[ zokivs @ 11.10.2010. 00:04 ] @
| Kako da prevežem grejač u električnom kotlu ekopan 24kw
On ima grejače od 12+6+6kw koji rade preko 3 sklopke(trofazni jel)
kako recimo da jedan grejac ajt taj od 6 kw prevežem da radi kao monofazni????ima gore dve manje i jednu vecu sklopku ....dali taj grejač radi na 380v??
|
[ glackop @ 11.10.2010. 01:08 ] @
Ne znam u koju svrhu bi to radio,jer su oni svi vec vezani monofazno tj na 220V.
[ zokivs @ 11.10.2010. 08:43 ] @
Pa taj kotao mi je na sistemu postavljen kao alternativa ,jer imam plinski kotao glavni ,mada sam sada hteo da probam da ovaj elektricni cisto odrzava neku temp. da ovom plinskom bude lakse kad treba da greje, a 6 kw mi je puno hteo sam da probam sa slabijim grjacem pa reko vidim da iz svake sklopke idu sve tri faze na po jedan grejac a nevidim posto je u vuni sve kako to izgleda vezano na samom grejacu nevidim da je na grejacu prisutna i nula nisam nigde nasao semu kako to radi , prvi put se srecem sa njima video sam neke slike tih grejaca ima valjda 3-4 buksne za prikjlucak zica a ko se nevaram ??

[ EasyCorps @ 11.10.2010. 12:27 ] @
Koliko sam ja upoznat, vecina elektricnih grejaca kotlova, barem ovih "manjih" snaga tipa kao sto je tvoj, vezani su u Y(zvezdu) na koju je doveden nulti provodnik, tako da su grejaci vec na 220-230V. Obicno su u grupama po 3 grejaca (3x2Kw) i na svaki grejac je dovedena po jedna faza.

[ elektros @ 11.10.2010. 18:48 ] @
EasyCorps ti je lepo nacrtao šemu. Znači, R, S i T fazu (sa slike) veži u jednu tačku i priključi na bilo koju fazu, drugi kraj (0) na nulu i to je to. Mada, mnogo je pametnije da ostaviš tih 6 kW raspoređeno na tri faze, i nije mi jasno zašto to ne bi uradio? Pretpostavljam da na kotlu imaš prekidače sa kojima možeš uključivati i isključivati pojedinačno ta tri grejača (12+6+6kw)? Ako nemaš, sa sklopki koje ti uključuju grejače koje ne želiš da koristiš, samo skini žicu od komandnog napona i ta sklopka ti neće uključivati grejače. Verovatno imaš i osigurače pojedinačno za svaki od tih grejača, pa "izvrni" osigurač od grejača koje nećeš koristiti...
[ glackop @ 11.10.2010. 21:02 ] @
Nista ne dobija ako veze RST u cvor.Sa jedne od te dve manje sklopke skini jednu zicu koja vodi prema grejacima i ukljucivanjem samo te sklopke imaces 4 kw ako skines jos jednu zicu ostace samo jedan grejac u radu sa 2kw.
[ zokivs @ 11.10.2010. 21:26 ] @
"Jedna slika govori hiljadu reci"
Evo otvorio sam kotao, ima poklopac na dnu kotla , grejači su od dole kotao je 24kw (12+6+6)
Evo šta sam našao ,ima 4 grejača, na svakom grejaču je 6 izvoda 3 su spojena a na ova tri ide po jedna faza . NULE nigde nema!!!!
3 i 4 grejač idu preko jedne zajedničke sklopke ali jače i veće
a 1 i 2 grejač imaju svoju sklopku ali fizički manju i slabiju .
Jer pise da je 1 grejač 6kw 2 6 kw a 3 12ke i imam 3 prekidača za izbor rezima grejanja.
želim da povežem monovazno samo jedan eventualno dva grejača da mi noću po jeftinoj struji čisto održavaju neku temperaturu vode da bi plinskom bilo lakše da dogreje , eto zašto hocu na monofaznu. inače trnutno je taj od 12kw raskacen na sklopci nikada nije ni radio dovoljna su bila ova vd (12kw pa čak i jedan od 6 i to samo kada nije bilo plina . to mi je bila alternativa do sada rezervna.
[ glackop @ 11.10.2010. 22:56 ] @
To su onda trofazni grejaci,posto su ti pristupacni ne diraj sklopke samo otkaci jednu fazu sa jednog grejaca sa manje sklopke tako ce ti raditi na 4kw,a od toga manje ne moze.
[ zokivs @ 11.10.2010. 23:48 ] @
a šta bi bilo kada bi presekao ove mostove (crveno) i pronašao koji je koji grejač i dodao nulu ,da li bi radio kao monofazni?????
[ elektros @ 12.10.2010. 08:40 ] @
Radio bi.
[ zokivs @ 12.10.2010. 09:21 ] @
Izvini a koliko bi on onda bio jačine 2kw??
[ JECHAM @ 12.10.2010. 13:36 ] @
Ako se razumes u elektriku, najbolje je(za tvoje uslove-monofazna struja 2+2+2(4)KW):
-da na prikljucnoj strani mreze(dovodni kabal) otkacis 2 faze-najbolje da ostane ona koja napaja sklopke koje ukljucuju grejace.
-da na svakom grejacu(odozdo)otkacis TE DVE faze i jednu(ako neces da meris da svud budu iste - spojis obe slobodne) od njih spojis sa onim mostom(3 spojena kontakta).
-na prikljucnim klemama(odakle si skinuo dovodni kabal)od te faze(odnosno obe ako si tako spajao zvezdiste) napravis most ka NULI(uglavnom plava zica)
SAd kad spojis sve na mrezu imaces da prvi prekidac ukljucuje 2KW, drugi jos 2KW a treci jos 2 ili 4 zavisi dal su ona dva paralelno ili je jedan skroz otkacen.
PAZNJA- ne preporucujem za rad nekom neisusnom, a i iskusnima treba dosta paznje i provere na kraju povezivanja.
Nadam se da je dovoljno jasno i da mi se nije potkrala neka greska.
Pozdrav
[ zokivs @ 12.10.2010. 16:28 ] @
Probaću ....al sa drugarom stručnjakom 
ja sa automehaničar;)
[ glackop @ 12.10.2010. 19:28 ] @
Ja bih da razjasnimo do kraja.
Ako su njegovi grejaci proracunati za rad u zvezdi na 380V,a on ih prikljuci pojedinacno na 220V meni se cini da ce ti grejaci grejati jace...sta kaze Omov zakon jer tu nisam bas strucan?
[ EasyCorps @ 12.10.2010. 21:11 ] @
Citat: glackop: Ja bih da razjasnimo do kraja.
Ako su njegovi grejaci proracunati za rad u zvezdi na 380V,a on ih prikljuci pojedinacno na 220V meni se cini da ce ti grejaci grejati jace...sta kaze Omov zakon jer tu nisam bas strucan?
Nece grejati jace. Oni su vec proracunati da rade na 220V, a ako se vezu u zvezdu, mogu se napojiti sa kvadratni koren iz 3 vecim naponom tj sa 380V. E sad, ako se napajaju sa 380V, stoji samo zvezdiste, a ako bi na svaku grupu grejaca doveo istoimenu fazu morao bi u zvezdiste ubaciti i nulu.
[ djura63 @ 14.10.2010. 23:26 ] @
Ti ustvari imaš 4 grupe sa po 3 grejača, a svaki grejač je snage 2kW.Dakle, 4x(3x2kW) što je Σ=24kW.Prva i druga grupa grejača uključuju se nezavisno tim manjim sklopkama.Većom sklopkom uključuju se paralelno treća i četvrta grupa grejača tj. 6kW+6kW=12kW.Grejači su projektovani za napon U=220V!!! PROVERI!!!To što na svaku grupu grejača dolazi U=3x380V ne znači da grejači ,,rade'' pod tim naponom.Između bilo koje faze i zvezdišta (sa nulom ili bez nje) napon je U=220V!Pozz.
[ djura63 @ 15.10.2010. 00:30 ] @
,,To su onda trofazni grejaci,posto su ti pristupacni ne diraj sklopke samo otkaci jednu fazu sa jednog grejaca sa manje sklopke tako ce ti raditi na 4kw,a od toga manje ne moze''. To, kolega, NIJE tačno! Trofazni grejači?!U tom slučaju ostaće dva, na red vezana, grejača priključena na dve faze.Pa će snaga biti 380Vx7,9A=3002W.Najmanja snaga koja se može dobiti odgovarajućim prevezivanjem je Σ=168W!!!Pozz
[Ovu poruku je menjao djura63 dana 15.10.2010. u 02:05 GMT+1]
[ glackop @ 15.10.2010. 01:37 ] @
Ok,odgovarao sam odokativno jer coveku nije ni bitno da li bi bili 4 ili 3 kw,a kad sam rekao "manje ne moze"mislio sam na to da ako bi otkacio dve faze nijedan vise nebi radio.A kad smo vec kod toga zasto je na mojim grejacima /na zvezdistu/vezana nula?Poz.
[ djura63 @ 15.10.2010. 11:22 ] @
Pa, iz razloga o kojima si ti pisao.Znači, bez obzira na broj priključenih faza odnosno grejača 1, 2 ili 3 napon će na njima uvek biti 220V.U tom će slučaju snaga/e grejača biti 2, 4 odnosno 6kW.To je školski primer paralelne veze.Pozz
[ zokivs @ 20.10.2010. 15:28 ] @
Hvala Djuro na objasnjenjima i pomoći .Dodao sam O u čvorište i preko sklopke jednu fazu prikljucio na jedan kraj grejača i sada radi ok 2 kw.Nemam mogucnost da povezem sa dve i tri faze posto nemam trofaznu . reci mi sta bi se dobilo ako bi se ta tri grejača povezala redno evo neke moje slike ...mislim da ce da oslabi ali ja to ne znam da izracunam , jer da imam grejač od 3 kw zavrsio bi mi 100% posao.
a evo i crteza:
Koliko bi bili jacine ovako vezani dva ili sva tri?
hvala i pozdrav
[ robert63 @ 20.10.2010. 15:52 ] @
Grejac od 2000W za 220v ima oko 24,4 Oma.
Tri redno vezana takva grejaca imaju ukupan otpor od ~73 Oma.
Kad se to prikaci na 220V,za struju kroz 3 grejaca dobija se:
220: 73= ~3 Ampera
a snaga te redne veze je:
(220x220) / 73 =663 W ( 0.66 kW)
na to se neces ugrejati
jer je to kao "crknuti Fen za kosu" kad duva 'Ladno,
PS:
-Cela ova Prica je nebulozna u odnosu na naslov Teme,
U naslovu pita se:
-Prevezivanje 24 KW na monofazno ?
-Pa gde to ima ?
Jel hoce neko da spali ulicni vod ?-ili se igra ?
Aj malo ozbiljnosti u postavljanju/naslovu Tema.
[Ovu poruku je menjao robert63 dana 20.10.2010. u 17:54 GMT+1]
[ zokivs @ 20.10.2010. 20:58 ] @
Hvala ti na ovoj racunici i objasnjenju, to nije moj fah pa sam zato i pitao. Kotao sam dobio taj od 24kw, i nemam potrebe za tolikom snagom , a nisam ni mislio da povezem na jednu fazu sve. Pa sam zato i pitao kako da smanjim (prevezem grejac da radi na manju struj a samim tim i slabijim kapacitetom .
Mislim da nikoga nisam uvredio i da nisam imao nikakve zle namere da trosim necije vreme. Hvala vam svima na trudu i objasnjenjima, ja sam iz svega ovoga izvukao zakljucak i zadovoljan sam .
Hvala jos jednom svima iPozdrav!
[ djura63 @ 20.10.2010. 21:47 ] @
Zokivs, nisi nam otkrio rezultat tvog zaključka.Inače el.tehnika, gotovo uvek, pruža dovoljno različitih kombinacija.Pa i ovom slučaju.Jedno od mogućih rešenja je redno-paralelna veza pa je snaga ~1350W.Mislim da te Robert63 nije dobro razumeo.Pozz.
[ zokivs @ 20.10.2010. 21:51 ] @
e Djuro tu si da te pitam nesto ??
[ zokivs @ 20.10.2010. 21:57 ] @
Djuro pošto mogu samo na monofaznu struju da povezem ove grejace , trenutno sam povezao samo jedan grejac 2kw i on mi sad resava posao za sta sam hteo , da pomalo dogreva vodu u centralnom grejanju . probao sam da povezem dva grejaca 2+2kw =4kw ali plašim se za instalaciju (kabl je 2.5 kvadrata. a i zbog potrošnje.
nego meni bi pasovao taman jedan od 3 kw ali ga nema medju onim silnim grejacima:) ...pa sam pitao sta bih dobio kada bi neke grejace redno vezao (znam da slabije onda greju ) da nekako iskombinujem da imam 3kw . grejaca i sklopki imam na pretek :)) !!
Pozdrav
PS: ali da je monofazna strja napominjem
[ djura63 @ 20.10.2010. 22:28 ] @
Jednu grupu veži paralelno (3 grejača) i sa njom na RED drugu grupu takođe paralelno.Sve bi odma' bilo jasnije da si nam u prvoj poroci lepo rekao šta u stvari hoćeš .Ja ne umem da crtam po ovome, pa zato pokušavam da ti to što plastičnije objasnim.Na ovaj način dobićeš Σ=3025W.Maximalna (trajno) dozvoljena struja za popr. presek Cu=2,5mm^2 je 25A što odgovara snazi od ~5500W. Pozz.
[Ovu poruku je menjao djura63 dana 20.10.2010. u 23:47 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao djura63 dana 20.10.2010. u 23:55 GMT+1]
[ EasyCorps @ 21.10.2010. 12:37 ] @
Citat: Maximalna (trajno) dozvoljena struja za popr. presek Cu=2,5mm^2 je 25A što odgovara snazi od ~5500W.
Ne igrajte se sa ovim na kucnoj instalaciji. U kuci max 16A trajnog opterecenja.
A, ta 3Kw u kotlu od 24Kw nece ni da zamlaci vodu. Mozda samo da odrzava temperaturu vode u sistemu da ne zaledi.
[ zokivs @ 21.10.2010. 15:37 ] @
Ma da to želim samo da ovu grdosiju namestim (pevezem grejac) da mi održava temperaturu .....ne da radi 24kw na jednu fazu
sada radi samo jedan grejač od 2 kw i ok je ali mislio sam kad jos zahladni da bi trebalo malko jače samo 3 kw bi leglo samo tako 4 mi je puno ........
[ djura63 @ 21.10.2010. 21:42 ] @
U kuci max 16A trajnog opterecenja.Iz koje je literature ovaj podatak?Dozvoljena gustina struje opada sa porastom povr. popr. preseka.I obrnuto, raste sa smanjenjem povr. popr. preseka.U našem slučaju je max 10A/mm^2.A snaga ne prelazi 6000W ili 6kW.Što i nije tako mnogo.Zoki jesi li razumeo povezivanje redno-paralelne veze?Pozz.
[ zokivs @ 21.10.2010. 23:41 ] @
Djuro mislim da sam skontao jel ovako kao na crtezu ako smo se razumeli
Σ=3025W ?
[Ovu poruku je menjao zokivs dana 22.10.2010. u 01:07 GMT+1]
[ EasyCorps @ 22.10.2010. 00:08 ] @
Citat: U kuci max 16A trajnog opterecenja.Iz koje je literature ovaj podatak?
Kucnu instalaciju ne predstavlja samo jedno parce kabla koje ce da prenese neko opterecenje, vec su u igru ukljuceni mnogi drugi ogranicavajuci faktori koji u praksi ne idu u prilog prikljucivanja veceg opterecenja od 16A na monofazni prikljucak. Teoretski i racunski je moguce, ali prakticno nije preporucljivo.
[ djura63 @ 22.10.2010. 00:58 ] @
Zoki, svaka ti čast posle samo nekoliko redova ti već crtaš sheme. To je upravo ono što si i tražio.Inače, el.tehnika je egzaktna nauka.Pa me zato zanima u kojoj to knjizi piše da je nešto teorijski i računski moguće a praktično nije?Pozz.
[Ovu poruku je menjao djura63 dana 22.10.2010. u 02:27 GMT+1]
[ zokivs @ 22.10.2010. 06:32 ] @
Djuro paa hvala na pohvalama , samo jos da se za vikend dokopam vremena pa da odradim tako !
Znaci nikad nije kasno  pošto sam ja mehaničar po struci 
[ EasyCorps @ 22.10.2010. 07:05 ] @
Citat: el.tehnika je egzaktna nauka.Pa me zato zanima u kojoj to knjizi piše da je nešto teorijski i računski moguće a praktično nije?
Knjiga zvana 15 godina iskustva. A nisam rekao nemoguce, vec nije preporucljivo. Na auto-putu mozes da vozis 300km/h ali iz tehnickih razloga nije bezbedno voziti preko 110 Km/h.
[ djura63 @ 22.10.2010. 12:15 ] @
Nikad čuo!Na auto-putu zakonom nije dozvoljeno voziti brzinom od 300km/h.A u našem slučaju sa strujom jeste.Pozz.
[ BlackForce @ 23.10.2010. 11:35 ] @
EasyCorps izvini,ali ono 16A u domacinstvu,pa ni makac vece opterecenje( jer je to nepreporucljivo) je cista glupost.
U konektor prikljuciti vece opterecenje od 16A ne preporucuju proizvodjaci konektora,ALI u
takozvane fixne kutije laaadno mozes prikljucit veci potrosac.Ogranicenje zavisi jedino od preseka
napajajuceg kabela od osiguraca pomenutog voda i od elektro distribucije(koju max velicinu osiguraca ti dozvoljava).
Samo da dodam,da ove fixne kutije primaju max presek od 2.5mm2(znaci 25A max po fazi).
[ zokivs @ 23.10.2010. 11:46 ] @
E vala svaka ti je na mestu

[ EasyCorps @ 23.10.2010. 12:55 ] @
Citat: EasyCorps izvini,ali ono 16A u domacinstvu,pa ni makac vece opterecenje( jer je to nepreporucljivo) je cista glupost.
Nisam rekao da ne sme, vec da nije preporucljivo. Postoje uslovi pod kojima moze bez nekih problema da se angazuje to opterecenje, a to je dovlacenje posebnog napojnog kabla od osiguraca, i kao sto si rekao direktno povezivanje u prikljucnu kutiju, bez stekera i bez nastavljanja kabla u razvodnim kutijama koja su uska grla i najkriticnija mesta za ovo opterecenje. Ovo sve kazem, jer savete sa ovog foruma citaju i ljudi koji nisu upuceni u elektro tehniku i mogu bukvalno shvatiti neke stvari i dovesti sebe u opasnost. Ko ima iskustva sa strujom znace do koje maksimalne granice mogu da idu, ali ce i neko prikljuciti 5 kw snage u monofazni steker, na cijoj liniji je jos prikljucen i elektricni sporet, a mozda i bojler, a osigurac "nalicnovan" moze da propusti 50A. Pa zamislite moguci scenario. I dalje ostajem pri svojoj teoriji, da ne preporucujem preko 16A TRAJNOG monofaznog opterecenja, na JEDNOM prikljucku, za vecinu kucnih instalacija. Na svakom je licna odluka sta ce i kako da prikljuci.
[ robert63 @ 23.10.2010. 17:33 ] @
Ma ste VI u pravu !
Ali aj' se slozite u jednim,a to je da:
-Nije pametno/preporucljivo a nije ni resenje da se monofazna uticnica opterecuje sa vise od 16 Amp.
Bitno je da :
-I kad se tih 16 Amp "cupa" iz obicnog stekera--moraju SVE veze i vezice da budu
besprekorno ciste,bez oksidacije i loseg kontakta.
-A spojevi/prelazi VEOMA dobro stegnuti i sa sto MANJIM PRELAZNIM OTPOROM !
To prakticno znaci:
--Da NE mozes da ubodes novokupljenu/polovnu/remontovanu
monofaznu Termo-Pec ( 3 ili 3,5kW) u steker decje sobe
i da odes " na muzikalno Poselo-da uzivas s' rukama na gore"
-a da NE brines kako ce struja od 16 Amp da greje ili ne greje pomenutu uticnicu.
Steker,kabl i viljuska moraju biti u besprekorno dobrom stanju da bi valjano sproveli 16 Ampera a da se nista NE greje!!!
Nije Trick u tome dal' moze 10,20 Amp sa monofazne vec,
-Dal' ce ta struja da ucini neki "karambol" ---upravo tada---kada nismo kod kuce i prisutni.
Misliti o tome,
[ djura63 @ 23.10.2010. 17:59 ] @
Ovo je postalo smešno.Možda nekome padne na pamet da na taster za zvono priključi 10kV.Pa kada mu dođeš u goste a ono...Pa mnogo toga može...Ovde se od jasnih el.tehničkih zakona prave nekakve konstrukcije.
[ BlackForce @ 23.10.2010. 18:01 ] @
Roberte ono sto si napisao,to je sve OK.
Zato sam i spomenuo takozvanu fixnu kutiju.
U mnogim stanovima,i da kazem u biovsim drustvenim sektorima,(gde je i bilo neke kontrole pridrzavanja propisima),elektricni sporeti i TA peci (bez obzira bilo to povezano na monofazni ili trofazni vod),bili su prikljuceni na mrezu preko te famozne "fixne kutije".
[ robert63 @ 23.10.2010. 18:16 ] @
@djura63:
znas i sam da nije rec o ovome:
Citat: djura63:nekome padne na pamet da na taster za zvono priključi 10kV.
,,pa ako moze malo ( ne puno) ali bar malo,
dobrog saveta,
[ djura63 @ 23.10.2010. 18:19 ] @
Citat: -I kad se tih 16 Amp "cupa" iz obicnog stekera--moraju SVE veze i vezice da budu
besprekorno ciste,bez oksidacije i loseg kontakta.
-A spojevi/prelazi VEOMA dobro stegnuti i sa sto MANJIM PRELAZNIM OTPOROM !ali ce i neko prikljuciti 5 kw snage u monofazni steker, na cijoj liniji je jos prikljucen i elektricni sporet, a mozda i bojler, a osigurac "nalicnovan" moze da propusti 50A. Pa zamislite moguci scenario. Pre svega, razdvajanje utikača od utičnice vrši se tek kada je uređaj isključen.
[ Sepa011 @ 23.10.2010. 18:20 ] @
@djura63
10kV mozes na taster od zvonca samo ako imas "u komsiluku" 10/0.4 trafo stanicu, pa da malko "uzajmis".
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|