[ komplikovan @ 11.10.2010. 21:49 ] @
Pozdrav svima!

Imam jedan problemčić i treba mi vaša pomoć/mišljenje:
Imam Asus matičnu ploču p5p800vm, Celeron procesor 2,6 giga i kuler na kome piše Intel. Ne razumem se previše u to, ali znam da je socket 775. Moj kuler koji je dotrajao i pišti ima četiri žice.

Kupio sam kuler marke Titan, oznake: DC-775J925Z/R na kome piše da je za Intel Socket 775, ali koji ima konektor sa 3 žice.
Na matičnoj postoje dva priključka jedan do drugog. Na jednom piše CPU Fan i ima četiri, a na drugom CHA fan i ima tri priključka. Probao sam da ga ubodem u ovaj sa tri, međutim komp mi prilikom paljenja prikazuje natpis CPU fan error.

U čemu je problem? Jesam li kupio pogrešan kuler (i kako je to moguće ako piše da odgovara tom tipu) ili nisam povezao kako treba.
Molim vas za pomoć!!!
[ pajaja @ 11.10.2010. 22:01 ] @
Pozdrav,

cetvrti pin sluzi za kontrolu broja obrtaja kulera. Prikljuci kuler na 4pinski konektor samo ostavi prazan taj poslednji pin sto sluzi za kontrolu brzine.
[ Miroslav Cvejić @ 11.10.2010. 22:02 ] @
Nabodi ga na CPU Fan konektor (iako ima 1 pin više). Obrati pažnju da jezičak sa konektora na ploči ulegne lepo u konektor na kablu i to je to. Možda u BIOSu ima da se naglasi da je 3pin ventilator.

Ploča se buni da nema CPU ventilatora, jer ga i nema. :) CHA je Chassis fan.
[ komplikovan @ 11.10.2010. 23:11 ] @
Hvala vam puno na savetima, uradiću tako sutra, pa ću javiti da li funkcioniše.
[ tdjokic @ 12.10.2010. 11:03 ] @
Trenutno ne mogu da se setim kako je bilo kod mene kad sam koristio prikljucak sa 3 pina - da li se gubi i kontrola nad kulerom? Ako je tako, onda ce da se vrti jednom brzinom i gotovo, bucalo, ne bucalo, hladilo, ne hladilo.

Sreo sam se sa slicnim problemom i resio sam ga tako sto sam nabavio drugi ventilator, sa 4 zice. Kostalo me je dosta para i zivaca ali je uspelo. Nisam mogao naci kuler koji bi mi odgovarao i po obliku / velicini a da ima 4 zice, jer je kod nas izbor robe skroman.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fan_control

Fan types

Common cooling fans will have either two, three, or four pins on the connector.

* Two-pin fans operate either as an on/off fan, or can be controlled by varying the voltage.
* Three-pin fans add a tachometer reporting wire so the controlling system can measure the actual speed.
* Four-pin fans add a fourth wire to control fan speed using PWM (Pulse-width modulation.)

Koliko se secam, i kuleri sa 3 zice su imali neku kontrolu brzine ali ovi sa 4 to rade bolje. Nesto o tome je napisano na gore navedenom sajtu.
[ JOJO847 @ 12.10.2010. 22:29 ] @
evo kratko i jasno da se ne ponavljamo

http://www.intel.com/support/m...oards/desktop/sb/CS-012074.htm