[ Vodomar @ 16.10.2010. 03:18 ] @
Podstanar sam u Novom Sadu,Grbavica.Situacija u stanu: 1.kablovska je ilegalna, 2.postoji priključak za fixni ali vlasnik nema broj tj.korisnički ugovor, 3.vlasnik živi u CG retko dolazi u NS 4.loš prijem gprs/3G signala na mobilnom od mts i telenora u stanu,mada je van zgrade jak 3.5G signal. Ove nedelje mi dolazi komp,pa bi mi dobrodošle neke sugestije za povezivanje na net.Kako,šta,gde?Da napomenem,neću da menjam stan,sviđa mi se a i mrzi me da tražim drugi - eto zime.
[ miroslavL @ 16.10.2010. 06:39 ] @
Pogledaj na ovoj stranici za WiMAX, imaš i mapu pokrivenosti za Novi Sad.
[ GORSHTAK @ 16.10.2010. 12:11 ] @
Druga varijanta je da proveriš ko od tvojih najbližih komšija ima net (do 30m udaljenosti), pa da se dogovorite oko deljenja pomoću wifi (ali moguće komplikacije), ili dok dočekaš da orion pokrije Novi Sad
[ Librabicboj @ 16.10.2010. 15:45 ] @
1. Nazovi Orion, i pitaj ih da li pokrivaju Grbavicu. (Orion je na limanu 3 u ulici N. Fronta)
2. Nazovi Verat, i pitaj ih da li pokrivaju Grbavucu
3. Nazovi MadNet, i pitaj ih .......
4. Nazovi Freedom WLAN, i pitaj.....
5. Ako imas srece mozda i uhvatis neki signal od nekog komsije ili kafica, pa ti nista od gore navedenog nece trebati......
[ wux @ 17.10.2010. 21:17 ] @
Ključna reč je UGOVOR. Ugovor o zakupu stana ti daje pravo da na svoje ime uvedeš kablovsku ili telefon, posle ćeš lako.
Druga varijanta je da ti čovek da punomoć da sklopiš te ugovore (ili jedan od njih) u njegovo ime.
[ Vodomar @ 18.10.2010. 00:24 ] @
Nema pisanog ugovora o zakupu.Vlasnikove interese zastupa sestra koja opet ne dolazi po kiriju vec kiriju uzima podstanar sa najduzim stažom obzirom da vlasnik ima 3 stana u zgradi.(haha)Mislim da ću se opredeliti za wimax u zoni sam pokrivenosti,daj bože da je ok signal.Mada strepim,obzirom na situaciju sa signalima mts i telenora.Čitava zgrada koristi terasu za pozive sa mobilnog.Orinov wi fi mi je skuplji od wimaxa,a ako uwodjenje wifi od strane manjih operatera podrazumewa uwodjenje kablowa i intervencije na stolariji za to nemam odobrenje od te sestre.Tako da mi je wimax i po cenovniku i po opremi i po pokrivenosti ok.Daj bože samo da mi je signal ok,ako ne iskoristiću klauzulu od 48h.
[ Vodomar @ 23.10.2010. 15:42 ] @
Veratov WiMAX nema signal u stanu.Orion dolazi sledeće nedelje zbog merenja.Kakva su vam iskustva sa Freedomom?Dobio sam ponudu od nswirelessa kao wifi zajednice,ali nisam oduševljen da odmah puknem oko 9000 RSD za opremu.
[ shadow88 @ 27.10.2010. 09:43 ] @
pozdrav

iz iskustva - od freedoma bezi sto dalje :) bio sam njihov korisnik godinu dana , imao sam signal 100% , kvalitet linka 95% i net mi je radio sa ocenom 1 na skali od 1-10 , vec pri kraju koriscenja sam primetio da nas 5 koristi istu konekciju kao workgroup i mogli smo medjusobno da cesljamo po tudjim racunarima (sve sto je bilo pod share) a u glavnom je svima bilo sve share-ovano zbog kucne mreze, meni je bio ceo komp shareovan jer sam imao 4 racunara na mrezi, stampac i skener, i sto je bilo kao slag na tortu bilo je 3 workgroupa na istoj konekciji, buffer-i nisu bili podeseni namerno da korisnici ne bi mogli da skidaju vece fajlove vec nam je pucala konekcija na pola download-a , kupio sam vrlo skupu opremu misleci da je do toga jer sam od provajdera dobio na koriscenje obicnu TP link karticu i najobicniju antenu sa 20m kabla, pa sam uzeo ruter i jacu antenu medjutim ista stvar, a placao sam net 10e u dinarima, sad sam presao na orion sezam pro i dobio ruter-modem sa wifijem, radi savrseno na konekciji 1024kb/s koji placam 1470din, a tri meseca besplatno i jos 6 meseci dupla brzina za istu cenu i jos imam wifi u celoj kucji i cvoristu :)

iskreno, ne bih se nikada vratio na wifi, kablovski net je dobar jer ima download i upload 1/1, ali treba uvesti kablovsku, pogledaj ako kod tebe u zgradi neko ima kablovski net ili DSL, onda biti najjednostavnije i najpovoljnije bilo da stavite kod njega switcher pa iz njega mrezne kablove do njegovog kompa i do tvog osim ako na modemu nema dva mrezna prikljucka onda ti ne treba switch, samo kablovi do kompova, i placate racun pola, pola sto ce vlasniku odgovarati sigurno.

ako trazis od gazde bilo kakvu punomoc za uvodjenje bilo cega, onda ce on da nahebe jer nije registrovao stanove kao da ih izdaje ( to radi da ne plati porez) pa ce biti kaznjen ako i ne zaglavi u zatvoru (utaja poreza je zahebana stvar)

ako ti treba tehnicka podrska i pomoc oko povezivanja i stelovanja racunara , tu sam, tako reci u komsiluku :)

e da, bolje ne uzimaj nista sto ima veze sa GSM jer ce da te kosta ko svetog petra kajgana, paketi su skupi, ne radi net najbolje a ogranicen si sa protokom, tj nisi ali sve sto potrosis preko paketa, kosta te djavo i po, znaci mozes da zaboravis na skype ili gledanje i skidanje filmova preko net-a

pozz svima
[ bachi @ 27.10.2010. 13:07 ] @
> iskreno, ne bih se nikada vratio na wifi, kablovski net je dobar jer ima download i upload 1/1

Koji to cable provajder u Svrbiji nudi 1/1 odnos?
[ Vodomar @ 27.10.2010. 16:43 ] @
@shadow hvala na iscrpnom odgovoru.Ni ja nisam oduševljen wi-fi solucijama.Manji provajderi ili traže da kupim sopstvenu opremu,ili je naplaćuju(madnet).Dalje,ne kapiram sasvim taj koncept sa sharovanjem fajlova itd.To mi sve smrdi na nebezbednu vezu.Orion već 6.dan ne daje glasa iako je podnet zahtev da izađu na teren.Bio sam u Sbb-u.Za punomoć mi trebaju fotokopije vlasnikove l.k.,kupoprodajnog ugovora ili izvoda iz knjige nepokretnosti i saglasnost,čiji sam obrazac dobio u Sbb-u,a kojom mi vlasnik na adresi stana daje dozvolu da u svoje ime sklopim ugovor sa Sbb.E sad,ne bi želeo da vlasnik strada niti sam zamislio takav scenario.Za te dokumente sam pretpostavio da ostaju interni dokumenti izmedju 2 ugovorne strane,te da Sbb ne dostavlja to trećoj strani npr. državi. Dobro,vlasnik bi stradao ako ja ne bi ispunjavao obaveze prema sbb-u,a ovaj potegne sud,pa bi vlasnika bio kolateralna šteta.Ali ne mogu da idem toliko daleko.Imam komp.,treba mi net.E sad ako dobro ne razmišljam u vezi sa Sbb-om i ako je vlasnik ugrožen nezavisno od mene,vi me ispravite.
[ shadow88 @ 27.10.2010. 22:38 ] @
moja drugarica u NS u starom gradu ima SBB kablovski net i ima 1/1 upload i download na moje zaprepascenje ali tako je , barema tako pokazuje www.speedtest.net

pa raspitaj se u SBB , ili idi u orion koji se nalazi na uglu zmaj jovine i dunavske u pasazu pa se raspitaj malo i kod njih...
[ Vodomar @ 04.11.2010. 12:11 ] @
Pazario sam Orionov Internet za poneti. 1770 RSD sa pdv mesečno za ovo http://www.speedtest.net/result/1016771130.png .HVALA SVIMA!