[ DeLacy @ 10.10.2010. 11:54 ] @
Pozdrav svima.

Već neko vreme teram sebe da sednem da napišem jednu, pa, relativno jednostavnu database aplikaciju za moju firmu koja bi koristila sql server (u pitanju su radni nalozi i predkalkulacije). Bazu sam već 90% pripremio, ostale su još neke sitnice oko normalizacija.

Međutim, ono što znam da će mi oduzeti više vremena je kodiranje, a koje sam rešio da uradim sam. U početku sam mislio da će mi biti najlakše biti da koristim Visual Basic (ili C++) i da napravim windows app, međutim, nakon proširenja mreže su se u igru uključili i Linux i OSX klijenti, a na kojima bih voleo da mogu da pokrenem aplikaciju.

Znam da se iz Visual Studia mogu praviti web aplikacije, ali moje pitanje je sledeće: šta se više traži na tržištu, zarad nekih budućih projekata, uglavnom database-related? Čemu da se posvetim, da li mi se više isplati da učim VC++ ili Javu?

U programiranju nisam potpuni duduk, solidno poznajem osnove i brzo učim, ali već 10 godina nisam programirao ni u čemu (eh, direktorski posao), tako da mi treba malo vremena da se vratim u kolosek.
[ zoranix @ 11.10.2010. 07:25 ] @
Svakako Java i NetBeans, kao razvojno okruženje. Iz Jave možeš svaku bazu da "dohvatiš", a radiće ti na svemu što se zove PC ili MAC, kao i na nekim Unix-ima.
[ DeLacy @ 11.10.2010. 08:54 ] @
Citat:
zoranix: Svakako Java i NetBeans, kao razvojno okruženje. Iz Jave možeš svaku bazu da "dohvatiš", a radiće ti na svemu što se zove PC ili MAC, kao i na nekim Unix-ima.

Hvala na odgovoru - ja sam u međuvremenu skinuo eclipse i još pride neke plaginove za njega (windowmaker), njega takođe puno preporučuju, šta je po tvom mišljenju bolje?

[ zoranix @ 11.10.2010. 10:44 ] @
Citat:
Hvala na odgovoru - ja sam u međuvremenu skinuo eclipse i još pride neke plaginove za njega (windowmaker), njega takođe puno preporučuju, šta je po tvom mišljenju bolje?

Dobar je i jedan i drugi. NetBeans je možda malo bolji za početnike, pogotovu što u njemu imaš skoro sve za početak, odnosno ne trebaju ti nikakvi dodaci. Moja firma radi sa NetBeans, a nekada smo radili sa JBuilder-om. Kada smo prelazili sa JBuilder-a na NetBeans, programeri su imali slobodu da izaberu razvojni alat i jednoglasno su izabrali NetBeans.
[ Dejan Lozanovic @ 12.10.2010. 15:19 ] @
Ne bih da zapocinjem flame war
Code:

http://code.google.com/webtoolkit/tools/download-wbpro.html

Ali ovaj alat veruj mi mnogo vredi. Ima mnogo bolji editor nego sto dolazi uz NetBeans. Do skoro je plugin kostao oko 200 USD, a i tada za neki razvoj desktop aplikacija bio je neprevazidjen.