[ robert63 @ 30.11.2010. 22:45 ] @
Dogadjaj od juce:
-gde zamalo da se upali ceo stan od Balkanskog-Majstorluka !--TIP-a BRATE:jeftino, samo za Tebe !

-Naime u spustenom plafonu sa Gips Plocama
majstor je probusio drvenu Štaflu ( koja je noseci kostur za gipsanu kosrukciju)
i DOBRO vezao za nju Torusni trafo od 12V-200VA _____kao Toboze da ne propadne,

Paz' sad :
Prodje 2 god, i Primar Trafo-a se zapali !--posto NEMA ugradjen Temperaturni osigurac.
( Ovo NIJE insert iz filma porodice Adams ili Varljivo Leto---ovo je iz Realnog Zivota!)

Dobro je da je "Konstruktor table S'-osiguracima bio priseban"-znao je sta radi i postavio 10Amp za osvetljenje.

Kroz otvor u Gipsu FI-80mm ( Od Lampe) --NE mozes da "Iščupas" izgoreli trafo od 200VA-Precnika-120mm
koji je neki " Balansero" ugradio i montirao PRE-postavljanja plafonskih GIPS-ploca.

Sto bi Zemunci Rekli:
-Znaci,Brate--u 3 PM -Problema !

Konacno Resenje:
Okrenem TEL. kompetetne firme i prijatno se iznenadih da i kod nas od skora ima da se kupi
"elektronski trafo" od 200W a jos pride-necujno radi.

Nekada:

A sad sjajnih 200Wati --A jos i radi--Pa jos moze i da se dimmuje obicnim zidnim DIMMER-om :

i to za nekih ~1500 din

Ma sjajno,

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 02.12.2010. u 17:29 GMT+1]
[ robert63 @ 02.12.2010. 16:33 ] @
Ova gomilica spaljenih DIMMER-a je rezultat tvrdoglavosti kada neko hoce posto-poto:

-Da Dimmuje pozamasan torusni trafo,

pa za jedno popodne ode 4 puta u radnju da kupi nov dimmer
dok se konacno nije setio da ima prijatelja koji "NECE da spoji obican dimmer" na Torusni trafo.

Evo "spaljevine ":

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 02.12.2010. u 18:33 GMT+1]
[ radarac66 @ 02.12.2010. 17:57 ] @
Gle, gle, i onaj prvi,od 35-105W, a i onaj drugi od 100-200W
imaju u sekundaru onu finu VF pletenicu
o kojoj smo lepo diskutovali kad smo raspravljali o
punjacu 12VDC za akumulatore.

A sto se tice gomile spaljenih dimmera tipujem
da se svi mogu vratiti u ispravno stanje samo zamenom triac-a(99%)

pozdrav
[ robert63 @ 02.12.2010. 19:28 ] @
@radarac

-Naravno da mogu se vratiti u ispravno stanje !---malim "korakom" lemilice i novim Trijakom,

Al' obicni korisnici to NE znaju,oni o'ma bacaju u kontejner,
[ shadow88 @ 02.12.2010. 20:18 ] @
ako vec bacate , bacite kod mene u dvoriste :) mogu se obicni dimeri prepraviti dodavanjem RC clana da dimuju induktivna opterecenja
[ robert63 @ 02.12.2010. 20:45 ] @
Naravno da moze !

Samo "dosapni" na PP Koliko Dimmer-a zelis na " Franko-Isporuku" ?

Sve se moze kad kuca nije tes''_______bla-bla-bla,itd,
[ Milos911 @ 02.12.2010. 20:55 ] @
Jel moze neko da mi "nacrta" kako da vratim dimer u ispravno stanje? :) Radio je par dana i onda poceo da radi normalno par sekundi po paljenju, da bi nakon toga sijalica pocela da trepce i da se gasi... Pa eto, ako nekoga ne mrzi da objasnjava, volim da cackam, imam slobodnog vremena i dobru volju :)
[ Sepa011 @ 02.12.2010. 21:18 ] @
Jos ti fali malo znanja iz elementarne elektronika pa da postanes "pravi svastamajstor"
[ bogdan.kecman @ 03.12.2010. 07:31 ] @
Citat:
Sepa011 "pravi svastamajstor"

mislim da je popularan termin "budzolog"

inace, sema ima na netu koliko volis ... google je tvoj prijatelj.
[ shadow88 @ 03.12.2010. 10:05 ] @
ako pocinje da treperi nakon kratkog vremena, rekao bih da je negde hladan lem, ili da je otisao potenciometar, znaci prelemi nanovo svaki kontakt a ako nije to onda zameni potenciometar, ne verujem da je nesto drugo, osim ako u dimeru nemas torusni trafo, onda moze i do njega da bude...
[ radarac66 @ 03.12.2010. 17:47 ] @
malo je banalno, ali, da li si probao da prvo zamenis sijalicu ili grlo,
oni mogu da budu veoma verovatan uzrok onoga ciju si posledicu vec video
[ robert63 @ 03.12.2010. 18:48 ] @
@radarac66
-Sve su sijalice ispravne--Provereno !
Na zalost jeftini " zidni dimmer " nije uspeo savladati induktivnost primara torusnog trafoa pa je
nastala ova "kolateralna" steta.

Posto je trafo zamenjen sa Elektronikom koja moze da se "dimmuje"
stvar je oma' dosla na svoje mesto i radi besprekorno !

Jos samo da vidim:
-kako ce da bude vruc hladnjak u Avgustu kada napolju ozeze sunce i bude 42C

Moze li on to-na 200W ?

[ radarac66 @ 03.12.2010. 20:43 ] @
@robert63:
moj poslednji post nije bio upucen tebi vec
@Milos911 koji se slepa na Tvojoj temi,
pozdrav
[ Milos911 @ 03.12.2010. 22:23 ] @
E vala bas jesam nepristojan :). Sorry roberte sto sam se slepao u tvojoj temi, sutra otvaram svoju (kad isprobam ovo sto su mi rekli bogdan i radarac(naravno ako ne uspem)). Pa ako hoces mozes ti doci kod mene u temu da pitas sta god hoces ;)...
[ Milos911 @ 05.12.2010. 15:13 ] @
Citat:
shadow88: ako pocinje da treperi nakon kratkog vremena, rekao bih da je negde hladan lem, ili da je otisao potenciometar, znaci prelemi nanovo svaki kontakt a ako nije to onda zameni potenciometar, ne verujem da je nesto drugo, osim ako u dimeru nemas torusni trafo, onda moze i do njega da bude...

Zamenio grlo, sijalicu, prelemio svaki kontakt i nije pomoglo. Potenciometar ne znam da promenim (ne umem da ga odlemim sa ploce (ustvari to bih mozda i umeo, al ne umem da zalemim kasnije novi), a i ne znam sta je torusni trafo... Inace nista, hvala vam na pokusaju kupicu novi dimer. I da se pohvalim 3 puta me je udarila struja (kad sam konj i mrzelo me da izvrcem osigurace...). Zao mi je sto mi trenutno ne radi telefon, na laktu se bas lepo vidi gde je drugi put usla i gde je izasla :).
P.S. Nisam otvarao novu temu jer sam samo ovo hteo da kazem.
P.P.S Videcemo se opet u ovom podforumu uskoro :)
Pozdrav i hvala jos jednom
[ Sepa011 @ 05.12.2010. 16:46 ] @
Da li si, onako uzgred, zasijao umesto sijalice
[ Milos911 @ 05.12.2010. 17:17 ] @
Jock, mada je malo falilo :D. Bilo je bas nezgodno, jer sam se mahinalno naslonio na zid iz koga su virile zice, pa nisam moga da reagujem tako brzo(citaj "da se refleksno odmaknem u roku od 0.1 sec")...