http://support.microsoft.com/kb/153550/EN-US/
Citat:
In order for a hard disk that is larger than 8 GB and uses the FAT32 file system to be fully addressed, it must support interrupt 13 extensions. Io.sys tests for the presence of interrupt 13 extensions. If interrupt 13 extensions are not detected, the default CHS LBA limit of 7.9 GB is used.
Jos jedan koristan link:
http://www.dewassoc.com/suppor...s_interrupt_13h_extensions.htm
Ono sto je najbitnije a sto nam nisi rekao je kada je poceo da se dogadja taj problem ? Sam od sebe, kupio si polovnu masinu koja od starta nije htela da radi kako treba, instaliran je bio neki arhaicni os na tom hard disku pre toga...
Dakle moguci uzrocnici:
BIOS (ako je ikada pre toga radilo kako valja onda ne verujem da je on u pitanju)
Prs'o IDE kontroler
Prs'o hdd
Sta bih ja uradio da sam na tvom mestu ?
Prvo reset BIOS-a na default vrednosti.
Skinuo bih maxtorov alat za dijagnostiku diska i poterao bih ga da vidim sta ce da mi prijavi sve. Ne secam se bas najbolje ali mislim da su te maxtorove 40-tice imale SMART implementiran pa ce ti ocitavanje parametara biti olaksano. Radi podrske chipsetovima i plocama koje nemaju int13ext ti alati su u to vreme omogucavali instalaciju specijalnog software-a u MBR diska koji se pokrece i pre ucitavanja operativnog sistema i koji override-uje postavke u BIOS-u i tako ti omogucavaju da se vidi svih 40GB sa hdd-a (makar je na wd diskovima tada moglo, to sam morao da radim na mojoj 15-tici WD-u i matoroj maticnoj ploci).
Ako ti sve ovo nije indikativno onda mozes odraditi low level format hdd-a.
Ako nista od ovoga ne pomogne probao bih da flash-ujem bios.
Uvek postoji mogucnost i da ti se IDE kontroler tripuje jer je VIA poznata po buggy IDE kontrolerima.
/edit: I pokusao bih instalaciju sa Windows XP-om SP3 za svaki slucaj ako to vec nisi pokusao.
/edit opet: Cisto sumnjam da je hdd zato sto na drugoj masini radi bez problema, dakle moguci problemi, BIOS, IDE kontroler, IDE kablovi, instalacija software-a za hdd u mbr da bi video diskove vece od 8GB.
[Ovu poruku je menjao combuster dana 11.11.2010. u 23:23 GMT+1]