[ OliverBGD @ 28.09.2010. 03:42 ] @
Dugo godina koristim BlueSoft i zbog lenjosti sam odugovlačio prelazak na novi ERP, ali posle otkupa BlueSoft-a od DataLaba-a tražim novo ERP rešenje.


Moja kompaniaj se sastoji iz 4 dela:

Uvoz i distribucija bodibilding suplemenata.
Restoran - Veliki restoran
Građevinarstvo
Supermarket - maloprodaja i velepordaja

2 istovremenske konekcije za računovođe
2 istovremenske konekcije za kase (jedna za supermarket a druga za restoran)


Posle konsultacije sa Datalab partnerom ponuđeno mi je sledeće:


Pantheon SE za dvoje računovođa sa istovremenskom konekcijom. 840 evra.
Pantheon RE za kasu u supermarketu. 300 evra.
Preporučili su mi da restoranska kasa ostane na BlueSoftu i krajem dana samo izbaci txt fajl koji bi Pantheon učitao.

Sve gore navedeno sa kompletnom implementacijom (prebacivanje podataka iz BLueSoft baze u Pantheon bazu i ostale stvari) bi me izašlo oko 4000 evra.

Interesuje me koliko bi koštalo gore navedeno da se uradi pod SAP ili Microsoft? Čisto okvirno da bi znao da li uopšte da zakažem konsultaciju sa nekim od SAP ili Microsoft partnera.
[ Vic @ 28.09.2010. 07:45 ] @
Dodaj par nula i eto. Šalim se (donekle)... Pantheon je OK, dok su druga dva rešenja za velike kompanije (barem SAP).
[ sinisa.medic @ 28.09.2010. 07:54 ] @
Razmisli i o domaćem rešenju: Biznis Kompas - http://www.bizniskompas.rs/ .

Lično sam učestvovao pre nekoliko godina u izradi istog u staroj firmi, i mislim da je dobar proizvod koji sve pokriva, i mislim da se podrška trudi da izađe u susret korisnicima, a i izaći će te jeftinije od Panteona.
[ Java Beograd @ 28.09.2010. 08:27 ] @
SAP zaboravi. On svoje kvalitete može da pokaže tek kad je potrebno 200 - 2000 istovremenih konekcija. To je neki druga dimenzija u nekoj drugoj galaksiji. U tom svetu jedan konsultant/dan košta od oko 500 do oko 1.000 EUR. Da se razumemo, govorim o ciframa u Beogradu, ne u Londonu. SAP traži skup hardver i skupe baze podataka, pa tako ukupna cifra nikako ne može da bude ispod 400.000 EUR.

MS Dynamics NAV već, može da dođe u obzir za razmišljanje. Ali posle kraćeg razmišljanja, i on otpada. I njega zaboravi, on je za odlikaše. Konsultant dan u ovom svetu je jeftiniji. Ne znam tačne cifre, ali pretpostavljam da su oko 300 - 600 EUR. Opet, za Beograd. Od pripreme idejnog projekta, preko uvođenja, implementacije i prenosa podataka pa sve do produkcije, ne može manje od oko 40.000 EUR. Ili, možda i može, al' baš nategnuto. Načekaju te "iza ćoška" dodatnim računima. (A tek kad te SAP načeka iza ćoška - uši zavrće !)

Pantheon je prava mera za tvoje potrebe. Ili neki drugi softver tog ranga, naravno.

Da ne počinjem sa pričom o cifri za godišnje održavanje, tu je tek dranje !

[ totovic @ 28.09.2010. 08:41 ] @
Pantheon, Microsoft ili SAP?
Ovi proizvodi ne mogu da se porede ni po čemu, ni po kvalitetu, ni po ceni, ni po funkcionalnosti. Apsolutno su neuporedivi.
Između ostalog, BlueSoft nije ERP, a to nije ni Pantheon.
BlueSoft je računovodstveni programe izuzetno skromnih mogućnosti, dok je Panteheon računovodstveni program popriličnih mogućnosti.
[ High Spirit @ 28.09.2010. 10:08 ] @
Samo da se ogradim unapred, nije mi namera nikoga da ubedjujem ili bilo sta slično, samo uopsteno pitam. Ako mislite da je previse konkretno, izvinjavam se...

U sutuaciji kada postoje i restoran i supermarket (koji ima i VP i MP) , to valjda podrazumeva česte nabavke/isporuke, prenose VP<->MP, rad sa kupcima i dobavljačima i sl. Kako uspevaju samo dve osobe to da rade ? S obzirom da postoji i gradjevinarstvo, da li tu postoje neki posebni projekti, udaljene lokacije . Plus, da li je to sve jedno pravno lice ili vise kompanija ?


edit: vidim da ima i web-shop. Da li je i to potrebno integrisati u sistem ?
[ OliverBGD @ 28.09.2010. 23:42 ] @
Dve osobe su racunovodje i jedino one znaju da upravljaju kompjuterima. Svi delovi firme se nalaze u jednoj ogromnoj zgradi tako da tu nema potrebe za VPN. Magacioneri napisu na papir i racunovodje ubacuju podatke u kompjuter :)
[ totovic @ 29.09.2010. 06:27 ] @
Ako radite na takav način, vama ERP i ne treba. MS Dynamics ili SAP se ne koriste na takav način, a o budžetu i da ne govorimo. Za te potrebe, BlueSoft koji ste koristili, ili Pantheon su više nego dobri.
[ zoranix @ 29.09.2010. 07:57 ] @
Da, da, @totovic je u pravu. Svaki ERP podrazumeva da se promene vrše tamo gde i nastaju, sa izuzetkom na mestima gde to nije moguće. Mada se i tu implementatori trude da uvedu neka mobilna rešenja u čemu i uspevaju.

Uglavnom se od ERP softvera očekuje da ima odličan i lak interfejs za unos podataka, koji dobijaju potrebnu formu u samom ERP sistemu. Na taj način se eliminiše efekat "resavske prepisivačke škole", eliminišu se greške pri tom, smanjuje se broj izvršilaca u procesu izvršenja, povećava se ažurnost, unificira se protok dokumentacije i stvaraju se uslovi za BI. Obično softveri poput BlueSofta i slični, čija je cena manja od cene medijuma na kom se isporučuju, diktiraju suprotan proces od pomenutog, jer i sami autori tog softvera kao da nisu imali u projektnom zadatku BI, već šareni sistem u kome se vazdan nešto unosi i vazdan nešto "neće".

Korisnici BS (BlueSoft) su izgleda navikli na to i kad im se pomene sistem koji košta nešto više od BS-a ne mogu da pojme to, već sve upoređuju s njim, kao da je BS nekakav etalon. Dragi Olivere, Vaši magacioneri moraju da imaju računare u samom magacinu i da pritom sve promene rade na njima u nekom ERP softveru. Dalje sam ERP na bazi svoje "inteligencije", koga je "naučio" Vaš glavni računovođa, sve radi sam, a računovođa samo nadgleda da proces teče neometano i da se dokumentacija kompletira na kraju po propisima i odloži. Ovo apsolutno važi za sve magacije (sirovina, repro-materijala, poluproizvoda, gotove robe, trgovačke robe, usluga...), kao i za sve maloprodajne objekte (ako se zalihe u njima prate robno!).

Već sada vidite sa čim ste se suočili. Potrebno je prvo napraviti mrežnu infrastrukturu (VPN tuneli, privatni linkovi, xDSL linkovi, WIFi, lokalni mrežni razvod...), zatim hardverski opremiti lokacije na kojima će se vršiti promene, obučiti personal za rad sa opremom i softverom, uspostaviti protok dokumentacije, postaviti stavove za knjiženje glavne knjige za svaku vrstu dokumenta, instalirati ERP i početi sa radom. Tek nakon izvesnog vremena (3-12 meseci) možete računati na efekte i na BI.

Drugim rečima, tek tada možete upravljati zalihama, kupcima, dobavljačima, analizirati troškove i prihode, pratiti organizacione celine, upravljati zaposlenim ljudstvom, što sve inače omogućava Vaš ERP sistem i njegov BI. Ako nastavite da radite kao što ste do sada radili, Vaši magacioneri i ostali će praviti izvornu dokumentaciju ručno, koja će sa zakašnjenjem dospevati u Vaše računovodstvo. Računovođe će se ubijati od posla, a njihove podatke će koristiti oni sami. Pri tome će unositi minimum podataka, kako bi stigli sve da urade na vreme, pa od BI ni traga. E onda Vam treba za takav posao BlueSoft i nemojte ga menjati, ukoliko niste spremni na kompromise (naravno i inicijalni troškovi za ERP i uvođenje su tu!).
[ Java Beograd @ 29.09.2010. 08:19 ] @
Da, sve to ima smisla u stabilnim i uređenim ekonomijama gde optimizacija poslovanja od 2.5% na godišnjem planu iznosi x EUR, i omogućava čist neto profit akcionarima od y EUR.

Da se ne lažemo. U Srbiji se posluje sa marginama od preko 30%. Što će reći nekad je marža ispod 10% nekad preko 40%. U Srbiji goišnja plata dvojice knjigovođa i dvojice magacionera iznosi manje od "... mrežne infrastrukture (VPN tuneli, privatni linkovi, xDSL linkovi, WIFi, lokalni mrežni razvod...), zatim hardverski opreme lokacije ...." O kakvom BI ovde pričamo, kad najveći kupac - država duguje i nema nameru da plati još mesecima unapred ? Kakvo upravljanje kupcima, kad je najveći uspeh naplatiti avansno. A ostali dužnici (pardon, kupci) ne smeju više da se jave, jer su dužni.
Čoveku treba softver da se opravda pred državom, za ono što ne naplati u kešu. Kakav ERP, kakav BI ?! Kakvi bakrači.

Naravno, ništa lično prema pokretaču teme (kojeg ne poznajem, kao ni njegov posao). Ovo ja više onako uopšteno, shodno privredno-ekonomskim (ne)prilikama u zemlji.
[ zoranix @ 29.09.2010. 09:16 ] @
Uplaših se @Java BGD od tebe!

Jeste vala crno da crnje ne mož` biti, ali ti ga još više zacrni. Kako bih voleo da se ne složim s tobom, ali na žalost se slažem i to od reči do reči. Ipak ima tu i tamo poneka privatna firma koja posluje dobro i kome ono, o čemu pisah pre sat vremena, treba. Koliko vidim g. Oliver gleda samo pogrešnim naočarima na problem, pa k`o što rekoh, `ajde da pojasnim malo šta je to što možda njemu treba (usput sam čoveku poslao i privatnu poruku!), gledano očima čoveka koji je 25. godina rešavao slične probleme.

Jeste da je situacija, ko što ti napisa "crna", međutim firme koje imaju ovako nešto defakto bolje posluju, sa manjim marginama. Upravo to i jeste razlog, ne da firme sada investiraju u ERP, nego da pripreme teren za njega. Pri tome se mogu koristiti rešenja kao što je NAV, SAP ili Oracle, ali to odmah znači da treba da postoji opravdanje za tako visoke investicije. Domaća rešenja možda nisu tako dobra, ali su za faktor 10, pa možda i 100, jefinija i cena ih čini izvodljivijim u našem "crnom" okruženju, sa kraćim vremenom povratka investicije.
[ Java Beograd @ 29.09.2010. 10:35 ] @
Ja se poslovnim informacionim sistemima (i razvoj i implementacija) bavim nekih dvadesetak godina. Nema šta nisam preturio preko glave.

Slažemo se da je nesumnjivo da kvalitetna informaciona podrška mnogo znači. Nema dileme. Ali kod gomile domaćih kompanija to je često bacanje para. Kad se na primer "direktor ne razume u kompjutere" i onaj na njegovom stolu ili skuplja prašinu ili služi za pasijans. A dnevne informacije traži od zaposlenih na karo papiru. Tako je navik'o.

Dakle, prelaz od knjigovodstvenog softvera do ERP sistema mora da se desi pre svega u glavama menadžmenta. Ostalo je lako. A dok se taj switch ne obrne, sve šta je potrebno to je standardan knjigovodstveni program, koji će zadovoljiti zakonsku normu.

(Još jednom potenciram da diskusiju nastavljam nezavisno od pitanja pokretača teme, pa se tako ni ovaj post nikako ne odnosi na njega)
[ totovic @ 29.09.2010. 22:24 ] @
Citat:
Java Beograd: Dakle, prelaz od knjigovodstvenog softvera do ERP sistema mora da se desi pre svega u glavama menadžmenta. Ostalo je lako.

Ja se u ovome potpuno slažem sa tobom, ali čovek je pitao i za SAP i NAV. Iz ovoga se vidi da je nešto čuo na ovu temu, ali mu nije dovoljno jasno. Nadam se da Oliveru posle svih ovih komentara jasno da li je za njega jednostavan računovodstveni program ili ERP.
Po onom crnom scenariju već ne mogu da se složim sa tobom, barem ne u potpunosti. Tačno je da se sve ono što si nabrojao dešava, ali ipak ima firmi koje sasvim pristojno funkcionišu i koje investiraju i u ERP (neki imaju prave razloge, dok neki i nemaju pojma zašto). Do sada sam ima sreće da naiđem i na jedne i na druge. Kod ovih prvih se obično uradi kvalitetna implementacija, a ovi drugi dobiju šta su i zahtevali, ali ipak, nije u potpunosti sve crno.
[ OliverBGD @ 30.09.2010. 00:26 ] @
Hvala na iskrenim odgovorima.

Koliko vidim pravo SAP ERP rešenje nije trenutno za mene, jer za te pare mogu plaćati radnike narednih 10 godina... Samo još jedna stvar, dok sam bio u Torontu primetio sam da dosta radnji i firmi koriste Quickbooks pa me interesuje da li ima podrška za taj software u Srbiji ako ne onda ću ipak morati da pređem na Pantheon.

Unapred hvala na svim odgovorima.
[ dragancesu @ 30.09.2010. 07:41 ] @
Pitanje je sta zelite od sistema. Ako je poenta da bude jeftin, onda nije dobra polazna osnova. U principu treba racunati da svaki radnik ima racunar i unosi podatke iz svog delokruga. Kada svako unosi svoj deo, onda se mogu dobiti kvalitetnije informacije, posto imate maloprodaju onda vam verovatno dolaze mercendajzeri (obicno nose palm, udju u radnju, broje i slazu artikle). Iza njih stoji gomila analiticara koji na osnovu podataka sa terena ocenjuju sta i koliko da se nabavlja i distribuira. Cilj je minimizirati troskove tamo gde su ocigledni, a biti efikasan. I nije bitno koji sistem koriste ako je dobar.

Tako da bez obzira za koji se sistem odlucite prvo sedite i sa saradnicima popricajte sta im treba. Troskova ce biti, jer kad ima mnogo racunara onda treba i novi server, administracija itd. Idelano bi bilo da svi imaju iste racunare i jednu aplikaciju za sve, a zavisno od prijave vide svoj deo i rade sta treba, a to mogu na svakom racunaru.

[ totovic @ 30.09.2010. 12:48 ] @
Citat:
OliverBGD: ...Samo još jedna stvar, dok sam bio u Torontu primetio sam da dosta radnji i firmi koriste Quickbooks pa me interesuje da li ima podrška za taj software u Srbiji ako ne onda ću ipak morati da pređem na Pantheon...

Quickbooks je mali računovodstveni program i postoji za tržišta Amerike, Kanade i Britanije (nisam siguran, možda za još neko iz ovog govornog područja). Takvi programi se sigurno ne lokalizuju za sva svetska tržišta, jer je cena lokalizacije daleko viša od mogućeg prihoda od njegove prodaje (najčešće); sa druge strane, ako gledamo male programe, lokalni proizvođači mnogo bolje poznaju naše prilike od stranih rešenja. Moja preporuka ti je da za tvoje potrebe uzmeš Pantheon ili neki program iz sličnog cenovnog ranga.
[ cufta123 @ 25.10.2010. 11:48 ] @
Komercijalnih ERP sistema ima na stotine. Tome pridodati još par hiljada onih koji svoj proizvod nazivaju ERP mada to nisu - eto nevolje.
Naše tržište priča uglavnom o SAP-u, Navižnu (MS Dynamics) i Panteonu... a samo srpskih proizvoda ima bar 10. Slovenačkih još više.

Pitanje je funkcionalnosti i cene. Većina domaćih proizvoda nastala je kao nastavak nekog "in-house" razvoja koji se pokazao uspešnim.
Kolko znam, jedini ERP-ovi koji sigurno pokrivaju sve vrste poslovanja ili različitih biznisa su SAP i ORACLE. Ostala rešenja su granski opredeljena. Neznači da neće raditi, ali su u svojim grupama "best of class" dok su im ostali biznisi škriputavi. Npr: bivši Baan (sada IGS) - idealan vrhunski ERP za proizvodne kompanije... dok Retail nije baš mesto za njega.


Evo liste svetski najvećih ERP dobavljača: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ERP_vendors

Srpskih proizvođača bi pomenuo nekoliko: iib, saga, Ypsilon, Navigator, Virtuona, Breza, AB Soft, Digit...i izvinjavam se ostalima nepomenutim.

A sad malo i open source:
Prema mojim saznanjima ovo je lista trenutno najimplementiranijih (kakva reč!) open source ERP sistema:
xTuple, Ofbiz, Openbravo, OpenERP, JFire, ERP5, Compiere, ADempiere, Opentaps, Sequoia, WebERP

Redosled je slučajnog karaktera, obzirom da nisam implementirao ni jedan od navedenih. Prema, onako, brzom pregledu izvora, najviše poverenja na prvu loptu uliva Ofbiz, obzirom da ima podosta tutorijala i dokumentacije, kao i da je proizvod kuće Apache (softver fondacije).

Nadam se da sam, ako ništa drugo, ukazao na kompleksnost izbora ERP rešenja... lakog rešenja realno nema. Ko želi da kupi ERP mora da se potrudi da definiše tačno šta mu je potrebno, pa u skladu s tim da krene u proučavanje tržišta ... ili da angažuje stručnjake da to za njega učine. U suprotnom, može mu se desiti da "fićom putuje na letovanje ili ferarijem do njive..."
Sledeći korak je implementacija... prava implementacija... ozbiljna... bez koje i SAP pada u vodu (najčešća praksa u Srbiji).
[ MarkoSd @ 08.08.2016. 14:03 ] @
Ako te interesuje Pantheon predlažem da pogledaš sajt http://www.execentar-it.rs/poslovna-resenja/pantheon-erp/ sve je lepo objašnjeno.