[ Traxdata_ja @ 28.11.2010. 21:38 ] @
Imam problem sa transformatorom za akvarijsku pumpu, koja stvara kisik, a koja u sebi ima dva transformatora koja svojim mag.poljem uzrokuju vibraciju dvije membrane koje stvaraju kisik, tj.zrak.

Međutim, voda je usla u pumpu i ohladila transformatore (nije dosla u kontakt jer su izolirani zasebno), tako da je izoacija na jednom postala labava i odvojila se od namotaja.

Nema vidljivih oštećenja na namotajima, sve radi ok, ali kako da saniram tu izolaciju,da li može papirna traka da se koristi u tu svrhu zbog velikog zagrijavanja i može li doći do oštećenja transf. usljed velikog zagrijavanja, jer on ima senzor na sebi zbog toga, a ja sam ga malo udaljio od namotaja, pa zbog toga me to interesuje?

Ovo moram hitno uraditi jer pumpa napaja 10 akvarija.

pozdrav
[ Horvat I @ 29.11.2010. 10:42 ] @
Uslikaj to čudo! dosad sam se sretao samo sa pumpama koje rade sa otvorenim jezgrom i propadnu im ventili koje pravim od velikih dečijih balona.
[ guja011 @ 29.11.2010. 11:00 ] @
Ivane, to i jeste takva pumpa, samo što je pokretač teme loše opisuje
[ radarac66 @ 29.11.2010. 13:10 ] @
bilo kakvo pustanje u rad pumpe u koju je usla voda je svojevrstan vid rizika.

@Horvat: upravo takva je ta pumpa, otvoreno jezgro uslovljava permanentni magnet da vibrira u ritmu od 50Hz.

@Traxdata_ja: kupuj novu da ribe ne pocrkaju bez kiseonika a zatim, pod uslovom da su membrane i zalisci(ventili)na pumpi OK,
pravac kod viklera da premota i izlakira namotaje.

Izrazavam otvorenu sumnju da su zalisci dobri, jer u tom slucaju pumpa ne bi povukla vodu.
Povlacenje vode u pumpu se desava samo i samo ako se zalisci zaprljaju od prasine i
ne dihtuju kako treba.

pozdrav pa javi rezultate
[ Traxdata_ja @ 01.12.2010. 22:15 ] @
Stavio sam novu izolaciju, ali imam malo vece zagrijavanje pumpe.tj. transformatora, pošto ona ima temp.senzor na sebi, kad se zagrije iskljuci pumpu, onda ja iskljucim pumpu sa mreze i ponovo je ukljucim i normalno radi.

U cemu je frka pitam se???
[ shadow88 @ 01.12.2010. 23:29 ] @
verovatno je negde od vlage probio namotaj pa cupa malo vecu struju pa dolazi do pregrevanja, inace namotaji se najbolje izoluju zalivanjem lakom sloj po sloj, elem , ova pumpa nece jos dugo tako da radi, drugo, kad to sredis moj savet ti je da drzis pumpu iznad nivoa vode u akvarijumu kako bi potpuno iskljucio mogucnost da voda udje u pumpu, osim ako se ne radi o nekoj potopnoj pumpi koja se nalazi u akvarijumu , u tom slucaju ti preporucujem da hitno saniras kvar da te ujutru ne bi probudio miris sveze skuvane riblje corbe :)
[ guja011 @ 01.12.2010. 23:47 ] @
nije U akvarijumu, to je obična dupla membranska pumpa.
sigurno da je bila na stolu gde i akvarijum ili niže pa je dobila kapilarno H2O

ovo za vlagu i proboj u namotajima stoji.
[ Horvat I @ 02.12.2010. 11:48 ] @
Ni 1 pumpa se ne sme držati izpod nivoa vode. To je 1. u uputsvima nacrtano.
[ radarac66 @ 02.12.2010. 18:02 ] @
Rekoh li ja da sledi premotavanje namotaja, ako je u namotaj usla voda i on negde probio i "skratio" se
jedini pravi doktor je vikler.

Citat:
Horvat I: Ni 1 pumpa se ne sme držati izpod nivoa vode. To je 1. u uputsvima nacrtano.

Moze ako se na crevo za vazduh montira jednosmerni ventil koji se moze kupiti u gotovo svakoj akvaristickoj prodavnici(stotinak dinara)