[ Agnus Dei @ 21.10.2010. 01:34 ] @
| Pozdrav svima!
Zadatak je sledeci: postoji pasnjak u obliku polukruga, magarac, tri stubica, dva konopca - kako upotrebiti stubice i konopce (koji se mogu skracivati i produzavati) da bi magarac pasao samo u datom polukrugu? Da napomenem da se oko datog pasnjaka nalaze i drugi pasnjaci, a magarac ne sme zalaziti u druge, a u svom polukrugu treba da popase svu travu.
Ima li neko ideju kako ovo resiti? |
[ different @ 21.10.2010. 06:31 ] @
Evo odgovora, ako sam dobro shvatio zadatak ovako bi se rijesio:
1.zabodes jedan kolic u centar kruga
2.zavezes jedan kraj prvog konopca za magarca a drugi za kolic podrazumijevajuci da je duzina konopc ajednaka poluprecniku kruga tako da ce se magarac moci kretati samo u postavljenom krugu cija jedna polovica cini polovicu naseg kruga
3. druga dva kolica zabodes na pocetke polukruga,tj. na udaljenosti "r" lijevo i desno u odnosu na prvi kolic.
[ Agnus Dei @ 21.10.2010. 12:03 ] @
Ok. Ali, kako ga ta dva kocica sprecavaju da predje pored njih i zadje u drugu polovini kruga u koju ne bi smeo?
[ Falcon037 @ 21.10.2010. 14:11 ] @
Pa lepo zategneš konopac tako da magarence ne može da prođe u drugu polovinu kruga.
A može da se isplete i lapa ogradica ako imamo dosta kanapa 
[ different @ 21.10.2010. 14:44 ] @
heh,zaboravio sam napisati da ces krajeve drugog konopca vezati za ta dva kolcica :)
[ Agnus Dei @ 21.10.2010. 16:18 ] @
Ni to nije resenje. Konopac ne moze fizicki/prakticno da spreci magarca da predje u drugu polovinu kruga. Moze da ga preskoci, moze da se provuce ispod njega....
Na raspolaganju su samo 2 konopca...
[ miki069 @ 21.10.2010. 21:30 ] @
Dobro je rešenje.
Jedan kraj prvog konopac vežeš za kolac u centru kruga, a drugi kraj magarcu oko glave.
Drugi konopac, koji je dosta duži, iskoristiš da ispleteš ogradu od levog do desnog kolca.
Onda magare ne može da preskoči ogradu.
[ Agnus Dei @ 21.10.2010. 21:55 ] @
Ne mozes da ispletes dovoljno veliku, gustu i visoku ogradu da bu sprecio magarca da prodje...
Mora da postoji drugo resenje.
[ miki069 @ 21.10.2010. 22:46 ] @
Konopac si rekao da može da biramo proizvoljno male ili velike dužine.
Kolac mora biti jednak poluprečniku livade.
Poluprečnik livade je bar nekoliko metara, a realno i više.
Ne može valjda magare da ripi uvis više od Sergeja Bupke sa motkom, a
ni on ne može da ripi toliko.
Definicija kružnice sprečava bilo koje drugo rešenje osim ovog Differentovog.
Ako bilo gde drugde staviš centralno koče onda magare ili ne može da
popase celu livadu ili ga pustaš kod komšije.
Zagrađivanje kružne strane sa 3 koca i 2 konopčeta je nemoguće.
Ti osporavaš zagrađivanje pravolinijske strane sa 2 koca i jednim konopcem.
Onda je jasno da je kružnu ograditi nemoguće.
[ maliradoznalac @ 22.10.2010. 06:46 ] @
Citat: andjelovic:... Da napomenem da se oko datog pasnjaka nalaze i drugi pasnjaci, a magarac ne sme zalaziti u druge, a u svom polukrugu treba da popase svu travu...
Znam da nisi ti pravio zadatak tako da ne primaj licno :-)
ako je nesto trebalo da se napomene, trebalo je napomenuti to da li magarac moze ili ne moze da preskoci kanapce. Ovako, posto nije unapred definisano, resenje koje je postavio different je potpuno korektno.
Da bi ti ilustrovao o cemu pricam, zamisli situaciju da profesor pita "Ko je dao gol?"
a da ne kaze ni na kojoj utakmici, ni koji je sport u pitanju... Svaki odgovor bi morao da se prizna kao tacan ukoliko navedete bilo koga ko je ikada dao gol. Cak bi odgovor "fudbaler je dao gol" morao biti prizat kao tacan. Znam da zvuci besavo, ali je tako.
Ukoliko se nekad ucilo koliko magarac moze da skoci u vis ili koliku silu magarac moze ostvariti guranjem, u zadatku se moglo pozvati na to ali bi opet trebalo napomenuti npr "na osnovu znanja iz bilologije o magarcima bla bla..."
Sto se mene licno tice, different cestitam!
[ Agnus Dei @ 22.10.2010. 07:09 ] @
U pravu si, nisam ja pravio zadatak. To je zadatak koji je meni bliska osoba dobila na razgovoru za posao. Postavljen je upravo tako kako sam ja napisao i dato je resenje kako je different napisao, ali je odgovor kao takav - pogresan. Covek je tvrdio da ga je samo jedna osoba uopste uspela resiti. Znaci, postoji resenje, ali ne kao gore navedeno.
Off. Na osnovu cega si zakljucio da nisam ja pravio zadatak? :-)
[ acme @ 22.10.2010. 10:51 ] @
Mislim da znam resenje, mada ce neko ko bolje stoji sa geometrijom da vidi da li sam u pravu ili ne.
1. Prvi stubic stavis u centar kruga i zavezes magarca za njega.Duzina konopca jednaka je poluprecniku kruga.Ovako magarac moze da pase samo unutar kruga.
2. Sada ostaje da rasporedis preostala dva stuba i konopac tako da magarac moze da pase samo u jednom polukrugu.
Stavis stubice na kruznicu, tako da cine jednakostranican trougao zajedno sa centrom kruga.Stavis magarca u centar kruga, onda jedan kraj kanapa vezes za magarca, zatim ides kanapom oko jednog stuba, pa oko drugog pa se vratis do magarca i vezes za njega i drugi kraj.Prakticno ce tim kanapom povezes temena jednakostranicnog trougla.
Inace kanap nije fiksiran za ova dva stubica, pa ce da se pomera kako se magarac pomera, odnosno jedan krak ce produzava, dok se drugi skracuje.Ovo bi trebalo da spreci magarca da ide u drugi polukrug.Najbolje bi bilo da se ovo nacrta, mnogo je jasnije.
Posto je obim ovakvog trougla uvek isti (odnosno zbir krakova je isti, jer je osnova fiksna-razmak izmedju stubica), treba samo dokazati da ce teme (magarac) ovakvog trougla uvek biti na poluprecniku, bez obzira na duzinu krakova.Zato kazem ako ima neko ko boje stoji sa geometrijom da ovo potvrdi jer mene mrzi da izvodim dokaz.
[ plague @ 22.10.2010. 11:36 ] @
Izvinjavam se na crtezu, morao sam rucno, jos nisam nigde mogao da nadjem sestar, i pored toga skener mi nije u stanu, epic fail. Nadam se da je ovo resenje jer stvarno ne vidim ni jedno drugo.
S - stub
r - poluprecnik
Na levom delu slike prikazano je sta se desava kada je kanap duzine r(u ovom slucaju 5cm), posto sam bio sprecen da crtam par puta, na desnoj slici sam prikazao sta se desava kada se kanap koji vodi ka centu smanji na 4.5cm dok konopac van polukruga je dugacak taman da u presku sa bazom polukruga magarac totalno zategne konopac i ne moze da je predje (konkretno 5.1cm). Ovo je cak veliki korak gde sam smanjio za 1cm konopac, kada bi se smanjivao u manjoj meri bili bi obuhvaceni svi delovi. (U zadatku nije navedeno koliko puta smem da smanjujem konopac pa tako da bih ga u stvrnosti smanjivao svaki put za 10cm(a drugi srazmerno produzavao) ma koliki da je poluprecnik.) To je to.
PS. Kada se odradi jedna polovina polukruga, samo prebacite magarca na drugu stranu i ponovite postupak.
Edit:
@acme Sad procitah tvoj odg, ok za gornji deo kruga, ali u donjim spicevima ne bi mogao nista da uradis.
[Ovu poruku je menjao plague dana 22.10.2010. u 12:50 GMT+1]
[ acme @ 22.10.2010. 12:52 ] @
@plague Moze malo pojasnjenje, sta podrazumevas pod donjim spicevima?
[ plague @ 22.10.2010. 13:08 ] @
Koliko sam razumeo ti hoces da napravis jednakostranican trougao sa jednim temenom na centru a druga dva na kruznici?
Jedan kanap je vezan za zivotinju i za teme trougla na centru a drugi kraj je vezan oko ostala dva stuba i za zivotinju. Sada, ako hoces da ocistis ugao na bazi npr dole levo, morao bi da produzis kanape da se to dohvati, sa toliko produzenim kanapom onaj vezan za centar nema koristi jer je dugacak koliko i poluprecnik, sto znaci da zivotinja sa tom duzinom moze i dole da ide. Ostala dva kanapa kada se toliko produze mogu da napravedeo kruznice koji ide od levog ugla na bazi do desnog ugla na bazi(jer je ista duzina potrebna i za desni ugao na bazi). To znaci da postoji luk ispod baze(na delu gde ne sme da se nadje zivotinja) jer je visina nad tom gornjom stranicom trougla ka donjem desnom uglu veca nego visina jednostranicnog trougla.
PS zurim pa ako je nejasno razjasnicu kasnije. :]
[ acme @ 22.10.2010. 13:20 ] @
Mislim da me nisi bas razumeo, drugi kanap ide od magarca okolo oba stuba i vraca se do magarca.Znaci vezan je samo za magarca (oba kraja) ali ne za stubove.Kanap ideo oko stubova ali nije vezan za njih.Kada magarac krene recimo od centra prema levom kraju, onda se levi krak (levi kraj kanapa) produzuje ali istovremeno se desni kraj zateze (skracuje) i to ne dozvoljava da magarac predje u drugi polukrug.Odnosno visina tog trougla ostaje ista, barem je to moja pretpostavka koju treba dokazati.
[ plague @ 22.10.2010. 13:46 ] @
Morao sam preko moba da dodjem. Napravio sam pogresno poredjenje, ono sa visinama.
Znam sta si mislio. Stvar je u tome da kada vezes oko dva stuba magarca, onda njegovo moguce kretanje iscrtava elipsu. Probaj da zabodes dve igle, uzmi olovku, i vezi je oko kao sto bi magarca i nacrtaj sta bi sve mogao da dohvatis. Da bi dohvatio one uglove na bazi, ocrtana elipsa koju magarac moze da predje prelazi ispod baze, i magarca nista ne ogranicava da ode tamo jer je centralni kanap duzine r kako bi mogao da dohvati taj ugao na bazi.
Ono sto ti mislis je dinamicko menjanje duzine dok se magarac krece, a to ne bi trebalo da moze jer tada zadatak gubi svaki smisao.
[ acme @ 22.10.2010. 14:48 ] @
U pravu si, sada sam pokusao da proverim to i video sam da bi iscrtavao elipsu. Inace moja zamisao je bila bas kao kod iscrtavanja elipse, fiksiram dva temena a trece se slobodno krece, znaci nema dinamickog menjanja duzine kanapa, vec se dinamicki menjaju duzine krakova trougla.
Ma mora da je resenje nesto slicno, samo davno bese ta geometrija :)
[ ZZ Top @ 22.10.2010. 16:13 ] @
Imam resenje.
Crveno su kocici, plavo je magarac, a zeleno je konopac.
Dakle, jedan konopac je razapet izmedju tacke 1 i 2. Na taj konopac je privezan alkom jedan kraj drugog kanapa cija je ukupna duzina precnik kruga. Na pola tog drugog kanapa je vezan magarac, dok je drugi kraj vezan za stub 3.
[ plague @ 22.10.2010. 17:40 ] @
@ZZ TOP
Sta ce ti uopste taj kanap izmedju 1 i 2 kada mozes samo na sredini da ubodes jedan stub? Taj kanap je zategnut, posto nisi nista drugo rekao(a i da nije mogao bi magarac da sidje ispod baze), tako da moze da bude zamenjen stubom. Sem toga, ponovo ne bi mogao da dohvatis one uglove na bazi ako je magarac fiksiran na polovini tog kanapa (a polovina kako kazes je R/2).
[ ZZ Top @ 22.10.2010. 18:17 ] @
Uf, valjda je ovo zato sto sam po struci inzinjer poljoprivrede...
Izmedju 1 i 2 je zategnut kanap. Drugi kanap je jednim krajem privezan ALKOM "omcom" - koja mu omogucava da se pomera duz kanapa izmedju stuba 1 i 2. Drugi kraj je vezan za 3, a na pola tog kanapa, duzine 2r, je vezana zivotinja. Dakle prva polovina drugog kanapa [od kanapa 1 - 2 do magarca] onemogucava magrarcu da predje u drugu polovinu kruga, a drugi deo drugog kanapa [od magarca do stuba 3] onemogucava magarcu da izadje iz predvidjene kruznice.
Dakle, stos je u tome sto je prva polovina drugog kanapa pokretna na niti kanapa izmedju stubova 1 i 2. Mozda si nekad video ovo na delu, kada je recimo povodnik psa okacen na zicu izmedju dve tacke...
[ Zoran Milovanovic @ 22.10.2010. 18:17 ] @
Nisi dobro razumeo, kanap izmedju 1 i 2 sluzi kao zica, na kojoj klizi kanap duzine R/2 (ili malo r) (vezan za magare) kao kerovi sto su vezani, ali mogu celom duzinom zice da se setaju... Vidjao si to sigurno, tako da magare, moze da opase pravugaonik. (jedna sranica ti je rastojanje izmedju 1 i 2, paralelno sa njom druga stranica ti je duz kroz tacku 3, duzine R(odnosno precnik kruga/polukruga).
Da magare sprecis, da opase coskove ispod tacke 1 i tacke 2, sluzi drugi deo tog kanapa (koji je jednim krajem vezan za kanap izmedju 1 i 2, a drugi vezan za tacku 3 - medjutim, ti si na tom kanapu vezao ukupno 3 cvora, prvi gore, drugi za magare i treci u tacku 3.) Rastojanje izmedju tacke 3 i magareta je jednak poluprecniku, a duzina drugog dela kanapa izmedju magareta i tacke gore (on je upotrebio alku, ali to mozes i obicnim vezivanjem da uradis - napravis fiksnu omcu) je takodje r (poluprecnik). Takvo vezivanje, omogucava da se magarence krece samo u polukrugu, jer je vezan za sredinu duze stranice pravugaonika. (dole)
hahaha, pretece me za koji sekund :)
[ plague @ 22.10.2010. 19:00 ] @
A ja u toku tusiranja provalih da je covek rekao alka, a ne cvor, ali evo, vec ste me ispravili. :D
Da, sasvim moguce resenje, jos samo da vidimo sta kaze pokretac zadatka.
@Miki069 Sto nece? Magare ce jesti sto moze da dohvati i pojesce sve vremenom? Ovo resenje jedino ima problema pri fizickoj realizaciji kada je kanap mnogo dugacak i ako se ne koristi alka zbog trenja.
[Ovu poruku je menjao plague dana 22.10.2010. u 20:17 GMT+1]
[ number22 @ 22.10.2010. 20:27 ] @
Ako gazde susjednih parcela ne dozvoljavaju da ih magare popase onda nece dozvoliti ni ove koceve ni konopce da se razapinju:). Zar ne?
[ ksrele @ 22.10.2010. 20:58 ] @
E to i mene buni...
Da li kocici smeju da budu kod komsije?
[ ksrele @ 22.10.2010. 21:58 ] @
Sta mislite da li ovo moze biti resenje ako se uzme u obzir da kocici moraju biti unutar parcele? (u prilozenoj slici)
Naime:
1. Odmeriti pola poluprecnika pocevsi od centra kruga po normali u odnosu na icivu polukruga prema kraju kruznice (prosto receno, pravo gore od sredine), onda odatle ici paralelno sa donjom ivicom polukruga sve dok se ne dodje do kraja kruznice, tamo zabosti jedan stubic. Isto uraditi i na drugoj strani.
2. Izmedju ta dva stubica razvuci jedan konopac.
3. U sredinu kruga zabosti treci kocic i na njega privezati jedan kraj drugog kanapa.
4. Odmeriti kanap na duzinu poluprecnika ali ga ne presecati! Okruziti kanapom oko magarca i cvrsto zavezati
5. Zatim nastaviti sa istim kanapom do gornjeg kanapa i omcom se pricvrstiti na njega.
Iz slike se bolje shvata:

[ Agnus Dei @ 22.10.2010. 22:32 ] @
Mislim da je ovo dobro resenje. S obzirom na to da ja ne znam resenje zadatka, nek' jos neko da svoje misljenje ili, jos bolje, bolje resenje.:-)
[Ovu poruku je menjao andjelovic dana 22.10.2010. u 23:45 GMT+1]
[ miLOSm @ 22.10.2010. 22:52 ] @
ovim poslednjim resenjem nije moguce doci do kranjih tacka jer bi onda izjednacili duzine hipotenuze i katete formiranog trougla

[ Agnus Dei @ 22.10.2010. 23:02 ] @
Da, da. Skontao sam i bez slike na sta si mislio...
[ medvedic @ 22.10.2010. 23:50 ] @
Sada jos samo da se nadje taj koji je postavio zadatak i zna resenje. Ili imam resenje u vidu investicije u magarca pasnjak i "dodatne opreme" kako bi doznali istinu...
Malo se salim.
Zadatak je odlican za mog komsu matematicara. Jedva cekam da mu sutra ulepsam dan. He he.
[ ksrele @ 23.10.2010. 00:36 ] @
Ej ljudi, mene bas zainteresovao ovaj zadatak a posto ne mogu da ga resim sam pokusao sam potraziti resenje na netu... da, predao sam se jer sam posumnjao da nema dovoljno podataka u postavljenom zadatku.
Nikako nisam uspeo pronaci isti zadatak ali sam nasao slican, cak smatram da je ovo izvorni zadatak (prvi na stranici sa linka)... sta vi mislite?
http://mathforum.org/dr/math/faq/faq.grazing.html
[ Agnus Dei @ 23.10.2010. 01:08 ] @
Moguce da je izvorni zadatak, imaju slicnosti, s tim sto mi ovaj sa tvojih linkova deluje kompleksnije.
Jos koje resenje?
[ miki069 @ 23.10.2010. 01:13 ] @
Zadatak sa linka nije ni blizu kao postavljeni zadatak. Tu je livada kružna i komšije sarađuju.
Ne znam šta je mana rešenja ZZ top?
U zadatku je rečeno da magare ne sme da izađe iz livade.
Za kočeve i kanape nije dato nikakvo ograničenje osim količine 3+2.
[ ZZ Top @ 23.10.2010. 04:00 ] @
miki069, bolje je pitanje sta je problem resenja koje je dao "different", jer u postavci nije dato da je Magare zapravo Pegazov pseudonim?
[ Agnus Dei @ 23.10.2010. 09:25 ] @
Vec sam napisao da to nije dobro resenje, jer konopac koji je zavezan za kocice koji su na krajevima precnika, prakticno ne sprecava magarca da predje u drugu polovinu. Moze da ga preskoci, moze da se provuce ispod.....
[ ZZ Top @ 23.10.2010. 10:01 ] @
Ali ti je vec odgovarano ako imas proizvoljnu duzinu kanapa, tebe nista ne sprecava da ti kanap bude duzine 5 precnika...
Gde da se provuce? Sta da preskoci?
[ ZZ Top @ 23.10.2010. 10:09 ] @
Postavka bi bila znatno korektnija da je recimo pored navedenog kriterijuma zadato i koriscenje najoptimalnije kolicine materijala, ali nije...
[ ksrele @ 23.10.2010. 12:44 ] @
@ZZ Top: Haha... kako jaka slicica, svaka ti cast!
A kada cemo dobiti resenje?
Ima neki odredjeni dan ili... dok nam ne dosadi?
[ Zoran Milovanovic @ 23.10.2010. 14:47 ] @
Pa ne znamo "pravo" resenje :)
Inace, smatram da su oba, 100% dobra.
[ ksrele @ 23.10.2010. 18:52 ] @
Aaa... pa ja nisam skontao da se ne zna pravo resenje... e bedak.
Vise mi nije interesantno. Ja kao tehnicar volim da imam tacno i precizno postavljen zadatak sa svim ogranicenjima i speficikacijama sta se sme a sta se ne sme i da na kraju kada prodje moj rok za "izradu", da imam ponudjeno pravo resenje za proveru... ovako je bzv.
[ ZZ Top @ 23.10.2010. 19:49 ] @
Aj kad vec trazite jos par resenja se moze dobiti od ovog primera...
Dakle, jedan konopac, dva stuba - odnosno tri, ovaj treci je tu cisto da komsiji ide na nerve. Jedan konopac pod uslovom da je magare vezano tako da mu glava prolazi kroz pokretnu omchu na drugom delu crteza, a moze i dva kanapa da mu napravimo specijalnu ogrlicu da se ne davi.
[ Agnus Dei @ 23.10.2010. 20:45 ] @
OK. Ali, sta ga u ovom slucaju sprecava da predje u drugi deo kurga? Cemu ovde sluzi treci kolac, osim sto ce da nervira komsiju? :-)
[ Falcon037 @ 23.10.2010. 22:16 ] @
pa sa ovim trećim možemo da izudaramo magarca da ne bi slučajno otišao u štetu kod komšije
[ Nenad Đukić @ 24.10.2010. 07:15 ] @
Bas me interesuje ko je poslodavac kada na razgovoru za posao dobijes da resis ovaj zadatak.
[ MagicMaster @ 24.10.2010. 08:53 ] @
Možda BIA ili CIA :) :) :)
[ ZZ Top @ 24.10.2010. 16:46 ] @
@andjelovic
Ko razume razume, ko ne razume sedi u birou...
[ Agnus Dei @ 24.10.2010. 18:22 ] @
Citat: ZZ Top: @andjelovic
Ko razume razume, ko ne razume sedi u birou...
Kakve veze ima zadatak sa Biroom? To je neko na razgovoru za posao postavio iz hira ili ko znam cega vec.
Kad budem saznao resenje, javicu vam, naravno. :-)
[ dzoni03 @ 25.10.2010. 00:04 ] @
jednostavno dati ga profesoru da ga resi ako ume :)
[ Agnus Dei @ 25.10.2010. 00:32 ] @
Imao sam vec to u planu. Bice dato ovih dana.... :-)
[ berazorica @ 25.10.2010. 00:43 ] @
Rešenje koje je dao ZZ TOP sa stubovima van kruga izgleda mi sasvim korektno. U uslovima zadatka nema ograničenja u vezi sa postavljanjem stubova.
[ ivan_sim @ 25.10.2010. 01:17 ] @
Moze ovako da manje bude u komsijsko
A konopac obavezno da bude visoko da se nebi magare udavilo....he he

[ Zoran Milovanovic @ 25.10.2010. 01:29 ] @
Heh, ako cepidlacimo, onda ne moze duzina konopca magare-alka da bude r/2 ;-) Mora malo duze, zavisno od toga koliko visoko postavis ova dva stuba ;)
Ali zato moze da bude spusteno skroz do zemlje ;)
[ 3MAJ86 @ 29.10.2010. 14:15 ] @
Mislim da je rešenje koje je dao ZZ Top odgovarajuće.
Ovo me podseća na onaj zadatak sa devet tačaka raspoređenih u kvadrat 3 x 3, potrebno je preko svake preći, bez podizanja olovke, sa tačno 4 prave linije.
Code:
* * *
* * *
* * *
Doduše, ovaj zadatak je lak, ali nama je to dala profesorka psihologije u 2. razredu gimnazije i tek posle jedno 10ak minuta jedan dečko iz razreda je uspeo da ga reši. (a to nisam bio ja :( ).
Baš zbog rešenja ovog zadatka koga sam sada naveo, mislim da je tačno rešenje koje je dao ZZ Top, jer je stvar u ograničenjima koja smo spremni sami sebi da postavimo iako nisu uopšte navedena u tekstu zadatka.
[ ksrele @ 29.10.2010. 15:39 ] @
Cek, hoces reci da bi resenje za ovaj zadatak sa tackama mogao da bude ovaj:

jer se nigde u postavci zadatka ne naglasava da se moraju koristiti iskljucivo samo prave linije, vec se samo kaze "sa tačno 4 prave linije", znaci 4 prave a proizvoljan broj krivih a da se olovka ne podigne sa papira i da predjes preko svih tacaka?!?!
[ Zoran Milovanovic @ 29.10.2010. 16:15 ] @
ksrele, nije dobro :) pomuci se jos malo :) u pitanju su 4 PRAVE linije, ne zaboravi :)
imas resenje ovde: http://www.elitesecurity.org/t125614-0 ali se potrudi prvo ;)
[ 3MAJ86 @ 29.10.2010. 16:42 ] @
U pravu je ksrele, loša je moja formulacija zadatka. Trebalo je reći isključivo i tačno 4 prave linije.
[ ksrele @ 29.10.2010. 20:28 ] @
Nisam pogledao resenje i ne mogu da verujem da sam toliko "oglupeo" i nikako da skontam...
Prvo sam pokusao sa nekim klasicnim resavanjem ali posto ste naglasili da zadatak nije klasican vec je potrebno nesto dodatno izmozgati, prosto ne mogu da provalim...
Ali cu se smoriti ako je igra reci, jer nesto razmisljam kada se kaze "prava" u matematici po definiciji to znaci da je to linija koja nema ni pocetak ni kraj i kako se onda sve ove tacke mogu spojiti ako nisu u jednoj liniji ("koherentne" bese izraz jel?).
Drugo sto mi pada na pamet je debljina linije, ako se linija moze podebljati onda jednom debelom linijom mogu da se zahvate i po dva reda (koline) tacaka...
[ ksrele @ 29.10.2010. 20:40 ] @
Pogledao sam resenje... bzv, bas je prsto, glupo mi je sto se ja nisam ovoga mogao setiti, ali sam bio blizu u jednom momentu...
Ali volim ovako mozgati, gde nalazite ovakve zadatke? Naravno one koji zahtevaju malo (ili nikako matematike) a mnogo logike i domisljatosti?
[ Agnus Dei @ 29.10.2010. 22:24 ] @
Citat: ksrele:
Ali volim ovako mozgati, gde nalazite ovakve zadatke? Naravno one koji zahtevaju malo (ili nikako matematike) a mnogo logike i domisljatosti?
Pisao sam u jednom od mojih prethodnih postova odakle je zadatak.
Uzgred, i dalje ne znam koje je resenje...
[ Sini82 @ 30.10.2010. 12:10 ] @
Citat: Zadatak je sledeci: postoji pasnjak u obliku polukruga, magarac, tri stubica, dva konopca - kako upotrebiti stubice i konopce (koji se mogu skracivati i produzavati) da bi magarac pasao samo u datom polukrugu? Da napomenem da se oko datog pasnjaka nalaze i drugi pasnjaci, a magarac ne sme zalaziti u druge, a u svom polukrugu treba da popase svu travu.
1. Dva stubića zabiti u zemlju na krajevima prečnika kruga kojeg je dio pašnjak tako da prvi konopac razapet između njih graniči pašnjak duž prečnika;
2. Treći stubić pričvrstiti magarcu duž gornjeg dijela njuške;
3. Krajeve drugog konopca ćemo vezati za prva dva stubića i razapeti ga preko trećeg, naravno dok je on unutar pašnjaka;
4. Da bi to sve funkcionisalo mora da vrijedi:
- prvi konopac je fiksne dužine, on sprečava magarca da ide u drugu polovinu kruga;
- prva dva stubića sa fiksne dužine;
- treći stubić je promjenjive dužine i mijenja dužinu tako da u svakom trenutku svojim krajem dodiruje zemlju;
- drugi konopac je promjenjive dužine, prilagođava se trećem stubiću dok god je ugao koji gradi na prelomu sa trećim stubićem veći od pravog ugla;
- prilikom pričvršćivanja stubića magarcu na njušku vodi se računa da je drugi konopac na istoj mjestu privezan za prva dva stubića kao i prvi i da je kada se razapne preko trećeg stubića paralelan podlozi, promjena dužine trećeg stubića ne mijenja visinu drugog konopca;
- naravno da njušku magarca tj. samog magarca kao i u svim dosadašnjim razmatranjima posmatramo kao materijalnu tačku, tako da se podrazumijeva da je treći stubić okomit na podlogu.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/...%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0
[ ksrele @ 30.10.2010. 14:01 ] @
Citat: Sini82:
- prvi konopac je fiksne dužine, on sprečava magarca da ide u drugu polovinu kruga;
Uffff... ala si ti zakomplikovao, ali nisi obratio paznju da ti ova citirana teza NE VALJA! Nikako ne mozes sa jednim konopcem ograniciti magarca da ne ide u drugu polovinu kruga.
Druga stvar, koliko sam ja shvatio ti zelis da magarac vuce stubic na svom vratu ili tako nesto? :) Mucis jadnu zivotinju...
[ Sini82 @ 30.10.2010. 18:04 ] @
Sprečava ga zato što sprečava stubić koji konstantno ima dodir sa zemljom pa ne može nikako kroz njega (konopac) da prođe. Pažljivije pročitaj i bolje razmisli o onome što sam napisao.
[ atelago @ 02.11.2010. 17:12 ] @
[ Sini82 @ 02.11.2010. 19:05 ] @
Nije.
Ostanu "ćoškići" pašnjaka koje magarac ne može da popase.
[ Zoran Milovanovic @ 02.11.2010. 19:20 ] @
Zasto bi ostali coskici?
[ 3MAJ86 @ 02.11.2010. 19:39 ] @
Ne ostaju ćoškovi. Rešenje je skroz dobro, samo što nije prvi koji ga je dao :)
[ ksrele @ 02.11.2010. 20:06 ] @
Jep, ja sam dao vec ovo resenje ranije :)
Ustvari, kada bolje pogledam nisam, ja sam stubice stavio na liniju kruznice pa mago ne moze sve da pojede, a sa ovim resenjem moze sve da pojede, ali je po meni lepse resenje kada su stubici gore iznad kruznice. (Vec zam zaboravio ko ga je dao.)
[ ivan_sim @ 02.11.2010. 21:59 ] @
Ja sam dao ovakvo resenje na predhodnoj stranici.
[ Sini82 @ 03.11.2010. 13:01 ] @
Citat: 3MAJ86:
Ne ostaju ćoškovi.
U pravu si.
Pardon, između ostalog, nisam uočio treći konopac. Zašto? Zato što imamo na raspolaganju 2 konopca!
Rješenje ne zadovoljava uslove zadatka.
[Ovu poruku je menjao Sini82 dana 03.11.2010. u 14:15 GMT+1]
[ 3MAJ86 @ 03.11.2010. 13:20 ] @
Čini mi se da nisi razumeo rešenje, jer zaista jesu 2 konopca u pitanju.
Jedan je razapet između 2 stuba van označenog pašnjaka (očigledno). Ovaj drugi je jednim krajem vezan za stub na centru kružnice, a drugim krajem za životinju sa tim što je napravljena 'alka' ili kako god hoćeš preko ovog razapetog konopca što sprečava životinju da ode dalje od r/2 od konopca razapetog po sredini. Na taj način će moći i da dohvati ćoškove. Znači deo između te 'alke' i životinje je r/2, dok je onaj prvi deo dosta duži (štaviše može da bude beskonačno mnogo dugačak), ali najkraće kao hipotenuza trougla čije su katete r i r/2.
Suština je da ta 'alka' ili čvor kako hoćeš dozvoljava da drugi konopac 'klizi' duž prvog konopca, ali sprečava da drugi deo između tog čvora i životinje menja dužinu.
Valjda sam dobro objasnio...?
[ Sini82 @ 03.11.2010. 18:14 ] @
Sada je sve u redu, dobro si objasnio. Iz teksta zadatka se ne vidi nigdje da tako nešto nije dozvoljeno. Moja greška.
[ miki069 @ 03.11.2010. 21:50 ] @
Dva kolčića su u komšijskim livadama.
Na osnovu toga je "osporeno" rešenje koje je dao ZZ Top.
Ako je ovo ispravno, onda je i rešenje od ZZ Top ispravno i dosta elegantnije.
[ 3MAJ86 @ 03.11.2010. 23:44 ] @
Pa ja napisah još odavno...
U tekstu zadatka ne piše da je zabranjeno izlaziti iz granica ovog polukruga (osim za magare je li...), što znači da je sve ostalo dozvoljeno.
Rešenje koje je dao ZZ Top je skroz dobro. Ista priča i za onaj zadatak sa 9 tačaka. Nigde ne kaže da moraš da budeš unutar granica kvadrata koje ove tačke opisuju :) u tome je i zapravo bio trik zadatka. Tako i ovde.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|