[ Stranger2 @ 17.10.2010. 00:46 ] @
Evo ovako, sledeci podaci o posecenosti jednog sajta dnevno:

199 Visits
162 Absolute Unique Visitors

390 Pageviews
325 Unique Views

Zanima me vasa procena, koliko bi sajt sa takvom posecenoscu mogao realno da zaradi od reklama?
I kakav sistem reklama na sajt bi bio preporucljiv za tu posecenost?

U pitanju je domaci sajt, vema fokusiran tematski.

[ Ljubiša Begović @ 17.10.2010. 01:28 ] @
Pretpostavljam da će ta poseta postepeno rasti. Možeš ubaciti ppc, recimo adsense, ali bez bar par hiljada dnevno ne očekuj zaradu. Ali za godinu dana moći ćeš da pokriješ troškove hostinga (ako imaš neki jači, a ako je shared nešto će i da pretekne) ;-)
Pošto je tematski orijentisan, onda se fokusiraj da privoliš radnje ili šta već iz te branše da se reklamiraju kod tebe. Ponudi im neki banner, sponzorisani tekst...
Imaš malo pregleda po posetiocu. Koliko se zadržavaju? Mada, Google analytics ni približno ne prikazuje vreme provedeno na sajtu.
Ako ti je sajt iz potpisa, preporučujem da ga doteraš što se tiče izgleda, ima tu mnogo prostora.
[ Stranger2 @ 17.10.2010. 06:26 ] @
Hvala!
Citat:
Ali za godinu dana moći ćeš da pokriješ troškove hostinga (ako imaš neki jači, a ako je shared nešto će i da pretekne) ;-)

mislis sa ovom gore navedenom posecenoscu?

Ako moze da mi kazes neku procenu u novcu. Trosak hostinga ne racunaj jer su ti troskovi vec pokriveni posto su na istom hostingu par sajtova od nekih firmi i sl. podela troskova...

Citat:
ali bez bar par hiljada dnevno ne očekuj zaradu.

A kolka konkretno cifra, moze da se radi u slcuaju 2000 poseta dnevno?

Citat:
Pošto je tematski orijentisan, onda se fokusiraj da privoliš radnje ili šta već iz te branše da se reklamiraju kod tebe. Ponudi im neki banner, sponzorisani tekst...
To mi je jasno, nego saada me zanima za ova klasicna resenja kakvi mogu biti prihodi? Nikada nisam od nekog pouzdanog cuo ni jednu konkretnu cifru.
[ Ljubiša Begović @ 17.10.2010. 15:47 ] @
Da, sa tom posetom ne možeš očekivati neku zaradu. Ako uzmeš u obzir da od ukupnih prikaza oglasa na 2-5% se klikne, onda možeš proceniti otprilike. Naravno, to zavisi i od tematike sajta, jer se dobrim delom oglasi plasiraju na osnovu sadržaja na sajtu, ali sve više se oglasi plasiraju na osnovu interesovanja posetioca i njegovih ranijih poseta i pretraga. Da, prate nas na svakom koraku. Zatim, zavisi od pozicije oglasa i kako je uklopljen u dizajn. Neki potpuno utapaju u dizajn, neki rade suprotno. Zatim, ne plaća se za sve oglase isto. Nekad ćeš da ubodeš neki oglas od nekoliko desetina centi ili pola eura, a nekad ti treba 50 klikova da dođeš do pola eura... Zavisi i od toga da li je neko na tvoj sajt došao slučajno, tumarajući po netu, ili je tražio nešto konkretno pa došao.

Recimo, sa nekih 2 do 2.5 hiljade poseta možeš očekivati nekih 100-150 eura. To je onako neka gruba procena, i kao što rekoh to zavisi od mnogo faktora. Što više poseta, što se više zadržavaju posetioci i što je veći broj otvorenih stranica, potencijalna zarada je veća.
Sa tom trenutnom posetom možeš očekivati nekih, recimo 10-20 eura mesečno.
I budi spreman na činjenicu da ćeš ono što si zaradio krajem ovog meseca dobiti na ruke za nekih mesec i po do dva. I to kad dostigneš granični iznos, 70 eura ili 100 dolara. Govorim o Google Adsense.
Valjda će još neko izneti neko svoje viđenje, pa ćeš imati bolji uvid.
[ Stranger2 @ 18.10.2010. 02:10 ] @
Hvala mnogo! Takve cifre su me zanimale. Naravno voleo bi da cujem jos misljenja.
[ Adriatic-hr @ 19.10.2010. 08:27 ] @
Probaj da povecas posecenost prvo, jer sa tako malom posetom ne mozes ocekivati neku veliku zaradu. Bez obzira sto je fokusiran tematski.
[ Stranger2 @ 19.10.2010. 14:47 ] @
Ok je to. Mene je zanimalo odnos izmedju posecenosti i prihoda u nekim konkretnim ciframa. Inace imam vise sajtova a sve pripremam na dugi rok tako da mi nije boitno kako trenutno zvuci.

Kada sam rekao "zarada" mislim na cifru nebitno da li zvuci malo ili koliko vec.
[ slavna @ 13.12.2010. 11:14 ] @
mozes zaraditi par evra (0,5-1% ce kliknuti na neku reklamu) tako da bez nekih 2000 poseta, slaba vajda...
[ Stranger2 @ 14.12.2010. 06:55 ] @
Hvala!

I ja isto sam imao neku pretpostavku da je broj klikova verovatno oko 0,5%.