[ febro @ 03.11.2010. 22:18 ] @
Pozdrav ! Dobili smo zadatak da racunamo vrijednost x ako imamo zadane parametre : f(x) = { x+10 ; x > 100 { f(x+10) ; x <= 100 Ako je x manji od 100, dodaje mu se vrijednost sve dok mu se njegova konačna vrijednost ne popne iznad 100 i onda se ispisuje rezulat, a ako je x veci od 100, dodaje mu se samo 10. Napravio sam program s ponavljanjem koji to izracunava i tocan je, ali zadatak koji smo nakon toga dobili jeste da napravimo taj isti program BEZ koristenja ponavljanja i naredbi grananja. Uglavnom, nemam uopće ideju kako započeti, kojim načinom to uopće riješiti, pa bih zamolio nekog iskusnijeg programera da mi da neke smjernice :) P.S. Zadatak koji sam napisao izgleda ovako : Code: PROGRAM pilasta_funkcija ; USES crt; VAR x,y: real; LABEL A,B; BEGIN ClrScr; WriteLn('Unesi broj x '); Write('X:',' '); ReadLn(x); IF x > 100 THEN BEGIN B: y:=x+10; WriteLn(' '); Write('Rijesenje = ', y:0:2); END; IF x <= 100 THEN BEGIN A: x:=x+10; IF x<=100 THEN GOTO A; IF x>100 THEN GOTO B; WriteLn(' '); Write ('Rijesenje = ', x:0:2); END; ReadLn END. |