[ owim @ 08.11.2010. 03:25 ] @
(3,5G)
Ako mobilni koristim kao modem, spojen USB kablom sa PC-em i preko njega surujem koristeci HSDPA, da li ce onaj ko me pozove moci da me dobije dok vrsim prenos podataka? Da, ne, ponekad, cesto ne, cesto da? :) Mogu li da imam odlazne pozive uporedo sa prenosom podataka?

(2G)
Ovo pitam jer imam osta iskustva sa 2G mrezom i prenosom podataka (obican GPRS), ako u tom trenu ima prenosa, ko god da me zove dobice poruku da nisam dostupan i tacka. Ako sam konektovan ali nema prenosa, velika je sansa da ce telefon da zazvoni kad neko pozove. Svaki odlazni poziv zaustavi prenos podataka.

Kako je na EGDE, W-CDMA, HSDPA? I koliko zavisi od mreze/telefona?

Hvala! :)

p.s.
O ovome se pricalo pre vise od 2 godine: http://www.elitesecurity.org/t318061
[ __Mrgud__ @ 08.11.2010. 04:29 ] @
Kod "običnog" GPRSa postoje tri različite klase mobilnih uređaja:

- Klasa A - u stanju je da održava u isto vreme aktivne i CS (voice) konekcije i PS (packet-switched, tojest GPRS) sesije;
- Klasa B - u stanju je da bude attachovana na mrežu i u CS i u PS domenu, ali u jednom trenutku može imati samo jedan tip konekcije aktivan - ili GPRS paketska sesija ili voice poziv/SMS;
- Klasa C - u stanju je da bude attachovana ili u CS ili u PS domenu, ali ne i u jednom i u drugom u isto vreme.

Dakle, što se tiče 2G (2.5G) tehnologija - sve isključivo zavisi od klase samog uređaja, tj. mobilnog telefona. S aspekta mreže - svejedno je, mreža ima odvojene puteve do korisnika.

Kao što se vidi na Wikipediji, većina 2(.5)G uređaja su u klasi B, što objašnjava tvoja dosadašnja iskustva.

S druge strane, nisam siguran da li je kod 3(.5)G uređaja takođe urađena takva podela, ili možda važi ista kao za starije tehnologije. Proverim pa javim.

Pozz,
[ owim @ 08.11.2010. 05:39 ] @
^ Hvala, jasno je da sam u klasi B koja vazi za 2(,5)G uredjaje. Vi sa
novim HTC Desire-ima i slicnim :), kakvo je vase iskustvo sa
razgovorom tokom HSDPA aktivne sesije prenosa podataka?
[ espresso @ 08.11.2010. 07:24 ] @
HSDPA prenos podataka može da bude aktivan u isto vreme kada i razgovor. Dakle ako ti je aktivan HSDPA i neko te pozove, moći će nesmetano da te dobije.
Međutim, problem nastaje kada konkretna bazna stanica ima zastareo softver pa ne dozvoljava da primiš poziv dok traje HSDPA prenos podataka. Tada je jedino rešenje da se onemogući HSDPA ako želiš da budeš dostupan. To je ranije bio slučaj kod nas ali verujem da je sada to ispravljano na svim lokacijama.
[ Slobodan Milivojevic @ 08.11.2010. 11:07 ] @
Ne znam za mt:s mrezu, ali sa Telenorom bar ja licno nisam nikad imao problema da budem nedostupan, a vrlo cesto imam aktivnu data konekciju na telefonu (od GPRS, preko EDGE do HSDPA) - svakodnevno moj telefon prodje korz sve ove rezime prenosa podataka, i vrlo vrlo retko (jednom u dve nedelje do mesec dana) neki poziv ne prodje... (ovo znam zato sto su mi pozivi u slucaju da sam nedostupan preusmereni na drugi (mt:s) broj, i vidim da je poziv divert-ovan... Inace u 99,9% slucajeva nikakvih problema nemam u smislu da sam nedostupan jer mi je telefon zakacen na internet ili prenosi podatke.
[ owim @ 11.11.2010. 08:48 ] @
^ Hvala svima! Sve jasno. :)
[ J.C. @ 26.12.2010. 22:57 ] @
Upravo imam slicnih problema sa HTC Desire-om, i Telenorom.
Telefon je kupljen kod njih, sto bi trebalo da znaci da je original i tako to

e sada konstantno sam nakacen na 3G, tj telefon je (ne za potrebe laptopa ili slicno vec da mi proverava mail i ostale stvari koje podrazumeva sync)
Jako cesto zna da se desi da imam propusten pozic, sto je jos crnje zna da mi se desi da zovem i ne mogu da pozovem (ili jako tesko uspostavlja vezu), a od skoro je poceo da mi secka u toku razgovora, izgubi se na 3-4 sekunde, ne cuje se nista pa nastavi normalno.

Ili je telefon pokvaren ili je do telenora problem.
[ boki @ 26.12.2010. 23:18 ] @
Ista kombinacija (telenor desire) i nemam te probleme.
[ drvac @ 27.12.2010. 19:58 ] @
Zavisi u kom si delu grada. Taj problem ja imam samo u centru Zemunu i receno mi je iz telenora da imaju problem i da drzim telefon u GSM modu. Malo je van pameti u eri 3G-a besplatnih MB da korisitm telefon u GSM modu.
Receno mi je kao rade na prosirenju kapaciteta 3g mreze za taj deo grada. Vec sam o ovome pisao u nekoj drugoj temi.
[ Baterija @ 17.05.2011. 20:26 ] @
na 3G i 3.5G sve ti radi normalno. provereno
na EDGE imaces puno propusteni. provereno