[ MTodorovic @ 24.11.2010. 23:13 ] @
Zanima me sledece,

1. Na kolliko vremena se smatra normalnim menjati naslov sajta, a da se ne dobiju penali od googla? Primer, sezonska promena nadam se da je ok... al pitanje je da li je i mesecna? Znam da je malo filozofsko pitanje, ali je i krajnje pragmaticno.

2. Da li updejtovanu stranu (ne mora biti samo naslovna) treba prijaviti na http://www.google.com/addurl/ iako je ona vec indeksirana?

3. Da li treba jos nesto vazno znati o nacinu updejtovanja strana, tacna perioda updejta, vec pomenuta prijava, kolicina novih informacija, bilo sta sto zavredjuje paznju ...
[ Predrag Supurovic @ 25.11.2010. 07:10 ] @
Nema potrebe da se zamaraš time. Naslov menjaj onoliko koliko je potrebno.
[ old @ 25.11.2010. 07:21 ] @
3. Kod novih i slabo linkovanih sajtova Google(bot) ređe dolazi. Svakodnevne promene prošle bi na primer nezapaženo.

2. Ne na addurl, ali postoji mogućnost da se Google-u javi promena. Tome služe sitemaps.

1. Svaka stranica može - i treba - da ima zasebni naslov (title tag).
Stabilnost naslova je faktor relevantnosti stranice. Ako se često menja (a Google beleži stanja i konstatuje promene tokom dužeg vremena) to znači da nije relevantna ni za koju temu i mogla bi da izgubi pozicije.
Iskustva pokazuju da nekad može nekažnjeno da se eksprimentiše sa title tag-ovima, što znači da ovo za sada nije preterano značajn deo algoritma za rangiranje.

Za news stranice, ako ih Google prepozna kao takve, važe zasebna pravila. Svežije vesti bivaju bolje plasirane. Iz toga direktno proizilazi da je te stranice dobro update-ovati koliko god puta je potrebno svakodnevno. Pa možda i title, jer bez precizno usklađenog title taga teško se stigne na vrh.

Sezonske promene naslova ne bih preporučio, jer bolje je imati zasebnu stranicu za svaku sezonu - sa zasebnim naslovom naravno.
Isto važi i za mesečne.


[ InFlames20 @ 25.11.2010. 16:51 ] @
Slažem se s Tomislavom. Mislim da nema smisla non stop mijenjat naslov, jer ako je naslov drugačiji onda bi i tekst trebao biti drugačiji (i obrnuto). Bolje napraviti novi page s novim naslovom i pokušati rangirati s tim, jer kao što Tomislav kaže svježije vijesti su bolje plasirane. Tako da radi novi sadržaj redovito, s vremenom će se skupiti dosta materijala, rangirat ćeš za više pojmova i time će automatski rasti i posjeta (ako se radi konstantno na stranici i ako je optimizirana kako treba).
[ marko 0401 @ 23.12.2010. 02:34 ] @
Evo ja ću pitati ovdje (da ne otvaram novu temu), iako moje pitanje nema puno veze sa temom al ajd'...

Šta se događa kada se sajt prebaci iz HTML-a u Joomlu, šta se dešava sa njim?
Mislim na indexiranje naravno?!

Sajt se sada jako dobro rangira, izlazi na top 3 mjesta kod pretrage za ključne riječi!
Šta se dešava pri tom apdejtu, sa html-a na joomlu??!
Za šta se veže bitna statistika sajta (posjećenost, starost...), dal' samo za domen ili i za softver u kojem je rađen?

[ old @ 23.12.2010. 03:31 ] @
Centralna tema kojom se bave pretraživači su pojedinačne stranice.
Karakteriše ih adresa zvana url. (URL opširnije: engleski srpski )

Pri prebacivanju sadržaja stranica html sajta na Joomla sistem, gube se stare adrese stranica (url su drugačiji), a time i pozicije na pretraživačima.

Posećenost i starost vežu se za domen. Usput, pri promeni sistema u kom je sajt rađen posećenost će neizbežno da se promeni zbog gubitka pozicija. Nekad privremeno, obavezno pad.

Smatram da je dobra varijanta da se privremeno drže i html i Joomla verzija sajta, pa da se kasnije eventualno uklanja html deo, postepeno. Sve zavisi od toga koliko će različite biti nove stranice. Google ih svakako neće prepoznati kao stare, koliko god im sadržaj bio podudaran. Zato je bolje da sadržaj bude izmenjen jer dupliranje je opasno. (Primarno imam u vidu tekstualni sadržaj, slike mogu ostati iste, eventualno uz promenu imena grafičkih fajlova).


[ Predrag Supurovic @ 23.12.2010. 08:50 ] @
Dovoljno je napraviti 303 redirekciju sa starih adresa na nove i pretraživači će svu stastitiku sa starih adresa preneti na nove.
[ marko 0401 @ 25.12.2010. 20:52 ] @
Hvala na ovim informacijama, znači prelazak nija baš tako bezbolan kao što sam mislio. ;)

A da vas pitam ovo, kakva je politika pretraživača (googla) što se tiče istog sajta na 2 domena?
Znači isti sajt, samo postoji na dvije adrese, da li tu ima kakvih penala?
[ old @ 25.12.2010. 21:11 ] @
Bilo je već o tome, ne tako davno:
https://www.elitesecurity.org/...a-postavim-isti-sadrzaj-na-dva
[ marko 0401 @ 26.12.2010. 01:12 ] @
Citat:
old

Smatram da je dobra varijanta da se privremeno drže i html i Joomla verzija sajta, pa da se kasnije eventualno uklanja html deo, postepeno.

Sad mi pade na pamet, zar je moguće imati dva sajta rađena u različitim sistemima, a pod istim domenom?? Rekao bih da nije...?
A dupliranje je opasno kao što kažeš, onda raditi 2 različita sajta jedino jel?

Mada najnovije što sam čuo je da google više ne penalizira dupliranje?
[ Ljubiša Begović @ 26.12.2010. 04:26 ] @
Više se i ne zna kud Google "udara", ili se ipak zna, a to je totalna komercijalizacija...

Ako imaš sajt rađen u (x)html-u, sa tačno definisanim url, a hoćeš da pređeš na Joomla CMS (ili neki drugi), onda se potrudi da zadržiš url-ove.
Ako si imao stranicu čiji je url bio npr. http://www.sajt.co/neka-stranica-o-necemu.html, potrudi se da preko nekog SEO plugina za Joomla CMS zadržiš ovakve url-ove. Tako nećeš izgubiti ni posetioce (jer ti je taj url indexiran kao takav) a ni rejting stranice.
Ako ćeš na novom sistemu imati neke kategorije, i tu planiraš da smestiš stare linkove, onda je situacija drastično drugačija.
U tom slučaju iskoristi .htaccess i 301 redirekciju svake stare stranice na novu.
Code:
redirect 301 /neka-stara-stranica-o-necemu.html http://www.sajt.co/kategorija/nova-stranica.html

Isto možeš uraditi i ako nemaš kategorije na novom sistemu, nego ostaje ista struktura. Ako je ista struktura preporučujem da zadržiš url-ove preko nekog SEO dodatka.
Google ne zanima u čemu je rađen sajt, nego da li taj url koji je indexiran i dalje postoji kao takav ili ne. Ako je url isti neće poljubiti vrata i reći zbogom.