[ bogdanM @ 28.10.2010. 19:54 ] @
U procesu sam osnivanja malog usluznog studija za dizajn i trudim se da raspoloziva sredstva pametno rasporedim (nije rec o kreditiranju vec iskljucivo svoja zaradjena sredstva). Sve je dobro isplanirano i svedeno na minimum, ali se pojavljuje pitanje legalnog softvera. Tri masine sa pratecom opremom zaokruzeno me kostaju 1500EUR. Za licenciranje programa postavka je sledeca: Win Pro 7 OEM (3kom) 417EUR MS Office Small Business (1kom) 237EUR Adobe CS5 Design Premium (3kom) 8517 Adobe Premiere Pro CS5 (1kom) 1195EUR After Effects CS5 (1kom) 1494EUR Soundbooth CS5 (1kom) 299EUR ___________________________ 12159EUR Obzirom da sam u start-up poziciji, meni je licenciranje bas svih programa krajnje visoka investicija imajuci u vidu kakvo nam je trziste Srbije u ovoj oblasti. Pa sam razmisljao da platim legalni Win i MS Office (654EUR), a da za Adobe programe koristim neku "fintu" u prvih godinu-dve dok ne obezbedim odredjen broj stalnih klijenata. Finte koje imam u glavi kao "privremeno resenje" su Trial verzije pomenutog softvera koji bi na svakih 30 dana obnavljao (znaci ne da im lupim crack i tako to). Zanima me kako IT inspekcija gleda na Trial programe ako ih zatekne na racunarima, a recimo ostalo je jos desetak dana "besplatne probe" ![]() Da ne budem shvacen pogresno, nisam protiv legalizacije softvera, cak naprotiv, jednostavno trazim nacin kako da u ovoj zemlji poslujem koliko-toliko legalno i zaradim za jednu prosecnu-pristojnu platu. Bicu vam zahvalan na svakoj sugestiji. Puno pozdrava |