[ ZvezdanaD @ 28.09.2010. 01:09 ] @
Da li bih smela da postavim isti sadrzaj (tj isti sajt) na dva razlicita domena tj da li ce me Google na neki nacin kazniti zbog toga?

Prvi domen bi bio .com a drugi .rs

Ako to nesto znaci da navedem da se razlikuju i sami nazivi domena, na .com je nesto duzi naziv domena tj sastoji se od 2 reci a na .rs jedna rec koja se ne sadrzi u nazivu prvog domena vec je sinonim koji se pise sasvim drugacije.

Dakle, jedan isti sadrzaj + dva domena = dilema.
[ old @ 28.09.2010. 04:42 ] @
Ne, nije dobro imati "duplirani sadržaj". Najbolje je koristiti redirekciju.

[ ZvezdanaD @ 28.09.2010. 08:58 ] @
Steta, a oba domena su mi odlicna... Jedan bi bio bolji za trziste Srbije a drugi bi bio bolji za ostatak bivse Jugoslavije.

Ukoliko postavim redirekciju (to je nekakvo preusmerenje pretpostavljam) onda pretpostavljam nista konkretno ne dobijam? Jer u Google rezultatima pretrage nece se boriti onaj domen koji nema sadrzaj tj. sa kog se preusmerava na onaj gde bi bio sadrzaj.

Jel postoji resenje za ovaj problem? Tj. kako da mi oba domena budu vidljiva na pretrazivacima tj. kako da se oba domena bore za rangiranje na Google-u? Ili je to nemoguce?
[ Predrag Supurovic @ 28.09.2010. 09:12 ] @
Rešenje je da praviš dva različita sajta na ta dva domena.
[ ZvezdanaD @ 28.09.2010. 09:57 ] @
A da li Google moze da me kazni ako uradim sledece:

Sav sadrzav postavim na sajt na .com domenu a na .rs domenu (gde bi bila npr samo pocetna stranica) odradim krace pasuse sa opisima svake stranice posebno i linkujem sa te index stranice koja je na .rs domenu linkujem dubinski tj. linkujem nakon svakog opisa stranice ka odgovarajucoj posebnoj stranici na .com domenu. Nesto kao katalog stranica sa onog drugog sajta :/ sa opisima stranica.

Jel moze to da ima neke negativne posledice za SEO?
[ agvozden @ 28.09.2010. 13:50 ] @
Ja sam skoro duplirao sadrzaj sajta na drugi domen uz neznatnu izmenu.

Taj drugi domen se fino promovisao, jos uvek nema PR, ali ga ima u rezultatima pretrage na prilicno dobrim pozicijama.

Doduse, dalji put ta dva sajta se potpuno razdvaja.

Sad, da li Gugl jos nije skapirao o cemu se radi, ili je modifikacija vec bila dovoljna, pitanje je...

Mislim da je skoro bilo reci o tome na blogu Meta Kjuza (matsutts.com)
[ ZvezdanaD @ 28.09.2010. 13:58 ] @
Citat:
agvozden
Mislim da je skoro bilo reci o tome na blogu Meta Kjuza (matsutts.com)


Htela sam da pogledam to ali sajt matsutts.com ne radi :(
[ old @ 28.09.2010. 14:59 ] @
Link je ovaj, pa radi: http://www.mattcutts.com/blog/

[ ZvezdanaD @ 28.09.2010. 15:38 ] @
@Old

Tomislave, a sta mislite o ideji koju sam iznela u prethodnom postu da napravim kratke opise na pocetnoj stranici .rs domena i nakon svakog opisa linkujem prema odgovarajucoj stranici .com domena? Da li to moze biti opasno za SEO?
[ old @ 28.09.2010. 19:10 ] @
Ne mogu da sagledam kompletnu sliku na osnovu tog opisa.

Generalno je uvek lakše - bolje - isplativije - "gurati" jedan domen nego više njih.
[ ZvezdanaD @ 28.09.2010. 19:19 ] @
Citat:
old: Ne mogu da sagledam kompletnu sliku na osnovu tog opisa.


Evo boljeg opisa:

na .com domenu pocetna stranica + 20tak stranica sa duzim tekstovima koji opisuju razne stvari vezane za usluge i proizvode koji se nude.

na .rs domenu samo pocetna stranica sa 20tak kratkih opisa i linkom od svakog opisa ka odgovarajucem tekstu na .com domenu. Kratki opisi se razlikuju od celih tekstova (nije npr copy/paste dela teksta pa "procitajte vise" nego drugim recima napisani kraci opisi).

Steta je da ne iskoristim da pokazem odredjenom broju posetilaca iz Srbije taj odlicni .rs domen (smatram da moze da poveca povrenje u velikoj meri jer je ekskluzivan/atraktivan) a steta je da izgubim veliki deo poseta iz Hrvatske, Bosne itd. u slucaju da ne iskoristim .com domen koji bi se bolje "gurao" na pretragama u tim drzavama.
[ old @ 28.09.2010. 19:37 ] @
To jeste slučaj kada su bolja dva domena. Najsigurnije je, i isplativo, tada imati dva sasvim različita sajta. Linkovanje uz minimalno citiranje ako bi i zasmetalo, a neće, je vredno rizika.

Ja bih na rs stavio ćirilični sajt, a na com latinični.
[ acca3 @ 28.09.2010. 20:15 ] @
Da, ćirilica/latinica i da nije copy/paste već ukratko prepričani tekstovi u par rečenica bi mogli da prođu kao rešenje.
[ ZvezdanaD @ 28.09.2010. 21:11 ] @
A latinica/latinica i prepricani tekstovi u par recenica? Dakle, da izbegnem cirilicu. Ili je bas bitno da bude cirilica/latinica? :/
[ old @ 28.09.2010. 21:42 ] @
Neće propasti bez ćirilice :)
[ Milan M. Radovic @ 29.09.2010. 10:25 ] @
Redirekcija sa nekom promenjivom, ako je rec o dinamickim web stranama, pa da se izabere time jezik prikaza.... u suportnom... copy-paste :D
[ darkoj82 @ 27.05.2011. 00:12 ] @
Citat:
old:
Ja bih na rs stavio ćirilični sajt, a na com latinični.

mozda se malo odaljih od teme, ali kad pomenuste cirilicu i latinicu, za koju se bolje varijantu odluciti ukoliko je sajt za trziste Srbije?
[ old @ 27.05.2011. 01:23 ] @
Ćirilica daje malko veće šanse da Google prepozna jezik sajta kao srpski. To je faktor ispod hiljaditog mesta na rang listi stvari koje utiču na pozicije sajta na pretraživačima. Na primer, ako je domen ".rs", Google već prepoznaje kome je namenjen (u većini slučajeva).
Zbog tehničkih poteškoća koje većina interaktivnih sajtova ima sa ćirilicom ja bih definitivno radio na latinici.

[ srlexic @ 27.05.2011. 02:18 ] @
Obavezno odabrati samo latinicu ili ćirilicu (preporučujem prvo), jer će Google duplirati sadržaj. Naš RNIDS će do kraja godine ponuditi ćirilički domen ''srb'' tako da bi većina kompanija mogla da iskoristi uzimanjem i ćiriličkog domena.
[ Predrag Supurovic @ 27.05.2011. 04:09 ] @
Napravi sajt i cirilici i latinicni, stavi sve na isti domen a oznaku pisma navedi u okviru putenje do dokumenta (ili kao query parametar). Nista ne brini o Google-u. Kada napraviš ćirilični sajt, lako je ubaciti kod koji će to automatski prikazivati u latinici, ako korisnik izabere da vidi latiničnu verziju.

.srb domen zaboravi. Domen je napravljen samo zbog pomodarstva i da RNIDS dobije još jedan način da uzima pare. Inače ne služi ničemu i samo bi ti pravilo probleme.

Prepoznavanje jezika se lako rešava ispravnim podešavanjem oznaka u zaglavlju strane.