[ jovanmal @ 29.11.2010. 08:45 ] @
Pozdrav ljudi. Spremam ispit Microsoft 70-640 (Windows Server 2008 Active Directory, Configuring) i imam neke nedoumice oko AD RMS-a (Active Directory Rights Management Services). Naime, unutar AD RMS-a se koriste četiri global security grupe koje Microsoft zove: - AD RMS Enterprise Administrators - član domenske Enterprise Admins grupe. Koristi se prilikom instalacije AD RMS-a i ima najveća ovlaštenja (mijenjanje URL-a SCP-a, npr.) - AD RMS Template Administrators - AD RMS Auditors - AD RMS Service - član lokalne Administrators grupe na serveru na kojem je instaliran sam AD RMS - koristi se prilikom troubleshootinga AD RMS-a i lokalnog pristupa AD-RMS-u (neki alati neće da rade ukoliko korisnik ne pripada ovoj grupi). Ove grupe se prave ručno i dodavanjem istih u druge grupe se kreiraju ovlaštenja za svaku od njih, što znači da se one i ne moraju ovako zvati, nego je bitan njihov membership. Kojim grupama trebaju pripadati AD RMS Template Administrators i AD RMS Auditors? Na Microsoftovom sajtu http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc731135.aspx piše nešto uopšteno o njima, ali ne i ovo što meni treba, tj. po čemu se ove dvije grupe razlikuju i kako da im se definišu prava (kojim grupama trebaju pripadati)? Hvala |