[ ksrele @ 28.09.2010. 10:08 ] @
Pozdrav svima.
Znam da je o optimizaciji mnogo pisano uopsteno na ovoj temi, ali ako vam nije problem ja bih molio samo jedno kratko misljenje za konkretan sajt. Iskreno, ne znam bas previse o optimiziaciji a ovo mi treba sto hitnije, pa uz ovaj primer i ucim o tome a ovo je bas forum za takve zar ne?
http://www.audiclubserbia.com
Sta kazete, da li je sajt dovoljno dobro optimizovan za pretrazivace i sta se tu jos moze dodati da bude bolje?
Ja sam ubacio dosta kljucnih reci, teksta ima dovoljno a predvidjeno je i da se cesto menja.
Najbitnije mi je pitnaje sta mislite da li ovaj Flash meni mnogo otezava trackovanje linkova i da li je bolje da bude obican html meni pre nego Flash?
[ old @ 28.09.2010. 10:47 ] @
Elegantno rešenje za seo kod Flash navigacije je paralelno postaviti i klasične linkove, na primer u footer sajta.

Fini trik je staviti keywords u te linkove. Npr. "skupovi Audi vozača" umesto samo "skupovi". Sajt ti je i ovako dobro indeksiran.

Nije optimalno, šteta jer je kasno za promenu: sajt na srpskom, a keywords u imenu domena na engleskom.


Toliko na prvi pogled :)
[ ksrele @ 28.09.2010. 11:14 ] @
Hvala na brzom i preciznom odgovoru. Videcu da ubacim paralelne linkove u footer ili vec negde. A da li se vredi ako su skriveni? U skrivenom DIV-u?
[ old @ 28.09.2010. 11:30 ] @
Vredelo bi, kad bi bio siguran da Google neće da primeti da su skriveni, to jest dok ne razlikuje - dok ih tretira kao da su vidljivi.

Neki zlobni konkurent uvek može da te prijavi, koliko god tehnički dobro ih sakrio (ali ako su nevidljivi i on će teško da ih primeti )
[ MOHOK7 @ 28.09.2010. 16:54 ] @
Google je vrlo vrlo osetljiv na "skrivene" i duplicirane stvari.
Ide cak tako daleko da prepoznaje trikove sa tekstom i pozadinom u istoj boji koju normalan posetilac ne vidi.
Gledaj da izbegnes sale tog tipa da te ne "indeksira" ostalo teraj po skolskim pravilima.
Pozdrav i postovanje s ove strane Alpa
MOHOK
[ ksrele @ 28.09.2010. 17:43 ] @
Haha... opasan taj google a?
Dobro, necu mu onda nista skrivati.
Nego, meni izgleda kao da sam spavao jedno vreme, odakle sada tolika fama oko pretrazivanja? Koliko se secam kada sam ja ucio izradu sajtova, receno mi je... ustvari kada bolje razmislim niko mi nista nije rekao jer o SEO nismo ni S spomenuli ni u srednjoj ni na fax-u
Ali, ja sam mislio da je dovoljno samo napraviti sajt da bude onako logican sa sadrzajem, da pre polovina HTML koda dodju glavne recenice a sto je moguce vislje meni... nemam sad pojma sta jos jer mi to sve ide onako rutinski. A ovo sada pre*eravanje oko sitnica mi bas nije jasno...
Da li je to Google forsirao tempo ili je to zbog trke programera... nije mi bas najjasnije, zar nije logicno da onaj sajt koji ima najvise poseta bude na visljoj poziciji na pretrazi???
[ ksrele @ 28.09.2010. 19:49 ] @
E ljudi sada sam se setio da sam zaboravio jos nesto da vas pitam.
Da li ce sajt biti bolje rangiran u pretrazi ako se poveze na Google Analytics? Realno, Google Analytics mi nije potreban jer imam dosta dobar tracking sistem na serveru...
I jos jedna digresijica, ja sam nekad ranije povezao par sajtova na GA i nedugo posle mi se oba sajta srusila i to na skoro isti nacin. Pobrisani su mi svi fajlvi iz root foldera. Da li to ima neke veze ili je slucajnost?
[ Zoran Milovanovic @ 28.09.2010. 19:57 ] @
Nece biti bolje rangiran ako je povezan sa GA. Jedino ako budes koristio informacije iz GA i GW (google webmasters) da unapredis rank.

Za ovo drugo, cista slucajnost.
[ ||NeX|| @ 06.10.2010. 09:00 ] @
Povezivanje sa Google servisima nema nikakve veze sa rangiranjem. Ako ćeš se radi toga povezivati - nemoj. A oboje je jako korisno jer ćeš SEO greške lakše otkriti preko GWC.
[ aleksandar obradovic @ 03.12.2010. 11:11 ] @
Uvek je bolje flash linkove zameniti tekstualnim jer google ne prepoznaje flash na najbolji nacin, tj. ne moze indexirati tekst iz Flasha. Iako se dosta radi na tome zbog sveprisutnosti Flasha, jos uvek ne postoji dobar algoritam koji bi flash linkove tretirao kao tekstualne linkove. Takodje tekstualni linkovi tzv. anchor tag su dobar nacin optimizacije sajta i moja preporuka je zameni flash linkove i rezultate ces videti vrlo brzo.
[ ksrele @ 03.12.2010. 12:22 ] @
Kao sto mozete da vidite, u dnu sajta sam postavio i HTML linkove cisto zbog pretrazivaca, a narucilac je insistirao da ostane Flash meni ovakav kakav jeste, sto je i meni u mnogome olaksalo posao.
Osim sto sam dodao te HTML linkove napravio sam ih da budu SEO Friendly, tj TinyURL ili kako se vec zovu :)
Mislim da je sada sve OK, ali i dalje se mucim da podignem sajt na prvo mesto u pretragama jer prvo mesto krade jedan forum iste tematike (jedino sto je taj sada vec ilegalan jer je ovaj moj zaista redovno registrovan kao klub) a posto je taj forum deo (poddomen) forumotions foruma, ukupne posete glavnom domenu veoma uticu i na poddomen tako da nema sanse...
[ Vukan Karadžić @ 03.12.2010. 13:11 ] @
Nece biti da je zbog forumotions, a svakako nece biti da "posete glavnom domenu veoma uticu i na poddomen" te da zbog toga nisi ti na prvom mestu.
Nego ti fali linkova. A verujem da je i taj drugi forum stariji, pa i to ima uticaja.
BTW, "audi club serbia" pretraga verovatno donosi jako slabu posetu. Treba traziti nove kljucne reci, normalnije, koje ce neko (prosecan stanovnik Srbije a vlasnik nekog audija) zaista hteti da otkuca u G ;)