Citat:
milos_pan: 3. u koloni "H" postoje brojevi jedan do drugog
Valjda "Grupirani - Jedan ISPOD drugog" ;-)
Sada je već nešto jasnije kada si postavio primjer.
Pogledaj odgovara li ti ovo rješenje. Iskoristio sam formulu koju je
@3okc spominjao na forumu
dakle u primjeru možeš vidjeti što je urađeno a evo malo pojašnjenje
1.
Imenovan raspon podataka F3:F26 sa nazivom BlanksRange, to je tvoj stupac u kojem su formule za zbrajanje
2. Imenovan raspon podataka H3:H26 sa nazivom NoBlanksRange, to je stupac u kojem se trebaju automatski kopirati i grupirati podaci iz F stupca (jedan ispod drugoga)
3. U stupcu H nalazi se ova formula
=IF(ROW()-ROW(NoBlanksRange)+1>ROWS(BlanksRange)-COUNTBLANK(BlanksRange);"";INDIRECT(ADDRESS(SMALL((IF(BlanksRange<>"";ROW(BlanksRange);ROW()+ROWS(BlanksRange)));ROW()-ROW(NoBlanksRange)+1);COLUMN(BlanksRange);4)))
Dakle unesi ovu formulu u ćeliju i završi je pritiskom na kombinaciju tipki
CTRL+SHIFT+ENTER. Tada će se u formuli pojaviti "vitičaste zagrade"
Kopiraj formulu prema dolje do H26 (ili već do reda do kojeg raspona imaš tvoje stvarne podatke ali vodi računa da su ti oba raspona jednakog broja redova npr: F3:F1000 i H3:H1000, a sve to ovisi o razmacima tj. praznim ćelijama u stupcu F).
Dakle raspon u stupcu H i ne mora biti istog broja redova kao u stupcu F jer ne znam koliko će biti praznih ćelija koje formula neće uzeti u obzir
4. u stupcu F nalazi se ova formula =IF(AND(D3>0;E3>0);D3+E3;"") koja spriječava prikaz bilo kakvih podataka ako nisu ispunjeni uvjeti u stupcima D i E
Jedino ne znam hoće li te ova formula u stupcu F zadovoljiti jer postoji mogućnost da jedan od brojeva bude nula(0) pa onda navedena formula neće funkcionirati ispravno.
Ako jedan od brojeva može biti nula tada treba postaviti drugu formulu =IF(OR(D24>0;E24>0);D24+E24;"")
[att_img]
[edit]: Bilo bi dobro da netko od Moderatora kreira novu temu "Automatsko kopiranje u novu kolonu bez praznog reda" i prebaci postove od tvog trećeg posta, jer su vezani za drugu tematiku