[ bajanemanja @ 22.10.2010. 23:48 ] @
Pozdrav, skoro sam uzeo novu graficku karticu i desilo se to da je iz kucista pocelo da smrdi. Nagorela mi je plastika na kontaktima na maticnoj ploci (i to samo +5V). Merenjem sam zakljucio da je napon na zici +5V pada na nivo od 4.55V. Ostali naponi su u redu. Znam da mi treba jace napajanje ali ne zelim da ga kupim (jer sva imaju ventilator koji se cuje) vec da napravim jedno besumno. ;) Merenjem sam utvrdio da mi kompjuter vuce: +12V - 19A +5V - 11.5A +3.3V - 6A Namotacu trafo koji ce za date voltaze isporucivati i vece amperaze, to nije problem. Problem je u tome sto se ne razumem u elektroniku, tj. 2 stvari: 1) KAKO DA OBEZBEDIM STABILNE NAPONE NEZAVISNO OD OPTERECENJA TRAFOA? 2) kAKO DA OBEZBEDIM "CISTU" JEDNOSMERNU STRUJU? Za prvo znam da mi treba "STABILIZATOR NAPONA". Za drugo pretpostavljam da treba na izlaze povezati KONDENZATORE. PITANJE: Kako to napraviti, od cega, kojih tacno komponenti, kako spojiti? p.s. Svestan sam da me moze izaci i skuplje od kupovnog napajanja ali tisina je prioritet. Naravno, ne mislim ni da sad bacim velike pare (tipa vise od 10000din.) |