[ mmix @ 30.11.2010. 20:39 ] @
| Prilicno sam dobar sa ethernetom ali wireless nije bas nesto cime sam se ozbiljnije bavio pa mi treba par saveta (izvinjavam se unapred ako sam lupio nesto)
Problem je sledeci: povezati dva LANa (eventualno jedan komp na udaljeni LAN) ako postoji opticka vidljivost izmedju dve lokacije, udaljenost 1400m. Jedan LAN ima ADSL modem i javnu IP i interni NAT (192.168.0.0/24), drugi ima isti subnet ali moze da se promeni. Primarni cilj je da LAN2 (ili bar jedan komp odatle) dobije izlaz na internet, po mogucstvu transparentno. Sekundarni (opcioni) cilj je da LAN2 moze da pristupi resursima na LAN1 (ima soho all-in-one printer)
Ima dve antene na raspolaganju iz rashodovanih wifi kitova (jedna yagi u cilindru, druga 24dbi Grid Parabolic Directional) ali su access pointi korodirali i crkli (lose kutije), tako da treba da nabavim i dva uredjaja. Treba mi savet koju vrstu uredja da uzmem i kako da ih konfigurisem.
Jel moguce NATovati drugi LAN na prvi? Npr prebacim drugi lan na 10.0.0.0/24 i tamo imam access point sa NAT ruterom koji rutira na 192.168 koji posle natuje na ISP? NIkad nisam probavao te kaskadne varijante, ne znam ni dal je to moguce.
Ili je resenje neka transparentna konfiguracija tako da se wifi link uoste ne vidi i sve bude kao "jedan" LAN?
Ako se pusti ceo LAN-2-LAN kako izvesti da ne idu svi paketi preko wifi-a usko grlo, max54mbps link izmedju dva 100mbps lana)
U principu sam otvoren za druge savete, samo imajte u vidu da je ovo low-cost resenje, bez profi-grade opreme.
|
[ tox master @ 30.11.2010. 23:24 ] @
Ne znam da li sam dobro shvatio sta sve hoces da dobijes ali da li bi ti odgovaralo da samo uzmes 2 access pointa koji bi na dve strane radili u bridge modu a da adsl ruter svima (lan1 i lan2) daje ip adrese iz istog subneta?
Tako bi svi racunari fakticki bili u istoj mrezi i dobio bi sve to sto hoces,ili mi je nesto promaklo?
[ mmix @ 01.12.2010. 09:04 ] @
Pa nije ti promaklo, ozbiljno tretiraj moja pitanje kao newbie pitanja jer ja stvarno nemam iskustva sa wireless povezivanjem (van ono lokalnog access pointa zeni za laptop) ali zelim da naucim.
Dakle, moze bridge mode. Ako sam te shvatio onda je taj wireless deo potpuno nevidljiv za ucesnike u LANu?
Imam neka pitanja u vezi toga:
1. Da li svaki access point moze da radi u bridge modu ili mi treba neki poseban? Koji se pokazao dobro u izdrzavanju na spoljnim uslovima (osmislicemo neku zastitnu kutiju za njega)?
2. Pretpostavljam da mac-based switch drzi lokalni saobracaj van wifi linka i da to resava problem zagusenja?
3. Sta ako pukne wireless link? Kako izvesti neki fallback tako da LAN2 i dalje radi?
4. na jednoj lokaciji je antena malo udaljena od switch-a (jedno 30ak metara), a pretpostavljam da bih trebao da access point stavim sto blize anteni (zbog analognih gubitaka). Kako bi u tom slucaju izgledao bridging? (switch<-utp->1portAP<-wifilink->1portAP<-utp->adslSwitch)?
5. Ako je access point u bridge modu i nevidljiv na LANu kako se konfigurise on sam? (neki broadcast mehanizam preko custom alatke?)
6. Pretpostavljam da napajanje za access point moram da provucem kroz UTP, koje parice se koriste za to? Kad smo vec kod toga koji UTP kabl se preporucuje za spoljnu upotrebu (zbog kise, mraza i slicnog), pretpostavljam da utp cat5 ne bi dugo izdrzao.
Ono sto sam isto zabravio da pitam je sta je sa snagama emitovanja? Pretpostavljam da 50ak mW za kucne uslove ovde ne pije vodu zbog udaljenosti (1400m). Da li ovo znaci da moram da pojacam snagu i koje snage su u pitanju (sa obzirom na to da koristim direkcione antene)
[ mmix @ 01.12.2010. 15:16 ] @
Jel ovaj uredjaj mogu da iskoristim kao ap? ima 1 eth port i detachable antenu pa mogu da zakacim svoju.
http://www.tp-link.com/english...L-WA500G_User_Guide_201003.pdf
to je najjeftiniji koji sam nasao a da ima bridge mode (point to point) i da moze da mu se podesi snaga (mada ne vidim nigde koje su opcije na skali)
[ mantas @ 01.12.2010. 16:06 ] @
naravno da mozes.
[ mmix @ 01.12.2010. 17:32 ] @
Sta je sa snagama (a bogami i ostalim pitanjima), iskreno to mi je onako najveca nepoznanica vezana za kupovinu. mogu li ti uredjaji da puste odgovarajucu snagu na antene da se cuju preko 1400m i koja je to snaga (opet izvinjavam se ako je pitanje glupavo)
[ Predrag Supurovic @ 01.12.2010. 18:31 ] @
Ako ti treba veci domet, stavices bolju antenu. Ne racunaj nista na to podesavanje snage na uredjaju.
[ mantas @ 01.12.2010. 19:07 ] @
taj uredjaj ima max snagu 100mW ili 20 dBm sa tom izlaznom snagom ces moci i preko tih 1400m cak mnogo vise..
[ mmix @ 01.12.2010. 19:57 ] @
Aha, znaci nije to nesto mnogo drasticno vece od onog sto se koristi u kucnoj upotrebi. Onda ako sam dobro shvatio logiku stvari umesto rasipanja signala u svim pravcima sto radi sobna antena, direkciona antena postize veci domet tako sto istu ili manju snagu propusti kroz manji ugao (veci fluks -> veci domet)?
ok, uzecu onda ove ap-ove. Jel moze neko samo da mi ukratko da odgovore na onih ostalih 5 pitanja (2-6)?
[ mantas @ 01.12.2010. 20:21 ] @
moja preporuka za kabal je SFTP (u unutrasnjosti zasticen aluminijumskom folijom a na spoljasnjosti bakarnom mrezicom) PoE injector mozes povezati straight kablom ap ima mogucnost automtskog prepoznavanja parica ne mora da je crossover.
[ mmix @ 01.12.2010. 20:47 ] @
Kad kazes "PoE injector mozes povezati straight kablom" sta mislis pod tim. Koliko sam shvatio POE princip, pored switcha cu imati POE injector, gore u kutiji sa AP-om splitter, a struja ide kroz jedan od dva neiskoriscena seta parica?
Kad smo na temi PoE, jel ima neka fora da izbegnem komercijalne PoE kitove? Najjeftiniji kit koji sam video je 3000din, jel ima toga od "male privrede" da se kupi na nekom lokalnom "WiFi" marketu po povoljnijoj ceni? Moze i PM.
[ mantas @ 01.12.2010. 21:43 ] @
dobices ovakav PoE injector ili slican ovo je od tlwa5110g.DC--> ispravljac,POE PORT-->ka access pointu,LAN PORT-->mrezna kartica(racunar) i on se nalazi kod racunara(kod mene) mrezni koji odaberes do accesspointa i to je kod mene sve spojeno straight kablom..imam oko 15 m do ap-a i nema pada napona zbog duzine kabla

[ tox master @ 01.12.2010. 21:51 ] @
Citat: Jel moze neko samo da mi ukratko da odgovore na onih ostalih 5 pitanja (2-6)?
2. Nisam bas shvatio na sta mislis
3.Najjednostavnije resenje je u lan2 postaviti staticke ip adrese a dhcp podesiti da daje adrese izvan tog opsega.
4.da
5.ap ima staticku ip adresu i pristupas mu preko nje iz browsera.
6.vec odgovoreno
[ ksrele @ 01.12.2010. 22:22 ] @
Mali Offtopic ako moze,
Ovaj PoE je Power Over Ethernet jel?
U cemu je razlika kada se koristi ovaj uredjaj ili kada se samostalno izvuku dve zice (jedna parica) od UTP-a i namontiraju dva DC prikljucka na dva kraja?
[ tox master @ 01.12.2010. 22:32 ] @
Da.
Razlika je nikakva (cak je bolje zbog manjeg gubitka) osim sto fensi izgleda sa "originalnim" POE adapterom. 
Upravo sam @mmix poslo pp na tu temu.
[ mmix @ 01.12.2010. 23:07 ] @
Al zasto je onda DC izvor 48V za PoE pa se pegla na 12/9/5 u splitteru? manja amperaza na ethernet parici ili kompenzacija za pad napona?
Ok, kontam da nije frka zalemiti izvor (mada izgleda da tplinkovi ap ima ugradjen spliter i dobijes injector, to bi zaista bilo savrseno resenje :))
[ tox master @ 01.12.2010. 23:16 ] @
Aktivni POE radi sa vecim naponom (48v) a razloge si naveo.
Ja sam mislio na pasivni POE u prethodnom postu.
Nisam siguran, ali mislim da sa indoor uredjajima ne dolazi POE adapter,sa outdoor ,da.
[ mmix @ 01.12.2010. 23:20 ] @
Citat: tox master: 2. Nisam bas shvatio na sta mislis
3.Najjednostavnije resenje je u lan2 postaviti staticke ip adrese a dhcp podesiti da daje adrese izvan tog opsega.
4.da
5.ap ima staticku ip adresu i pristupas mu preko nje iz browsera.
6.vec odgovoreno
2. mislim na saobracaj koji je lokalan za LANove, ako nesto kopira sa kompa na komp u LAN1 kako da svi paketi ne idu i na LAN2 kao usko grlo, ali kontam da ce switch to da izregulise kad izbilda mac tabele.
3. Ima li resenja sem statickog? Mogu li da napravim dva DHCPa (sa razlicitim opsezima u istom subnetu) i da blokiram taj protokol na wifi linku?
5. ovo mi sad nije bas najjasnije. Ako su u bridged modu to je skoro pa isto kao i repeater mode, zar ne, sve sto dodje na port ide preko i obrnuto. Ako pak AP ima svoju IP adresu to bi bilo rutiranje, ne? Ili je on na nekom svom subnetu razlicitom od LANa pa se vdi kad prekonfigurises IP adresu na kompu? Malo mi je fuzzy to konfigurisanje.
[ Predrag Supurovic @ 02.12.2010. 00:50 ] @
1. Obicno fabricki uredjaji koji rade kao ruteri mogu da rade i ko bridzevi. proveri pre kupovine. Ovaj sto si nameri omislim damoze, nisam siguran za konkretan model ali jedan po izgledu takav sam korsitio upravo kao bridz.
2. Mali fabricki uredjaji ne filtriraju saobracaj. Propustaju sve. Za filtriranej ti treba nesto kao Mikrotik, ali Mikrotik nije bas najbolji kao wireless bridz. no, ako ti ej mala mreza ne moras se mnogo prinuti oko zagusenja te vrste.
3. Dva DHCP u bridzu se ne stavljaju. Resenje ti je da korsitis staticne IP adrese, ili da se oslonisa na to da ce svi racunari da u nedostatku bridza dodele semi sebi adrese. DHCP na obe strane bi mogao da upotrebis ako bi koristio neki brid koji moze da filtrira saobracaj.
4. Uredjaj stavi sto blize anteni (red velicine, metar-dva). Wireless bridz se ponasa isto kao i obican lan switch. Dakle, sta god na njega psojis to se vidi na drugoj strani. Spoji bas tako kako si namerio.
5. Wireless brid nije nevidljiv u lan-u. On ima svoj IP. Ako ga podesis da korsiti IP u opsegu koji korsitis u LAn-u, onda ces moci da mu pridjes kao i svakom drugom mreznom uredjaju, po IP adresi na web interfejs koji je u njega ugradjen.
6. Oko PPPoE najbolje je da procitas http://pedja.supurovic.net/kak...-uredaja-kroz-mrezni-kabal-poe. Ukratko, postoje aktivni i pasivni PoE. Aktivni propusta 48V kroz kabal a na drugom kraju se nalazi spliter koji je u stvari DC/DC konvertor, a koji daje napon potreban uredjaju. Napon od 48V se korsiti jer se tako smanjuje struja koja ide kroz kablove te se smanuju gubici, aposledica je mogucnst korsicenja duzeg kabla. No, to je skuplje resenje. Za kraca rastojanja moze se korsititi pasivni PoE, proturis direktno napon koji ti treba. Ovo drugo mozes da napravis sve sam. Imas to sve u navedenom uputstvu. Ako kupujes POE adaptere obavezno ovdi racuna da li su aktivni ili pasivni - ne smes ih pomesati.
Za kabal mozes upotrebiti bilo sta. To zavisi od njegove izlozenost. Naravno da je bolje koristiti STP ili SFTP kabal, jer su bolej zasticeni, a mozes da nabacis i kabal koji je namenski rpavljen za spolnu upotrebi. Oklop kabla treba da uzmeljis na jednom kraju da bi se zastitio od statickog elektriciteta i indukciej usled grmljavine.
Citat:
Onda ako sam dobro shvatio logiku stvari umesto rasipanja signala u svim pravcima sto radi sobna antena, direkciona antena postize veci domet tako sto istu ili manju snagu propusti kroz manji ugao (veci fluks -> veci domet)?
Upravo tako. Pogledaj http://wireless.uzice.net/uputstva/ugao-zracenja-antena/
Citat:
Citat:
U cemu je razlika kada se koristi ovaj uredjaj ili kada se samostalno izvuku dve zice (jedna parica) od UTP-a i namontiraju dva DC prikljucka na dva kraja?
Razlika je nikakva (cak je bolje zbog manjeg gubitka) osim sto fensi izgleda sa "originalnim" POE adapterom.
Upravo sam @mmix poslo pp na tu temu.
Razlika izmejdu aktovnog i pasivnog PoE je velika. A kada se govori o pasivnim Poe, onda nema neke razlike izmedju rucno pravljenog ili kupovnog osim u komforu. Pasivni injektor/spliter je prilicno jeftin.
Citat:
Ako pak AP ima svoju IP adresu to bi bilo rutiranje, ne? Ili je on na nekom svom subnetu razlicitom od LANa pa se vdi kad prekonfigurises IP adresu na kompu? Malo mi je fuzzy to konfigurisanje.
Ma ne, AP samo u sebi ima i svoj interfejs pa se nakaci na isti LAN sa svojim IP. To ti je koa da iams dva uredjaja u jednom, iz cisto prakticnih razloga. Bolje je nego da ti treba neki specijalan softver ili jos gore, RS232 veza.
[ zivanicd @ 02.12.2010. 01:37 ] @
Pozdrav...
moja preporuka ti je da kupis UBNT Nanostation Loco5. Radi na 5Ghz i manje ces da imas cimanja zbog shuma i zagusenog etra.
Bolji protok, bolji pingovi...
Ili jos bolje NanoBridge M5. Truautput ces da imas i do 80Mbps full duplex.
Uredjaje podesis u WDS mod, tako da ces na obe lokacije imati pregled MAC adresa sa ethernet-a.
A podesavanje je skolsko... u 5 koraka :)
Cena uredjaja je oko 60-70evra komad.
Poz
[ mmix @ 02.12.2010. 08:20 ] @
Razmisljao sam inicijalno o 5Ghz ali ovo je low-budget projekat po principu krpi-lepi-guzi. Na bridgevima sa antenom bi potrosio 130e, a ova dva TPLinka su 60e a vec imam antene, da nemam antene verovatno bih razmislio o 5ghz. Pretpostavljam da ima zakrcenja ali iskreno ako postignemo 2, 3 mbps link bez da to smeta LAN saobracaju uspeh je potpun :)
Btw, sad vidim i da je M5 sa integrisanom antenom oko 120e. Za dve bi mi trebalo 240e, to je debelo van budzeta.
Koja je prakticna maksimalna udaljenost za pasivni PoE sa obzirom da 48v aktivni PoE ima 100m domet? Hoce li to raditi pasivni na nekih 30ak m? Cisto da znam dal cu morati da sprovedem 220v negde blize anteni.
Hvala za iscrpne odgovore na ostala pitanja, pomaze mi dosta u razumevanju.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 02.12.2010. u 10:12 GMT+1]
[ mmix @ 02.12.2010. 09:33 ] @
Hehe, sto vise citam to vise pitanja.
Sad citam o antenama, usmeravanju i polarizaciji.
http://wireless.uzice.net/uput...izacija-radio-talasa/index.php
Naravno hteo bih da izbegne 20db pad ako je ikako moguce i pretpostalvjam da mi je najlakse da jednostavno rotiram yagi antenu oko ose. Ima li nacina da to utvrdim na sonvu antene, posto su obe polovne ne znam kakva im je polarizacija (jedna je grid, druga yagi). Ima li neka standardizovana oznaka za to na antenama? Ili je to nesto o cemu ne moram da brinem na 1400m?
[ Predrag Supurovic @ 02.12.2010. 11:50 ] @
Jeni antenu fiksiraj, drugu okreci i videces kada padne signal zbog polarizacije.
[ mantas @ 02.12.2010. 12:30 ] @
pogledaj:

slabo se vidi ko zna od kada mi je to uputstvo

kada zarotiras antenu za 90 stepeni dobices horizontalnu polarizaciju
[ zivanicd @ 02.12.2010. 21:47 ] @
Ne moras da uzmes M... M je mimo tehnologija (N standard) gde oni garantuju 300Mbps...
Cemu to ?!? :)
Loco5 (A standard) u netiksu kosta oko 60 evra...
Jeftinije ti je to nego da uzimas tp-link + antenu + lowloss + konektore...
Tj otprilike ti dodje skuplje oko 5-10 evra... ali dobijas MNOGO u kvalitetu i ne razmishljas o kisi, vodi, mestom po tavanom za AP i ostalom sto moze da se iskomplikuje...
Softwarski podesavas polarizaciju... Milina...
Ako hoces jos jeftinije imas TP-linkov uredjaj (isto u netiksu) koji je ala loco, samo je na 2giga...
Instalirali smo do sada preko 1300-400 setova na 2.4... veruj mi uredjaj kao sto je loco2 i 5 su bogom dani...
Poz,
[ mmix @ 02.12.2010. 22:33 ] @
Pa nije mi 5-10e jeftinije, ja antene vec imam. 2x30e za tplink je ceo moj trosak za obe strane jednacine (ako ne racunam kablove a to svejedno moram da nabavim)
[ Predrag Supurovic @ 03.12.2010. 07:32 ] @
Nemoj se oslanjati na položaj konektora na antenama. Proizvođači Yagice prave za obe polarizacije tako što okreću antenu unutar kućišta a konektor ostaje na istom mestu. Voltplus na primer to radi po porudžbini, kad god sam poručivao antene mogao sam da naglasim z akoju mi polarizaciju trebaju. To je zato da konektor uvek budu u najpovoljnijem poloižaju zbog slivanja vode.
Jedini pouzdan pokazatelj je merenje. Postavi antene, izmeri signal, jednu od njih zakreni za 90 stepeni izmeri ponovo i biće ti jasno kako treba da stoje.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|