[ ficatdi @ 25.10.2010. 10:45 ] @
Dobar dan svima

Moje pitanje je koja je razlika izmedju sprejeva EMI 35 i GRAPHIT 33 od projzvodjaca "Kontakt Chemie"?

U obliku su spreja i oba sluze za nemetalne povrsine (kucista) da se obloze da bi imale el. zastitu od spoljnih uticaja, to jest da bi oponasale metalna kucista.
Takodje su provodnici. Oba mogu da se kupe u Kelcu (bivsi Radio klub) ali tamo nisu mogli da mi kazu razliku, samo da nije sve jedno koje se koristi, i gde se jedno primenjuje drugo ne moze.
Meni treba za jedan Simensov adapter koji sluzi za povecivanje PC i PLC koji je u plasticnom kucistu, a unutra je oblozen (premazn) nekom bojom koju je provodna i sluzi za el. zastitu. Preko nje su kratko spojeni sirmovi kablova koji idu ka PC i ka PLC-u. Ne znam zasto, ali ta zastita je pregorela. To mozete videti na sledecim slikama:

Zamolio bih ako je neko radio sa slicnim sprejevima ili sa kucistima koja su iznutra oblozena provodnom bojom da mi pomogne.
Hvalna unapred, svi predlozi i pitanja su dobrodosla.
[ Sepa011 @ 25.10.2010. 10:49 ] @
Ja ne vidim sta tebi nije jasno. Na linkovima koje si dao za sprejeve lepo ti pise koji cemu sluzi.
[ ficatdi @ 25.10.2010. 11:43 ] @
Slazem se sa vama da je na linkovima dat dobar opis sprejeva i zasta se koriste.
Ali prema opisu su slicni i mogu oba da se koriste. Ali u Kelcu kazu da ne moze jedno drugo da zameni.
Sta bi ste vi pre stavili i zasto?
[ Sepa011 @ 25.10.2010. 11:48 ] @
EMI35, a objasnjenje prepustam tebi (procitaj ponovo na linkovima koje si dao i svom prvom postu, cemu koji od sprejeva sluzi).
[ ficatdi @ 25.10.2010. 12:45 ] @
Hvala puno na brzom odgovoru.
Tako sam i ja mislio, ali nisam bio 100% siguran, a i cene nisu bas toliko slicne.
[ veselinovic @ 25.10.2010. 17:20 ] @
Zastita je izgorila, vjerovatno, zato sto se mase PC i PLC ne nalaze na istom potencijalu, pa su se pokusale izjednaciti preko tankog premaza.
Provjeri ti uzemljenja oba uredjaj, da ne bi kupovao jos sprejeva.
[ robert63 @ 25.10.2010. 17:28 ] @
Citat:
veselinovic: Zastita je izgorela,
Provjeri ti uzemljenja oba uredjaja

Takvo izgaranje/pregaranje NE moze da proizvede samo lose uzemljenje !!!

Tu se nesto desilo--tako da Faza dodje na sirm/plast kablova,
pa je preko provodnog-konektora ta struja bila uzemljena.A nastala Vatra i garez na plastici kucista.

Prvenstveno ispitati mogucnost dolaska Faze u " Pomenute strujne krugove"
i sa seme sklopa protumaciti eventualne lose/vlazne veze,
koje mogu prouzrokovati ovo sto je na uslikanom plasticnom kucistu.

[ ficatdi @ 26.10.2010. 10:00 ] @
Hvala na savetima i predlozima.
Posto smo usli i u temu kako se to desilo, objasniobih situaciju, koja iskreno ni meni nije bas najjasnija.
Radi se o el. ormanu od jedne cele linije koja je pre nego sto je pregoreo adapter i posle toga radila sasvim u redu i bez greske. Linija i orman su u novoj hali tako da vlaga i prasina koja moze da izazove kratak spoj nije bilo.
PC (zapravo lap-top) je bio prikacen na PLC preko adaptera. PLC i lap-top su bili ugaseni i lap-top nije bio prikacen na mrezno napajanje.
Palili smo neke osigurace nevezane za PLC i u adapteru se videla varnica.
Nije bilo nikakve vatre ni garezi. Samo je taj tanak sloj metalizirane farbe ispucao.
Ne znam kako vidite sa slike ali ovo crno je boja kucista, znaci tu se oljustila/izgorela farba.
(Izgleda kao kad bi ste CD stavili u mikrotalasnu i onaj reflektivni sloj bi isto tako ispucao)
To je veoma tanak sloj farbe tako da je dovoljna mala struja da to izgori. Na el. kolu od adaptera nema nikakvih vidljivih ostecenja, niti su optokapleri pregoreli.
I ja mislim da je do neusaglasenosti masa.
Inace citao sam po forumima i slicno se desevalo jos nekima bas zbog neusaglasenosti masa.

Pozdrav svima i hvala jos jednom.