[ oxygen1 @ 01.12.2010. 13:51 ] @
Situacija je sljedeca:

Kolega je zakupio .com domenu na kojoj sam drzao portal nekih 4-5 godina. Iz xy razloga ju je otkazao, tako da vise ne postoji u virtuelnom svijetu. Kontaktirao sam dosadasnje davaoce usluge i pojasnili su mi da je domena otkazana, da moram cekati 3. mjeseca da bude izbrisana iz registra i onda je ponovno rezervirati. Tu dolazi do problema da je neko moze maznuti nakon sto bude oslobodjena. Takodjer postoji mogucnost da je oni ponovno zakupe ali to kosta 90 eura, sto i nije malo.


Vasa iskustva i par pitanja:

- Da li je pametnije da uplatim 90 eura i budem siguran, ili cekam tri mjeseca pa je lovim?
- Da li je ovo istinito, rok od 3. mjeseca?
- Ko je trenutni vlasnik domene i da li njih mogu kontaktirati (tzv. registar .com domene). Dosadasnji davaoci usluge su bili Njemci i nisu mi znali odgovoriti, samo su spomenuli primjer da je za .de domene zaduzen DENIC.

Hvala
[ Miroslav Ćurčić @ 01.12.2010. 14:19 ] @
Najsigurniji način je da daš pare starom vlasniku da je registruje na još godinu dana, a odmah potom da ti je proda.
Time izbegavaš taj period u kojem je neko može preuzeti.
[ ZanLepen @ 03.12.2010. 12:49 ] @
čekajući da istekne i da ti registruješ nemaš nikakve šanse. oteće ti ga mašine. ili uradi kako ti je rekao kolega, ili uradi bo preko namejet ili snapnames.
[ view @ 03.12.2010. 14:18 ] @
posle 30 dana mozes da platis neki backorder ali ni to ti nije sigurno jer moze biuti jos zainteresovanih za taj domen pa onda posle domen ide na aukciji izmedju zainteresovanih kupaca,Bolje plati 90e i problem si resio posle toga izvrsi transfer na nekog tvog registra i zavrsena prica za nekih stotinak eura.

Ako ti taj domen znaci nesto i drzao si ga 4-5 godina onda taj domen bar tebi vredi vise od 100e,nisi navao naziv domena mozda vredi i mnogo mnogo vise ali ta prica je nebitna.bidi sugiran da vwec u ovoj situaciji neces zavrsiti posao za 10$ koliko domen kosta a ako si ga razvijao 4-5 godina onda sigurno vredi tih 100e.
[ Dusan Filiferovic @ 03.12.2010. 14:58 ] @
Cekaj, hoces da kazes da si zaboravio da obnovis domen? kada je istekao? ako jos nije proslo 30 dana obnova bi trebalo jso uvek da kosta ~10 evra ako je normalan registar u pitanju.
[ oxygen1 @ 04.12.2010. 16:14 ] @
Hvala mnogo svima na odgovorima. :)

Vrijedi mnogo vise od tih 90 eura i vjerovatno cu uplatiti taj iznos kako bih je dobio nazad. Najgore sto je malo financijski šugavao vrijeme, a stižu i praznici, pa sve to treba uklopiti.

Dusane, domen je 2004 registrovao moj blizak rodjak u Njemackoj, jer u BiH je tada to bilo nemoguće uraditi (nije radio Pay-pal i sl.) .Najgore od svega sto je bio cijelo vrijeme na njegovo ime. Moja greska. Eh sada, da li je on zaboravio obnoviti ili ga je otkazao nemam pojma (čini mi se prije ovo drugo). Uglavnom, mozda i bolja stvar, jer ovako cu njega zaobici ubuduće i olakšati sebi posao. Dosadašnji pružaoci usluga su zainteresovani da ga ponovno otkupe i prebace na moje ime.

I da nije proslo 30 dana, nego nekih 10-ak od odjave.

Dalje, putem whois-a sam saznao da je: Status: redemptionPeriod

I za kraj, evo i posljednje prepiske sa firmom preko koje je bio registorvan domen i čiji smo server koristili:

"it belongs to nobody now, the domain is in the cancelling at the registry. I don´t know how the registry is called for .com-domains. The full cancelling of the domain by the registry lasts about 90 days. At this time it´s only possible to take the domain back for the 90,00 Euro. Otherwise we have to wait after the cancelling is finished, then you can order the domain once again. But you can´t be sure, that you´ll get this domain before anyone else."

- Mislim sve je jasno u ovom e-mailu. Ako je zelim nazad stisnut novčanik i uplatiti.

Bitno mi je samo da li je siguran ovaj period od 90 dana?
[ Dusan Filiferovic @ 06.12.2010. 11:49 ] @
Zavisno od registra, uglavnom jeste siguran.