[ Pigoza @ 05.11.2010. 08:25 ] @
Kad dovodimo stereo signal,dovodimo ga stereo kablom do konektora na pojacivacu, i tu su zasebno dovedeni +/- levog i +/- desnog kanala,govorim o nebalansiranim ulazima.Zanima me od konektora na pojacivacu do samog pojacivaca kako je pravilno dovesti signal?
Dovesti ga sirmovanim mono kablom za obadva kanala, ili moze i stereo sirmovanim kablom?
Pitam jer u prvom masa jednog kanala ide direktno na potenciometar za taj kanal, a masa drugog kanala ide na drugi potenciometar.Ali ako dovodimo stereo kablom tu su mase udruzene i onda na potenciometrima moramo prespojiti konektore oba potenciometra gde idu mase,jel tako?
Znaci zanima me kako je najbolje dovesti signal od ulaza pojacivaca preko potenciometra pa do samog pojacivackog sklopa-pojacivaca,govorimo o stereo tehnici?
Pozzz!
[ zeoN_Rider @ 05.11.2010. 09:23 ] @
Kako god da dovedeš i povežeš najbitnije da na kraju ne bruji.
U većini slučajeva masa je zajednička tj, jedna jedina!
[ Pigoza @ 05.11.2010. 09:33 ] @
Znam Zeon, ali tu ima fora da se masa ulaza ne povezuje na masu napajanja kao i na uzemljenje,jel tako?
Zato sam i pitao zbog brujanja,dali treba vezati masu u zvezdu,t.e u jednu tacku,ali gde bi bila ta tacka.
Evo slikovito,kad dovodimo 2Xmono kablom i stero kablom,sta je bolje?
Pozz
[ zeoN_Rider @ 05.11.2010. 09:45 ] @
I jedna i druga šema su po meni tačne.
U fabričkim Hi Fi uređajima postoji samo jedna masa i to ona centralna između dva elektrolita u samom napajanju.
A uz to je i sama šasija povezana na tu masu.

Kako god da povežeš nećeš pogrešiti
[ Pigoza @ 05.11.2010. 12:57 ] @
Neznam dali su me razumeo,ali govorimo o masi na ulazu,gde je slab signal,cesto uredjaji nemaju ni uzemljenje....znas o cemu pricam,zato sam pitao....hvala!
Kako se boris sa temeraturnim promenama,kazu stize nam sneg,jesi li nabavio drva Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 05.11.2010. 16:24 ] @
Ni jedan Hi Fi uređaj nema uzemljenje bar ovi koje možemo da nađemo na tržištu.
Ponavljam: Masa je obično na karoseriji-šasiji!
Drva nisam ni počeo da lagerujem, imam centralno grejanje.
Ipak Ja živim u prestonici Srbije-Beograd.
[ 44250 @ 05.11.2010. 20:24 ] @
Prestonica k'o prestonica,samo kod nas to i nije to...zezanja,desavanja,zivosti,nikad dosadno. Ali zato smeca svuda,neuctivosti,samozivosti,nepostovanja,hladnih radijatora-gde pozelis! Ipak po meni NISTA BEZ prasenceta,raznjica,mladog kukuruza,slanine,prevrele sljive i sve to na bukovom zaru...UH! Sutra me to ceka! Zivim u predgradju prestonice gde se tako zivi,a duz i sirom prestonice silom prilika radim. Bukva je majka(makar me zvali MEDJED). Prirodu,okolinu,komsije i sugradjane treba cuvati,razumeti i postovati kao sto to rade u gradovima van prestonice... Sto se tice masa-postujem! ...

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 05.11.2010. u 21:49 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 05.11.2010. 21:14 ] @
Citat:
44250 Ipak po meni NISTA BEZ prasenceta,raznjica,mladog kukuruza,slanine,prevrele sljive i sve to na bukovom zaru...UH!

Jel ti to zoveš?
[ 44250 @ 05.11.2010. 21:28 ] @
Ponedeljak,drugi rodjendan sina i sve unapred navedeno(osim kukuruza)... DA! ...
[ peca26000 @ 06.11.2010. 00:10 ] @
Zajednicka masa od ulaza je odvojena od sasije! pogledajte sve fabricke uredjaje i da ''nije sve jednOOO'' hoce i centralna masa tj ''zvezda'' da napravi divljanje...
Neka pravila ipak postoje.
Pozdrav
[ Pigoza @ 08.11.2010. 07:17 ] @
Hvala!!!
Moze li jos jedno pitanje,dali je obavezno da na vodu gde se napaja IC kolo obavezno ide 100uF kao i blok 100nF,ili se moze izbeci ukoliko su vodovi napajanja kraci recimo od 15cm, od napajanja do tog kola.
Konkretno pricam za TDA 2003 gde na 5 pinu gde je + napajanje ide 100uF i 100nF, malo mi je tesno da ih na plocici stavim,pa pitam dali moze i bez tih kondenzatora ili ne?
Ovo sam vidio skoro kod svih IC kola,ne znam dali je to slucaj i u diskretnoj tehnici?
Pozzz!
[ zeoN_Rider @ 08.11.2010. 09:21 ] @
Elektrolita u napajanju nikad dosta.
Ako nemaš mesta zalemi odozdo!
[ Pigoza @ 08.11.2010. 09:59 ] @
Zeon, ali to je 100uF!!
Znam da je to kao prevencija od divljih oscilacija,zato su i tako male vrednosti,jer se pretpostavlja da ce filtracija napona ipak biti poprilicno udaljena od samih IC kola, jel tako?
Tako cu i uraditi,pozdrav!!
[ zeoN_Rider @ 08.11.2010. 10:02 ] @
Ma znam da 100uf ali je za mali napon zako da je malih dimenzija!
[ Pigoza @ 08.11.2010. 10:05 ] @
A sta on tu radi?