[ jovisacacak @ 03.11.2010. 18:51 ] @
do sad sam napravio sa kolegom tri vetrenjace kombinujuci razne materijale i za propeler i za generator,na kraju smo dosli do sistema elise sa 6 peraja i svaka ima sopstveno zakretanje u slucaju oluje,sto se tice generatora pravivli smo od alternatora velikih snaga sa neodijum magnetima ali smo sad nabavili slucajno DC motor od 3,3kw brzine do 3000 obrtaja,on na 200 obrtaja daje 16 v pri opterecenju od 200w (dve sijalice od po 100w svetle do pregorevanja),sad sklapamo reduktor na koji ce direktno biti vezan propeler precnik rotora 4,4m sa 6 elisa,za par dana kad to pustimo u rad oglasicu se ponovo da javim rezultate
[ robert63 @ 03.11.2010. 19:18 ] @
Pazi da Vas ne obori vetar,

Citat:
jovisacacak:Propeler precnik rotora 4,4m sa 6 elisa,

-Pa Vi cete da poremetite klimu i sve vetrove u tom rejonu-kako vidim

Smela ideja !-Svaka cast.
[ musicm @ 05.11.2010. 00:17 ] @
Svaka čast momcovi :) , ja sam bio zagrijan za "home made" vjetrenjaču, ali znate kako je, načitaš se materijala entuzijazam poraste, onda dođe nešto drugo da ti troši vrijeme i zaboraviš na prvobitnu ideju...

ipak sam ja za radove manje nadmorske visine tipa MHE za vikendice i sl., a VE ću vjerovatno iz tvornice da poručim da se malo zabavljam...

u svakom slućaju, postavite info, volim čitati konstruktivne teme, to me ispunjava u potpunosti :)

Pozdrav
[ Sepa011 @ 05.11.2010. 18:17 ] @
Dečaci, da vi lepo nastavite ovo čavrljanje u Top-ovanoj temi? U njoj su vetrenjače (a možda se nađe i neki Don Kihot )