[ milan_sr @ 27.10.2010. 15:31 ] @
Ovo mi se desilo na testiranju proekta...od jednom je Bilder ubagovao, morao sam da ga iskljucim preko taskmenagera...Kada sam opet otvorio bilder i podigo program pri kopajliranju se javlja "Access validation at address 50d073c8 in module 'adortl140.bpl'. Read of adress 0000001A0"...Citao sam po googlu a i ovde (slicne greske od tipa Access validation at address....), svuda je pisalo da iskljucim Runtime packages one koje ne koristim ako to ne pomogne onda da napravim poekt sa istim imenom i da prekopiram cpp i druge fajlove od tog proekta...Runtime nije pomogo...iskopirao sam sve kako sta je pisalo podesio opcie i pri kopajliranju mi daje gresku "Unable to open file 'GRIMGCTRL.OBJ'...Kako da se resim ovoga?
[ X Files @ 27.10.2010. 20:39 ] @
Pogledaj u ovoj temi, mozda pomogne. Obicno pomaze pravljenje novog (praznog) projekta i dodavanje fajlova u projekat, jedan po jedan, dok sve ne proradi.

Ipak ukljuci Build With Runtime Packages, i nemoj izbacivati bas sve. Obicno izbaci samo one koje si naknadno instalirao.

[ milan_sr @ 27.10.2010. 21:19 ] @
Brate zato sam i reko da sam tako postupio...pretrazio sam forum...video sam to...ama neke nikako da se podigne...puca na to...al nista nisam cackao...doso sa faksa ukljucio bilder i F9 i izadje to...iskljucio sam samo to sto ne koristim...uradim prazan proekt pod isto ime (snimim ga) onda iskopiram sve unit-e, posto su svi skoro "povezani" svaki sa svakim moram od jednom sve da dodadem...kad dodam tako izadje "Unable to open file 'GRIMGCTRL.OBJ'...
[ X Files @ 27.10.2010. 22:04 ] @
Problem je do QR-a. Neki sukob, starih/novih verzija, ili QR uopste nisi instalirao na fax-u?
http://www.quickreport.co.uk/webinfopage.aspx?WebInfoID=626

Pokusaj da ga uklonis i ponovo instaliras QR. Takodje pogledaj da li je odgovarajuci paket za QR ukljucen u Runtime packages...
[ milan_sr @ 28.10.2010. 17:17 ] @
Danas ceo da se za*ebavam sa ovim...i evo do kog rezultata sam doso...sa QR sam probo sve i svasta i nije nista pomoglo...onda sam reinstalirao win...instalirao sam samo drajvere za laptop, c++ i delphi 2010, QR i par komponenti bez offisa podignem program i radio je...onda mi je trebao access i insalirao sam office 2007...da podignem proekt i problem, poce program da puca...al ne sa tom greskom nego SQL ..... 'DELETE', 'PROCEDURE', 'INSERT', .....takva nesto greska je izasla...Evo sada sam napravio odnovo reinstal, sta da radim sada? imam neki 4-5 sati rad na proekat i zavrsen je...bar toliko da radi :) Ima li neki savet?
[ milan_sr @ 28.10.2010. 19:07 ] @
uprao sada jednom sam podigo program...drugi put izadje ovo na sliku


sta da radim sa ovim?
[ X Files @ 28.10.2010. 20:50 ] @
Kako tacno glasi upit koji ne radi (pre izvrsavanja ga kopiraj u neki TEdit ili TMemo da ga kopiras ovde TACNO onako kakav treba da bude izvrsen) ?
Kako tacno glasi ConnectionString za upit/konekciju (i njega ovde kopiraj tacno onako kakav je) ?
Da li ima razlike da li je fajl na C ili D disku (mozda je do nekih pravila)?
Da li rade drugi upiti, ili je samo jedan problematican ?


Proveri tipove polja u bazi i vrstu upita. Nekada postoji razlika da li su navodnici jednostruki ili dvostruki, ili da li postoje specijalni karakteri u upitu, na primer "]" i sl.
[ milan_sr @ 28.10.2010. 21:30 ] @
>Kako tacno glasi upit koji ne radi (pre izvrsavanja ga kopiraj u neki TEdit ili TMemo da ga kopiras ovde TACNO onako kakav treba da bude izvrsen) ?

Ja ne znam koi upit "ne radi" jer program prvo radi izvrsava seve kako treba pa onda ne radi...

>Kako tacno glasi ConnectionString za upit/konekciju (i njega ovde kopiraj tacno onako kakav je) ?

ADOQuery1->ConnectionString ="Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" + ExtractFilePath( Application->ExeName )+ "arhiva.mdb; Persist Security Info=False";

>Da li ima razlike da li je fajl na C ili D disku (mozda je do nekih pravila)?

Za koi fajl pricamo? Baza?

>Da li rade drugi upiti, ili je samo jedan problematican ?

Odogvorio sam ga gore...

U tome je stvar brate...program jednom radi i od jednom "pukne"...u celom proektu imam jedno da ne preteram al 20-30 upita... da pastiram sve...?
[ X Files @ 28.10.2010. 22:10 ] @
Citat:

Ja ne znam koi upit "ne radi" jer program prvo radi izvrsava seve kako treba pa onda ne radi...

U kom tacno trenutku program pukne? Da li pri pokusaju izvrsavanja upita? Najbolje je da svaki upit pre Open() ili ExecSQL() zapises u neki fajl. Tako mozes dobiti informaciju gde je problem, ako je uopste do upita.

Citat:

Za koi fajl pricamo? Baza?

Da. Nekada je (kod novijih OS-ova) problem ako je baza na C disku. Tada program moras da pokrenes kao administrator (Run as Administrator)

Citat:

U tome je stvar brate...program jednom radi i od jednom "pukne"...u celom proektu imam jedno da ne preteram al 20-30 upita... da pastiram sve...?

Nemoj sve, ne treba mi kod za upite nego samo konkretan STRING koji je dodeljen upitu i izvrsen.
[ milan_sr @ 28.10.2010. 23:24 ] @
Citat:
U kom tacno trenutku program pukne? Da li pri pokusaju izvrsavanja upita? Najbolje je da svaki upit pre Open() ili ExecSQL() zapises u neki fajl. Tako mozes dobiti informaciju gde je problem, ako je uopste do upita.


Program puca odma iskopajlira se i op greska...na pocetnoj (onu koju sam ja odredio) formu za da vidim dali uopste pokrene program stavio sam ovo

Code:

__fastcall TForm11::TForm11(TComponent* Owner)
    : TForm(Owner)
{

    AnsiString a;
        a="D:\\Test\\test.txt";

        if (FileExists(a)==0) 
           ShowMessage("Greska");
}


idem F9 i izadje "Greska" t.e da taj fajl nema...e sada cim izadje ona greska znaci upit "mora" da bude napisan u OnCreate ili se lazem (onaj upit koi zeza)? Zato sam procesljo celi proekat i u OnCreate namam nikud kod (upit). Sada ostaje ovaj kod da postavljam na svakoj formi i da vidim kada ce se javi gorenavedena greska pre ovaj ShowMessage?


Citat:
Da. Nekada je (kod novijih OS-ova) problem ako je baza na C disku. Tada program moras da pokrenes kao administrator (Run as Administrator)


Baza mi je na D t.e ceo proekat a i UAC mi je na "nuli".


[ X Files @ 29.10.2010. 06:22 ] @
Jako je tesko na ovaj nacin traziti gresku.

Upit nemoj da stavljas ni u konstruktor ni u OnCreate.

Najbolje je da bude u OnActivate, na primer ovako:

Code:

// ...
void __fastcall TForm1::FormActivate(TObject *Sender)
{
   static bool HasPassedOnceOnActivate = false;

   if ( !HasPassedOnceOnActivate )
   {
      HasPassedOnceOnActivate = true;
      NekiSQL( this );
   }
}
// ...
void __fastcall TForm1::NekiSQL(TObject *Sender)
{
   // ...
   ADOQuery->Close();
   ADOQuery->SQL->Clear();
   // ...
   ADOQuery->SQL->Add( Upit );
   // ...
   try
   {
      ADOQuery->Open();
   }
   catch ( const Exception &e )
   {
      ShowMessage( e.Message );
   }
}
// ...Da li imas neki kod u KONSTRUKTORU ili u OnCreate() glavne forme? Mozda on utice na to da program pukne.
[ ik0 @ 29.10.2010. 13:36 ] @
ja sam imao slicnu gresku pre neko vreme, pre da pisem ovde trazio sam po netu sto i kako...mislim da sam naiso negde i na ovo 'adortl140.bpl'. Probaj posle svakog ADOQ->SQL->Add(Upit); da stavis ShowMessage(Upit), jer tu gresku javlja samo kada je upit prazan i pre da otvori taj sql koi trazis t.e pred da izadje ta greska ke ti da neki message i znaces gde je problem. Probaj to sto ti X Files reko ako ne pomogne probaj ovo...