[ I AM BORGS @ 04.11.2010. 17:07 ] @
dali neko zna gde se nalazi unutarnja antena na ovom uredjaju ?? nek mi pokaze na slici. konektor za vanjsku antenu i kabl zalemljen za plocu se lepo vide. slika uredjaja u prilogu. unapred zahvalan!!
[ mantas @ 04.11.2010. 17:45 ] @
posto svaka integrisana antena u vecini slucajeva je u sustini ista kao panel antena tj izradjuje se nagrizanjem pertinax-a ili vitroplast-a (stampana ploca u ovom slucaju) sonom kiselinom onda bi to trebala da bude:
mada vise mi je logicno da bude tu pored izvoda za spoljnu antenu(levo)
[ I AM BORGS @ 04.11.2010. 18:09 ] @
i ja sumnjam da su to ta dva zaokruzena dela, ali koji je tacno to me interesuje ?
[ I AM BORGS @ 05.11.2010. 06:55 ] @
ili je mozda na dva mesta na ploci ?? kao sto je zaokruzeno .
[ anon250940 @ 05.11.2010. 11:09 ] @
Ova lijevo je 100% a desno zaokruzena djeluje kao dodatna opcija mada bi bilo dobro da nam uslikas malo blize taj donji dio desne antene da vidimo detaljnije kako je spojena jer je moguce vrlo da je i ona aktivna..
[ I AM BORGS @ 05.11.2010. 17:34 ] @
evo slika
[ anon250940 @ 05.11.2010. 20:42 ] @
Izgleda da je i ta desna spojena na cip mada ne vidi se najbolje ako hoces da budes siguran pokusaj uzeti instrument i provjeri ima li otpora izmedju tog dole prikljucka od antene i jednog od pinova na cipu to ti je najsigurnija varijanta ali pazi da nesto ne ostetis... ne vidi se ovdje koji je ovo element na kraju antene pa nisam siguran ni dal bi mogao izmjerit otpor pa da nebude uzaludno mjerenje :)
[ I AM BORGS @ 05.11.2010. 21:38 ] @
uredjaj je pod garancijom i nesmem ga otvarati. sliku sam skinuo sa neta. da imam semu bilo bi mi vec puno jasnije. sa spoljnom antenom imam jako los signal- nikakav. a sa integrisanom unutar uredjaja nesto bolji ali i to je slabo. zato pitam gde je unutarnja antena da ga podesim sto bolje tj. da imam barem osrednju jacinu signala.opticku vidljivost nemam, a razdaljina je 2.1 km.(dva cela jedan kilometar).
ps :slazem se da je i desno spojeno na neki cip. vide se lemna mesta i izgleda da je zalemljen sa druge strane ploce.
[ tox master @ 05.11.2010. 23:46 ] @
Kakvu to antenu i sa kojim kablom povezujes pa imas jaci signal sa integrisanom antenom?!
Na 2.1km bez opticke vidljivosti tesko ces da se povezes ma sta radio toj integrisanoj anteni mada ne znam sta si mislio da je podesavas?
Primer gde je udaljenost mnogo manja nego kod tebe ali nema opticke vidljivosti :
http://www.elitesecurity.org/t413200-Koja-antena-za-Acces-point

PS:jesi li prebacivao prekidac kada si spajao vanjsku antenu?
[ I AM BORGS @ 06.11.2010. 07:30 ] @
spoljna antena je originalna dobivena sa uredjajom (neka mala panel utopljena u gumu cca 5x5 cm i 3 metra kabla 50 oma).zanimljivo je to da kad zasarafim spoljnu antenu odma padne jacina signala, a nisam jos ni prebacio na ext antenu prekidac.(naravno da prebacujem prekidac int.-ext.po potrebi ) sto se tice podesavanja mislio sam samo da nadjem najaci signal trazeci po tavanu. balkonu itd...(nemam vremena ni para za neka dodatna zaje..) razmisljam o nekoj grid anteni ali to su samo razmisljanja za sad . sa Vasom pomoci zakljucio sam da uredjaj MORA da stoji okomito a nikako vodoravno ili plostimice jer unutarnja antena je na ploci, tako da ima vecu povrsinu hvatanja signala. dodao bi jos da moj komsija sa istim uredjajem i istom antenom hvata max. signal. odasiljac je u smeru NNW a komsija je 20 m zapadno od moje kuce. isto tako komsija je uzo uredjaj 1 mesec ranije tako da sam imao vremena da vidim kako to radi. u stvari citavu ovu temu pokrenuo sam da nadjem int. antenu i kako da se podesi ( nadje mesto sa nesto jacim signalom). nisam neki zahtevan korisnik tako da netrazim najaci signal ili najbrzi download ili minimalni ping jer neigram nikakve igre preko neta. i jos to: ping mi se krece od 73-89. minimalni je bio 57. transfer rate je 150-400 kb/s u downloadu.
[ tox master @ 06.11.2010. 12:00 ] @
U citavoj prici je najcudnije kako je signal slabiji sa vanjskom antenom nego sa integrisanom.
Meni to izgleda da sa tom antenom ili kablom nesto nije u redu.
Pokusaj da menjas mikrolokaciju uredjaja,verovatno ces naci bolji signal posto kazes da komsija ima sve kako treba.
Da li ima neka veca prepreka izmedju tebe i predajnika koju komsija nema?
A pokusaj da odneses svoj uredjaj kod komsije pa probaj,da otklonis sumnju sa samog uredjaja.
[ anon250940 @ 06.11.2010. 12:14 ] @
Slazem se da je cudno da je slabije sa externom antenom, jesi skenirao wireless mreze u svojoj blizini da ti nema neko na istom kanalu pa jos da je potrefio vertikalnu polarizaciju a tebi se u ovom slucaju ako vodoravno stoji uredjaj unutarnja antena ima horizontalnu polarizaciju a externa ako je uspravna vertikalnu pa je mozda gusi neki AP ako radi na istom kanalu i ima vertikalnu polarizaciju a nemora ni da bude suvise blizu...

Pokusaj promijeniti kanal , ako si koristio 6 stavi 1 ili stavi 12 ili 13 kanal pa testiraj sa externom antenom ponovo.. a mozda je stvarno kabal u prekidu ili antena s fabrickom greskom..
[ I AM BORGS @ 06.11.2010. 14:07 ] @
pokusacu odneti uredjaj kod komsije da vidim kako to sve radi kod njega ,nisam skeniro mrezu ,pa cu i to da probam ,ali tek u nekoliko sledecih dana.javim se kad to napravim.hvala za sve savete.
[ I AM BORGS @ 14.11.2010. 09:46 ] @
evo da javim sta sam napravio : odneo sam uredjaj i ext. antenu kod komsije i sve radi kako treba tj. pun signal.onda sam posudio neku TP Link antenu sa 12db pojacanjem i nista nisam dobio (citaj-slab signal) nakon toga ozbiljno razmisljo da pravim amos ili 3d corner antenu od Dragoslava Dobricica. ali sam na kraju tumarajuci po tavanu ipak dobio sa internom antenom pun signal.Ja zadovoljan- reseno. ostaje samo jedan problem : uredjaj radi u temperaturnom rasponu od -10 do +40c , a na tavanu moze biti po zimi i hladnije a po leti i toplije. i to me malo brine. jos jednom hvala svima na savetima!!! srdacan pozdrav !!!
[ tox master @ 15.11.2010. 09:26 ] @
Uredjaj mozes da smestis u neku plasticnu kutiju i zimi nece imati problema 90% posto ce sam sebe da zagreje u toj kutiji a leti bi recimo mogao da postavis neki ventilator na tu kutiju,mada opet i proizvodjaci nekad malo preteruju po pitanju specifikacija uredjaja i mislim da je 40 stepeni relativno malo.
[ I AM BORGS @ 15.11.2010. 18:06 ] @
i to je dobra ideja , imacu to na umu. hvala na savetu !!!
[ I AM BORGS @ 04.12.2010. 19:56 ] @
u medjuvremenu sam sreo i razgovarao sa nekoliko ljudi koji imaju isti uredjaj i imali su iste probleme - ( sa unutarnjom antenom bolji signal nego sa externom, ali ipak los ) nadjeno je rjesenje i za to. napravi se okvir od zice, cca 150x 200mm i u taj okvir stavi alu folija. taj okvir se stavi ispred uredjaja u smjeru odasiljaca i signal se znacajno pojaca. a drugi nacin je da se isto alu folija stavi oko uredjaja i isto pojaca signal !!! uvjerio sa na svoje oci da to radi !!! ovo sam napisao da pomognem ko ima problema sa ovim uredjajem i int. i ext. antenom. srdacan pozdrav !!