[ franjo_tahi @ 03.11.2010. 11:15 ] @
Zna li tko zašto enormno raste fb baza podataka?
Isti program i ista baza je postavljena kod više klijenata, a kod jednog, povremeno, enormno raste. Radi se o porastu od cca 600% u toku jednog dana.

Baza je fb 1.5

Da li treba podesiti nešto od parametara? Koji bi uopće mogao biti razlog?
[ exdatis @ 03.11.2010. 12:54 ] @
Pa verovatno klijenti puno brisu(pisu), u raznim formatima baza podataka imas opciju "ciscenja" slogova, kao npr. vaacum u postgre ili "pakovanja" u paradox. Posto ne poznajem verziju koju si pomenuo, pokusaj da nadjes u okviru biblioteke alat(dll) koji mozes da pozoves prilikom brisanja, a koji moze da ti resi problem pakovanja praznih zapisa. Verovatno bi bilo dobro da iskoristis dogadjaj snimanja za "ciscenje" praznih slogova ili da bolje edukujes korisnike.
[ rambo @ 05.11.2010. 12:39 ] @
Postoje par uslova pod kojima veličina baze može brzo da se povećava. Ja ću ovde da navedem ukratko, a ti probaj da potražiš više detalja o svakoj opciji.

1. Transaction log - ako imaš puno transakcija koje se startuju u kratkom vremenskom periodu; ako transakcije dugo traju, ako se u okviru jedne transakcije menja velika količina podataka (ponu INSERT, UPDATE i DELETE komandu u okviru jedne transakcije).
2. Loše dizajnirana baza - ovde puno različitih poduslova može da ima uticaja. Jedan od bitnijih je PAGE SIZE za bazu. Takođe, ako imaš BLOB kolone sa velikom količinom podataka.
3. Garbage collector - Mehanizam koji vodi računa o iskorišćenosti "slobodnog prostora" unutar baze. Ako se često koristi INSERT/DELETE, pod određenim uslovima može da dođe do nagomilavanja podataka u bazi jer GC ne stiže da uradi svoj posao. GC je takođe u sprezi sa Transaction logom.

Ja najviše sumnjam na rad sa transakcijama. Postoji mogućnost da imaš nezatvorene transakcije ili "limbo" transakcije. Pogledaj malo o tome na netu. Siguran sam da ćeš naći dovoljno informacija.

Da li možeš da nam kažeš kako se pristupa bazi, tj. u čemu je rađena klijentska aplikacija i da li imaš mogućnost da menjaš tu aplikaciju?
[ franjo_tahi @ 09.11.2010. 15:24 ] @
Klijentska app je rađena u D2007, naša.
Program je knjigovodstveni i kod ostalih stranaka je OK, ne dolazi do naglog rasta baze.

Backup/restore uredi veličinu baze, znaći da je vjerojatno problem u brisanje/mjenjanje/upis i starim verzijama slogova.