[ loonies @ 14.11.2010. 09:35 ] @
Zelim da prosirim mrezu na susednu kucu i da "zracim" u dvoriste. Interesuje me koji bi najbolji nacin povezivanja i izbor antene.

Imam rutere:
- Linksys by Cisco WRT 160N - V3
- Belkin F5D7231-4

Trenutno je povezan samo Cisco na cable modem i koristi se kao AP za laptope u kuci i printer je nakacen na njega UTP-om.

Zeleo bih da prosirim mrezu na susednu kucu, dakle nesto ovako:

ISP <---> Cable modem <---> Cisco - UTP - A1 <---> A2 - UTP - Belkin

Antena A1 bi trebala biti neka semi-directional, montirao bih je na kucu tako da bih mogao da se i lapom nakacim iz dvorista. A2 bih montirao na susednu kucu da lovi signal od A1. Rastojanje izmedju tacaka za antene je oko 30m. Na Cisco i Belkin bih se takodje kacio sa lapovima.

Interesuje me da li je ova zamisao izvodljiva i savet za izbor antene A1 i A2.
[ nemesis @ 14.11.2010. 11:55 ] @
antena ... za to moze bude i neki panel ...
gledaj samo da ti duzina kabla izmedju antene i to tog ``cisco`` bude sto kraca :)
jer veeelike gubitke cesh imati ako budesh vukao kabl tipa od prizemlja do krova itd..
[ mantas @ 14.11.2010. 13:12 ] @
razdaljina je mala tako da bi mogao i sa antenama rucne izrade da dobijes kvalitetan link recimo biquad sa obe strane..sem ako ne zelis da dajes pare bez potrebe za neke fabricke antene...
[ loonies @ 14.11.2010. 15:34 ] @
heheh, necu i nemam vremena da se cimam sa nikakvi izradama, hocu da nakacim 2 antene, da to proradi iz prve i da zavrsim posao za < 30 min, za toliko pare nisu problem :)

Pitanje je za preporuku koje 2 antene da stavim, posto nemam toliko iskustva sa wifi opremom?
[ mantas @ 14.11.2010. 15:54 ] @
stavi dve sektorke reinkjet 13dBi 4500 din kom,ako vec pare nisu problem...
[ stefic_kg @ 15.11.2010. 11:28 ] @
Imam ja slicno pitanje, pa da ne otvaram novu temu, pitacu ovde.
Ovako, hocu da od susedne zgrade u kojoj posotoji wireless oprema i naravno signal koji dolazi i do te zgrade gde meni treba antena da ja hvatam taj net, (komsija hvata signal na laptopu). E sad, mene interesuje koja od antena ce raditi kakao treba?
Razdaljina je izmedju stana i zgrade max 10 metra, tj ove dve zgrade deli ulica?

Evo antene koje sam ja gledao na sajtu prodavnice, pa svatka pomoc je dobrodosla:
http://www.winwin.rs/wireless-...i-oprema.65.html?categoryId=88
Koja ce da radi kako treba, a da pritom nije skupa previse? :)
Unapred hvala.
[ mantas @ 15.11.2010. 11:48 ] @
omni od 8 dBi ce biti dovoljna,ako nema nekih velikh prepreka izmedju drvo,zidovi ako se ta druga antena nalazi unutra.posto kazes u kojoj se nalazi wireless oprema..