[ pisac @ 03.11.2010. 16:26 ] @
Čitam specifikacije za antene Gibertini OP 100 L (aluminijumska 100cm), i Televes offset1000 (čelična 100cm). I onda dolazim do zanimljivog otkrića da su sve karakteristike skoro u dlaku iste, pri tome čak i težina, 12kg (u stvari, aluminijumska ima 12.5kg, tj. teža je).

Ono što me buni je naravo: Kako težina može da bude ista? U stvari, neka i bude ista, to ću još i da prihvatim (jer je moja aluminijumska felna na kolima teža od čelične), ali onda ne razumem koja je prednost aluminijumske antene u odnosu na čeličnu? U ovom konkretnom slučaju je (ako sam dobio ispravne cene od prodavaca) aluminijumska čak i jeftinija od čelične (različiti prodavci), a obe antene važe za kvalitetne (bar koliko sam ja upoznat).

Suština mog traženja aluminjumske antene je u stvari bila želja da manje opterećujem diseqc rotor njenom težinom, ali očigledno to nije baš tako kako sam zamišljao.
[ mmiodrag @ 03.11.2010. 16:40 ] @
Elem, ne mogu da verujem da si pokrenuo 20 tema ovde a da još uvek nisi ni kupio satelitsku opremu?!

Na šta li će ličiti ovaj forum kada budeš konačno i kupio istu i kad krenu prvi problemi?

Moj ti je predlog da konačno kupiš nešto i vidiš kako sve to radi čitajući ovaj forum (a ima stvarno puno tema i sve je već manje više pokriveno) nego da beskonačno zapitkuješ....

Ja sam svoj prvi sistem sam montirao pre šest godina samo čitajući ovaj forum i evo služi me još uvek (malo je antena zarđala) a sve to bez ovolike filozofije...
[ sonic11318 @ 03.11.2010. 17:29 ] @
Upravo tako i ja sam antenu kupio ima 5-6 godina.Radi i sad sve kako treba jes malo zarđala al sam je platio tad 2000 din.Nema tu neke filozofije
kupi neku najeftiniju samo da je ispravna (da nije kriva i zarđala previše ili novu) neku od 120-140 cm.Sve ćeš redom satelite da navataš šta ti treba.
Jedino je fora uzimati od 1,8 do preko 2 metra i više za Astru 28 pojedine transpondere.Inače za ove ostale je dovoljno 120 cm.A to za aluminijum
je valjda nekad bila fora ne rđa itd.I razmisli o težini svoje felne za auto, nije to čist aluminijum nego legura.Da imaš 100% aluminijum u felnama
one bi se raspale...pozz
[ pisac @ 03.11.2010. 17:35 ] @
@mmiodrag

Sve sto radim, radim pedantno i temeljno, pa je i ovde to slucaj. Zato me cene u mojoj profesiji. A inace dok cekam na sve informacije i ponude, vec sam i odredio tacan smer juga na stubu za buducu antenu, u stepen, na osnovu GPS-a i nekih 11km udaljenih markera sa istom geografskom sirinom (nadjenih na guglu), kao i elevaciju buduceg rotora i deklinaciju antene. Posto postoji USALS, pretpostavljam da ce sve proraditi nakon prvog postavljanja bez ikakve potrebe za 'trazenjem' satelita tokom montaze.

Samo jos da odaberem pravu antenu i LNB, jer niti zelim da bacam pare niti da gubim vreme na zamenu neodgovarajuce opreme koju sam na brzinu kupio (a nije nigde gorelo)

@sonic

Od 120cm sad odustao jer sam promenio stub na koji cu montirati antenu (zbog hispasata na zapadu i nekih istocnih satelita) a na ovom stubu nema mesta za 120cm. Sem toga, oluja bi oduvala 120cm sa diseqc rotora. Zato mi treba 100cm ali kvalitetnih 100cm..

[ mmiodrag @ 03.11.2010. 17:45 ] @
Citat:
Samo jos da odaberem pravu antenu i LNB, jer niti zelim da bacam pare niti da gubim vreme na zamenu neodgovarajuce opreme koju sam na brzinu kupio (a nije nigde gorelo).


A ja sam kupio najjeftiniji tanjir i LNB i usmerio ih na osnovu zvezde severnjače i nagađanjem našao prvi satelit za koji se ispostavilo da je bio arabsat. Gurnuo sam antenu pet-šest santima udesno i gle čuda eto Astre i Taquila koje su tada radile preko emulatora. A mojoj sreći nigde kraja...
[ pisac @ 03.11.2010. 18:13 ] @
Da, ali mene ne zanimaju sateliti koji su ovde popularni, vec neki egzoticniji, a antena ne moze biti preko 110cm, pa mi je bitna efikasnost.

Nego, da se vratimo na temu:

Koja je prednost ALU antene (ako je uopste u prednosti)?
[ terzic @ 03.11.2010. 19:19 ] @
Vec su ti odgovorili, ne rdja, znaci duze traje od celicne. Samo sto se brze mehanicki krivi u transportu, pa moze da ima slabiji fokus.Nadji neku madjaricu od 110cm ili onu Al 125 sto su imali twinsi ( kopernikus ) i uzivaj.
Ako je diseq motor slabije izrdade, mozes staviri i 60cm tanjir i nece izdrzati pod naletom jaceg vetra.
Sto rece neko gore, moze se sve dobro nastimati i kad je stub kriv i po 10-15 stepeni.
Znaci, kupi vec jednom tanjir i VOZI MISKO !
_________
[ izida @ 04.11.2010. 11:24 ] @
Citat:
pisac: Da, ali mene ne zanimaju sateliti koji su ovde popularni, vec neki egzoticniji, a antena ne moze biti preko 110cm, pa mi je bitna efikasnost.


A sta su po tebi egzoticni sateliti? I sta bi trebalo da se daje na tim egzoticnim satelitima?
Ja od kako sam presao na cs nisam mrdnuo sa 28.2---19.2---16---13e i na ova cetiri satelita koja mozes da hvatas sa serpom iz kuhinje imas egzotike do mile volje.
Ti bre kao da kupujes neku hi tech opremu pa postavljas 20 tema sa nekim nevaznim pitanjima!
[ pisac @ 04.11.2010. 16:19 ] @
Ja sam zahvalan na pomoći koju dobijam ovde. Ako neko hoće da pomogne, dobrodošao je. Ako se razume u problematiku, ima iskustva, zna razlike, mane i prednosti, zna gde kako i zašto, i želi da odvoji malo parče svog vremena, dobrodošao je da me posavetuje. Međutim, ako neko ima nešto jako protiv toga što ja sve volim da znam i da čujem tuđa iskustva do najmanjih sitnica, pre nego što kupim bilo šta, zamolio bih ga da jednostavno ignoriše moja pitanja i ne skreće temu u krivom smeru. Bolje da niko ne odgovori na moje pitanje, nego da moram stalno da čitam kako ovome i onome smeta ovo i ono u mojim pitanjima. Bez ljutnje.

Dakle, ako neko ima bogatijeg iskustva sa antenama (alu i čeličnim) i ima parče vremena da me posavetuje i razreši moje nedoumice, tu sam.

Pozdrav.[ lapika @ 05.11.2010. 08:37 ] @
Citam ova pitanja i odgovore pa rekoh da napisem svoje iskustvo.Kupio sam opremu pre 8 god.kada je bar u mom kraju to bilo 'spansko selo' za mnoge pa i za mene.Samim tim nisam ni bio u situaciji da se raspitujem.Sakupio sam nekako marke i pravac radnja.Odmah sam objasnio prodavcu da nerazumem tematiku ali da zelim bolji risiver za kodirane kanale i pokretni sistem.Covek je veoma ljubazno objasnio sve i rekao da lepo razmislim i preracunam stacu.
[ lapika @ 05.11.2010. 09:03 ] @
Kad sam se presabrao,uzo sam sledece:parabolu 120cm.no name,stapni motor,pokretna ledja,kopernikus digital compakt sa pozicionerom i lnb najskuplje plus kablovi.Saldo 380 maraka.Kako nije ostalo za majstora poceo sam montazu.Gledao sam kod drugog a kuci radio.Kad sam ubo 19E,na nosacu sam pojacao signal.Motor sam polako pomerao,memorisao satelite i td.Antena je super iako je no name.Radi i dalje mada sam je i farbo.Risivere sam menjao,nju nisam.
[ lapika @ 05.11.2010. 09:24 ] @
I na kraju rezime.Nema sem rdjanja celicne prednosti,niti je oluja oborila,niti je motor zakazao a radi stalno.Pokrivam od 45E do 30W.Sto se tice risivera,sta god da uzmes brzo ces se zasititi i traziti drugi.Ja sam posle uzo strong,a sad vec 2 god.imam yumatu mx plus.Nije nesto al otvaram:BISS,CANAL NL,BULSAT preko fausta i jos neke pakete kao i na mnogo skupljim risiverima.Sad cu sakupljati novac za neki HD.To je moje iskustvo.Pozdrav.