[ alfa-pro @ 19.11.2010. 16:41 ] @
Zamolio bih sve koji su iskusniji i koji su vec instalirali phpunit na svom racunaru da mi pomognu oko instalacije PEAR.
Koristim Windows nisam na Linuxu i koristim Wamp server...
E sada ako bi nekao mogao da pojasni ceo proces instalacije.
Video sam da ima uputstvo za instalaciju ali meni je Engleski slabija strana a i nikada nisam radio sa PEAR-om tako da mi je stvarno problem da uradim ovo...

Unapred hvala svima....
[ Nikola Poša @ 19.11.2010. 20:28 ] @
Ako se ne varam, u okviru WAMP paketa već imaš PHPUnit... Ili je tako beše u XAMPP-u...

Uglavnom, u okviru PHP foldera, postoji batch fajl po imenu pear. Sa njim radiš iz komandne linije, pa se najpre u Command Prompt-u pozicioniraj na PHP folder, kako bi mogao da pokrećeš taj pear batch koji se u njemu nalazi, ili pre pear komande unesi apsolutnu/relativnu putanju do PHP foldera, npr. \xampp\php\pear. Znaš o čemu pričam... Doduše, XAMPP, a verujem i WAMP po instalaciji dodaje putanju do PHP foldera u "Path" sistemsku environment varijablu, tako da pear komandu možeš da koristiš gde god da si pozicioniran u Command Prompt-u. U slučaju da to kod tebe nije slučaj, idi desni klik na My Computer - Properties - Advanced System Settings - Environment variables... - u odeljku System Variables pronađi "Path", pa klikni na Edit - na kraj tog polja dodaj C:\xampp\php, odnosno u tvom slučaju je to wamp. Tako bi to inače išlo na Windows-u 7, stvarno ne mogu da se setim kako bi išli koraci u slučaju XP-a.

Kad dođeš do tačke da možeš koristiš pear iz komandne linije, onda možeš da pređeš na instalaciju PHPUnit-a. Najpre unesi komandu pear channel-discover pear.phpunit.de, a onda pear install phpunit/PHPUnit. Možda ćeš pre svega toga trebati da odradiš pear upgrade pear, u slučaju da ti izbaci neku grešku tipa: "phpunit/PHPUnit requires PEAR Installer (version >= 1.8.1)".

Takođe, najbolje da instaliraš konkretnu verziju PHPUnit-a, pošto kad ukucaš samo phpunit/PHPUnit dobićeš najnoviju verziju (valjda), a ona je pravljena za PHP 5.3, koristi namespace-ove, itd., a to možda nije ono što tebi odgovara. Tako da, možda je pametnije da tu komandu za instalaciju PHPUnit-a uneseš ovako: pear install phpunit/PHPUnit-1.0.0. Ili još bolje, najpre izlistaj sve dostupne verzije paketa: pear remote-list -c phpunit.
[ strutter.poison @ 22.11.2010. 16:43 ] @
E, Nikola, pitao sam onomad nesto za zend i phpunit. Uspeo sam to nedavno da sredim, ali bojim se da ne kapiram bas najbolje kako se phpunit koristi. Mislim, kontam u principu, uradio sam par jednostavnih testova, ali voleo bih videti i prouciti jedan gotov test za malo kompleksniju aplikaciju. Predpostavljam da bih tako nabolje razumeo materiju. Zamorno je da sam otkrivam ameriku.
Verujem da bi i autoru teme moglo koristiti kasnije, pa zato pitam ovde. ;)
[ alfa-pro @ 22.11.2010. 16:51 ] @
Ja u wampu imam C:\wamp\bin\php\php5.3.0\PEAR\go-pear.phar

Sve sam uradio kako si rekao ali opet nece preko Comand Porta izbacuje nesto sasvim deseto.

Sredio sam i ovo My Computer - Properties - Advanced System Settings - Environment variables putanja u PATH je
C:\wamp\bin\php\php5.3.0

E evo pogledaj sve korake koje unesem sta mi izbacuje

Kada unesem pear channel-discover pear.phpunit.de

Dobijem sledeci rezultat
Citat:

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Ivan>pear channel-discover pear.phpunit.de
'pear' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\Documents and Settings\Ivan>


Kada unesem sledece pear install phpunit/PHPUnit
Dobijem ovo sve isto....

Neznam gde gresim!!!
[ karateka @ 22.11.2010. 17:10 ] @
Citat:
alfa-pro: Ja u wampu imam C:\wamp\bin\php\php5.3.0\PEAR\go-pear.phar

Sve sam uradio kako si rekao ali opet nece preko Comand Porta izbacuje nesto sasvim deseto.

Ne, vec ti treba C:\wamp\bin\php\php5.3.0\go-pear.bat. Njega treba da startujes iz Command Prompt-a. Nikola ti je sve lepo opisao, ali ili nisi pazljivo citao, ili ne kontas (???) razliku izmedju fajla i foldera.
Citat:
Sredio sam i ovo My Computer - Properties - Advanced System Settings - Environment variables putanja u PATH je
C:\wamp\bin\php\php5.3.0

.
.
.

Neznam gde gresim!!!

Lepo se ti u Command Prompt-u pozicioniraj na C:\wamp\bin\php\php5.3.0\ pa onda uradi ono sto ti je Nikola opisao. Mora da radi.
[ alfa-pro @ 22.11.2010. 17:45 ] @
ja nemam taj fajl go-pear.bat imam go-pear.phar
[ alfa-pro @ 22.11.2010. 18:25 ] @
Ne treba ti ovo:
C:\wamp\bin\php\php5.3.0\PEAR\go-pear.phar
vec ovo:
C:\wamp\bin\php\php5.3.0\go-pear.bat
i imas ga sigurno.
[ karateka @ 22.11.2010. 18:41 ] @


[ alfa-pro @ 22.11.2010. 19:22 ] @
Ok uradio sam sve iz pocetka nasao sam sve sto mi treba ali izgleda da sam ja glup za ovo jbt...

Ovo mi izbacuje sada

Could not open INPUT file:PEAR\go-pear.phar\

Neznam zasto proverio sam input putanju za ovu gresku u go-phear.bat ispravna je ne znam sta sada smeta....

@ECHO OFF
set PHP_BIN=php.exe
%PHP_BIN% -d output_buffering=1 PEAR\go-pear.phar\
pause
[ Nikola Poša @ 22.11.2010. 20:00 ] @
Citat:
strutter.poison: E, Nikola, pitao sam onomad nesto za zend i phpunit. Uspeo sam to nedavno da sredim, ali bojim se da ne kapiram bas najbolje kako se phpunit koristi. Mislim, kontam u principu, uradio sam par jednostavnih testova, ali voleo bih videti i prouciti jedan gotov test za malo kompleksniju aplikaciju. Predpostavljam da bih tako nabolje razumeo materiju.

Preuzmi full verziju ZF-a i baci se na proučavanje kôda unutar tests foldera. Ne mora to da bude ZF, uzmi bilo koji drugi projekat pokriven unit testovima. Počni od nekog najprostijeg primera test klase. Pogledaj npr. kako je testirana Zend_Filter_StringTrim klasa. Ja sam upravo na taj način shvatio ideju i poentu unit testova, i tek sam tada shvatio da je pisanje testova nešto što ne sme da izostane u nekom projektu, jer su benefiti nemerljivi.

Ja ti to stalno ponavljam na onoj temi o ZF-u, treba što više da buljiš u kôd i da pokušavaš da shvatiš šta je pisac hteo da kaže. Tako se najbolje uči.
[ strutter.poison @ 22.11.2010. 22:25 ] @
Ma znam brate, rekao si mi.... :) Zato ja vas i pitam jer buljim ko lud i onda mi pukne film. :)) Salu na stranu, manual i source su zlata vredni i resavaju svaki problem. Samo nisam u pocetku mogao da se snadjem u kodu jer je bilo stvari vezanih za OOP koje mi nisu bile kristalno jasne. Ali, popravlja se situacija vremenom. ;)
Evo skidam full verziju pa cu da pogledam. Tnx.