 treba sa flashujes BIOS na najnoviju verziju da bi proradio sa ASUS P5KPL-AM plocom.
[ sslazio @ 26.09.2010. 08:35 ] @
kupio sam INTEL DualCore E5400 2.70GHz.
[ sslazio @ 26.09.2010. 11:31 ] @
spojio sam speaker na plocu. cuju se beepovi. 1 dugi, 2 kratka...trebalo bi da je video adapter error. javlja istu gresku i sa integrisanom grafickom i sa dodatnom.
[ Binary Mind @ 26.09.2010. 13:49 ] @
Sve jedno treba da flashujes BIOS, jer sa postojecim na ploci taj procesor nije u potpunosti podrzan i ploca mozeda ne POST-uje zbog toga. Treba ti drugi procesor sa kojim ce ploca da POST-ovati koji ces montirati da bi flashovao BIOS. Da li si siguran da je jedan 1 i 2 kratka beepa ili 3 kratka jer na AMI BIOS-ima (Ta ploca ima AMI BIOS.) 3 kartka beepa ukazuju na probleme sa memorijom? Ako je jedan dugi i 2 kratka, sem toga da ukazuje na problem sa grafickom, moze takodje ukazivati na probleme sa VGA kablom (defektni konetkor u spoju na primer.)...
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 26.09.2010. u 15:01 GMT+1]
[ sslazio @ 26.09.2010. 14:12 ] @
zar nije Award bios? na stranici pise da je award. ASUS P5KPL-AM
siguran sam da je 1+2 beepa,a cuju se beepovi i kad ne spojim vga kabal od monitora.
da li se moze saznati verzija bios-a ovako s ploce?
nije mi tu trenutno stari procesor, ali probacu i njega ugraditi da vidim hoce li startati s njim, pa onda mogu i flash uraditi. na stranici asus-a pise da je za ovaj procesor potreban update od 26-8-2010.
[ Binary Mind @ 26.09.2010. 14:28 ] @
Nije nego je AMI BIOS bez obzira sta pise na specifiakcijama na Asusovom sajtu. Ne mozes saznati verziju BIOS-a ako ploca nece da se budi.
[ sslazio @ 26.09.2010. 16:48 ] @
isto se ponasa i sa starim procesorom....
znaci da je do ploce? ili je nova defektna ili je pokvarila neispravna graficka.
[ Binary Mind @ 26.09.2010. 18:11 ] @
Ne mora da znaci. Uradi ovakvu vrstu clear CMOS-a:
Opcija 1. Ako je ploca van kucista:
1. Izvadi kablove od napajanja iz ploce. Na ploci neka ostane samo novi procesor koji si kupio ovih dana. Koristices integrisanu grafiku za testiranje a RAM ces dodavati ako ploca bude trazila BIOS beepovima. ;)
2. Uradi CLEAR CMOS preko adekvatnog jumpera na ploci i posle ga vrati na defaultni polozaj.
3. Uradi CLEAR CMOS preko vadjenja baterije.
4. Kratko spoji pinove za power/paljenje 2-3 puta svaki put drzeci pinove kratko spojene po par sekundi.
5. Ostavi plocu da odmiruje 5 min.
6. Spoji plocu i napajanje i pocni sa testiranjem kao sto bi inace.
7. Ako ploca daje BIOS beepove da joj nedostaje RAM, dodaj jedan modul (samo jedan), pa ako posle ne bude problema ugasi masinu dodaj sledeci RAM modul i tako redom.
Opcija 2. Ako je ploca u kucistu:
1. Iscupaj napojni kabl iz kucista. Za ostalo pogledaj Opciju 1.
2. Pogledaj Opciju 1
3. Pogledaj Opciju 1
4. Ako su front panel konektori sa kucista povezani sa plocom pritisni Power dugme na kucistu 2-3 puta svaki put drzeci dugme po par sekundi. Ako nisu pogledaj Opciju 1.
5. Ostavi masinu da odmiruje 5 minuta (isto kao stavka 5 u opciji 1)
6. Ubodi napojni kabl u napajanje/kuciste i pocni sa testiranjem kao sto bi inace...
7. Pogledaj Opciju 1
PS: Opcija 1 je bolja. To tzv. "karton" dijagnostika o kojoj je vec pisano na ES-u.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 27.09.2010. u 23:23 GMT+1]
[ sslazio @ 26.09.2010. 18:43 ] @
ploca je od jutros na kartonu.... u kuciste sam vratio staru plocu i procesor.
probacu pa javim...
[ sslazio @ 26.09.2010. 18:58 ] @
otpojio sam sve s ploce osim procesora,
spojio pinove za clear cmos na 10-ak sekundi i vratio ih u default polozaj
izvadio bateriju na 10-15 sekundi pa je vratio
spajao kratko pinove za power led 3 puta po 4-5 sekundi
ploca mirovala 5-6 min
spojio napajanje i speaker
kratko spojio pinove za power
i opet isto 1 dugi i 2 kratka beepa.
jesam li gdje pogrijesio?
probacu veceras opet.
u svakom slucaju hvala puno
[ pecav @ 26.09.2010. 19:28 ] @
Najverovatnije grafika, pogledaj link http://www.pcguide.com/ts/x/sys/beep/awardB12-c.html.
Probaj da ukljucis samo plocu, procesor i memoriju (bez grafike), ako dobijas iste beepove kao i kad ubodes graficku onda si verovatno nasao kvar.
[ medvedic @ 26.09.2010. 19:36 ] @
Nesto ovde nije ok. Kupujes maticnu i procesor a nisi testirao ram?
Nisi pregledao napajanje da budes siguran da ne ubijes nesto drugo sa njim.
Srafis , skidas ploce...
Moras da usporis!
[ Binary Mind @ 26.09.2010. 20:29 ] @
Tesko da ce ploca da prijavljuje problem sa grafickom pre nego problem sa RAM-om ako si palio bez RAM-a. AMI beepovi za probleme sa RAM-om su 2 kratka, 3 kratka ili 1 dug i 3 kratka beepa.
[ sslazio @ 26.09.2010. 21:32 ] @
palio sam bez ram-a. evo pogledajte kako izgleda/zvuci...
beepovi
[ Binary Mind @ 26.09.2010. 21:58 ] @
Moze da zvuci kako hoce, ali ako nema montiranih RAM modula prvo ce da pisti zbog toga pa tek onda zbog graficke. 
[ medvedic @ 26.09.2010. 22:17 ] @
Mi se ovde vrtimo oko banalnih stvari.
1. Sticem utisak da si uzeo obavezu na sebe da popravis neki (tudji) komp pa si zaglavio i sada moras da pitas. To je dobro, ucis i tako.
2. Ne mozes da nasumicno pogadjas sta je neispravno a sta nije. Postoji sistem koji je kod svih manje vise isti. Kada radis moras da budes 100% siguran sta ne valja.
3. Odavde na dalje obrati paznju na postupak sta bih ja uradeo u tvom slucaju.
*Nakon defekta racunara odmah otvoram isti.
*Pregledati (opticki) stanje racunara - kolicina prasine, polozaj kablova, miris (kada se nesto pali to se i oseca) , izgled kondenzatora, fetova itd.
*Ako je nesto naizgled sumnjivo odmah ga odvojiti na stranu.
*Postoje mnogi razlozi zasto je dobro racunar staviti na ``karton``, lakse za rad i prstupacnije, kao i lakse da se uoce razni problemi.
* Provereno napajanje koristiti prilikom daljih operacija.
* Na kartonu spojiti samo plocu, procesor (sa dobrom pastom) i resetovati bios, startovati
*Ukoliko se ponasa normalno (vrti, pisti itd) pokusati sa startovanjem samo osnovnih komponenti, odnosno dodati ram i grafiku ukoliko nema integrisanu.
*Racunar se ne ``budi`` i ne prikazuje pocetnu stranu i mogucnost stelovanja biosa - odmah iskljuciti racunar i na probanoj masini proveriti ispravnost i testirati memoriju (gold, memtest...),
* Zatim proveriti graficku ukoliko je MB bez inegrisane VGA.
*
*
*
Dalji postupak mogu da ti napisem ako i samo ako mi kazes sta je sa ram i vga.
[ sslazio @ 27.09.2010. 13:09 ] @
@Binary Mind
ugradio sam jedan ram modul (izvadio ga iz ispravnog racunara) i opet pisti isto.
[ sslazio @ 27.09.2010. 13:12 ] @
@medvedic
ploca ima integrisanu vga. kao sto sam vec napisao, ugradio sam jedan modul ram-a i opet isto, probao sam jos juce sa dodatnom grafickom i bilo je isto.
kakav traba bit ram, da bi startovala ploca ASUS P5KPL-AM, sa ovim procesorom INTEL DualCore E5400 2.70GHz?
[Ovu poruku je menjao sslazio dana 27.09.2010. u 14:28 GMT+1]
[ Binary Mind @ 27.09.2010. 17:28 ] @
Probaj taj modul RAM-a na svim slotvima na ploci. Malo mu izbrisi kontakte gumicom za olovke. Idealno bi bilo kad bi taj modul bio neki najobicniji DDR2-667 ili DDR2-800 kao na primer Kingston KVR ili Transcend JetRAM moduli... Video sam na klipu da je napajanje sa kojim testiras L&C koji je poznat krsh napajanjima... L&C nije isto kao i LC Power...
[ sslazio @ 27.09.2010. 19:01 ] @
uspio sam upaliti.
pitao sam koji treba biti ram, jer u starom pc-u imam 2x512 ddr2-533 i sad sam kupio uz ovaj proceseor i plocu jos 2gb ddr2-800 takems, pa sam prvobitno ugradio u novu plocu jedan taj modul na 533 i ovaj novi na 800, jer ploca ima samo 2 slota. tada se nije htio upaliti ali nije bilo beepera pa nisam cuu ima li kakvih beepova. kasnije sam vratio staru plocu i procesor u kuciste i tamo ugradio ram ddr2-800 i jedan na 533 i tamo sve radi (ploca intel d945gtp, procesor p4 531 3ghz), a ostavio drugi modul rama ddr2-533 da pokusam upaliti novu plocu na kartonu i bili su beepovi 1+2. sad sam ugradio samo novi ram i radi - ne moze ova ploca + dualcore raditi sa memorijom na 533mhz - do mene je, po ko zna koji put ;)
ako ugradim dodatno i modul ddr2-533 onda nece.cuju se beepovi 1+2., znaci samo 667/800...
binary bi si u pravu...memorija je ipak uzrok i jos si bio u pravu da je bios AMI. post screen
sad cu ovo spakovati u kakvo kuciste, dodati hdd i napojnu i imati jos jedan racunar...
ljudi HVALA svima jos jednom, naucio sam i previse :)
[ Binary Mind @ 27.09.2010. 19:19 ] @
Au hebote! Ala si se namucio, ali bitno je da si resio problem i jos imas nesudjeni novi racunar pride.  Nadam se da si sad naucio sta se prvo proverava pri POST-u... Znaci moze ploca da pisti kako hoce, ali ako RAM nije montiran, uvek je pre on problem nego grafika  I dobro je da ploca pisti jer to u 90 i vise posto slucajeva znaci da je ispravna...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|