[ GMC @ 27.10.2010. 19:41 ] @
Pozdrav svima, Pocetnik sam u svakom pogledu kada je u pitanju elektronika i sve vezano uz nju. Doduse raspolazem neikim teoretskim znanjem ali to mi, barem za sada, nije nesto previse od pomoci bilo. Sada vas molim da mi pomognete sa slijedecemim: 1)Prema shemi koju mi je pripremio prijatelj trebao bi da spojim 1N5402 diode na odredjena mjesta ali nisam siguran kako "okrenuti" diodu tj. sta je anoda a sta katoda od one dvije nozice. Na tijelu same diode vidim sitnu grafiku koja mi lici na "trokut i okomitu crtu" i ja sam pretpostavio da je smijer u kojem je okrenuta ta grafika i smjer u kojem je potrebno spojiti diodu (prema mojoj shemi). Ali posto nisam siguran u svoju pretpostavku moze li mi neko to potvrditi ili objasniti kako odrediti koja je koja nozica. (Posto mi treba 20 takvih dioda, kada sam ih kupio u prodavnici dobio sam ih povezane kao na slici ispod pa isto pretpostavljam da crvena i bijela boja oznacavaju ono sto meni treba samo ne znam opet sta je sta) ![]() 2)Posto sam vec rekao da sam pocetnik i izrada stampanih plocica mi je takodjer strana a treba mi relativno jednostavna stvar, prijatelj mi je preporucio da koristim busenu stampanu plocicu. Samo on mi je predlozio da uzmem plocicu koja izgleda vec ima sve veze spojene tako da se treba rezati tamo gdje ne zelimo da imamo spoj, ali ja sam nasao samo ovakvu kao na slici: ![]() "krupni plan" rupica kako bi se vidjelo da nisu medjusobno povezane ![]() Logika mi govori da je kod mene slucaj suprotan i da su u stvari kod mene sve veze prekinute a da cu ja morati tamo gdje budem zelio da imam spoj napraviti isti lemilicom tako sto cu dvije tackice spojiti tinolom. Jesam li u pravu? Dobro dosao je bilo kakav savjet jer se vec pocinjem muciti sa ovim a bas bih volio istjerati do kraja svoj projekat |