[ djura63 @ 29.11.2010. 15:10 ] @
Vlada je sa ,,Evropskom investicionom bankom'' ugovorila kredit za nabavku (i ugradnju) novih el.brojila.Kakva su to brojila i po čemu se razlikuju od ,,starih''?Pozz.

[Ovu poruku je menjao djura63 dana 29.11.2010. u 16:32 GMT+1]
[ djordje1979 @ 29.11.2010. 15:44 ] @
Imace daljinsko ocitavanje.
[ milovanmaric @ 29.11.2010. 16:05 ] @
Takav sistem daljinskog ocitavanja el. struje, je poceo u Podgorici pre oko cca 3 godine. Ako se javne neko da je iz Podgorice, mogao bi i poblize da opise sistem, ono sto ja znam za taj deo grada je da su im brojila na stubovima, na nekoj malo visljoj visini, nisu dakle dostupni kad se protegnes, i karakteristicno je to da se brojila daljinski ocitavaju, to jest softver prati potrosnju, prati ukljucenje skupa/jeftina tarifa, popisuje struju, poredi potrosnju i jos sta sve drugo, i naravno, direktno se iz sistema stampaju racuni za struju.

Ako si neplatisa, daljinski te iskljuce sa mreze, to jest, iskljuci ti strujomer "jednim klikom". I najvaznije za distribuciju, je da se smanjuje kradja struje, jer se na osnovu kontrolnog brojila, koje pokriva recimo 20 strujomera, poredi ukupna potrosnja el.energije koja je protekla kroz kontrolno brojilo sa zbirom el.energije kroz tih 20 brojila.
[ paga @ 29.11.2010. 16:21 ] @
A da ne pričamo što će , prilikom hvatanja krađe struje da traže izmestanje brojila u zaseban orman na javnoj površini , čime postižu da u slučaju sukoba sa vlasnikom oko isključenja , mogu da dođu noću i da kabal preseku i ormar odnesu , dok su dosad morali da ulaze u posede , a vlasnik je legitimno mogao da brani ulazak , izuzev ako bi došli sa sudskim izvršiteljem (što najčešće nije slučaj)
[ shadow88 @ 29.11.2010. 22:47 ] @
koliko sam nacuo moci cemo da odaberemo da li smo za ili ne za ovakav sistem ocitavanja, ja cu sigurno biti protiv.

znaci otpustice ko zna koliko ljudi koji godinama rade na ocitavanju strujomera, otvaraju mogucnost hakovanja u brojila, jer bice povezana na neki AP preko wireles-a ili ce ici RTK (radiotonfrekventna komanda) koja je jos laksa za spoljasnje kontrolisanje, znaci moci ce neko da ukljuci ili iskljuci celo naselje kad mu se cjefne, mislim na nekog sposobnijeg hakera, ne svidja ti se komsija i gasis mu struju sa svog desktop racunara itd...

sve u svemu u opste mi se ne svidja ova ideja.. a ako budu ocitavana brojila telefonskom linijom sto je najverovatnije, tek tu ce biti kolapsa, modem 56K i furaj bato, uhvatis signal, razbijes ga i napises softver koji ce povratnim signalom da uvek salje istu vrednost potrosenih KW/h ili neku mizernu razliku...
[ djura63 @ 29.11.2010. 23:16 ] @
To nije jednostavno ni sa el.mehaničkim brojilima a kamo li sa tim.No, šta je sa tehn. karakteristikama?Dimenzije, integrisane funkcije (ukl. sat, zaštita od preopterećenja, podnaponska zaštita...) i kojekakve prednosti savremenih tehnologija.Pozz.
[ djura63 @ 29.11.2010. 23:22 ] @
Citat:
otpustice ko zna koliko ljudi koji godinama rade na ocitavanju strujomera,
Kod nas u tu grupu spadaju, između ostalih, brat i snaja dir. ED-a.
[ Aleksandar Đokić @ 30.11.2010. 00:55 ] @
Citat:
ne svidja ova ideja.. a ako budu ocitavana brojila telefonskom linijom sto je najverovatnije, tek tu ce biti kolapsa, modem 56K i furaj bato, uhvatis signal, razbijes ga i napises softver koji ce povratnim signalom da uvek salje istu vrednost potrosenih KW/h ili neku mizernu razliku...

mislis da proizvodjac nije mislio o tome, i da taj signal nece biti enkriptovan nekim TripleDES-om?
[ paga @ 30.11.2010. 08:51 ] @
U svakom slućaju, ideja sa daljinskim očitavanjem i isključivanjem svakog 20-tog u mesecu zbog ne plaćanja , je vrlo nezgodna , ako se zna trenutna finansijska situacija .
Ovo generalno pogađa one koji slabije prate plaćanje a nisu vični ili neće da kradu struju .
[ milovanmaric @ 30.11.2010. 10:41 ] @
Mozda se desi da je komunikacija kroz energetski kabl, ako se vec sad menja tarifa struje kroz napojni kabl ka strujomeru, ne vidim zasto ne bi gurali i komunikaciju, samo nesto elektronike nabacati u brojilo da bi to moglo i da raducka tako. Ima li ko info ko je proizvodjac ovih "pametnih" strujomera.
[ burex @ 30.11.2010. 14:45 ] @
Ne bi bilo loše da se to malo razradi, pa da se može dobiti stanje online, ili preko SMS-a za neku bagatelnu cenu.
[ geniuxx @ 30.11.2010. 18:31 ] @
A kako korisnik može da proveri stanje, i da li se preklapanje viša/niža tarifa vrši u tačno određeno vreme? Ovo sa proverom stanja online je dobra ideja, ali čisto sumnjam da će tu opciju elektrodistribucija želeti da omogući ...
Citat:
Ima li ko info ko je proizvodjac ovih "pametnih" strujomera.

Jedna priča kaže da će to biti Sagem, koji navodno do proleća treba da pokrene proizvodnju u Nišu, a druga priča kaže da će to biti proizvođač (zaboravio sam naziv) iz Mačkatice, valjda kod Prokuplja.
[ shadow88 @ 30.11.2010. 19:54 ] @
ljudi mi zivimo u srbiji, kolevci prevara i ne legalnih radnji, nema te enkripcije koju nas covek nije razbio i provalio pa makar cekicem :) a kao neke bitnije imformacije i podatci su nam kriptovani u P.M!

dosao sam do ne zvanicne imformacije da ce na brojilima postojati antena preko koje ce se bezzicno ocitavati brojila, znaci samo ce se neko iz EPS-a provozati kolima po naselju koja u sebi imaju primopredajni uredjaj i ocitace sve i jedno brojilo, sa sve spiskom serijskih brojeva po kojima se u bazi podataka zna o kom je domacinstvu rec, i na kraju ocitavanja naselja ili regiona posalje izvestaj u centralnu bazu putem GPRS-a i zavrsen posao, dakle nista od telefonske linije,WiFi-a,mrezne tonfrekventne komunikacije kao sto je mrezna tonfrekventna komanda za tarife (koju je neko pomenuo ali je nemoguca jer takav signal ne bi mogao da prodje kroz trafo) i svih ostalih nacina ocitavanja.

ali opet, sta mene sprecava da ja dodjem do takvog uredjaja i malo procackam po njemu da vidim sta ima unutra ? debagiram kontroler , vidim na kojoj frekvenciji komunicira uredjaj pa napravim takav i snimam sta uredjaj hvata, tj cime ga prozivaju da se javi a sta ovaj emituje kao povratnu imformaciju ?

rekao bih da je puno lakse provaliti ovakvo brojilo nego mehanicko a da se to ne primeti.
[ MasterRW @ 30.11.2010. 20:44 ] @
Evo kako ‚‚zvuči‚‚ daljnsko očitavanje - Nepoznati digi-mode
[ Sepa011 @ 30.11.2010. 20:46 ] @
Evo ti za pocetak, da pocnes da provaljujes.
[ shadow88 @ 30.11.2010. 20:56 ] @
nisam ja vican provaljivanju i razbijanju kodova, mislio sam da ce se sigurno naci neko ko ce da ovo razbije pre ili kasnije pa jos i to javno da objavi :) How to hack EDB. sto se mene tice ja cu da placam struju koju sam potrosio kao i do sad, nemam bas neku zelju a ni volju da se igram sa drzavom i njenim zakonima.

nego takodje sam jos odavno cuo da se ljudi zale da im se posle ugradnje ovakvih brojila povecao racun za struju? jel ovo istina ?
[ shadow88 @ 30.11.2010. 20:59 ] @
inace ovaj PDF ne mogu da otvorim, tj ne mogu da otvorim ni jedan PDF koji je nakacen uz poruku, jel zna neko kako da prvo downloadujem PDF sa poruke pa tek onda da ga otvaram jer kad mi je fajl na kompu onda otvara bez problema

izvinjenje za offtopic

inace upateovao sam adobie reader nedavno.
[ geniuxx @ 30.11.2010. 21:04 ] @
Citat:
shadow88: ne mogu da otvorim ni jedan PDF koji je nakacen uz poruku

Desni klik na link, pa zavisno od browsera izabereš Save target as... ili Save link as... ili nešto slično, pa izabereš gde ćeš da ga downloaduješ. Kada završi, startuj taj PDF i otvoriće ti se u Readeru.
[ MasterRW @ 30.11.2010. 21:09 ] @
shadow88 verovatno ti se klikom na link ka nekom PDFu otvori Adobe Reader u browseru?
Ako je to u pitanju evo kako možeš da to "rešiš" u Firefoxu: Tools > Options > Applications, tu za sve PDF dokumente (Adobe Acrobat Document, Adobe Acrobat Forms Document,..) postavi Action na Save File. Probaj tako.
[ geniuxx @ 30.11.2010. 21:12 ] @
Citat:
shadow88: ne mogu da otvorim ni jedan PDF koji je nakacen uz poruku

Desni klik na link, pa zavisno od browsera izabereš Save target as... ili Save link as... ili nešto slično, pa izabereš gde ćeš da ga downloaduješ. Kada završi, startuj taj PDF i otvoriće ti se u Readeru.
[ MasterRW @ 30.11.2010. 21:19 ] @
Može i tako Izvinjavam se na duploj poruci, nešto me je zezao [ES].
[ component @ 30.11.2010. 21:40 ] @
Ja sam za ovakav nov sistem. Po svemu je bolji od starog i svakako će otežati krađu struje. Ali važno je da u svakom trenutku potrošači znaju koliko struje su potrošili (sa starim brojilom to mogu jednostavno da provere).
[ geniuxx @ 30.11.2010. 21:53 ] @
Da, a treba sprečiti i eventualnu zloupotrebu od strane Elektrodistribucije.
Npr. moj mehanički uklopni sat je posle popravke podešen da uključi nižu tarifu ~15 minuta kasnije, a višu ~10 minuta ranije, pa sam morao da reklamiram i tražim ponovno podešavanje. Evo, već nedelju dana nikako da dođe majstor da to podesi, imaju "strašnu" gužvu...
[ radarac66 @ 30.11.2010. 22:11 ] @
Citat:
geniuxx: Da, a treba sprečiti i eventualnu zloupotrebu od strane Elektrodistribucije.
Npr. moj mehanički uklopni sat je posle popravke podešen da uključi nižu tarifu ~15 minuta kasnije, a višu ~10 minuta ranije, pa sam morao da reklamiram i tražim ponovno podešavanje. Evo, već nedelju dana nikako da dođe majstor da to podesi, imaju "strašnu" gužvu... :(

Eeee, a da je bilo obrnuto, dosli bi juce.

imao sam prilike da vidim licno slicne slucajeve.
[ shadow88 @ 30.11.2010. 22:21 ] @
morace da obezbede potrosacima uvid u stanje brojila jer kako da znamo koliko smo potrosili struje i da je to ta cifra na racunu, i kako da znamo kako ce ta brojila biti izbazdarena ? morace da dozvole da potrosaci ugrade kontrolna brojila da mi kontrolisemo EDB
[ flighter_022 @ 30.11.2010. 22:53 ] @
U stambenim zgradama nece imati banderu na koju mogu da prebace brojilo, kako ce tu da izvedu modifikacije instalacije? Da izvlace brojila napolje na fasadu zgrade? :)
[ shadow88 @ 30.11.2010. 23:20 ] @
na zgradama su vec dovoljno obezbedjeni ormani, treba ti kilo TNT-a da razvalis orman koliko su ga zablindirali, pogotovo na novijim zgradama gde su ormani i brojila zaista van ulaza zgrade na kolskom ulazu u zidu

sve u svemu jos ce puno vode proteci dunavom dok se ovo ne realizuje svugde, narocito po selima.
[ glackop @ 01.12.2010. 00:15 ] @
Za info dobar deo sela/bar u okolini Le./ je vec par godina digitalizovan,prvo su stavljani u kucnim ormarima,ali kako nisu bili predvidjeni problemi sa grmnjavinom onda su poceli da ih izmestaju visoko na stubovima.
[ yt3mm @ 01.12.2010. 09:01 ] @

Pozdrav drugari.Pozdravljam svaku inovaciju , a sto se tice uvida potrosaca u brojilo slucaj sa fiksnim telefonom tu nemamo ama bas nikakav uvid nego kako nam ga skroje.Ostaje da vidimo...
[ mmix @ 01.12.2010. 13:57 ] @
Iskreno ne vidim sto bi im trebalo tvoje odobrenje? Ponude ti da stavis u orman, ako neces stave ga na banderu a ti ocitavaj "svoj" merac do mile volje. Ne vidim sta gubi bilo ko ko redovno izmiruje svoje racune?
[ Hattalasat @ 01.12.2010. 15:37 ] @
Kod mene u zgradi ( nova) ima rack pod katancem sa novim brojilima . Pre nekoliko meseci nisam na vreme platio prethodni racun ( obicno placam 5-og) i plus je stigao aktuelni...sve cca 15 000 RSD i oko 20-og mi lik dolazio na vrata i ostavio neki papir u kome se trucka o iskljucenju i da ako ne platim za 3 dana.....
Nisam imao testise da isprobam da li i kako funkcionise sistem :- )
[ damird @ 01.12.2010. 20:35 ] @
pročitao sam temu i eto da razjasnim neke nedoumice pošto se pojavilo nekoliko verzija. sledeće što navodim se odnosi na elektrovojvodinu, pa pretpostavljam da može da se preslika i na ostale distribucije:

1) brojila su sagem 5-100A klase 2. uvezeno je odavno dovoljan broj komada iz francuske (bez tendera i ne zna se koliko (osim direktora)) i odavno se ugrađuju. imaju 6 tarifa da ih ne možeš uhvatiti ni za glavu ni rep. bio je i simens u opticaju, čak je bila i prezentacija u elektrovojvodini. verovatno je presudio % onima gore :)

2) postavljanje tzv POMM (plastičnog ormara mernog mesta) će biti isključivo na javnih površinama ili regulacionim linijama kako ne bi morali da ulaze na tuđi posed (to je već neko naveo, čisto da potvrdim). teško ubede miliciju da idu sa njima u isključenja. pogotovo se to odnosi na manja mesta i sela gde se svi znaju pa maltene komšija komšiji seče struju :)

3) očitavanje, "sečenje" i ostalo je za sada "ručno". blombiraju se osigurači klasičnom blombom s tim da su predvideli da i njihovi monteri mogu da kradu struju pa svaka klješta za blombiranje imaju serijski broj i zadužuje ih samo 1 monter. moja pretpostavka je da će proraditi RTK komanda (kako je već neko naveo da ne ponavljam). čitav sistem je dizajnirao i napravio tim sa FTN-a iz NS, odsek industrijska elektronika (ja video svojim očima) još pre 2000. god i računalo se da će biti restrikcija i sl pa da ne moraju da se bore sa građanima oko ulaza u trafo stanice (bilo je slučajeva zavarivanja vrata, parkiranja automobila ispred i sl). slično je toplana novi sad trebala da uradi sa ugradnjom kalorimetara ali ne mogu da tvrdim da radi pošto nemam dodirnih tačaka sa grejanjem. bilo je reči da će preuzeti a sad da li jesu ili nisu ne mogu da potvrdim.

4) neko je spomenuo kontrolna brojila na svakih npr 20 kućnih brojila. to nije novo, to postoji i u sadašnjim trafo stanicama. to je brojilo koje u principu služi da pokaže koliko je TS isporučila kW a koliko su naplatili (npr naprave presek okolnih ulica koje su prikačene na tu TS). međutim to brojilo pokaže samo da ili ima ili nema krađe, ne može da pokaže ko krade. u tu svrhu su kupili kombi (vw) sa simensovom opremom (ako je neko video beli neobeleženi kombi (mala nalepnica na vratima koja se vidi tek kad se priđe kombiju) sa antenom na krovu. poznato je da su uhvatili pola kaća (mesto pored ns) da krade struju :)

5) što se tiče zgrada i razvodnih ormara (tzv GRO-a ili kako ih već ko krsti); ne moraju da budu u pasažu objekta. mogu da budu i u hodniku, čak ne moraju biti ni na prizemlju. primer je beograd gde na svakom drugom (npr) spratu bude jedan veći ormar sa 10-tak brojila (opet npr) i "moste" se sa šina. po meni glupo rešenje al ajd. svako ima svoju matematiku :) da se vratim, bitno je da GRO bude u zajedničkim prostorijama, znači da nije lokal, stan i sl. imamo glup primer vodovoda i kanalizacije gde su tražili u zgradi od 17 stanova posebnu prostoriju od 10m2 za vodomere (nema lokala u zgradi) i da samo oni imaju ključ. investitor je rekao ok ali da mi obezbedite privatan parking u krugu vaše firme i da mi portiri čuvaju auto :)))))) otprilike bi da se usele u tuđu zgradu :)

eto nadam se da sam malo razjasnio neke začkoljice. poz svim forumašima iz ns
[ djura63 @ 01.12.2010. 22:26 ] @
Citat:
2) postavljanje tzv POMM (plastičnog ormara mernog mesta) će biti isključivo na javnih površinama ili regulacionim linijama kako ne bi morali da ulaze na tuđi posed (to je već neko naveo, čisto da potvrdim). teško ubede miliciju da idu sa njima u isključenja. pogotovo se to odnosi na manja mesta i sela gde se svi znaju pa maltene komšija komšiji seče struju :)
Do moje kuće na mom imanju je 10-ak stubova.Ostali su na tuđem pored puta što znači da i kutiju i brojilo može oštetiti i/ili ukrasti bilo ko.
[ shadow88 @ 01.12.2010. 23:03 ] @
sto se tice kontrolnih brojila za prevanciju kradje struje, vidjao sam ih po banderama u veterniku na par mesta znaci vec su ugradjena kojekuda, takodje u veterniku odavno postoji RTK na nekim brojilima (kontrolnim) koja su izdvojena na javnu povrsinu i nalaze se u metalnim oramaricima, ali ne znam za sta se tacno koristi, tj je li za ocitavanje ili iskljucivanje grupe potrosaca.

sto se tice kalorimetara, dobio sam imformaciju da ko zeli da ih ima, mora da postavi po jedan na svaki radijator a uredjajima je cena 60e / kom sto je krajnje ne prihvatljivo. jer vece kvadrature stanova imaju i vise radijatora, ja ih imam 7 i stanu od 36 kvadrata (pardoniram sto silazim sa teme, ali kad smo vec pomenuli kalorimetre, da i to navedem posto mi se cini kao zanimljiv podatak, a imformaciju sam dobio od prijatelja koji radi u toplani)
[ shadow88 @ 01.12.2010. 23:10 ] @
sto se tice kontrolnih brojila za prevanciju kradje struje, vidjao sam ih po banderama u veterniku na par mesta znaci vec su ugradjena kojekuda, takodje u veterniku odavno postoji RTK na nekim brojilima (kontrolnim) koja su izdvojena na javnu povrsinu i nalaze se u metalnim oramaricima, ali ne znam za sta se tacno koristi, tj je li za ocitavanje ili iskljucivanje grupe potrosaca.

sto se tice kalorimetara, dobio sam imformaciju da ko zeli da ih ima, mora da postavi po jedan na svaki radijator a uredjajima je cena 60e / kom sto je krajnje ne prihvatljivo. jer vece kvadrature stanova imaju i vise radijatora, ja ih imam 7 i stanu od 36 kvadrata (pardoniram sto silazim sa teme, ali kad smo vec pomenuli kalorimetre, da i to navedem posto mi se cini kao zanimljiv podatak, a imformaciju sam dobio od prijatelja koji radi u toplani)
[ shadow88 @ 01.12.2010. 23:14 ] @

[ valjan @ 02.12.2010. 12:33 ] @
Od zeninog rodjaka, kome je posao da postavlja brojila po stambenim zgradama, cuo sam za jednu malko nezgodnu karakteristiku novih digitalnih brojila - naime, stara elektromehanicka brojila su imala i izvesnu inerciju, pa kad palite neki veci potrosac trebalo je malo vremena dok se tocak zavrti do pune brzine, tako da "peakovi" prilikom paljenja/gasenja nisu bili registrovani u potpunosti. Digitalna brojila, sa druge strane, beleze sve, tako da ko puno pali/gasi uredjaje, imace lep "bonus" prilikom obracuna potrosnje...

A kad se samo setim da su nas pre 20ak godina na praksi u srednjoj skoli ostavljali potpuno bez nadzora u bazdarnici, i da smo tada mogli (da smo znali kako) da stelujemo brojila bez po muke...
[ shadow88 @ 02.12.2010. 12:44 ] @
pitam se zasto mi je jedan te isti post postavljen tri puta za redom a poslao sam ga samo jednom ? ;)

e to je ono sto sam ja govorio da sa novim brojilima budu nesto veci racuni, a sto se tice starih brojila disk ima inerciju, kako mu treba vremena da se pokrene punom brzinom isto tako mu treba vremena da se zaustavi pa ti dodje na isto.

mislim da sam nacuo kako ova brojila mere i reaktivnu energiju ili tako nesto pa su zato racuni veci.

kakva su iskustva sa limiterima, osiguracima ? jel pocela naplata struje po amperazi limitera ?
[ paga @ 02.12.2010. 15:00 ] @
@valjan
Inercija nije jednoznačna -
Ako već mu treba vreme za ubrzanje , treba i za usporenje .

To sa pikovima , nije ništa novo i to nema nikakav poseban značaj u privatnim stambenim objektima jer je malo izraženo .

Biće problema kod onih sa priključcima većim od 25kW koji će morati da postavljaju i Varmetre .
[ radarac66 @ 02.12.2010. 17:52 ] @
Citat:
shadow88:
e to je ono sto sam ja govorio da sa novim brojilima budu nesto veci racuni, a sto se tice starih brojila disk ima inerciju, kako mu treba vremena da se pokrene punom brzinom isto tako mu treba vremena da se zaustavi pa ti dodje na isto.

Ne bih rekao da je bas tako,

odgovor na ovo krije se u pitanju: Zasto motor startuje u zvezdu pa nakon nekoliko sekundi prebacuje u trougao a gasi se iz trougla(ne vraca se u zvezdu pre gasenja?

Citat:
damird: pročitao sam temu i eto da razjasnim neke nedoumice pošto se pojavilo nekoliko verzija.
4) neko je spomenuo kontrolna brojila na svakih npr 20 kućnih brojila. to nije novo, to postoji i u sadašnjim trafo stanicama. to je brojilo koje u principu služi da pokaže koliko je TS isporučila kW a koliko su naplatili (npr naprave presek okolnih ulica koje su prikačene na tu TS). međutim to brojilo pokaže samo da ili ima ili nema krađe, ne može da pokaže ko krade. u tu svrhu su kupili kombi (vw) sa simensovom opremom (ako je neko video beli neobeleženi kombi (mala nalepnica na vratima koja se vidi tek kad se priđe kombiju) sa antenom na krovu. poznato je da su uhvatili pola kaća (mesto pored ns) da krade struju :)

Ovo mi jako lici na situaciju od pre dvadesetak godina sa RTS-om, naime "hvatali" su neplatise
tv pretplate sa nekim "svedskim" detektorima i mahali jagi antenama po ulici(plasili mecku resetom)
i samo se plasljivi upecali i otisli da prijave tv prijemnik.

Ovo naravno nemojte shvatiti da ja odobravam kradju struje,
samo smatram da ovako NE MOZE.
[ damird @ 02.12.2010. 21:44 ] @

mehanička -> digitalna :)

mislim da sam nacuo kako ova brojila mere i reaktivnu energiju ili tako nesto pa su zato racuni veci.

ne mere. za čega bi onda služile poluindirektne merne grupe :)

kakva su iskustva sa limiterima, osiguracima ? jel pocela naplata struje po amperazi limitera ?

to ide odavno da ne kažem od pre 30 god. svako može da traži povećanje snage (do neke mere). naravno to se oseti na računu. kao primer dajem da za npr kuću može da se traži snaga od 16-25A, mislim da preko toga ne može (nemojte me držati za reč). ne mogu samo da se setim da li je onda kwh skuplji ili lupe neku pretplatu ali ima razlike
[ damird @ 02.12.2010. 22:01 ] @
Ovo mi jako lici na situaciju od pre dvadesetak godina sa RTS-om, naime "hvatali" su neplatise
tv pretplate sa nekim "svedskim" detektorima i mahali jagi antenama po ulici(plasili mecku resetom)
i samo se plasljivi upecali i otisli da prijave tv prijemnik.

Ovo naravno nemojte shvatiti da ja odobravam kradju struje,
samo smatram da ovako NE MOZE.

ako te ne mrzi, raspitaj se po kaću da li može :) ja nemam razloga da neke "mečke plašim", što je najgore znam i te likove što su to radili. najveća je fora što nikog nije udarila struja (šta ti je iskustvo) a sekli su napojne vodove pod naponom.

ja plaćam redovno struju ali me boli kad odem 150 km od bg nadole i pogledam vodove (profesionalna deforamcija valjda). kablovi leže na odsečenim šljivama, trafoi koji vrede i po milion dinara stoje po kokošinjcima gde kokoške kake po njima, da ne kažem da novi dalekovod treba da pređe preko divlje izgrađenog naselja koje nije nigde ucrtano... da li neko hoće da me ubedi da ti svi ljudi (nikoga ne omalovažavam) plaćaju struju na vreme? koji je kvalitet mreže tu, nivo napona i sl. u prilog ovome dajem sledeći primer: trebala je da se radi rekonstrukcija TS u jednom mestu 100km od šapca, TS je izgorela i trebalo je da se prvo utvrdi stepen oštećenja opreme i sl; ulazim u TS kad ono garavi zidovi, svi ormari maltene istopljeni, šine istopljene kao čokolada na suncu, kablovi potpuno izgoreli - da ne opisujem više. ulazi u TS monter iz dotične distribucije, malo pogleda i kaže legendarnu rečenicu: nije ovo tako loše, dalo bi se to malo zafarbati. :) od smeha sam ispao iz TS. iz elektrovojvodine neće da uđu u TS ako nije OKREČENA iznutra a ne da nešto nije podmazano i sl. zato mi se čini da je "koliko para toliko muzike". ponavljam da nikoga ne omalovažavam niti imam takvu nameru samo da je ogromna razlika u kriterijumima od i do bg-a JESTE

btw imao sam prilike da vidim i uslove koje daje i crnogorska ditribucija :))))))))))))))))))))))))))))))) šta kažu, zezaju ih što su lenji a nisu :)

pitanje za citiranog člana foruma: da li znaš kako se traže instalacioni kablovi u zidu pri puštanju instalacija pod napon (kad neki fali, negde se zaboravi, negde treba da se buši a pretpostavlja se da je u blizini kabel i sl)?
[ mmix @ 02.12.2010. 22:28 ] @
molim te stavljaj tudje recenice pod [ quote ] tagove, tesko je razaznati sta si ti rekao a na sta odgovaras
[ radarac66 @ 02.12.2010. 22:44 ] @
Citat:
damird:pitanje za citiranog člana foruma: da li znaš kako se traže instalacioni kablovi u zidu pri puštanju instalacija pod napon (kad neki fali, negde se zaboravi, negde treba da se buši a pretpostavlja se da je u blizini kabel i sl)?

Ako si na mene mislio, odgovor je ZNAM,,, i to mnoooogo vise od onoga
sto bi mogao da pretpostavis,
i kako se traze,
a bogami (sto je mnogo vaznije) i kako se pronalaze kablovi...

I ne samo gde je koji kabal, nego i gde je (na kom metru) prekid na kablu duzine XXX metara
[ shadow88 @ 03.12.2010. 22:25 ] @
to sa antenom na krovu auta mi malo cudno deluje, skoro kao nemoguc princip trazenja mesta ili ti kucje - ko krade struju, malo mi je ne objasnjivo kako bi se to moglo izvesti uz pomoc jedne antene, osim ako nekako uspevaju da uhvate veliku ne simetriju u opterecenju po fazama, jel se razume da ako neko ima premostenu jednu fazu da je ona najopterecenija :)
[ mmix @ 03.12.2010. 22:32 ] @
Ne mora da znaci, to zavisi i od lenjosti elektricara koji je razvlacio instalacije. Kod mene u stanu smo morali da prespojimo faze u tabli jer je genije zakacio 70% potrosaca na prvu fazu, ostalo na drugu a treca faza je samo na trofaznoj uticnici za sporet i sijalici u hodniku. Vecito mi je iskakao fazni osigurac u ormanu u zgradi dok nismo prespojili.
[ Horvat I @ 05.12.2010. 08:05 ] @
Citat:
shadow88: to sa antenom na krovu auta mi malo cudno deluje, skoro kao nemoguc princip trazenja mesta ili ti kucje - ko krade struju, malo mi je ne objasnjivo kako bi se to moglo izvesti uz pomoc jedne antene, osim ako nekako uspevaju da uhvate veliku ne simetriju u opterecenju po fazama, jel se razume da ako neko ima premostenu jednu fazu da je ona najopterecenija :)

Sistem sa antenom izuzetno dobro funkcioniše.
Komšija te prijavi da obično čačkaš oko brojila...
[ pctel @ 05.12.2010. 16:07 ] @
Citat:
znaci moci ce neko da ukljuci ili iskljuci celo naselje kad mu se cjefne, mislim na nekog sposobnijeg hakera...

Pa i sad moze bilo ko da iskljuci celo naselje obicnim izolovanim klestima za secenje armature, ne treba mu nikakva sposobnost :)
Citat:
sta mene sprecava da ja dodjem do takvog uredjaja i malo procackam po njemu da vidim sta ima unutra ?

Pa otprilike isto sto i mene sprecava da sad odem do trafostanice i klestima iskljucim svima struju.
Citat:
morace da dozvole da potrosaci ugrade kontrolna brojila da mi kontrolisemo EDB

To nije ni moguce zabraniti - tvoje brojilo bice na ulici i ti odatle vuces jedan kabl. Onda ti na taj kabl moyes da nakacis i 5 kontrolnih brojila ako hoces.

Citat:
Iskreno ne vidim sto bi im trebalo tvoje odobrenje?

Pa uglavnom i ne treba - pre par godina je bila ona akcija da potrosaci potpisu da brojilo poklanjaju EDB, sto je vecina prihvatila posle kratke konstatacije da ako se brojilo pokvari, onaj cije je mora kupiti novo o svom trosku. I skoro svi su potpisali. I tako, dodjem ja ove godine u distribuciju da prevedem struju na svoje ime i sta - nisu hteli da potpisu ugovor dok im ne poklonim brojilo! I sada sta ih sprecava da svoje brojilo izmeste sa mog poseda? Nista, cak je logicno da to urade. Sta ih sprecava da svoju imovinu otpisu i zamene novom koja obavlja istu funkciju? Opet nista. Za one koji nisu potpisali, bice verovatno opet akcija da poklone brojilo, ili da ga ne poklone, samo da ga demontiraju, pa ako ni tada nece onda ce verovatno biti uvedena ekstra naplata za coveka koji ce da dodje i ocita, pa ako neko bude uporan da i to placa... ne znam, mozda EDB ima pravo da ipak postavi i ocitava svoje brojilo, a da staro ostane gde jeste.

Inace, ja u ocekivanju tih novih brojila jos uvek koristim jednotarifno monofazno - vec 10-15 godina se prica da ce distribucija to besplatno zameniti trofaznim dvotarifnim. Meni deluje da sve manje ima logike sada platiti 1000-2000 EUR za dvotarifno trofazno brojilo, ima li neko informaiju sta planiraju sa takvim potrosacima?
[ rstankov @ 06.12.2010. 23:13 ] @
Pozdrav iz Herceg Novog za ucesnike Foruma

Zelenika (Hercegnovska opstina) je ukljucena u pilot program brojila etroska el. energije sa mogucnosti daljinskog ocitavanja. El.distribucija je o svom trosku zamenila stara brojila novim (sa kojim sam, bar za sad zadovoljan). Evo ukratko nekih podataka o samom brojilu:

Brojilo je kompletno digitalizovano sa ugradjenom baterijom za cuvanje podataka. Ugradjeno je u kutiju (TEP ili FEP ormaric) u kojoj su i pred osiguraci, i sve je to lepo blombirano ali sve vidljivo jer je pokriveno akrilnim staklom; dovod i predosiguraci. Vlasniku je dostupno sledece: prikljucak odvoda za unutrasnju instalaciju i sto je bitno korisnicki interfejs brojila- displej sa raznoraznim informacijama kao na pr. utrosena energia po tarifama, cena kWh po tarifama, sat sa tacnim vremenom ... Samo brojilo ima rezoluciju od 1000 impulsa po 1 kW. Brijilo samo po sebi nije samo brojilo nego je i zastitna sklopka kako je popularno nazivamo "fidova sklopka", ujedno sa moza koristiti i kao centralna sklopka za iskljucivanje i ukljucivanje napona ka potrosacima bez potrebe za ugradnjom posebne sklopke. Ova funkcija je obezbedjena poluznim prekidacem slicnim kao kod automatskih osiguraca. Monteri iz El.distr. Herceg Novi su nam objasnili da ovu funkciju mozemo koristiti po potrebi i bez bojazni od bilo kakvog ostecenja brojila. Za sada jos ne funkcionise daljinsko ocitavanje (bar ne u onom delu Zelenike gde mi sin ima kucu, za ostali deo nemam informaciju) Inace mi u Herceg Novom jos nemamo tu privilegiju da imamo nova brojila. Sa stanovista korisnika brojilo je vise nego funkcionalno. Sve u svemu mislim da ne treba biti protiv ugradnje istog. Ono cd cega ljudi zaziru i cega se pribojavaju je navodna manipulacija od strane isporucioca el.energije, a to vec nije tema foruma.

Srdacan pozdrav iz (sada kisovitog) Herceg Novog
Rastko M. Stankov
[ damird @ 07.12.2010. 18:01 ] @
Citat:
Ako si na mene mislio, odgovor je ZNAM,,, i to mnoooogo vise od onoga
sto bi mogao da pretpostavis,
i kako se traze,
a bogami (sto je mnogo vaznije) i kako se pronalaze kablovi...

I ne samo gde je koji kabal, nego i gde je (na kom metru) prekid na kablu duzine XXX metara

nisam hteo nikoga da uvredim naravno, čisto sam hteo da ti kažem da je sličan pristup imaju i u ev (ona kola o kojima smo pričali). ne mogu oni naravno da nađu tačno kuću, nađu 3-4 kuće i krenu redom da ulaze pa ako uspeju uspeju. nije 100% uspešna metoda nego ima malo pipanja u mraku (po golim žicama :) )

Citat:
to sa antenom na krovu auta mi malo cudno deluje, skoro kao nemoguc princip trazenja mesta ili ti kucje - ko krade struju, malo mi je ne objasnjivo kako bi se to moglo izvesti uz pomoc jedne antene, osim ako nekako uspevaju da uhvate veliku ne simetriju u opterecenju po fazama, jel se razume da ako neko ima premostenu jednu fazu da je ona najopterecenija :)

nema veze sa fazama :) neravnomerno raspoređeni potrošači po fazama imaju veze samo sa podizanjem/licnovanjem osigurača (pa kome pre dosadi) :D po meni, ko se odluči da krade struju teško da će uštekati samo frižider. mnogo logičnije mi je da se greje na struju, veće mašine i sl (hoću da kažem veći potrošači) koji su uglavnom trofazni tako da opet nema veze sa opterećenjem po fazama.

Citat:
Sistem sa antenom izuzetno dobro funkcioniše.
Komšija te prijavi da obično čačkaš oko brojila...

ne mora komšija. zar kod "popisivanja brojila" neće primetiti da je neko čačkao plombu??? to prvo gledaju pa tek onda potrošnju :) (tu ako nekog uhvate tu su im čiste pare, bez suda :)))) )

Citat:
morace da dozvole da potrosaci ugrade kontrolna brojila da mi kontrolisemo EDB

To nije ni moguce zabraniti - tvoje brojilo bice na ulici i ti odatle vuces jedan kabl. Onda ti na taj kabl moyes da nakacis i 5 kontrolnih brojila ako hoces.

naravno da možeš da ugradiš koliko hoćeš brojila. problem je da li će priznati baždarenje :) naravno da samo oni mogu da baždare i ako odneseš sat koji hoćeš odraće te za baždarenje. koliko se sećam matematika je otprilike ovako: polovan sat oko 25e, baždarenje oko 20e. nov sat je oko 50e. što se tiče kontrole EPS-a u celini to je jako teško da ne kažem nemoguće. 6 tarifa, ne znaš kad je koja, kad je jeftinija kad je skuplja stalno menjaju, baždare uklopne malo ovako malo onako; ja sam odustao. koliko vidim uzimaju na računima koliko im treba. u prilog tome ide sledeća pričica: u proseku trošim oko 5000-5500 mesečno (sa novim poskupljenjima sada oko 6300 otprilike). dobijam račun za jan 2010 na neki 16 000 din. naravno da odem da se žalim na šalter (u ns na bulevaru). kažem čoveku za šalterom da uglavnom dobijam račune oko 5000 zadnjih koliko godina i da je ovaj nenormalno velik. čovek za šalterom pogleda zadnje 2 godine i kao da u pravu ste, uglavnom trošite isto bla bla. ok reko, šta sad? kaže lik ovako: prošli račun koji ste platili nije prošao (ok, kontam nova godina, praznici posle...) i to vam priznajemo. reko ok ostaje onda 10 000 (otprilike) da sam potrošio u decembru. kaže on ovako: pa eto ovako ćemo, ja ću vama oprostiti 5000 i odštampaću vam novi račun na 5000 (otprilike), vi to platite i opet ste na nuli. ja u neverici zanemim. reko čekaj, polako. za čega mi služi onda brojilo kad mi ti smanjuješ potrošnju kako hoćeš. tako si mogao i da povećaš. zar nije AxB=C toliko platiš koliko si potrošio i kraj. na kraju krajeva reko ajd ti meni skini i tih 5000 pa da sam miran. lik počne da smeje. pa reko da si mi rekao da moram celih 10 000 da platim rekao bih ok, toliko je pokazalo brojilo i šta sad. ovako mi tek ništa nije jasno. lik se samo nasmejao i rekao sledeći :) sad ja pitam, ko je tu lud???? podelili ljudi malo bonuse i to je to. ko se upeca upecao se :)

Citat:
Pa uglavnom i ne treba - pre par godina je bila ona akcija da potrosaci potpisu da brojilo poklanjaju EDB, sto je vecina prihvatila posle kratke konstatacije da ako se brojilo pokvari, onaj cije je mora kupiti novo o svom trosku. I skoro svi su potpisali. I tako, dodjem ja ove godine u distribuciju da prevedem struju na svoje ime i sta - nisu hteli da potpisu ugovor dok im ne poklonim brojilo! I sada sta ih sprecava da svoje brojilo izmeste sa mog poseda? Nista, cak je logicno da to urade. Sta ih sprecava da svoju imovinu otpisu i zamene novom koja obavlja istu funkciju? Opet nista. Za one koji nisu potpisali, bice verovatno opet akcija da poklone brojilo, ili da ga ne poklone, samo da ga demontiraju, pa ako ni tada nece onda ce verovatno biti uvedena ekstra naplata za coveka koji ce da dodje i ocita, pa ako neko bude uporan da i to placa... ne znam, mozda EDB ima pravo da ipak postavi i ocitava svoje brojilo, a da staro ostane gde jeste.

Inace, ja u ocekivanju tih novih brojila jos uvek koristim jednotarifno monofazno - vec 10-15 godina se prica da ce distribucija to besplatno zameniti trofaznim dvotarifnim. Meni deluje da sve manje ima logike sada platiti 1000-2000 EUR za dvotarifno trofazno brojilo, ima li neko informaiju sta planiraju sa takvim potrosacima?

ne znam kako je u bg, u ns ako se odrekneš svog brojila koje si debelo platio dobijaš novo njihovo (ja sam npr to uradio kad mi je crkao uklopni sat i to na njihovu štetu - vrteo samo jeftinu tarifu jedno 2 god :) ). samo nisam siguran da ja moram da platim za novo brojilo u slučaju kvara. to je sad njihovo, baš me briga da li radi, oni su dužni da mi isporuče el. energiju a moje je da platim. slična situacija je i sa vodovodom. prilično tiho kažu da je njihova instalacija do sata, znači SVE do sata. ovo pričam u slučaju pucanja cevi, zapušenja i sl. uglavnom vole da naplate čim im cev uđe u dvorište kao tipa pa to je vaše - NIJE. mene su probali da pređu ali srećom komšija mi radi u vodovodu :) u svakom slučaju proveri ko plaća. to im je i caka. ako je njihov sat mogu da ga skinu, mnogo jeftinija varijanta nego sečenja kablova na banderi npr.

Citat:
molim te stavljaj tudje recenice pod [ quote ] tagove, tesko je razaznati sta si ti rekao a na sta odgovaras

izvinjavam se. da budem iskren tražio sam nešto tipa citiraj ili odgovori i sl ali nisam našao :) u suštini nisam pročitao pravila foruma, moja greška

[ kokikokan @ 07.12.2010. 19:25 ] @
Ključna reč oko novih brojila je AMR (automatic meter reading)

Tehnologije za samo daljinsko očitavanje brojila mogu biti brojne a najbrojnije su PLC (komunikacija preko
energetskih vodova) i putem GSM/GPRS standarda (kao na primer sve kase u svim prodavnicama).

Imate link kako ova brojila izgledaju http://www.mikroelektronika.ne...ika/download/me_amr_mem500.pdf

Inače sva nova elektronska brojila se zasnivaju na principu da mere 3 struje, 3 napona (i ako je potrebno 3 fazna stava).
Na osnovu ovih podataka mogu da izračunaju svi parametri koji su potrebni (aktivna energija, reaktivna energija, snaga itd...).

Novac će biti dobijen ali je potrebno i uraditi tender za nabavku brojila. U EPS-u ima preko 3 miliona kupaca a dobijeno je
40 miliona. Ovo znači da je ovo samo prva tranša i da će se zamena morati raditi godinama. Ovakve zamene su skupe i
gotovo ni jedna država ovo nije dovela do kraja. U tenderu će se navesti i uslovi koje brojila moraju da zadovoljavaju.
Prva nabavka Sagem brojila pre nekoliko godina je dobila cenu oko 37 evra po jednom brojilu (ova brojila su bila
elektronska ali nisu bila sa daljisnkim očitavanjima) što je za predpostaviti da nova sa opcijom za daljinsko čitanje budu skuplja.

[ vladd @ 08.12.2010. 10:21 ] @
Citanje brojila je malo drugaciji tip komunikacije. Obavlja se preko "zero mf" linije.

Poz
[ shadow88 @ 08.12.2010. 13:40 ] @
kad smo vec spomenuli skidanje blombe radi kradje struje, moje iskustvo je da se to moze zaobici, ja sam mogao da prespojim jednu fazu direktno tj da na kratko spojim ulaz i izlaz iza table u GRO i da to niko ne primeti, a evo i kako :

strari GRO sa topljivim osiguracima i vrlo ne simetricno opterecenim fazama sam raskupusao a pre toga zvao ekipu iz EPS-a da mi iskljuce struju i da zabeleze da je brojilo skinuto i blomba takodje, posle cega su otisli a ja raskupusao sve, zamenio topljive osigurace automatskim, stavio na napojnu grupu nove topljive 25A skinuo uklopni sat jer je i onako van funkcije posto je jedna tarifa, (ranije je menjao tarife i upravljao jednom sklopkom u potrosackoj grupi koja je palila i gasila dve trofazne uticnice u sobama, verovatno je to bilo predvidjeno da pali TA peci kad je jeftina tarifa) i sve sam to lepo namontirao sa novim sabirnicama za nulu i zemlju, nulovao sistem, stavio i povezao osigurace, rasteretio podjednako faze, vratio plocu, vratio9 brojilo, povezao ga, i zvao ekipu da stavi blombu i pusti to u rad, oni dosli, izmerili napone izmedju faza na brojilu, blombirali i otisli, znaci da sam na jednoj ili na svim fazama prespojio na kratko ulaz i izlaz oni to ne bi konstatovali samo merenjem napona a ja bi krao struju do mile volje posto niko nije trazio da otvorim orman tj da skinem plocu kako bi oni videli kako je to vezano, i eto, kako moze legalno da se nesto prepravi a da vam EPS da kljuceve tj otvorena vrata, da oni skinu i stave blombu nazad.

i jos nesto, nisu mi nista prigovorili zasto mi napojna grupa, merna grupa i potrosacka grupa nisu odvojene po segmentima fizicki niti zasto mi napojna grupa nije pod katancem za koji samo oni imaju kljuc, znaci mogao bih opusteno vuci struju sa napojnih osiguraca 380V nekim produznim a na njegove zile prosto stavim patrone i cupam struju mimo brojila .

zanimljivo je ovo brojilo sa link-a , ima mnogo opcija za komunikaciju.
[ milovanmaric @ 08.12.2010. 20:56 ] @
Nemoj sad da im otkrivas toplu vodu, jos ce zbog tebe i zakon da promene, pa ce da te hapse na osnovu pisane reci, ko sto su hapsili narod zbog pozivanja na linc preko facebooka, pred Paradu.
[ djura63 @ 08.12.2010. 21:53 ] @
Ako se dozvole političke rasprave kroz polurečenice, umetnute rečenice itd.eto nama žešćih rasprava od onih o uzemljavanju zvezdišta brodskih transformatora.Pozz. urednicima.
[ shadow88 @ 08.12.2010. 22:22 ] @
ma neka hapse, ja sam pred zakonom ispravan a nove zakone koje treba da izglasaju nisu u stanju da izglasaju a kamo li da listaju sta ko pise po forumima, takodje ovo je slobodna zemlja , sami su doneli zakon o slobodi medija i misljenja i izrazavanja tako da sve sto neko moze da mi uradi je da odgovori na moj post ili da ga mozderator obrise ako nije u skladu sa pravilima foruma (znam, malo je off topic) na sta se ja ne bih ni oznojao :)

pozdrav svima
[ djolejr @ 09.12.2010. 04:42 ] @
Kako je tema nova brojila, mene zanima način na koji je realizovano uključenje i isključenje potrošača. Ukoliko su kućna brojila sa elektronskim daljinskim očitavanjem i upravljanjem, predviđena za max struju od 60A, čime brojilo uspeva da tu struju uključi ili isključi. Sklopka definitivno nije, jer teško da bi sklopka stala u samo brojilo, a i nije bučno pri uključenju. Klasični SSR opet mo mojoj pretpostavci nije, jer SSR bi pri toj struji za koju su predviđena disipirao dosta toplote, brojila su cela zatvorena pa bi se verovatno ugrejala preko mere.
Ukoliko je iko video unutrašnjost, da li bi mogao da mi otkrije tajnu.
[ forestpk @ 17.01.2012. 21:36 ] @
Da li neko od vas ima ugrađeno brojilo proizvođača Mačkatica iz Surdulice? To su brojila koja se očitavaju daljinski, a u moj zgradi su ih ugradili pre godinu ipo dana. Imali smo problem da prebacivanje na jeftinu struju nije bilo kako treba, pa nam se dešavalo da danima rade samo na skupu ili samo na jeftinu struju. To su sada nekako sredili i kao radi sve kako treba. Inače kad su ih ugradili na displeju si mogao da očitaš tačnu potrošnju do tog trenutka kada gledaš. Međutim sada na brojilu stoji neka vrednost koja nema veze sa stvarnom potrošnjom. Npr meni je sada stigao račun na kome piše da je VT 7447, a MT 6350 na dan 01.01.2012 .... a sada mi na brojilu piše stanje 7310 i 6212?!?"!?! Manje od onoga što je očitano pre 17 dana?! To stanje se danima pomera za malo, za koji kilovat na gore pa onda odjednom skoči za po par stotina kilovata. Kako je to moguće?
Računao sam nema veze, verovatno oni tamo imaju pravo stanje čim se to očitava digitalno i stizali su mi računi u skladu sa potrošnjom.
Međutim na poslednjem računu stiglo mi je 450 KW skupe struje i 450 KW jeftine struje. Ajde za skupu ok, toliko i trošim, ali ovu jeftinu zimi trošim barem 800-900KW, imam dve TA peći. Kako je to moguće??? Ok stiglo je manje, super, ali šta ako npr sledećeg meseca stigne više. Kako je da dokažem koliko sam potrošio?
[ drummaster @ 11.05.2012. 10:16 ] @
http://www.dokumentarci.com.hr...-david-icke-pozadina-zbivanja/

Evo David Icke-a koji govori o ukrštanju novih WiFi brojila i "štedljivih" sijalica (otrovnih živinih sijalica) koje rezonuju na frekvenciji WiFi signala brojila i spadaju u Mind Control program. U EU je zabranjena prodaja Wolframovih sijalica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Možete kupiti samo živine sijalice ,drugo ne. Prijatelji iz Slovenije idu u Hrvatsku i kupuju kutije wolframovih sijalica.Imate video snimak pa pogledajte.Ja sam u CG i neću im dozvoliti da mi ufrade takvo brojilo.To mu dođe kao mali kućni RENTGEN.Iako se bavim izradom ORgonskih uređaja ,i imam odličnu zaštitu od svih ELMAG polucija ,neću im to dozvoliti makar me iskuljučili sa mreže.Postoje altrenativna rješenja za napajanjem El.Strujom
Sretno svima
[ macolakg @ 11.05.2012. 22:26 ] @
@shadow88

Pokusaj da instaliras besplatni Foxit Reader. Radi odlicno, pdf odavde otvara direktno bez ikakvih zaobilaznica.
Mozes zadrzati i Acrobat Reader, ne ometaju se medjusobno.
Imam oba, jer svaki ima svoje prednosti. Radije koristim Foxit, Akrobat samo kada mi zatreba neka njegova specificnost.
Foxit je brzi i konzumira manje RAM-a. Podigni task menadzer i videces, pogotovo kada brzo listas neki veci dokument.

Pozdrav
[ macolakg @ 11.05.2012. 22:36 ] @
Nova brojila kod nas proizvodi i razvija:

METER&CONTROL member of RUDNAP GROUP
Tršćanska 21
11080 Zemun, Serbia
Tel: +381 11 222 41 98 ext:2214
Fax: +381 11 371 36 22

Imaju bistabilni kontaktor za iskljucenje potrosaca, prebacuje se jednim kratkim 24 Voltnim impulsom sa oko 2A struje,
tj. isprazne jedan kondenzator u spulnu sa polaritetom koji zavisi od zeljenog polozaja (iskljucenje/ukljucenje).

Ortak mi je radio tamo u razvoju istih, pa je nasao bolji posao u Nemackoj.